Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dzisiaj zostałem skierowany na kwarantannę, bo w szkole, w której uczy moja matka, a z którą miałem ostatnio bezpośredni kontakt, został stwierdzony jeden przypadek koronawirusa u ucznia.

Jeśli jeszcze kilka osób w zakładzie pracy, w którym pracuję też zostanie zamkniętych w domach, to nie mam pojęcia jak to będzie dalej funkcjonowało. Jak tak dalej pójdzie, to pozamykają tylu ludzi, że nastąpi gwałtowne załamanie gospodarki. Może wtedy część z Was zmieni podejście do wprowadzanych restrykcji.

• 1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to w takim razie, przesadzono z wysyłaniem ciebie na kwarantannę. Twoja matka to rozumiem bo mogła mieć kontakt z tym zakażonym ale ty to przecież nie.

dziesiątki zgonów na wirusa dziennie byłyby mało istotne w porównaniu do wszystkich zgonów.

To jest akurat najciekawszy fragment. Bo przeciwnicy szczepień często powtarzają że należy wprowadzić ich dobrowolność albo zakazać bo w bardzo nielicznych sytuacjach spowodowały ciężke skutki uboczne. I wtedy jakość nie mówią że jest to mało istotne.
  • 0

Ramirez103.
  • Tematów: 0
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ciekawe kiedy w koncu policja wezmie sie za wyciaganie konsekwencji przy nieprzestrzeganiu obostrzen. Absurdow ciag dalszy i idiotycznych dzialan rzadu. Obowiazek noszenia maseczek wszedzie nawet jak ide po ulicy z psem na spacer o 2.00 w nocy, jednoczesnie kluby, dyskoteki sa sobie otwarte i nikt z tym nic nie robi. Na mecz tez pojsc nie moge bo nie, a jednoczesnie banda idiotow zapycha mi miasto bo manifestuja swoje ucisnienie maseczkami. Dzialania rzadu (-ów, bo wlasciwie w innych krajach jest to samo) sa idiotyczne i zadne wnioski nie zostaly wyciagniete z pierwszej fali, nie wiem dlaczego sie ludzilem, ze bedzie inaczej. Niestety nadal wprowadzanie obostrzen i planow powstrzymania pandemii najpewniej odbywa sie w piatki przy litrze wodki w gabinecie Prezesa.

Tyle że te obostrzenia są nie zgodne z prawem wiec ktoś oblatany w prawie może to swobodnie obejść. Absurdem jest przykaz noszenia bez odpowiednich zapisów. Ciebie też ktoś mógłby nazwać idiotą że nosisz kawałek szmatki gdzie producent sam pisze że taka maseczka przed niczym nie chroni. Jakby kazali nałożyć wiadro na głowę to też byście nałożyli.  Ile starszych osób nosi te maseczki i widać że mają problem z oddychaniem ale je noszą bo w tv tak powiedzieli albo tacy jak wy nagadali bzdur. Jeżeli ktoś jest chory to niech siedzi w domu. 

No to w takim razie, przesadzono z wysyłaniem ciebie na kwarantannę. Twoja matka to rozumiem bo mogła mieć kontakt z tym zakażonym ale ty to przecież nie.

dziesiątki zgonów na wirusa dziennie byłyby mało istotne w porównaniu do wszystkich zgonów.

To jest akurat najciekawszy fragment. Bo przeciwnicy szczepień często powtarzają że należy wprowadzić ich dobrowolność albo zakazać bo w bardzo nielicznych sytuacjach spowodowały ciężke skutki uboczne. I wtedy jakość nie mówią że jest to mało istotne.

Mojej siostry syn miał szczepionki i tylko dzieki temu że udało się uniknąć dalszego podawania nie było wiekszych komplikacji ale mojego kolegi syn już nie miał tyle szcześcia i dzisiaj jest lekko niepełnosprawny. Ile takich dzieci jest tego nikt nie wie wiec nie pisz bzdur wiem wszystko ;) To nie są te same szczepionki jak za komuny czy lat 90 gdzie faktycznie miał jakąś wartość i były podawane racjonalnie. 

• -5

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A jak ktoś jest chory na koronawirusa, ale o tym nie wie bo nie ma wyraźnych objawów? Ma siedzieć w domu?
To prawda, że nakaz noszenia masek nie ma wystarczających podstaw prawnych. Powinno to być zapisane w ustawie albo przez rozporządzenie po wprowadzeniu stanu nadzwyczajnego.
Tak w ogóle widzę że powtarzasz te argumenty jakie pojawiały się w czasie marszów antycovidowców.
  • 0

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

A jak ktoś jest chory na koronawirusa, ale o tym nie wie bo nie ma wyraźnych objawów? Ma siedzieć w domu?
To prawda, że nakaz noszenia masek nie ma wystarczających podstaw prawnych. Powinno to być zapisane w ustawie albo przez rozporządzenie po wprowadzeniu stanu nadzwyczajnego.
Tak w ogóle widzę że powtarzasz te argumenty jakie pojawiały się w czasie marszów antycovidowców.

No właśnie wiec jeżeli nie ma odpowiednich podstaw prawnych to znaczy że nikt nie może kazać mi jej założyć. Skoro mamy do czynienia z tak groźnym wirusem to każdy zarażony powinien mieć oznaki zakażenia. Przechodzenie bezobjawowo oznacza tylko że każdy zdrowy organizm nie ma z nim problemu. Przy obecnej globalizacji taki wirus powinien zrobić nie małe spustoszenie. Mamy 37,6 mln przypadków z czego 26,1 mln ozdrowień i 1,08 mln zgonów a minął prawie rok.  No i gdyby było aż tak źle to takie elity już dawno zamknęły by się w jakiś bunkrach albo   zamkniętych lokacjach a jakoś latają, spotykają sie i robią interesy. Ile takich wirusów było przed koroną i będzie po koronie tego nikt nie wie a życie toczy się dalej. 

• 0

#Stanowski2025.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W prawie nie ma też żadnych zapisów na temat tego aby myć ręce po korzystaniu z toalety. I co? też wyjdziesz na ulicę protestować bo ktoś bezprawnie każe ci myć ręce po zrobieniu "dwójki"?

EDIT: sądząc po minusie którego dostałem jest już chyba pierwszy chętny do protestu.

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 12.10.2020 - 17:30

• 2

Valfare.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie po to jest prawo, żeby każdy je olewał, jak mu się nie podoba. Jak już wprowadzają zakazy i ograniczenia, to niech to robią tak jak być powinno, żeby nie było sytuacji, że nie wiadomo, co można, a czego nie.
  • 0

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W prawie nie ma też żadnych zapisów na temat tego aby myć ręce po korzystaniu z toalety. I co? też wyjdziesz na ulicę protestować bo ktoś bezprawnie każe ci myć ręce po zrobieniu "dwójki"?

EDIT: sądząc po minusie którego dostałem jest już chyba pierwszy chętny do protestu.

Nie pamiętam kiedy ostatnio ktoś otrzymał mandat za nieumycie rąk po "dwójce".

• 0

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Nie pamiętam kiedy ostatnio ktoś otrzymał mandat za nieumycie rąk po "dwójce".

Ubiegłeś mnie :)

Tylko że nikt mi nie każe myć rąk po wyjściu z toalety. Mogę to zrobić ale nie muszę. Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem żeby ktoś podszedł do drugiej osoby i kazał umyć teraz ręce po wyjściu z wc. 

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A gdyby noszenie masek miało wystarczające podstawy prawne, to byś nie miał problemu?
  • 0

Valfare.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Gdyby miało podstawy prawne to byłby to o jeden problem mniej. Ale maski maskami, bo to nie jest główny problem, przynajmniej dla mnie. Wprowadzono dużo znacznie poważniejszych ograniczeń, które mają wątpliwą podstawę prawną.

• 0

#Stanowski2025.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę że nie załapaliście o co chodziło z tym myciem rąk. Ale nie ważne przywyklem do tego w tym temacie, to już nie pierwszy raz...
  • 0

Valfare.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Załapaliśmy, przyrównujesz noszenie masek do mycia rąk. A co do protestów, to sprzeciwianie się nakazowi noszenia masek stało się symbolem tego oporu tylko dlatego, że ten nakaz jest najlepiej widoczny. Ale protestują ludzie, którzy nie mogą się dostać do lekarza, ludzie którzy stracili pracę lub widzą, że jak tak dalej pójdzie, to wkrótce stracą swoje przedsiębiorstwa.

Użytkownik Valfare edytował ten post 12.10.2020 - 18:53

• 0

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

A gdyby noszenie masek miało wystarczające podstawy prawne, to byś nie miał problemu?

Oczywiście że nie miałbym problemu. Musi zostać wprowadzony stan nadzwyczajny a tak się stanie jeżeli będą ku temu podstawy i odpowiedni stopień zagrożenia.  

• 0

#Stanowski2025.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale gdyby nie wprowadzili żadnych restrykcji to najwyżej umarło by kilka tysięcy ludzi więcej. Dla dobra gospodarki.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych