Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

ppp.
  • Tematów: 36
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Źle zadajecie pytnie jeśli chodzi o wprowadzone obostrzenia.

Jeśli jest prawdą, że od  jednego chińczyka w przeciągu pół roku zaraziło się  trzy i pół miliona ludzi, to nie ma możliwości zwalczyć tej epidemii.
Pytanie powinno brzemieć: Co zyskaliśmy poprzez wprowadzone zakazy?
Odpowiedź: Dwa miesiące.
I przede wszystkim należy przeanalizować czy te dwa miesiące zostały należycie wykorzystana przez rządzących.

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli jest prawdą, że od  jednego chińczyka w przeciągu pół roku zaraziło się  trzy i pół miliona ludzi, to nie ma możliwości zwalczyć tej epidemii.

Epidemię, a raczej pandemię można zatrzymać i zwalczyć, co do tego nie ma wątpliwości. Wątpliwości mam tylko, czy uda się kiedykolwiek tego wirusa zwalczyć.

Teraz Twoje pytanie:

Co zyskaliśmy poprzez wprowadzone zakazy?

Odpowiedź: Dwa miesiące.

Ale dwa miesiące czego?

Dla niektórych są to dwa miesiące bezpieczeństwa, życia, spokoju. Dla innych nudy itp. Ja dla bezpieczeństwa mojego i mojej rodziny siedzę w domu, ograniczam wyjścia do niezbędnego minimum. Tym, którzy twierdzą, że wirus to bujda odpowiadam, że na własną odpowiedzialność mogą iść polizać kibel w publicznej toalecie i nie zamierzam się już spierać z nikim na temat istnienia wirusa bądź nie.

shark__.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@up
A ile planujesz jeszcze tak siedzieć ?
Tydzień, miesiąc, może najbliższe 3 lata ?
  • 1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Jeśli chodzi o wychodzenie czy jakieś spotkania towarzyskie to pewnie to niedługo wróci, ale powiedz mi szczerze jak Ty widzisz np koncerty na 30tys osób, albo mecze przy pełnych stadionach? Jak sobie to wyobrażasz i kiedy?

• 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up

A co w tym złego że ktoś mając możliwość pracy zdalnej siedzi w domu?
W naszym sklepie zoologicznym od wczoraj pojawiły się tłumy ludzi zachwyconych że sklep otwarty.Oczywiście mieliśmy otwarte cały czas ale to jest przykład na to jak ludzie czytają i przyswajają informacje.
Przykro mi to pisać ale patrząc na nasze centrum handlowe ludzie zachowują się jak psy spuszczone ze smyczy.
  • 1

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co w tym złego ? A może to, że 80% ludzi jeśli nie więcej, nie może wykonać pracy z domu. Mi osobiście by to kompletnie nie przeszkadzało, wręcz w przyszłości założę swoją pracownie w dobudówce, ale to są luksusy na które niemal wszyscy nie mogą sobie pozwolić.
  • -2

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A co ja napisałam???
Kto ma możliwość...
Jak widzisz ja też nie mam ale staram się być obiektywna.
  • -1

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aby wszystko było jasne:

- jestem tzw. pracownikiem kluczowym (dlatego, że pracuję w fabryce żarcia),

- do pracy dojeżdżam własnym autem,

- zakupy robię on-line (i tak robiłem wcześniej, więc nic się u mnie pod tym względem nie zmieniło), niektóre rzeczy muszę kupić w zwykłym sklepie, co też robię,

Będę siedział w domu tyle, ile będzie trzeba według państwa i zdrowego rozsądku. Nie, w głowę nie dostaję, zawsze mam co robić, szczególnie sprawy odkładane "na jutro lub na przyszły tydzień". 

Już minęło nam 1 i 3/4 miesiąca, więc nie ma problemu.

DJBoBo88.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Temat faktycznej szkodliwości wirusa to - na tę chwilę - jedynie kwestia interpretacji statystyk. Każdy dookoła podkreśla, że te z kolei są mocno nieprecyzyjne, tym samym i wnioski w oparciu o nie mogą być różne (sprzeczne). Do tego dodajmy fakt, że różne państwa różnie liczą; zatem gdyby np. Niemcy liczyli we Włoszech, to też wyglądałoby to trochę inaczej (lepiej).

Fakt, że mam wątpliwości, co do pewnych kwestii związanych z wirusem nie oznacza, że całkowicie odrzucam jego istnienie; co niejednokrotnie było zarzutem w stosunku do osób popierających mniej popularne opinie (również na tym forum). Nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek z wątpiących - a kilku ich tutaj jednak jest - też odrzucał sam fakt jego istnienia, co do tego nikt dziś już chyba nie ma żadnych wątpliwości. 

Zdecydowana większość zgonów to ludzie starsi i/lub schorowani. Do tego dodajmy miliony, którzy chorowali, a których nie poddano testom. To tylko dwa bardzo proste założenia (i chyba wszyscy przyznamy - zgodne z prawdą), na podstawie których wolno mi kwestionować słuszność wprowadzonych działań. Jak pisałem wcześniej - nigdy się tego nie dowiemy, ale bardzo możliwe, że podobny efekt osiągnęlibyśmy poprzez izolację jedynie grupy najwyższego ryzyka.

Wczoraj w Polsce odnotowano 313 nowych przypadków, dzisiaj 425 (https://www.worldome...country/poland/). Liczby porównywalne z tymi z tzw. apogeum pandemii. A jednak to właśnie wczoraj otworzono centra handlowe. W poprzednich dniach także notowano setki nowych przypadków (tak bardzo niebezpiecznego) wirusa, a jednak postanowiono otworzyć te nieszczęsne galerie, które odwiedzać będzie tysiące ludzi dziennie. W świetle tak rygorystycznych i bezprecedensowych obostrzeń sprzed chociażby 3 tygodni, tak nagła "normalizacja" życia publicznego, zrobiona praktycznie "z dnia na dzień" jest pluciem w twarz wszystkim tym, którzy stosowali się do tych zaleceń (czyli jak domniemam ok. 95% populacji cywilizowanych krajów). Półtora miesiąca temu pójście do galerii handlowej było świadomym narażeniem siebie i innych na zainfekowanie organizmu śmiertelną chorobą, ale teraz już nie jest? 

Może i statystyki wykazują wygasanie wirusa, to jest to wygasanie bardzo powolne. Bardzo, bardzo powolne. Jeśli wirus jest aż tak zabójczy, osoba (grupa osób), która wydała decyzję o otworzeniu galerii handlowych będzie mieć na rękach krew wszystkich tych osób, które się tam pozarażają i w konsekwencji umrą.

Jeśli wirus jest aż tak niebezpieczny, dlaczego miłościwie nami rządzący narażają nas na tak olbrzymie ryzyko (wszak nikt tutaj nie wierzy w teorię o depopulacji, więc można chyba założyć, że raczej nie chcą nas zabić)? Idąc tym tropem - odrzuciwszy opinie wszystkich niedowiarków i kwestionujących skalę niebezpieczeństwa tej choroby - załóżmy, że faktycznie choroba jest śmiertelnie niebezpieczna dla każdego z nas. W końcu co dzień podaje się, ile nowych zgonów w USA, ile w UK, jak bardzo zniszczona jest już Lombardia... ogólnie rzecz ujmując - scenariusz katastrofy wciąż rozgrywa się na naszych oczach. Czy w świetle tak olbrzymiej tragedii, rozsądniej nie byłoby wprowadzić politykę CAŁKOWITEGO lockdown'u, jak np. w Chinach? Argument, że "Europa to inna kultura polityczna" jest tu moim zdaniem dość słaby, w końcu mówimy o czymś, co może "wybić" nas wszystkich. Fakt, że tego nie zrobiono powoduje, że wątpię w faktyczną "siłę" i możliwości destrukcyjne COVID-19. Jednocześnie nie wypieram faktu istnienia wirusa jako takiego; po prostu w oparciu o nielogiczne decyzje rządów większości państw na świecie zastanawiam się, co tutaj się tak naprawdę dzieje.

Użytkownik DJBoBo88 edytował ten post 05.05.2020 - 20:35

• 2

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W UK przybywa ciągle sporo, ale to prawdopodobnie wynik dużej ilości testów, których wykonuje się około 100 tys. dziennie, gdzie w Polsce max dziennych testów to obecnie 16 tys.

luk9000.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

hej, co myślicie o tym co znalazłem w internecie? W Wuhan Institute of Virology od lat badano wirusy nietoperzy, łączono je z innymi wirusami, przykład? W 2015 roku opublikowano badania w których naukowcy z tego instytutu wspólnie z amerykanami połączyli wirus nietoperza SHC014-CoV z wirusem SARS-Cov, efekt? Wirus chimera atakował ludzkie komórki. Te badania są ogólnie dostępne:

Oficjalna strona Wuhan Institute of Virology http://english.whiov...6_EJR0cbCnW_YPY

Czasopismo natukowe "Nature" https://www.nature.c...rticles/nm.3985

wikipedia https://pl.wikipedia...wiki/SHC014-CoV

To nie jest dziwne że w tym samym mieście w którym jest takie laboratorium, jedyne w Chinach wirus z nietoperza przechodzi na człowieka na jakimś targu rybnym? Mi się wydaje że to uciekło z laboratorium, a wam?

polecam też film w którym jeden z naukowców konkretnie wzkazuje laboratoria w których ten wirus mógł powstać

Użytkownik luk9000 edytował ten post 06.05.2020 - 16:18

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zlokalizowanie laboratorium właśnie tam nie było przypadkiem, bo to jeden z głównych węzłów komunikacji wewnątrz Chin. Przewija się tam wiele osób z całego kraju i często zdarzają się przypadki zawleczenia czegoś egzotycznego. W latach 90. wykryto tam po raz pierwszy nową odmianę grypy, która dawała więcej powikłań. Zdarzały się tam też wcześniej wykrycia ptasiej grypy.

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Up@

No dokładnie. Laboratorium jest tam, bo tam się pojawiają wirusy, a nie, wirusy pojawiają się tam, bo tam jest laboratorium.

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tymczasem u nas ambasadorowie USA i Chin nawalają się między sobą za epidemie w języku polskim :) 

95790616_1313390665717802_32214536206627

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo źle zaczyna to wyglądać w Brazylii, tylko ostatniej doby ponad 10tyś przypadków zarażeń, a warto dodać, że Brazylia przeprowadza ledwie 1600 testów na 1mln mieszkańców, dla porównania Polska prawie 11 tysięcy. A jak wiadomo "geniusz" rządzący Brazylią twierdził, że żadnego wirusa nie ma, a ludzi ze swojego otoczenia, którzy go ostrzegali - po prostu wyrzucał. To smutne, że tacy ludzie stoją u władzy państw i że nie ponoszą odpowiedzialności za swoje decyzje.
Tutaj filmik z Manaus, gdzie sytuacja jest dramatyczna, koparki kopią masowe groby podobnie jak było w Nowym Jorku:

Bardzo źle jest również w Meksyku, w którym każdej doby umiera 100-300 osób, a testów przeprowadza się jeszcze mniej niż w Brazylii, bo ledwie 820 na milion mieszkańców, dodatkowo w Meksyku odsetek pozytywynych testów do wykonanych jest największy na świecie i przekracza nawet 60%, czyli przykładowo na 10 000 testów notują tam aż 6000 zakażonych. Tak źle nie było nawet w UK, gdzie najwyższy odsetek dochodził do 50%.

Niestety z takich państw nie dostaniemy żadnych rzetelnych statystyk, możemy jedynie opierać się na tych oficjalnych lub posiłkować się danymi sporządzanymi przez ludzi, którzy są mocno zaangażowani w prowadzenie takich statystyk i dokopują się gdzie tylko mogą, aby znaleźć coś sensownego. Raczej przy 400-500 zgonach w dobę jak oficjalnie podaje Brazylia nie kopano by tam masowych grobów.

To jest ciekawe zestawienie:
https://ec.europa.eu...ce/ip125_en.pdf
Według prognoz PKB Polski w 2020r skurczy się o 4.3%, dla porównania PKB nie wprowadzającej żadnych izolacji, wzorowej w działaniu Szwecji - o 6.1%.

Nowe dane z USA, które będą aktualizowane:
https://pbs.twimg.co...&name=4096x4096

Na razie sięgają samych początków wybuchu pandemii w tym kraju, jak widać po wykresach ilość wciąż rośnie. W tych statystykach wzrost zgonów o ponad 26 tysięcy, finalnie będzie na pewno dużo więcej.

Jeśli chodzi o Polskę to bardzo źle sytuacja wygląda na Śląsku, gdzie zaraziło się wielu górników(mówi się już o ponad 300 osobach), które nie wiedziały, że są zarażone i normalnie funkcjonowały. Śląsk przy wykonanych ponad 30tys testach ma więcej przypadków potwierdzonych niż Mazowieckie przy ponad 115tys wykonanych testów. Co więcej sam Śląsk dobowo notuje więcej nowych przypadków niż niemal wszystkie pozostałe województwa łącznie. Do tego dochodzą teraz pootwierane Ikee, galerie handlowe i za tydzień/dwa będzie trzeba albo Śląsk odizolować, albo z powrotem wszystko zamykać. No, ale jak ludzie potrafią stworzyć kilkuset metrową kolejkę do sklepu z meblami w pierwszym dniu po zniesieniu obostrzeń w trakcie trwania pandemii to co się dziwić? Głupie społeczeństwo widocznie trzeba trzymać w domach siłą. A później oczywiście pretensje do całego świata.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 06.05.2020 - 23:22

• 3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych