Ktoś mi wytłumaczy dlaczego Chiny mają tylko 91tyś zakażeń od początku? Ludzi jest tam prawie półtora miliarda, jeden na drugim. Szczepionki też nie mają. Gdzie logika?
Napisano 10.10.2020 - 09:37
Napisano 10.10.2020 - 10:29
Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 10.10.2020 - 10:30
Napisano 10.10.2020 - 10:56
Napisano 10.10.2020 - 11:04
Panaceum?
Zapowiedzieć i przygotować ludzi na pełny Lockaut na 14 dni, wojsko na ulicach i po covidzie.
Ale o czym Ty mowisz jak dla ludzi nakaz chodzenia w maseczkach to zabieranie wolnosci i odwracanie swiata do gory nogami. Podobnie zreszta ten post dot. NZ - plan nie do wykonania w Polsce czy ogolnie Europie w tym zdebilnialym spoleczenstwie.
Reszta to dowody anegdotyczne. W kontrascie moge powiedziec, ze wsrod bliskich znajomych mam z 50 osob z czego 6 bylo juz chorych, z 15 siedzialo na kwarantannie, a 1 zmarla. Tylko, ze takie subiektywne "dowody" sa nic nie warte.
Napisano 10.10.2020 - 11:18
Pisałam o tym wcześniej ale po co czytać cały wątek.Łatwiej wyskoczyć jak królik z kapelusza i zaczynać dyskusję od początku.
Mam początek POCHP- ukochane papieroski-noszę maskę medyczną przez 12 godzin w pracy plus trzy godziny dojazdu (wymieniam trzy maski dziennie).Czuję się w niej komfortowo i naprawdę szlag mnie trafia na tych pieszczących się ze sobą wrażliwców którzy muszą na 10 czy 15 minut założyć maseczkę.
A zatem zmieniasz maseczkę co 5 godzin. To nie jest higieniczne.
A co do krytyki bezmaseczkowców - sam noszę - ale w zasadzie widły są tu po środku pola. Nie jest wcale tak, że maseczka jest jakaś super bo faktycznie namnażają się w niej bakterie (w grę wchodzi tylko częste zmienianie) to ZAKŁADAJĄC, ŻE FAKTYCZNIE NOsZENIE MASECZKI NA ZEWNĄTRZ JEST ZASADNE to jest to po prostu coś w kategoriach miejszego zła. Ale jak to mówią, przezorny zawsze zabezpieczony. Ale onanizowanie intelektualne pełne hejtu na bezmaseczkowców jest i tak bez sensu skoro i tak od dzisiaj muszą je nosić bo policji wszędzie tyle, w 15 minut minąłem dzis 3 patrole. :Jeśli narzekają w Internecie to dobrze, niech dadzą upust swojej złości, mają prawo wylać żal w dyskusji - dzięki temu może nie będzie bezmaseczkowej demonstracji Ludzie obecnie wyładowują niezadowolenie w sieci i czują ulgę i potem i tak tą maseczkę założąbo muszą. Hejt i obwinianie ich o wzrost zachorowań jak tu co niektórzy piszą nie pokrywa się ze stanem faktycznym, rolnicy odpuszczą to i spadek zachorowań nastąpi.. Ale hejtujcie, ciśnijcie sobie dalej, donoście na siebie udając przyjaciół, nie obejmujcie swoich bliskich i oglądajcie dalej więcej, więcej TVP Macie do tego prawo. Czytam to forum i za łeb się łapię jacy ludzie są podzieleni i jak dają się nastawiać przeciwko sobie... Ta dyskusja i tak niczego nie da W sumie widzę, że ten wątek to taki sedes do spuszczania żali...
Napisano 10.10.2020 - 12:24
Napisano 10.10.2020 - 13:10
Obecnie trwa protest w Warszawie przeciwko obostrzeniom, w którym bierze udział tysiące Polaków:
https://m.youtube.co...h?v=dYpBBSgysVo
Na 24.10.2020 planowany jest protest ogólnoświatowy.
Tyle foliarstwa w jednym miejscu chyba jeszcze nigdy nie bylo x-D Do tego rola gadajacy z jakims dziadkiem o tym, ze "kiedys to bylo"
Dziadek: (...)tak i uwazam, ze nalezy przywrocic kare smierci!!
rola: tak, to jest wlasnie chrzescijanstwo!!
Dziadek: opowiada randomowa historie o tym jak pismo swiete usprawiedliwia kare smierci
To niezle to chrzescijanstwo bug homor ojczyzna. Dalej rola placzacy, ze go wyzywaja od szurow. Nastepny dialog z jakas babcia:
typiara: jestem pielegniarka z nowego jorku
rola: o niech mi pani da numer gdzie pani pracuje??
typiara: no od roku nie pracuje, ale w styczniu wracam do nowego jorku i wiem, ze wirusow nie ma
x-D
Nie wierze, ze to sie dzieje na serio.
@edit
Teraz jakas losowa typiara przedszkolanka opowiada o nadczulych testach PCR, ktore wykrywaja wirusy z przed roku.
Jezu to jest straszne jak glupi ludzie tam sa, oni nie maja zielonego pojecia o czym mowia.
Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 10.10.2020 - 13:26
Napisano 10.10.2020 - 14:17
A sobie puściłem w tle powyższą relację. To się w głowie nie mieści jak można paplać takie bzdury uważając się za eksperta we wszystkim i być zarazem tak bardzo egoistycznym, przy czym podkreślając bycie prawdziwym chrześcijaninem. Dokąd my zmierzamy
Ale nic mnie już chyba nie zdziwi po tym jak oglądałem na YT materiał o produktach do ochrony przed 5g, a tam była podkładka pod kubek chroniąca herbatę od pola magnetycznego ziemi
Użytkownik MaxaM edytował ten post 10.10.2020 - 14:21
Napisano 10.10.2020 - 14:27
Można argumentować i nie argumentować. Nie ważne co powie się w tej dyskusji będzie "no racja, ale przecież na chorobę A się zaraża, a choroba B wynika z innych zależnych od nas czynników" i nic z tego nie wynika.
Zadam pytanie, czym różni się śmierć na Covid od śmierci z powodu alkoholu, narkotyków, papierosów, wypadków samochodowych, samobójstw i innych? Wszystkie zależą od jakichś czynników, można je więc zminimalizować. Polska wypada słabo jeśli idzie o wypadki samochodowe, dlaczego nie rozwiąże się problemu milionów starych aut na polskich drogach? Zamiast pracować nad "opłatami od używanych samochodów" powinni pracować nad zwolnieniem nowych samochodów z opodatkowania, by polaków było wreszcie stać na nowe, bezpieczniejsze auta.
Twój wirus jest lepszy niż moja depresja, ważniejszy niż babcia potrącona śmiertelnie na pasach?
Jak idziemy takim tokiem myślenia i powstrzymujemy koronawirusa to wprowadźmy też jakieś równie udane rozwiązania powyższych kwestii.
Jeszcze mały dodatek, proszę nie komentować go jeśli nie masz odpowiedzi na zadane wyżej pytanie.
Użytkownik Maska edytował ten post 10.10.2020 - 14:28
Napisano 10.10.2020 - 15:11
Czy możesz się zarazić alkoholizmem dlatego, bo stałeś za blisko pijaka w kolejce i dojść aż do poważnego stanu w dwa tygodnie?
Są ludzie, którzy uważają za zabieranie im wolności nakaz zapinania pasów w samochodzie.
Niektórzy ludzie umierają przez zapięte pasy, jeśli wprowadza się obowiązek zapinania pasów to osoba odpowiedzialna za to powinna ponieść pełną odpowiedzialność za śmierć takich ludzi.
Co do pytania "Czy możesz się zarazić alkoholizmem dlatego, bo stałeś za blisko pijaka w kolejce i dojść aż do poważnego stanu w dwa tygodnie?" odpowiem tylko innym cytatem.
Nie ważne co powie się w tej dyskusji będzie "no racja, ale przecież na chorobę A się zaraża, a choroba B wynika z innych zależnych od nas czynników" i nic z tego nie wynika.
tylko jako A podstaw sobie Covid, a jako B alkoholizm ( na który w naszym społeczeństwie jest przyzwolenie, znam ludzi w moim wieku którzy zaczynali pić na imprezach, a teraz nie potrafią wytrzymać jeśli przynajmniej raz w tygodniu nie wypiją piwa albo wódy. Nawet jeśli alkoholizm rozwija się wolniej, to jest i tak o wiele bardziej groźny niż covid, jeśli weźmiemy poza zgonami także społeczne skutki uzależnienia.).
Edit: nawiasem mówiąc, znam ludzi którzy w dwa tygodnie potrafią dojść do stanu pijaka mimo że nie pili przez kilka lat. Zwie się to alkoholizm czy jakoś tak
Użytkownik Maska edytował ten post 10.10.2020 - 15:13
Napisano 10.10.2020 - 16:16
@up
Jednak ciągłe używanie N95 przez ponad 4 godziny wiązało się z rozwojem bólów głowy.
Zpomniałeś dodać że "śmiertelne" bóle głowy. Sam noszę maskę fpp3 często po 10h dziennie. I głowa od tego nie boli. Zauważ że większość ludzi na ulicy nosi zwykłe bezklasowe maseczki, które mają o wiele mniejsze opory przepływu niż maseczki nawet ffp1. Do tego te szmaciane najczęściej nie dolegają do twarzy, więc pisanie o problemach z oddychaniem można między bajki włożyć. Nie można ekstrapolować badań nad maskami n95, na maski które są powszechnie używane.
I jeszcze fragment tekstu który wkleiłeś:
Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi ochrony dróg oddechowych w miejscu pracy, wzrost oporu przepływu oddechowego, przestrzeni martwej i obciążenia fizjologicznego wywołanego przez N95 jest niewielki i generalnie dobrze tolerowany przez osoby zdrowe i osoby z upośledzoną czynnością płuc. Niemniej jednak, gdy osoby starsze lub osoby z chorobami układu oddechowego, serca lub po udarze noszą N95, aby zmniejszyć narażenie na PM, powinni skonsultować się z lekarzem w sprawie bezpieczeństwa stosowania N95.
Tyle że zdajesz sobie sprawę że nakaz noszenia masek nie określa jakie to mają być maski? To wcale nie musi być wysokiej jakości maska n95. To może być zwykła lekka maseczka, która ma znacznie mniejsze opory przepływu, przyłbica , lub taka pół przyłbica montowana na brodzie o która blokuje jedynie wydychane powietrze. Nikt nikogo nie zmusza do noszenia masek n95. Ale nawet w przypadku tych ostatnich, to i tak te negatywne skutki są po prostu słabe. Kogoś głowa rozboli? Serio.
Dlatego kobiety w ciąży powinny być bezwarunkowo zwolnione z przymusu noszenia masek.
Mogą nosić przyłbice. albo zwykłą szmaciankę. Nie muszą nosić n95. Z resztą i tak prawie nikt nie nosi n95. Są po prostu za drogie, Więc raczej używane są w pracy.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 10.10.2020 - 16:17
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych