Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To nie byłby pierwszy taki raz gdy COVID pomaga rządzącym. (...)

A np. Słowacja, Czechy, Belgia, Brazylia i można tak bez przerwy wymieniać. W czym tam pomagał? Jeżeli byłby to jednostkowy przypadek (np. tylko Polski) można się zastanawiać. Ale tutaj widzimy trend światowy. Można to ignorować, bo nie pasuje do z góry założonej tezy.

• 0

letztenbrief.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wczoraj było 4280 przypadków, zrobionych 44,1 tys testów.

Dzisiaj mamy 21,5 tys testów, czyli o POŁOWĘ mniej, a wyszło więcej zakażonych, bo 4739.

22% pozytywnych testów.

• 0

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Możliwe że wynika to z faktu, że testują rodzinę i bliskich znajomych niedawnych  zarażonych więc nie potrzebują robienia zbyt wielu testów by utrzymać "straszne" liczby. Ciekaw jestem ile było by dzisiaj przypadków przy 45 tysiącach testów.. Od dzisiaj złagodzono wymóg i nie potrzeba już 4 objawów by robić test, więc na dniach znów wzrośnie liczba przypadków lekkich i skąpo objawowych.

Użytkownik Maska edytował ten post 09.10.2020 - 10:18

• 0

letztenbrief.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@up chciałabym, by tak było, że badają rodzinę i znajomych zarażonych. 

Jeszcze pewnie miesiąc temu niewiele z nas miało nawet w swoim dalekim otoczeniu choć jeden przypadek korony - a teraz cóż.

Pracuję na co dzień w sklepie jubilerskim w jednej z galerii handlowych w dużym mieście. Wczoraj dziewczyna, z którą pracuję na co dzień została zbadana na koronę. W środę miała wszystkie 4 objawy, została zwolniona wcześniej do domu z pracy. Dzisiaj rano otrzymała wynik pozytywny. 

Zalecenia lekarza? Dziewczyna ma brać Gripex i Neosine, ma też 10 dni kwarantanny w domu. Po kwarantannie 10 dniowej dostaje do ręki tytuł ozdrowieńca - bez nowego testu i może wracać do roboty. Nikomu oczywiście nie życzę źle, ale wątpię, by po 10 dniach wyzdrowiała w 100%, do takiego stopnia, że może znów pomagać młodym wybierać obrączki... 

Co do sanepidu: Nikt z pracowników nie ma kwarantanny ani testu. Ja też nie, mimo że pracowałam z tą dziewczyną na zmianie przez 8 godzin w dniu, w którym została puszczona wcześniej ze względu na objawy. Nie przebadano też jej chłopaka, z którym mieszka, pomimo występowania objawów - bo ma tylko 2 na 4 objawy. Chłopak dostał kwarantannę 20 dni, ale statystyk "nie podbija". A gorączkę powyżej 39 stopni i kaszel ma. 

Człowiek wierzy, że to wszystko jest jakoś lepiej "ogarnięte", póki go nie zacznie to dotyczyć i nie dowie się na własnej skórze, jak to wszystko wygląda. Cyrk. 

Użytkownik letztenbrief edytował ten post 09.10.2020 - 10:34

• 0

Maska.

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up chciałabym, by tak było, że badają rodzinę i znajomych zarażonych. 

Co do sanepidu: Nikt z pracowników nie ma kwarantanny ani testu. Ja też nie, mimo że pracowałam z tą dziewczyną na zmianie przez 8 godzin w dniu, w którym została puszczona wcześniej ze względu na objawy. Nie przebadano też jej chłopaka, z którym mieszka, pomimo występowania objawów - bo ma tylko 2 na 4 objawy.

Człowiek wierzy, że to wszystko jest jakoś lepiej "ogarnięte", póki go nie zacznie to dotyczyć i nie dowie się na własnej skórze, jak to wszystko wygląda. Cyrk. 

U mnie są przypadki, najpierw była 1 osoba zarażona, zgłosiła osoby z kontaktu i wykryli kolejne 3 osoby. Tylko ta 1 dziewczyna miała poważne objawy (głównie wysoka gorączka). 

Być może sanepid u nas nie szuka sam kolejnych osób, ale gdy ktoś sam zgłosi że miał BLISKI kontakt z osobą A B I C to wtedy te osoby po tych kilku dniach są badane.

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Byli przecież ludzie, co skarżyli się że nie zbadano ich mimo 4 objawów bo nie znali żadnej chorej osoby.

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

We Wrocku, kilku młodych szczyli co zaprzeczali istnieniu wirusa leży właśnie na zakaźnym, dwóch z nich już ma problemy z oddychaniem. Jeden z nich nie chce rozmawiać z nikim na ten temat. Dlaczego?

Bo nie.

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oszołomy hejtują tomasza dzieciątkowskiego https://wiadomosci.g...i-niektore.html
  • 0

ppp.
  • Tematów: 36
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Po kwarantannie 10 dniowej dostaje do ręki tytuł ozdrowieńca - bez nowego testu i może wracać do roboty. Nikomu oczywiście nie życzę źle, ale wątpię, by po 10 dniach wyzdrowiała w 100%, do takiego stopnia, że może znów pomagać młodym wybierać obrączki... 

Strach chyba bierze górę nad rozsądkiem. Jeszcze trochę a będzie was można przenieść do działu teorii konspiracyjnych.

tin-foil-hat.jpg

• -1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

We Wrocku, kilku młodych szczyli co zaprzeczali istnieniu wirusa leży właśnie na zakaźnym, dwóch z nich już ma problemy z oddychaniem. Jeden z nich nie chce rozmawiać z nikim na ten temat. Dlaczego?

Bo nie.

Poprawka do tekstu:

- Profesor Krzysztof Simon zdradził, że we wrocławskim szpitalu leżą osoby, które podważały koronawirusa. Ordynator oddziału zakaźnego zdradza, że młodzi ludzie wysyłali obraźliwe wiadomości. - Jeden już nie może mówić, a drugi już nie zaprzecza - komentuje lekarz.

Źródło

Up@

Strach? Chyba poziom egoizmu i sobiepaństwa. Cóż, każdy się uczy do końca życia. Swojego i oby tylko na swoich błędach.

Maska.

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dzisiejszy raport Ministerstwa Zdrowia o ilości wykonanych testów na koronawirusa wzbudził niepokój wielu osób. Według liczb podanych rano przez resort, wykonano ponad połowę mniej testów niż w poprzednich dniach, a co piąta testowana osoba ostatniej doby została powiadomiona o dodatnim wyniku. Resort przyznał się do pomyłki i opublikował poprawne dane.

Rzecznik przyznał, że dane o testach wzbudziły zaniepokojenie ministerstwa
Po uwzględnieniu poprawnych danych poinformowano, że ciągu ostatniej doby wykonano 30,4 tys testów na koronawirusa

Jak możliwe jest pomylenie się przez MINISTERSTWO zdrowa o 10 tysięcy testów? Jak dla mnie jest to dowód na manipulację.

Skąd wiadomo czy wcześniej podawane dane, na dowolny temat też nie były pomylone o 50%?

Użytkownik Maska edytował ten post 09.10.2020 - 17:55

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakby to prosto napisać... Wiesz... Aborcją nie da się zarazić.

Można za to uświadamiać ludzi, że ten tak zwany "zlepek komórek" to człowiek, który za kilka miesięcy nie będzie się różnił od pozostałych ludzi. 32 miliony ludzi to prawie populacja Polski.

HIV  da się   zarazić, dlaczego nie  wprowadzono na świecie zakazu stosunków na kilka lat by zapobiec pandemii HIV?

Bo to nie było potrzebne. Ludzie ze strachu przed wirusem zmienili swoje zachowania, chodzi głównie o używanie, przezerwatyw i strzykawek jednorazowych. Nie wiem czy wiesz ale w Angli, są wybrane apteki gdzie narkomani i sterydziarze mogą dostać za darmo zestawy w których skład wchodzą strzykawki igły a nawet specjalne pudełko do utylizacji tychże. Wystarczy wypełnić krótką anonimową ankietę. Wiem bo kumpel z pracy bierze testosteron, i parę razy robiłem mu zastrzyki.

W czasach przed HIV narkomani kłuli się jedną strzykawką po kilka osób. Jak widzisz zmiana zachowań może powstrzymać wirusa.

Jeśli alkohol powoduje tyle zgonów, to może czas na podjęcie większych działań. Na początek zlikwidowałbym akcyzę i przestał finansować leczenie skutków alkoholizmu  publicznych pieniędzy.  Może przynajmniej  zostało by alkoholikom trochę pieniędzy na jedzenie, bo wszystkiego nie da się przepić. Można też zostawić część akcyzy i finansować kampanię społeczną przeciwko alkoholowi. Przeciwko papierosom się prawie udało.  Można zmniejszyć o 90% liczbę lokali z koncesją na alkohol.

Co za brednie. Gdybyś zlikwidował akcyzę to butelka wódki była by dużo tańsza niż butelka denaturatu. Nie wiem czy wiesz, ale denaturat, to zwykły spirytus który jest po prostu skażony specjalnym środkiem.  To po pierwsze.

Po drugie każdy kto leczy się w jakikolwiek sposób na choroby związane z piciem czy też paleniem tytoniu, przez lata zażywania tych używek zapłacił za swoje leczenie. Nie chce mi się teraz szukać ale wklejałem już linka w innym temacie, z którego wynika że dochody państwa z akcyzy na alko i tytoń, przewyższają budżet całego NFZ. Co pozwala mi twierdzić że było by sprawiedliwie, gdyby leczenie chorób spowodowanych przez alkohol i nikotynę powinno być refundowane w 100% łącznie z darmowymi receptami. 

@ Valfare

Maski utrudniają oddychanie. W przypadku osób z POChP (które jest jedną z głównych przyczyn zgonów) noszenie masek na twarzy jest niezwykle uciążliwe, ponieważ znacznie pogłębia duszności. Ponadto podczas noszenia masek, część dwutlenku węgla wydychanego wcześniej, jest ponownie wdychana w każdym cyklu oddechowym. Te dwa zjawiska zwiększają częstotliwość i głębokość oddychania, a tym samym zwiększają ilość wdychanego i wydychanego powietrza. Prowadzi to do pogorszenia stanu klinicznego zakażonych osób, jeśli przyspieszone oddychanie spycha wirusa do płuc...

Co za bzdury. Cofnij się parę stron, @Miłosz postulował już szkodliwość noszenia maseczek, i sam przyznał ze to fejk. Jeżeli ktoś ma pproblemy z oddychaniem to musi uskutecznić jakąś terapię a nie łazić w maseczce cały dzień.

Następnym razem, jak coś napiszesz to radzę zrobić chociaż jakieś małe rozeznanie w temacie, bo ta liczba zgonów, to nie jest zero. Nie trzeba daleko szukać, by znaleźć przypadki np. sportowców, którzy stracili życie przez te maski.

To proszę poszukaj i podaj nam jakieś linki, bo póki co jedyna możliwość żeby maska kogoś zabiła, to zadławienie przy próbie jej zjedzenia.

Ale nie o to chodzi. Maski pogarszają stan osób, które już mają koronawirusa,

Zastanawiasz się co piszesz? Jeżeli ktoś ma koronowirusa to powinien siedzieć w domu na kwarantannie, lub jeżeli stan jego zdrowia tego wymaga, to leżeć w szpitalu. W obu wypadkach nie musi nosić maseczki. 

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 09.10.2020 - 20:32

• 1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

https://twitter.com/...521334290898944

Obrazki jak co roku, czy jakaś mocniejsza ta grypa w tym 2020r? A może stoją pustę? :D

A ten pan już tu był na tym forum:

https://twitter.com/...507064648052736

Czy ja dobrze widzę, że tam w tle przez moment stoi jego zapłakana córka ze wstydu? Ci ludzie stają się niebezpieczni i powinno się ich zamykać.

• 1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A propo duszących maseczek. Jak już poprzednio pisałem od wielu lat używam masek przeciwpyłowych w pracy. Ale chyba rozumiem ludzi którzy zakładają je dopiero w teraz i mają problemy z oddychaniem. To wszystko jest w głowie. Przypomniało mi się gdy parę lat temu uczyłem się nurkować. Nic specjalnego. tylko maska z rurką.

Okazało się że gdy tylko zanurzyłem twarz pod wodą, to mimo że miałem rurkę to nie mogłem oddychać. Zajęło mi sporo czasu zanim mogłem odprężyć się na tyle żeby swobodnie oddychać. I nie piszę o jakimś pływaniu, tylko o tym że stojąc na dnie basenu, zanurzałem twarz pod wodę. To doświadczenie pozwala mi przypuszczać że z maseczkami jest podobnie. Gdy coś zasłania nam usta i nos, to mózg boi się że zostanie odcięty dopływ powietrza, i stąd biorą się te wszystkie duszności. Trzeba się po prostu przyzwyczaić. Tak jak chirurdzy, lakiernicy, czy chociażby stolarze. Jakoś w tych grupach zawodowych nie mam mowy o "zabójczych maseczkach" . Mimo że ci ludzie noszą te maski przez wiele godzin dziennie codziennie. Dodatkowo te trzy grupy zawodowe używają trzy różne typy masek. Chirurdzy.. wiadomo. lakiernicy: to maski gumowe z zaworami, a stolarze zazwyczaj jednorazówki ppm3. Chociaż ja osobiście znalazłem taką fajną gumową bardzo lekką i wygodną. 

I to w zasadzie tyle. 

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obrazki jak co roku, czy jakaś mocniejsza ta grypa w tym 2020r? A może stoją pustę?

To podstawieni przez rząd aktorzy aby nas zmanipulować i zniewolić. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych