Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zaświadczenie mam już od samego początku epidemii. I cóż z tego, kiedy genialni ministrowie zdrowia doszli w sierpniu  do odkrywczego wniosku, że chorzy na astmę, muszą nosić maseczki tak jak inni, zdrowi. Oczywiście, chodziłam bez maseczki, bo nie zamierzałam wywołać sobie ataku astmy przez jakieś niepoważne rozporządzenie. Ciekawe, kto im doradza, bo na pewno nie pulmonolodzy...

W tym punkcie zgadzam się z Tobą i powtarzam, że żaden system na świecie nie działa idealnie, bo nikt nie spodziewał się takiego rozprzestrzeniania wirusa. 

A co Ci da noszenie tej maseczki jak wirusy przez nie przechodzą jak przez sito ? Jeszcze jak dotkniesz ją niezdezynfekowaną reką to w ogóle do niczego sie nie nadaje a dodatkowo zwiększasz ryzyko zakażenia. 

FFP3 nie przepuszcza. Ręce dezynfekuję, w sklepie noszę jednorazowe rękawiczki, aby nie zarazić się i/lub nie roznosić. Dla mnie to nie problem.

Ramirez103.
  • Tematów: 0
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Up.

http://burbonik.pl/2...ero-tolerancji/

Masz jeszcze jakieś wątpliwości ?

Regulamin 3.12

TT.

Użytkownik TheToxic edytował ten post 14.10.2020 - 13:45

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@kpiarz
Wiesz że przy Twojej astmie ten wyśmiewany przez Ciebie wirus może być dla Ciebie śmiertelny? Myślę że zaprzeczasz jego istnieniu bo zwyczajnie się boisz...ale to tylko moje zdanie.
Powiem Ci jedno: ciesz się że my nieoświeceni nosimy maski bo dzięki temu być może nie zachorujesz.
  • 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kpiarz
Na grypę w sezonie umiera tyle osób co dzisiaj jednego dnia zmarło na covid.
  • 1

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@kpiarz
Wiesz że przy Twojej astmie ten wyśmiewany przez Ciebie wirus może być dla Ciebie śmiertelny? Myślę że zaprzeczasz jego istnieniu bo zwyczajnie się boisz...ale to tylko moje zdanie.
Powiem Ci jedno: ciesz się że my nieoświeceni nosimy maski bo dzięki temu być może nie zachorujesz.

Masz link gdzie jest wszystko wyjaśnione. Przedstawicielka WHO mówi jak jest,

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Już nie przesadzajcie w drugą stronę. Co w tym dziwnego, że część ludzi nie jest w stanie oddychać w masce? Jest wielu takich. Podawanie przykładów, że ktoś inny może, jest bez sensu. Jeden może, a drugi nie.
Skoro można zemdleć bez maski w dusznym pomieszczeniu, to tym bardziej można z maską.
  • 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@StatystycznyPolak

"Na grypę w sezonie umiera tyle osób co dzisiaj jednego dnia zmarło na covid"

A ile osób umiera na powikłania po grypie ? Oświeć mnie, bo nie wiem....

@Magda72

"Wiesz że przy Twojej astmie ten wyśmiewany przez Ciebie wirus może być dla Ciebie śmiertelny? Myślę że zaprzeczasz jego istnieniu bo zwyczajnie się boisz...ale to tylko moje zdanie."

Przy astmie używam leków rozszerzających oskrzela i najprawdopodobniej ten fakt jest przyczyną, że wirus mnie nie atakuje. A poza tym gdybym sie bała typowych przeziebień, tobym z domu nie wychodziła...

Link do artykułu o astmie i koronawirusie :

https://everethnews....-koronawirusem/

• 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@kpiarz
Po co polecasz mi linki o wirusie który według Ciebie nie istnieje?
Mimo wszystko życzę zdrówka.
  • 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@kpiarz

Ależ nie powiedziałam, że covid nie istnieje. Istnieje, jak najbardziej istnieje nawet w zwykłym katarze, tylko według mnie nie jest groźniejszy od zwykłej grypy. No może grypa jest łagodniejsza, bo w niej przynajmniej nie ma tajemniczej bezobjawowości, która zaraża miliony, dziesiątki milionów ludzi na świecie i sieje panikę na całym świecie.

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zaczął się normalny sezon na przeziębienia, jak co roku.Uczulenie na wiedzę mają zaś osoby głęboko wierzące w śmiertelność covida. Tych faktycznie nic nie przekona, że zachorowalność na wirusa nie przekracza zachorowalności na grypę i jej powikłania. Z tym, że nic nie słychać o chorych na grypę. Tak, jak wcześniej napisałam grypa, wyniosła się z Ziemi i istnieje tylko straszny covid, duzo groźniejszy od dżumy, cholery i ospy prawdziwej :).

Grypa wyniosła się z Ziemi tylko w waszym antysystemowym świecie. Grypa ma się bardzo dobrze:

Wrzesień w Polsce:
Grypa: 191476 zakażeń i 0 zgonów
COVID: 24142 zakażeń i 474 zgony

A Tobie kolego to w sumie nie wiem po co odpowiadam jak Ty piszesz np:

-  I chyba jedyny pożytek że jest mniej chorych na grypę.

Czyli jednak noszenie maseczek i restrykcje wpływają na zmniejszoną ilość zachorowań na grypę, ale na covida już nie?

- Oni noszą te maseczki ze względu na stan powietrza a nie że im się tak podoba. Z dwojga złego lepiej w te stronę bo jakie inne wyjście. U nas w kraju póki co można oddychać pełną piersią i trzeba korzystać.

A, czyli jednak te maseczki przed czymś chronią czy nie? Z dwojga złego lepiej w te stronę? Brawo, jesteś coraz bliżej!

- Powtarzam w tym roku zmarło ponad 46 mln ludzi z czego na covida 1.08 mln.

Raptem 46 milionów z ponad 8 miliardów? Obowiązkowo rozwiązać wszystkie służby zdrowia, szkoda czasu i pieniędzy, przecież to raptem 0.5%, sporo mniej niż z powodu covida np w Polsce.

- Piszesz o wiekszej umieralności w Szwecji, Anglii co może być równie dobrze spowodowane napływem imigrantów i zwiększenia przestępczości.

Wiadomo, 2020r akurat stał się tym przełomowym, nie ważne że imigranci napływają tam dłużej niż ty żyjesz.

Na więcej mi się już naprawdę nie chce. Dobrze tu ktoś napisał, że wy się o zwłoki przewrócicie i powiecie, że to manekin.

• 2

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Zaczął się normalny sezon na przeziębienia, jak co roku.Uczulenie na wiedzę mają zaś osoby głęboko wierzące w śmiertelność covida. Tych faktycznie nic nie przekona, że zachorowalność na wirusa nie przekracza zachorowalności na grypę i jej powikłania. Z tym, że nic nie słychać o chorych na grypę. Tak, jak wcześniej napisałam grypa, wyniosła się z Ziemi i istnieje tylko straszny covid, duzo groźniejszy od dżumy, cholery i ospy prawdziwej :).

Grypa wyniosła się z Ziemi tylko w waszym antysystemowym świecie. Grypa ma się bardzo dobrze:

Wrzesień w Polsce:
Grypa: 191476 zakażeń i 0 zgonów
COVID: 24142 zakażeń i 474 zgony

A Tobie kolego to w sumie nie wiem po co odpowiadam jak Ty piszesz np:

-  I chyba jedyny pożytek że jest mniej chorych na grypę.

Czyli jednak noszenie maseczek i restrykcje wpływają na zmniejszoną ilość zachorowań na grypę, ale na covida już nie?

- Oni noszą te maseczki ze względu na stan powietrza a nie że im się tak podoba. Z dwojga złego lepiej w te stronę bo jakie inne wyjście. U nas w kraju póki co można oddychać pełną piersią i trzeba korzystać.

A, czyli jednak te maseczki przed czymś chronią czy nie? Z dwojga złego lepiej w te stronę? Brawo, jesteś coraz bliżej!

- Powtarzam w tym roku zmarło ponad 46 mln ludzi z czego na covida 1.08 mln.

Raptem 46 milionów z ponad 8 miliardów? Obowiązkowo rozwiązać wszystkie służby zdrowia, szkoda czasu i pieniędzy, przecież to raptem 0.5%, sporo mniej niż z powodu covida np w Polsce.

- Piszesz o wiekszej umieralności w Szwecji, Anglii co może być równie dobrze spowodowane napływem imigrantów i zwiększenia przestępczości.

Wiadomo, 2020r akurat stał się tym przełomowym, nie ważne że imigranci napływają tam dłużej niż ty żyjesz.

Na więcej mi się już naprawdę nie chce. Dobrze tu ktoś napisał, że wy się o zwłoki przewrócicie i powiecie, że to manekin.

-Nie noszenie maseczek tylko o dystans społeczny oraz higienę chodzi. Chociaż i tak wiele osób chorowało na grypę. Masz podane od przedstawicielki WHO że maseczki są zbędne dla osób zdrowych i nie słuchać innych opinii. Może poszli po rozum do głowy albo widzą że ta ściema przestała działać. 

- Tak chronią przed smogiem w jakimś stopniu ale nie przed wirusami które spokojnie przenikają przez taką szmacianą maseczkę. Chyba że mówisz o zatrzymywaniu twoich smarków z nosa. 

- "Obowiązkowo rozwiązać wszystkie służby zdrowia" serio zniżasz się do tak niskich poziomów czy już nie masz na siebie pomysłu. Te 46 milionów to wszystkie ofiary chorób, wypadków, morderstw, samobójstw itp itd Ludzi trzeba ratować ale nie siać paniki jakbyśmy byli na skraju wyginiecia. Masz podane w moim poście wcześniejszym że od kwietnia do końca czerwca umarło niewiele wiecej osób niż rok temu. 

- A koronawirusy zostały odkryte w latach 60 czyli nie jest to nowe zjawisko. 

Coś jeszcze chcesz wiedzieć ? 

• 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jak się spojrzy na całkowitą umieralność na świecie, to nijak nie wychodzi, żeby koronawirus miał z nią coś wspólnego. Trend wzrostowy liczby zgonów obserwujemy już od wielu lat. Gdy spojrzeć na liczbę zgonów w tym roku, to na tę chwilę wynosi ona 46,36 mln, co daje średnio 161 tysięcy dziennie, a zakładając, że średnia ta się utrzyma - 58,9 mln do końca roku (dane z worldometers.info, które w zasadzie zgadzają się z danymi przewidywanymi na rok 2020 na poniższym rysunku). Gdyby koronawirus spowodował ponad milion dodatkowych zgonów, to wyraźnie odznaczyłby się na krzywej:

covid.jpg

Źródła:

https://www.worldometers.info/

https://ourworldinda...20&region=World

Użytkownik Valfare edytował ten post 14.10.2020 - 17:14

• 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@kpiarz

Ależ nie powiedziałam, że covid nie istnieje. Istnieje, jak najbardziej istnieje nawet w zwykłym katarze, tylko według mnie nie jest groźniejszy od zwykłej grypy. No może grypa jest łagodniejsza, bo w niej przynajmniej nie ma tajemniczej bezobjawowości, która zaraża miliony, dziesiątki milionów ludzi na świecie i sieje panikę na całym świecie.
Przykro mi ale Ty najzwyczajniej mylisz koronawirusy których jest cała rodzina.Ten jeden jest bardziej zjadliwy.
W swoim pierwszym poście po dłuuugiej przerwie powiedziałaś że nawiążesz dialog tylko z osobami które cokolwiek przeczytały i wiedzą na temat covida.Prosiłabym o to samo 😎
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://burbonik.pl/2...ero-tolerancji/

Masz jeszcze jakieś wątpliwości ?

A owszem, co do Twojego czytania ze zrozumieniem. O czym to ja pisałem? O FFP3 prawda? Kilka stron wcześniej wyjaśniałem różnice pomiędzy maskami i maseczkami, oraz tłumaczyłem oznaczenia na maskach i wielkość przepuszczanych cząsteczek. Nie czytałeś, bo Ci się nie chciało grzebać w temacie tak daleko. Stąd wieczne tłumaczenia spraw poruszanych wcześniej. Za chwilę, ktoś świeży przybędzie i będzie się dopytywał o sprawy, które już były omawiane.

I tak  w kółko Macieju...

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Piszę z pracy i dokładnie nie wczytuje się w dane ale na tym wykresie są dane z 2019 roku kiedy nie było jeszcze wirusa. A przewidywania na lata następne.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych