Czyli co? Wziąłeś sobie najnowsze dane i porównałeś do wybranego przez ciebie miesiąca tak żeby się zgadzało? Tak to wygląda. Nie uwzględniłeś sezonowości wirusa, ani faktu że w lutym mieliśmy do czynienia z mniej zjadliwą wersją wirusa. Tak się składa że deltę wykryto właśnie w lutym. W tym świetle wygląda na to, że brak wzrostu ilości zgonów jest efektem szczepień i restrykcji. Gdyby te nie działały, to zgonów powinno być znacząco więcej. To nie jest żadna tajemnica że skuteczność szczepionek w stosunku do wariantu delta jest o kilkanaście% niższa niż do poprzednich wariantów. Mówią o tym zarówno naukowcy jak i sami producenci szczepionek.
Po pierwsze to na samym początku ja tylko wstawiłem informacje, że Niemcy notują największą ilość zgonów od lutego. To wy sobie zrobiliście z tego porównania do statystyk z Polski, więc ja odpowiedziałem, że jak chcecie to do czegoś porównywać to do innych statystyk dotyczących tego samego kraju, a nie innego państwa. Po drugie możesz sobie wierzyć w te wszystkie warianty, delty, omegi, omicrony i szczepić się na każdy jeden co kilka miesięcy, ale nie zmuszaj do tego innych ludzi. Koronawirusy mutują non stop, między innymi po to, żeby przetrwać na żywicielu. Ten koronawirus ani nie zniknie, ani nie przestanie mutować, co oznacza, że jak sobie władza zażyczy to się będziecie na niego szczepić i przez 10 lat. W ten sam sposób można usprawiedliwiać nieskuteczność szczepionki w zasadzie w nieskończoność. "Szczepionka nie daje satysfakcjonujących wyników? Połowa hospitalizacji to zaszczepieni? To niestety wina nowego wariantu, ale już opracowujemy na niego kolejne 3 dawki" - i tak w zasadzie można w kółko. To nie jest ostatnia prosta, tylko to jest rondo.
Szczytem manipulacji są wszystkie twoje wypowiedzi w tym temacie. A co do Tych wyrywkowych danych z różnych państw. Nie piszę o dowolnym państwie tylko konkretnie o Niemczech. Jeżeli mamy porównywać jakiekolwiek państwo do Polski to właśnie Niemcy. Nie Szwecję czy UK, ale właśnie Niemcy. Powód jest prosty. Podobne położenie geograficzne i strefa klimatyczna. Do tego podobna struktura zamieszkania ludności. To nasi najbliżsi sąsiedzi. Szwecja i UK nie spełniają tych warunków.
Te zaczepki sobie odpuszczę, wszakże nie wstawiłeś tu nawet 1/100 danych/statystyk/informacji co ja, więc nie rusza mnie opinia kogoś takiego. Natomiast co do manipulacji, to jak już sobie tak ładnie nas porównałeś do Niemiec, to umknął Ci jeden mały, ale być może najważniejszy szczegół - niemiecka służba zdrowia jest jedną z najlepszych na świecie, Polska służba zdrowia jest jedną z najgorszych w Europie. Pomijam już, że Niemcy inaczej kodują zgony na c19 niż Polska, o czym przecież wspominał sam zbrodniarz Niedzielski.
Czyli według ciebie nie bo nie. Brawo mistrzu.
Jak nie widzisz w tym przypadku bezsensowności porównywania danych jednego kraju z drugim to możesz tak sobie to tłumaczyć.
Daruj sobie te manifesty na końcu każdego postu. Ani one błyskotliwe, ani mądre. Na pewno populistyczne i wzbudzające emocje twoich klakierów. Zielone łapki sypią się strumieniami .
Nie jestem na tym forum od dziś i powinieneś dobrze wiedzieć(i pewnie wiesz), że akurat emocjonalność to jedna z ostatnich rzeczy jakie można mi zarzucić. Tak samo populizm. Ja po prostu chce podkreślić i pokazać, że oddajemy wolność na własne życzenie. I tu nie chodzi, żeby przekonać do tego was, bo wy i tak już zdania nie zmienicie. Wam się po prostu podobają te zamordystyczne metody, ale jeśli swoim wpisem uda mi się przekonać chociaż jedną osobę, która ma wątpliwości to będzie to już duży sukces.
Jak widzę obrażanie swoich adwersarzy przestało być nagradzane ostrzeżeniami. Ale ja nie o tym.
Podstawową różnicą pomiędzy Żydami w czasach wojny a anty-szczepionkowcami teraz jest fakt, że Żydem jest się nie z wyboru, tylko z racji urodzenia. Jeżeli ktoś tu jest ignorantem to właśnie Ty. Te wszystkie twoje porównania do czasów wojny, są nie tyle głupie co podłe. Plujesz w twarz tym wszystkim, którzy zostali zamordowani przez hitlerowski reżim. I również tym którzy oddali życie, abyś mógł teraz siedzieć na tyłku ni pisać te wszystkie głupoty.
Nazwanie kogoś ignorantem czy trollem to nie jest obraza. Bynajmniej nie większa niż nazywanie nas antyszczepami, foliarzami, itp które jakoś Ci nie przeszkadzają. Po drugie panie delikatny przypomnę Ci tylko, bo chyba masz lekkie problemy z pamięcią(efekt szczepionki?), że sam kilkanaście stron temu próbowałeś wmówić nam, że jesteśmy...o ironio! Płatnymi moskiewskimi trollami.
Po drugie możesz sobie krzyczeć, pluć, wyolbrzymiać i co tam jeszcze chcesz, ale nie zmienisz tego, że obecna sytuacja jest skrajnie podobna do tego co działo się przed II wojną światową, a jak tego nie dostrzegasz to jest to twój problem. Pisanie, że Żydzi nie mieli wyboru, a my Mamy jest po prostu obrzydliwe. Równie dobrze mogę napisać, że przystawię Ci pistolet do głowy i powiem, że albo dajesz mi kasę albo Cię zastrzelę. Miałeś wybór? Według Twojej logiki - tak, czyli wszystko w porządku.
No tak pandemię wymyślili 10 lat temu ale szczepionkę stworzyli w kilka miesięcy. Niezła organizacja.
Aha, czyli ty uważasz, że jak wymyślili pandemie, to i wymyślili skuteczną szczepionkę przy okazji? Przecież to jest bezsensu. Ciekawe jak wytłumaczyć np, że Fauci podpisał kontrakty i umowy z Moderną 2 tygodnie przed wybuchem pandemii w Wuhan? Koincydencja, wiadomo, jak wszystko w tej pandemii.
A co to ma wspólnego z covidem? Widzę że tak się nakręciłeś że już powoli tracisz kontakt z rzeczywistością.
To ma wspólnego, że najwięksi zamordyści, którzy chcieli by szczepić ludzi siłą, izolować i zamykać w obozach to osoby, które mają tęczowe flagi w profilach i krzyczą, że aborcja to "ich ciało, ich wybór".
Mnie tylko przeraża wasza krótkowzroczność. Dziś się cieszysz i popierasz takie rozwiązania, bo akurat jesteś w grupie zaszczepionych. Ale przyjdzie kiedyś taki dzień, że będziesz w tej drugiej, w tej którą będzie się wykluczać ze społeczeństwa. Nikt nie powinien zgodzić się na to, aby dać rządzącym tak daleko idącą władze, że wbrew konstytucji, wbrew prawu robią z ludźmi co chcą. I powinni protestować przeciwko temu jak i niezaszczepieni tak i zaszczepieni. Nic was widzę nie nauczyła sytuacja z zeszłego roku z Marszem Niepodległości i ze strajkiem kobiet. Jak policja urządziła sobie ścieżkę zdrowia i pałowała patriotów/konserwatystów to lewactwo piało z zachwytu i biło brawo. Ostrzegałem wtedy, że dziś się cieszycie, bo nie dotyczy to was, ale jak się zmieni front władzy to jutro wy będziecie płakać. Długo nie trzeba było czekać, przyszły strajki kobiet i dokładnie Ci sami policjanci po cywilu tym razem pałowali tych, którzy chwilę wcześniej cieszyli się z tych metod. Oj, jaki wtedy był płacz. Teraz robicie dokładnie to samo. Dziś się cieszysz, bo niezaszczepiony nie wejdzie do kina, czy restauracji, jutro to może dotknąć kogoś zaszczepionego, ale kogoś kto wziął za mało dawek, bo tak sobie uzna władza. Po jutrze nie będziesz mógł skorzystać z niczego jak nie zagłosujesz na jedyną słuszną partię, bo tak sobie ustanowią...bo kto im zabroni? Prawo? Jakie prawo? Konstytucja? Jaka konstytucja? Ta, której łamanie popieraliście chwilę wcześniej, bo wam to pasowało? Wtedy jak zwykle obudzicie się z ręką w nocniku mądrzy po szkodzie, jak to zwykle bywa u Polaków. Tylko wtedy będzie za późno. I proszę Cię, nie pisz mi, że to nierealny scenariusz, bo jeszcze 2 lata temu byś tak samo napisał o tym, że bez paszportu szczepionkowego nie będziesz mógł wejść do kina. Powiedziałbyś, że jestem płaskoziemcą co wymyśla teorie spiskowe.
Użytkownik Daniel. edytował ten post 11.12.2021 - 21:43