Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

• Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czy możesz się zarazić alkoholizmem dlatego, bo stałeś za blisko pijaka w kolejce i dojść aż do poważnego stanu w dwa tygodnie?

Są ludzie, którzy uważają za zabieranie im wolności nakaz zapinania pasów w samochodzie.

Niektórzy ludzie umierają przez zapięte pasy, jeśli wprowadza się obowiązek zapinania pasów to osoba odpowiedzialna za to powinna ponieść pełną odpowiedzialność za śmierć takich ludzi.

Co do pytania "Czy możesz się zarazić alkoholizmem dlatego, bo stałeś za blisko pijaka w kolejce i dojść aż do poważnego stanu w dwa tygodnie?" odpowiem tylko innym cytatem. 

Nie ważne co powie się w tej dyskusji będzie "no racja, ale przecież na chorobę A się zaraża, a choroba B wynika z innych zależnych od nas czynników" i nic z tego nie wynika.

tylko jako A podstaw sobie Covid, a jako B alkoholizm ( na który w naszym społeczeństwie jest przyzwolenie, znam ludzi w moim wieku którzy zaczynali pić na imprezach, a teraz nie potrafią wytrzymać jeśli przynajmniej raz w tygodniu nie wypiją piwa albo wódy. Nawet jeśli alkoholizm rozwija się wolniej, to jest i tak o wiele bardziej groźny niż covid, jeśli weźmiemy poza zgonami także społeczne skutki uzależnienia.).

Edit: nawiasem mówiąc, znam ludzi którzy w dwa tygodnie potrafią dojść do stanu pijaka mimo że nie pili przez kilka lat. Zwie się to alkoholizm czy jakoś tak :)

Aha czyli sugerujesz, ze wystepowanie choroby A warunkuje to, ze choroba B jest niegrozna, tak?

Tzn. jestes reprezentantem postawy "COVID nie jest grozny i mozna go olac bo w wypadkach rowerowych tez gina ludzie"?

Zdajesz sobie sprawe jak absurdalnie to wyglada z logicznego punktu widzenia?

Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 10.10.2020 - 16:19

• 4

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

• Tematów: 0
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tzn. jestes reprezentantem postawy "COVID nie jest grozny i mozna go olac bo w wypadkach rowerowych tez gina ludzie"?

Zacytuj mi proszę miejsce w którym to napisałem. 

Aż zacytuję siebie żeby ci życia nie utrudniać, bo najwyraźniej nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Zadam pytanie, czym różni się śmierć na Covid od śmierci z powodu alkoholu, narkotyków, papierosów, wypadków samochodowych, samobójstw i innych?

Twój wirus jest lepszy niż moja depresja, ważniejszy niż babcia potrącona śmiertelnie na pasach?

Nigdzie nie stawiam jednych zgonów nad drugie, sugeruję wam jedynie nie być hipokrytą.

Logika nakazywałaby, by znaleźć w przekazie najbardziej prawdopodobny sens jakim jest stawianie dwóch zgonów na równi ze sobą. Abstrahując już od tego, że podałem statystyki zgonów na poszczególne choroby kilka postów wcześniej i nie wynikało z nich, że na COVID umarło znacznie mniej czy więcej osób niż na inne wymienione rzeczy.

Niektórzy przestali widzieć inne rzeczy, został im w głowie jedynie COVID jako ucieleśnienie wszystkich zagrożeń.

Jakby nie dość, że walka z nim powoduje dodatkowe zgony.

Dodam do tego jeszcze:

Czy życie twojego dziadka chorego na COVID jest ważniejsze, niż życie mojego syna chorego na raka?

EDIt: Przestań bez potrzeby cytować cały post, tylko zaśmiecasz temat

Użytkownik Maska edytował ten post 10.10.2020 - 16:43

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Zadam pytanie, czym różni się śmierć na Covid od śmierci z powodu alkoholu, narkotyków, papierosów, wypadków samochodowych, samobójstw i innych?

Śmierć to śmierć.

Nie chcę umierać dla tego jeżdżę ostrożnie, w nadziei że inni też tak robią. Noszę maseczkę bo nie wiem, czy jestem zarażony, a nie chciałbym nieświadomie kogoś zarazić. może ja przejdę to nawet o tym nie wiedząc, ale ktoś z osób, które nieświadomie zaraziłem umrze. I mam nadzieję że inni też tak robią.

Rozumiesz teraz różnicę?

Dodam do tego jeszcze:

Czy życie twojego dziadka chorego na COVID jest ważniejsze, niż życie mojego syna chorego na raka?

To już nie jest dyskusja tylko manipulacja i granie na emocjach. Słabo.

Ale odpowiem na to pytanie. Dla mnie życie mojego dziadka chorego na Covid jest ważniejsze niż życie twojego syna o którego istnieniu dowiedziałem się z tego posta. 

Mój dziadek jest osobą bardzo ważną w moim życiu, a Twój syn mógłby dla mnie w ogóle nie istnieć. Wiem jak to brzmi, ale taka jest odpowiedź na pytanie zadane w ten sposób. 

Chociaż... moi dziadkowie zmarli dawno temu. 

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 10.10.2020 - 17:11

• 4

Maska.

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Panjuzek

Mój dziadek jest osobą bardzo ważną w moim życiu, a Twój syn mógłby dla mnie w ogóle nie istnieć. Wiem jak to brzmi, ale taka jest odpowiedź na pytanie zadane w ten sposób.

W takim razie wypadałoby zadbać o zdrowie twojego "dziadka", robić mu zakupy, nie przebywać z nim za długo i rozmawiać przez internet. 

Twój dziadek może się izolować sam, nie trzeba zamykać całego społeczeństwa.

Z kolei mój "syn" nie wykryje sobie sam nowotworu, a czas to najważniejsza rzecz w ratowaniu życia przy nowotworach, ludzie chorzy na nowotwory stracili często po 3 miesiące, niektórzy zapewne jeszcze więcej czasu w którym mieli największą szansę na wyleczenie.

• 0

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z tego typu pretensjami to do rządzących. To że NFZ to jeden wielki bajzel wiemy od dawna. To że lekarze boją się Corony tylko w godzinach pracy dla nfz ale w prywatnych gabinetach strach ich opuszcza to też wiemy. 

Czy dysponujesz jakimiś statystykami które mówią o tym ilu ludzi zmarło na raka z powodu opóźnionej diagnostyki w wyniku bajzlu spowodowanego pandemią? Jest coś takiego? Bo wiesz na covida ludzie umierają codziennie. Nie tylko w Polsce ale na całym świecie, i póki co wygląda na to że izolacja dystans i maseczki to jedyne co mamy. Pewnie że wiele tych rozporządzeń jest tak absurdalne głupie, że ręce opadają. No ale cóż. To coś nowego. Różne kraje różnie sobie radzą. To że w Polsce jest jak jest? Takich rządzących sobie wybraliście. Ja od 14lat mieszkam w UK. I w związku z tym nie głosuję. Gdyż nie planuję powrotu. 

• 0

Maska.

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czy dysponujesz jakimiś statystykami które mówią o tym ilu ludzi zmarło na raka z powodu opóźnionej diagnostyki w wyniku bajzlu spowodowanego pandemią?

Na razie są jedynie dane na temat zmniejszonej liczby wykrywanych przypadków nowotworów, na zgony musimy jeszcze poczekać.

Nie tylko w Polsce ale na całym świecie,

Jeden kolega krytykował za dane z USA,  więc na koronawirusa patrzmy jedynie w stosunku do naszego kraj.

póki co wygląda na to że izolacja dystans i maseczki to jedyne co mamy

W krajach w których są jedynie zalecenia trup nie ściele się gęsto na ulicach, naszym rządzącym brakuje zaufania do społeczeństwa. 

Pewnie że wiele tych rozporządzeń jest tak absurdalne głupie

Powiem więcej, wiele  z nich nie jest głupie, tylko wręcz niezgodne z prawem. A mamy przecież możliwość wprowadzenia tych restrykcji bez tego całego cyrku, nie trzeba by było też wydawać pieniędzy na tarcze bo wystarczyłyby odszkodowania.

Nie wspomnę już o ustawie o bezkarności urzędników mówiącej o tym, że urzędnik jest zwolniony z odpowiedzialności karnej jeśli wartość dobra ratowanego jest większa niż wartość dobra straconego. Każdy sąd uzna, że nawet i 100 mld zł jest mniej warte niż jedno ludzie życie, prawda?

Takich rządzących sobie wybraliście.

Kto ich wybrał ten ich wybrał

Edit:

https://youtu.be/fmdtS_sJrV8

Kolejny ważny problem stworzony przez rząd

Użytkownik Maska edytował ten post 10.10.2020 - 18:26

• 0

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W krajach w których są jedynie zalecenia trup nie ściele się gęsto na ulicach, naszym rządzącym brakuje zaufania do społeczeństwa.

Dzięki debilom którzy chodzą po szkołach i jęczą : "zdejmijcie te kagańce" albo innym debilom organizującym marsze antycovidove, lub walczącym zajadle o swoje prawa w lokalnym sklepie, "bo przecież ja maski nie muszę nosić" Mieszkam w Leicester. w środkowej Anglii. Wiesz co? Wprawdzie wprowadzono mandaty za brak maski np. w sklepie, ale i bez tego ludzie po prostu je zakładają. Policja nie lata po sklepach i nie wlepia mandatów, ludzie o tym wiedzą a mimo to zakładają maski w sklepach i innych tego typu miejscach. Chociaż są wyjątki. Tymi wyjątkami są Polskie sklepy. Niestety. Myślę że to kwestia mentalności. 

• 4

Maska.

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W polsce też jakieś 95% społeczeństwa zakłada maski. Na cały autobus znajdzie się czasami jedna osoba która o tym zapomni.

Jeśli chodzi o szkoły i kagańce, to z tego co mi wiadomo w szkołach nie ma obowiązku zakładania masek na lekcjach, u mnie w powiecie było spokojnie aż do września. Teraz jest po 10 zakażeń dziennie i szykuje się czerwona strefa właśnie przez to że z jednej strony dystans społeczny i wszystko co z nim związane, a z drugiej po 25 osób siedzi w małej sali bez masek przez 45, czasem 90 minut. 

Gdzie sens, gdzie logika? Czy polskie szkolnictwo publiczne jest tak niewydolne, że nie potrafiło przez pół roku przygotować się do nauczania zdalnego we wrześniu?

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

póki co wygląda na to że izolacja dystans i maseczki to jedyne co mamy

W tych krajach społeczeństwo jest karne i nie ma tak dużego odsetka bezmaseczkowców. Tak nawiasem, popatrz na kraje takie, jak choćby Japonia. Oni uporają się z problemem bardzo szybko, pomimo tego, że początkowo był u nich duży odsetek zachorowań. Świadomość społeczna jest inna, oni tworzą społeczeństwo, a nie zlepek egoistów, którzy się mienią Narodem.

Maska.

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak wygląda ten temat z daleka. Można sypać argumentami z rękawa, ale nie zmieni to faktu że zawsze racja jednych będzie mojsza niż twojsza.

https://youtu.be/SnkZGN_xIVs

Bo skąd wiadomo jak zareagowałoby społeczeństwo na zalecenia? Jestem pewny że antymaseczkowcy by się aż tak nie rozwinęli, gdyby nie przymus noszenia maseczek i liczne przekręty władzy.

W niemczech, w takim świadomym i karnym społeczeństwie powstają już podobne ruchy jak w polsce. Z drugiej strony ludzie chcieli rozszarpać rząd w WB za to, że chciał wprowadzać tylko zalecenia. Nie bez pomocy mediów oczywiście.

Użytkownik Maska edytował ten post 10.10.2020 - 20:41

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z drugiej strony ludzie chcieli rozszarpać rząd w WB za to, że chciał wprowadzać tylko zalecenia. 

Żeby zrozumieć sytuację, trzeba znać miejscowe prawo, choćby po łebkach. Wielka Brytania (bo jak sądzę pod WB się ukrywa) nie posiada konstytucji. Tu się rządzi za pomocą dekretów królewskich. Zabawa polega na tym, że wszystkie byłe demoludy nie mają szacunku dla królestw i ich władców, nawet tych papierowych, co zawsze z pogardą pokazują. Oczywiście, dekrety są najpierw uchwalane przez dwie izby parlamentu.

Odwoływać się można tylko do istniejących dekretów, a nie do ogólnego pojęcia wolności, które w krajach konstytucyjnych jest utopią. To, że chcieli rozszarpać Borisa za głupotę, to prawda, ale nie za zalecenia, ale za ich brak. Boris popisał się niewiedzą i lekceważeniem, za co dostał bardzo szybko po łapkach. Doszło do tego jego własne doświadczenie z Covid'em i za chwilę, choć trochę za późno, mieliśmy innego Borisa. Normalni Brytole nie dyskutują z zaleceniami, tylko je stosują. Płaczą tylko na wysokość kar, bo to jest pierwsza rzecz, która do nich przemawia.

U mnie w pracy było 9 osób zarażonych. Na jednej nocnej zmianie. Gdyby nie zalecenia i ich przestrzeganie, fabrykę by zamknięto, bo było by zarażone co najmniej 3/4 pracowników.

Ja pracuję (jak muszę) po 12h w masce FFP3 nie tylko z powodu wirusa, ale z powodu zapylenia (mąka i inne sypkie). Żyję, pomimo tego, że robię to od 15 lat.

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pisałam o tym wcześniej ale po co czytać cały wątek.Łatwiej wyskoczyć jak królik z kapelusza i zaczynać dyskusję od początku.
Mam początek POCHP- ukochane papieroski-noszę maskę medyczną przez 12 godzin w pracy plus trzy godziny dojazdu (wymieniam trzy maski dziennie).Czuję się w niej komfortowo i naprawdę szlag mnie trafia na tych pieszczących się ze sobą wrażliwców którzy muszą na 10 czy 15 minut założyć maseczkę.

A zatem zmieniasz maseczkę co 5 godzin. To nie jest higieniczne. 
A co do krytyki bezmaseczkowców - sam noszę - ale w zasadzie widły są tu po środku pola. Nie jest wcale tak, że maseczka jest jakaś super bo faktycznie namnażają się w niej bakterie (w grę wchodzi tylko częste zmienianie) to ZAKŁADAJĄC, ŻE FAKTYCZNIE NOsZENIE MASECZKI  NA ZEWNĄTRZ JEST ZASADNE to jest to po prostu coś w kategoriach miejszego zła.
To teraz maseczkę nosisz wszędzie ale wcześniej co z nią robiłeś wysiadając z komunikacji miejskiej czy wychodząc ze sklepu ? Wyrzucałeś? Jak mawiał Wiech "przypuszczam że wątpię".Pewnie lądowała w kieszeni.
Całą buzię zakrywasz czy nosek nie mieści się w masce ?
Zanim zarzucisz komuś uchybienia higieniczne poczytaj o maskach medycznych (trójwarstwowych) które nie są zwykłą szmatką i wymienia się ją wtedy kiedy robi się wilgotna.

Edit literówki
Niemniej jednak cieszę się że nosisz maskę.Być może w ten sposób uratujesz komuś życie.O tym pisał Pan Józek więc nie będę się powtarzać.

Użytkownik Magda72 edytował ten post 10.10.2020 - 22:04

• 1

Maska.

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zanim zarzucisz komuś uchybienia higieniczne poczytaj o maskach medycznych (trójwarstwowych) które nie są zwykłą szmatką i wymienia się ją wtedy kiedy robi się wilgotna.

Ja w sklepach widzę jedynie "maseczki niemedyczne" bez atestów, gorszej jakości niż te prawdziwe.

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem co widzisz.Ja pisałam o sobie i o tym że kupiłam je jeszcze w styczniu.Pisałam o tym teraz i kilka stron temu.
Ja płaciłam po 5 zł za 10 szt.Teraz znowu można je nabyć w aptekach po 2 zł za sztukę.Właśnie dzisiaj dokupiłam 400 szt.
Zapłaciłam troszkę mniej za hurt.
Piszę oczywiście o maseczkach medycznych z atestem dopuszczającym do pracy na polu operacyjnym.
  • 0

Maska.

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Teraz można je było nabyć, jeśli ludzie wywalą te maseczki w których chodzą bez przerwy od marca, to braknie nowych.

Żeby maseczki miały sens polska potrzebowałaby jakieś 100 milionów jednorazowych maseczek medycznych dziennie, a dochodzi przecież jeszcze zużycie w szpitalach, w pracy w szkołach ( co przerwę powinna być nowa maseczka ). Antonow musiałby latać do nas codziennie, całe szczęście że polacy nie wymieniają maseczek. :)

1596031450_1a5pfm.jpg

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych