No rozumiem. Przez ostatnie 2 miesiące zarażenia miały miejsce praktycznie tylko w Chinach a dzisiaj taki bum zakażeń po za Chinami. Można zrozumieć Iran gdzie opieka zdrowotna nie jest na najwyższym poziomie ale takie Włochy i nagły wzrost zachorowań.
Można to też tłumaczyć w taki sposób, że dopóki nie ma żadnego przypadku w danym państwie lub gdy są to pojedyncze przypadki to nikt się nie bada, bo wychodzi z założenia, że też przecież nie jest chory. Natomiast gdy potwierdzi się więcej przypadków wtedy więcej ludzi idzie się przebadać i nagle się okazuje, że chorych jest więcej. Bo faktycznie, w Europie gdzie już prawie zażegnano problem wirusa i większość przypadków została wyleczona to nagle Włochy odpaliły taką ilość zarażonych jakiej jeszcze w Europie nie było, dodatkowo automatycznie spora część osób jest w stanie krytycznym, co by sugerowało właśnie, że początkowo nie badali się/nie leczyli zakładając, że to nie koronawirus.
Tedros wyraził też zaniepokojenie pojawianiem się przypadków zakażeń bez powiązania epidemiologicznego, tzn. u osób, które nie podróżowały do Chin czy nie miały kontaktu z kimś, u kogo stwierdzono obecność koronawirusa.
To akurat może być mylne. Skąd dana osoba ma wiedzieć czy gdzieś nie minęła się z osobą, która była za granicą albo która miała kontakt z osobą zza granicy? Mogła taką osobę spotkać w sklepie, w aptece, na stacji benzynowej, gdziekolwiek.
Podam swój przykład - byłem 2 dni temu w banku, w środku było chyba z 10 czy 15 osób z czego 2 kobiety kaszlały tak jakby miały gruźlice. Dziś wstaje i mam ból gardła, katar i chrypę mimo, że starałem się nie odwracać w ogóle w ich stronę. I teraz pytanie, skąd ja mogę wiedzieć na co one były chore, z kim miały kontakt, kogo spotkały, itp? A przy wywiadzie u lekarza co miałbym powiedzieć? No oczywiście, że ani nie byłem w Chinach, ani nie miałem z nikim takim kontaktu.
EDIT: to co się dzieje we Włoszech to jakaś masakra, mamy tam już 39 potwierdzonych przypadków. Dla zobrazowania dodam, że od początku pojawienia się wirusa, w całej Europie - nie licząc Włoch potwierdzono 43 przypadki. Dość zastanawiające jest skąd tam aż taki wyskok? Praktycznie w ciągu 3 dni Włochy zanotowały tyle przypadków koronawirusa co cała Europa w przeciągu miesiąca.
Użytkownik Daniel. edytował ten post 22.02.2020 - 12:25