Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Please log in to reply
5952 replies to this topic

Ramirez103.
  • Tematów: 0
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Ramirez103

Ty piszesz o tych zawodach serio czy żartujesz ? Może poczytaj na ten temat wiecej zwłaszcza co pisza lakiernicy. Oni nie noszą zwykłych maseczek bo inaczej by sie podusili tylko takie z filtrami.

A ty miałeś na twarzy taką maskę lakiernika? Chłopie nie wiesz o czym piszesz. Od 28lat pracuję jako stolarz (głównie) W związku z tym lakiernia również nie jest mi obca. Używałem wszystkich możliwych rodzajów masek, łącznie z takimi, które zakrywają całą twarz. Wiem doskonale jaka jest różnica pomiędzy profesjonalnymi maskami a tymi np. bawełnianymi czy chirurgicznymi. W profesjonalnych maskach takich z "filtrami" jak to ująłeś oddycha się znacznie trudniej, niż w tym badziewiu które nosi większość społeczeństwa. Nie muszę czytać na ten temat. Używam tych masek od lat. I jak słyszę takie durne opinie to mi ręce opadają. 

Chodzenie w maseczce po ulicy nie ma sensu. Jest wręcz szkodliwe. Maseczka robi się wilgotna po dwóch godzinach i sama w sobie kumuluje drobnoustroje i wirusy” – powiedział w programie “Money. To się liczy” Jan Bondar, rzecznik głównego inspektora sanitarnego.

Z tym akurat się zgodzę, chyba że mamy do czynienia z zatłoczoną ulicą. Ale skoro banda antymaseczkowców nie chce ich zakładać nawet w zamkniętych pomieszczeniach, to trudno liczyć na ich rozsądek i dostosowanie zachowania do zaistniałej sytuacji. Sami jesteście winni nakazowi noszenia maseczek na ulicy. W Anglii, gdzie ludzie bez nakazów używają masek tam gdzie trzeba, nikt ich nie zmusza do chodzenia w nich po ulicy. 

Tak jeszcze poza tematem bo widzę że już mi reputacje ktoś psuje a nawet nie napisałem 10 postów. Może ktoś zrobi z tym porządek bo kliki minusują jednych a plusują "swoich". Jest to śmieszne i dziecinne.

Reputację sam sobie psujesz. Dostajesz minusy bo wypisujesz dyrdymały, które są potencjalnie niebezpieczne. Nie wszyscy ludzie potrafią samodzielnie i krytycznie myśleć. Wielu opiera się na tym co tacy oświeceni jak ty wypisują w internetach. I to rodzi problemy. Nie licz na taryfę ulgową na tym forum. Tutaj wypowiedzi zazwyczaj poddawane są ścisłej weryfikacji. Pewnie dla tego wszystkie teorie spiskowe padają na ryj. 

A tak swoją szosą. Skoro reputacja robi na tobie takie wrażenie, to sam jesteś dziecinny. Przejrzyj mój profil, a zobaczysz że sam nazbierałem sporo minusów. A jak masz trochę czasu to sprawdź za co.  

No to skoro pracujesz to po co wypisujesz dyrdymały. Może najpierw przeczytaj a potem publikuj bo szok co z ciebie za gość. Chyba ci ta praca właśnie zaszkodziła. Zapomniałeś też że lakiernik czy lekarz to zawód za który dostaje sie pieniądze (często nie małe) i idąc w to wiesz że taką maskę musisz nosić (chociaż sądząc po opiniach nie wszędzie to robią). Wiec jak sie nie podoba zmieniasz fuchę na bez maskową. 

O matko Bosko gościu pomyśl masz jasno napisane przez specjalistów że noszenie maseczki jest bezsensowne czego tu nie rozumiesz, tragedia. 

To może najpierw się wyjaśnia te niby dyrdymały a nie wali minusami. Na nic konkretnego nie odpowiedziałeś a twoje "argumenty" to jakiś ponury żart. 

To forum podupadło ale nie wiedziałem że jest tak źle.

A skąd ty możesz o tym wiedzieć. Zarejestrowałeś się dzisiaj, i pouczasz użytkowniczkę z sześcioletnim stażem. Zaraz po tym jak płakałeś o reputacji

Przeczytałem kilka stron wstecz i widzę klikę która nie bardzo chce rozmawiać ale za to woli rozdawać minusy każdemu kto myśli inaczej niż wy.

Słucham?? Ta "klika" stara się racjonalnie tłumaczyć podpierając swoje wypowiedzi linkami itp, a z drtugiejstrony mamy bandę oszołomów którzy czasem nie potrafią poprawnie zdania sformułować jak na przykład :

Do koronawirusa możesz sobie dopisać prawie jakąkolwiek inną chorobę, bo objawami większości z nich jest podwyższenie ciśnienia.

I o co chodziło autorowi?

To jest dramat. Przeczytaj człowieku cały temat. Ale tak ze zrozumieniem. I wtedy pogadamy. Tak żeby nie trzeba było w kółko o tym samym pisać.

@ Maska

Pytanie co te zmiany dla tych osób oznaczały, należałoby jeszcze 10 razy powtórzyć te badania na innych populacjach żeby uznać to za prawdę.

A później ustalić czy i jakie następstwa te zmiany za sobą niosą i jaki dokładnie mają charakter.

Masz rację ale weź pod uwagę, że te badania dotyczyły grupy osób zarażonych wirusem, z których większość przeszła zakażenie bezobjawowo. Statystycznie to nie jest bez znaczenia chociaż, możemy mieć do czynienia z jakimś czynnikiem o którym nie wiemy, a który może występować w zamkniętym środowisku jakim jest statek pasażerski. Weź pod uwagę fakt że z covid2 mamy do czynienie dopiero od 10 miesięcy, a jak zapewne wiesz, precyzyjne i miarodajne wyniki poprzedzone są zazwyczaj wieloletnimi badaniami. To co wkleiłem sugeruje tylko że bezobjawowy przebieg zakażenie covidem nie jest obojętny dla zdrowia. Żeby to stwierdzić z całą pewnością potrzeba znacznie więcej badań, które zajmą znacznie więcej czasu. Ale już na tym etapie, można obalić twierdzenie, że "bezobjawowe przejście zakażenia COVI-19, nie niesie za sobą żadnych konsekwencji"

ahahha jestem na forum od wielu lat tylko nie pisałem ale dużo tu czytałem. Mogę pouczać kogo chce i kiedy chce. No jak minusujesz to trudno żebym miał dobrą ale widać na tyle stać. Argumentów póki co zero. 

Ja również podpieram cytatami do których sie nie odniósł nikt tylko wytykacie że jestem jakiś oświecony czy bardziej kumaty od was (oczywiście w cudzysłowu to piszecie). 

Ale co mnie obchodzi kto pisał ileś stron wcześniej. Mam swoje zdanie które jest podparte argumentami i otrzymuje minusy tylko bo widać was to przerasta. Skoro już wcześniej pisałeś argumenty to skopiuj je i tyle w czym rzecz. 

• -1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up 

Jeżeli tak ważna jest dla ciebie reputacja, i te plusy i minusy... To może na facebuku wypisuj te swoje gorzkie żale. Tam nie ma minusów.

Może najpierw przeczytaj a potem publikuj bo szok co z ciebie za gość

Gdybyś czytał to forum od lat, To byś nie napisał tego zdania. 

• 1

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

• Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A jak wszystkie osoby z tematu które tak bardzo wierzą w wysoką szkodliwość i śmiertelność wirusa odniosą się do poniższego mema?

Cztery tysiące czterysta zarażeń dzisiaj w Polsce. Jak myślisz, skąd się wzięło? Na pewno nie przez plamy na słońcu...

Twój mem pokazuje przyczynę, a liczba 4400 skutek.

Gosciu, ale co ty dajesz to sa przeciez zmanipulowane przez lewackiego z*da dane sluzace zniewoleniu polakuw za pomoca kagancow ostatecznej zaglady bialej heteroseksualnej rasy. Podaj prawdziwe statystyki, a nie jakies zmanipulowane!! xD

Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 12.10.2020 - 23:34

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po gorących żądaniach antymaseczkowców aby im udowodnić że na OIOMie leżą chorzy, bo oni nie wierzą mediom w to, że ktokolwiek jest chory, szpital wpuścił na oddział fotoreportera:

https://www.dziennik...&art=1000276075

• 1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O matko Bosko gościu pomyśl masz jasno napisane przez specjalistów że noszenie maseczki jest bezsensowne czego tu nie rozumiesz, tragedia.

Ja również podpieram cytatami do których sie nie odniósł nikt

Te cytaty którymi tak śmiało sypiesz są wyrwane z kontekstu. W kółko przewijają się na szurowskich stronach. Zapoznaj się z całymi wypowiedziami dopiero cytuj. 

,,NIE SPODOBAŁY MU SIĘ OBOSTRZENIA WIĘC POBIŁ URZĘDNIKA"

https://krakowwpigul...obil-urzednika/

To ktoś od was? Chyba jakiś wasz ziomek od nie noszenia maseczek.

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 13.10.2020 - 09:41

• 0

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Po gorących żądaniach antymaseczkowców aby im udowodnić że na OIOMie leżą chorzy, bo oni nie wierzą mediom w to, że ktokolwiek jest chory, szpital wpuścił na oddział fotoreportera:

https://www.dziennik...&art=1000276075

Masakra jak daleko siega ta manipulacja.. jeszcze kaza temu biednemu personelowi ubierac te kubraczki niewiadomo po co, zadnej pandemii nie ma, to wszystko spisek z*da.

A u mnie smutna wiadomosc, druga osoba zmarla po covidzie w bliskim otoczeniu. Tzn. antmozgowcy powiedza, ze hehe wcale nie po kovidzie tylko tak se umarla bo byla to starsza kobieta po 80 roku zycia, ktora brala leki immunosupresyjne. Niestety jej syn sie zarazil (ciezki przebieg, 2 tyg hospitalizacji), zanim pojawily sie u niego objawy widzial sie z nia no i covid przeskoczyl tez na nia. Jedna sprawa, ze Pani pewnie i tak byla blizej niz dalej tamtej strony... druga, ze nie potrafie sobie wyobrazic bolu psychicznego jaki przezywa teraz czlowiek (jej syn), ktory ja zarazil.

• 0

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ja również podpieram cytatami do których sie nie odniósł nikt

Te cytaty którymi tak śmiało sypiesz są wyrwane z kontekstu. W kółko przewijają się na szurowskich stronach. Zapoznaj się z całymi wypowiedziami dopiero cytuj. 

,,NIE SPODOBAŁY MU SIĘ OBOSTRZENIA WIĘC POBIŁ URZĘDNIKA"

https://krakowwpigul...obil-urzednika/

To ktoś od was? Chyba jakiś wasz ziomek od nie noszenia maseczek.

Nie są wyrwane z kontekstu bo na jutubie jest filmik który potwierdza słowa Szumowskiego. 

• -3

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To właśnie on o tym mówi że nie chronią noszącego przed zarażeniem ale zapobiegają zarażaniu innych gdy ktoś przechodzi covida bez objawowo. do was to jak do ściany się mówi. 

Za trzy dni przyjdzie nowy antycovidowiec z tym samym filmem. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 13.10.2020 - 11:11

• 2

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

To właśnie on o tym mówi że nie chronią noszącego przed zarażeniem ale zapobiegają zarażaniu innych gdy ktoś przechodzi covida bez objawowo. do was to jak do ściany się mówi. 

Za trzy dni przyjdzie nowy antycovidowiec z tym samym filmem. 

ahahahah  co za łeb z ciebie, no tragedia.  Eksperci potwierdzają że maseczki nic nie pomagają ale ty jako specjalista od spraw wszelakich wiesz lepiej. Ten wirus jest też na przedmiotach wiec musisz nosić non stop rękawiczki  dezynfekować ręce kilka razy dziennie i pewnie to nie daje gwarancji. Chcesz nosić to sobie noś ale nie próbuj wmawiać innym że tak trzeba bo nie jedna starsza osoba może zejść przez niedotlenienie. Sam widziałem w kościele jak starsze osoby wychodziły bo źle sie czuły przez noszenie tych maseczek. Niestety noszą je mimo wszystko bo im nagadali że tak trzeba i koniec. W tym roku tysiace turystów tłoczyło się nad polski morzem i co ? Wszyscy oni powinni już dawno gryźć piach albo leżeć po szpitalach a przecież nikt tam nie chodził w maseczkach. Korzystali z tych samych toi toi, krzesełek i stolików w knajpach itd itp. Nie mówiąc już o siłowniach, basenach czy klubach dyskotekowych otwartych przez całe lato. W tym roku na dzień dzisiejszy zmarło na świecie ponad 46 mln ludzi ( z czego 1,08 mln na covid) a urodziło prawie 110 mln no normalnie koniec ludzkości tuż tuż. Do końca dzisiejszego dnia umrze ze 100 tys ludzi a urodzi sie ze 2x tyle. Jest prawie 1 mld ludzi niedożywionych na świecie a 800 mln otyłych to jest dopiero dramat. 

Użytkownik Ramirez103 edytował ten post 13.10.2020 - 12:53

• -1

Valfare.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W poniedziałek dyrektor WHO ds. sytuacji kryzysowych dr Michael Ryan przekazał, że koronawirusem zakaziło się już ok. 10 procent światowej populacji. – Nasze obecne najlepsze szacunki mówią nam, że ok. 10 procent globalnej populacji mogło zostać zakażonych tym wirusem – oznajmił.

Przyjmując obecnie najbardziej realistyczne założenie WHO, czyli zakażenie 10 procent ludzkości i fakt, iż szacuje się, że na świecie żyje ponad 7,6 miliarda ludzi, oznacza to, że zakażeniu uległo 760 milionów ludzi.

Obecnie liczba potwierdzonych przypadków śmierci z powodu COVID-19 oraz śmierci osób, które miały COVID-19 i choroby współistniejące wynosi niespełna 1,1 miliona. Oznacza to, że wskaźnik śmiertelności infekcji (IFR) przy tym założeniu wynosi zaledwie 0,13 procent.

WHO ostatnio zmieniła zdanie w dwóch sprawach i po pierwsze nie uważa już za zasadne, aby w walce z koronawirusem stosować lockdown. Dr David Nabarro zaapelował do światowych rządów, aby przestali „używać blokad jako podstawowej metody kontroli” koronawirusa.

Dr Nabarro z WHO w wywiadzie dla „The Spectator” stwierdził, że jedyny wymierny efekt, jaki osiągnięto dzięki światowemu lockdownowi, to pogłębienie się biedy. – W Światowej Organizacji Zdrowia nie rekomendujemy blokad jako głównego środka kontroli tego wirusa – przekazał.

WHO zmienia też zdanie w sprawie noszenia maseczek. Obecnie obowiązująca mądrość etapu mówi o tym, by nie nosiły ich osoby zdrowe, ale jedynie chore i personel medyczny. 

Wzrosła sprzedaż masek chirurgicznych. Chciałabym jednak podkreślić, że powinny być one używane przez pracowników służby zdrowia i osoby, które opiekują się chorymi – powiedziała dr Paloma Cuchí. W przypadku osób zdrowych, które nie zajmują się chorymi, nie są one konieczne. Mogą dawać poczucie bezpieczeństwa, ale nic poza tym – dodała. WHO i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób podkreślają, iż noszenie maseczek przez osoby zdrowe wcale nie jest pożądane.

Link do artykułu:

https://nczas.com/20...walna-do-grypy/

Link do wywiadu z dr Nabarro z WHO:

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Eksperci potwierdzają że maseczki nic nie pomagają ale ty jako specjalista od spraw wszelakich wiesz lepiej.

Pomagają, nie w 100%, ale jednak. A ci eksperci niech sprawdzą dostępne publikacje. Masz artykuł https://www.lekarzda...rusy-i-maseczki

A odnośnie spotkań z politykami, gdzie ludzie są blisko siebie i nie mają masek. To jest kwestia wizerunkowa i medialna. Ludzie uśmuechnięci zadowoleni, blisko jakiegoś polityka, który życzliwie ich wita. To lepiej wygląda niż ludzie w maskach stojący daleko od siebie.
Nie warto o tym więcej pisać. Bo to są argumenty z kategorii "mój lekarz mówi mi, że mam rzucić palenie, bo jest szkodliwe. A sam pali!" Albo kiedy polityk zostanie złapany na jeździe po pijanemu, czy to znaczy, że jazda autem po pijaku nie jest taka niebezpieczna?
  • 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aby obliczyć IFR trzeba znać obie liczby - prawdziwą liczbę infekcji i prawdziwą liczbę zgonów. Ani jednej ani drugiej liczby nie znamy na pewno. I nie, liczba zgonów potwierdzonych badaniami to nie jest to samo, bo wielu osób nie zbadano przed śmiercią. Efekt ten widać choćby w Ekwadorze - państwo nie dysponowało odpowiednią ilością testów, aby zbadać wszystkich z odpowiednimi objawami. Przez dwa miesiące w regionie stołecznym zmarło 3 razy więcej osób niż normalnie. Gdy udało się dokupić odpowiednią ilość testów mieli kilkanaście tysięcy nowych przypadków dziennie. Szacuje się, że 10 tysięcy zgonów wywołanych koronawirusem nie zarejestrowano z braku testów. W USA przez pierwszy miesiąc było podobnie - zanim CDC dopuściła jakiś test do użytku, hrabstwa zgłaszały większą niż zwykle ilość zgonów z powodu zapalenia płuc u osób z wykluczoną grypą. Ludziom tym wpisywano więc inne przyczyny zgonów i nagle w USA o połowę wzrosła liczba zgonów na nadciśnienie

• 0

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ramirez
Żeby zrozumień niektóre kwestie trzeba posiadać jakąś wiedzę na temat którego się tyczy. Nie oczekuje tej wiedzy od ciebie dlatego przeczytaj ten temat jeszcze raz jest tu wiele informacji i dopiero się wypowiadaj.
  • 0

Valfare.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W USA przez pierwszy miesiąc było podobnie - zanim CDC dopuściła jakiś test do użytku, hrabstwa zgłaszały większą niż zwykle ilość zgonów z powodu zapalenia płuc u osób z wykluczoną grypą. Ludziom tym wpisywano więc inne przyczyny zgonów i nagle w USA o połowę wzrosła liczba zgonów na nadciśnienie.

Akurat co do tego, jak raportuje się sytuację związaną z pandemią w USA można mieć wiele wątpliwości. Przykładem jest Floryda, gdzie ciągle spływają dane, według których 100% przeprowadzanych testów ma wynik pozytywny.

https://eu.usatoday....ort/5445139002/

Użytkownik Valfare edytował ten post 13.10.2020 - 15:05

• 1

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Opublikowane badania z amerykańskiego Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych wykazały, że koronawirus SARS-CoV-2 utrzymuje się:
➢ do 3 godzin w powietrzu (szczególnie w małych zamkniętych pomieszczeniach np.
w windzie),
➢ do 3 dni na plastiku lub stali nierdzewnej,
➢ do 24 godzin na kartonie,
➢ do 4 godzin na miedzi.

Dane wskazują także, że koronawirus „żyje”:
➢ 60 godzin w glebie,
➢ 4 dni poza gospodarzem,
➢ 7 dni w wydzielinie z drzewa oskrzelowego.

Na ten moment badania wskazują, że koronawirus ginie pod wpływem czynników w czasie:
- w temperaturze 60oC – po 30 minutach,
- promieniowanie UV – po 60 minutach.
Wirus inaktywuje 70% etanol po 10 minutach – czyli po zdezynfekowaniu rąk lub powierzchni wirus znika dopiero po takim czasie!

Najczęściej występujące objawy:
▪ gorączka,
▪ suchy kaszel,
▪ zmęczenie.

Rzadziej pojawia się:
▪ ból mięśni,
▪ ból gardła,
▪ biegunka,
▪ zapalenie spojówek,
▪ ból głowy,
▪ utrata smaku lub węchu,
▪ wysypka skórna,
▪ lub przebarwienia palców u rąk i stóp.

Poważne objawy:
• trudności w oddychaniu lub duszności,
• ból lub ucisk w klatce piersiowej,
• utrata mowy lub zdolności ruchowych

Objawy pojawiają się średnio po 5–6 dniach od zakażenia wirusem, mogą
jednak wystąpić dopiero po 14 dniach.

Zadanie domowe: Oblicz przez ile dni koronawirus będzie utrzymywał się na maseczce wielokrotnego użytku, która prana jest raz na kilka dni w temperaturze 40 stopni?

Użytkownik Maska edytował ten post 13.10.2020 - 15:53

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych