Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Ramirez103.
  • Tematów: 0
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

http://burbonik.pl/2...ero-tolerancji/

Masz jeszcze jakieś wątpliwości ?

A owszem, co do Twojego czytania ze zrozumieniem. O czym to ja pisałem? O FFP3 prawda? Kilka stron wcześniej wyjaśniałem różnice pomiędzy maskami i maseczkami, oraz tłumaczyłem oznaczenia na maskach i wielkość przepuszczanych cząsteczek. Nie czytałeś, bo Ci się nie chciało grzebać w temacie tak daleko. Stąd wieczne tłumaczenia spraw poruszanych wcześniej. Za chwilę, ktoś świeży przybędzie i będzie się dopytywał o sprawy, które już były omawiane.

I tak  w kółko Macieju...

O moje czytanie ze zrozumieniem się nie martw bo nie wiem czy zauważyłeś ale wieszkość osób ma zwykłe szmaciane bez szmerów bajerów. Możesz mieć jaką chcesz jak źle ją użytkujesz to ci żadna nie pomoże. No i musi być jeszcze dobrze dopasowana do twarzy a zwykła ma dziury jak stodoły. Masz jasno napisane że osoby zdrowe nie powinny nosić żadnych maseczek. Widać sam nie doczytujesz albo specjalnie wybierasz co ci sie podoba. 

I znowu pisze ktoś "Za chwilę, ktoś świeży przybędzie i będzie się dopytywał o sprawy, które już były omawiane" ojoj jakie to straszne. Najlepiej sie w ogóle nie odzywać bo wszystko zostało powiedziane wiec można sie rozejść. 

@kpiarz
Po co polecasz mi linki o wirusie który według Ciebie nie istnieje?
Mimo wszystko życzę zdrówka.

Ależ nie powiedziałam, że covid nie istnieje. Istnieje, jak najbardziej istnieje nawet w zwykłym katarze, tylko według mnie nie jest groźniejszy od zwykłej grypy. No może grypa jest łagodniejsza, bo w niej przynajmniej nie ma tajemniczej bezobjawowości, która zaraża miliony, dziesiątki milionów ludzi na świecie i sieje panikę na całym świecie.
Przykro mi ale Ty najzwyczajniej mylisz koronawirusy których jest cała rodzina.Ten jeden jest bardziej zjadliwy.
W swoim pierwszym poście po dłuuugiej przerwie powiedziałaś że nawiążesz dialog tylko z osobami które cokolwiek przeczytały i wiedzą na temat covida.Prosiłabym o to samo

Taj jest jeszcze ojciec, matka brat siostra i szwagier koronawirus. Najbardziej zjadliwa jest teściowa koronawirus.

• -3

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Maski nie mają za zadanie zatrzymywać wirusa ale kropelki śliny gdy kichasz lub kaszlesz. Chyba to rozumiesz?
  • 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Taj jest jeszcze ojciec, matka brat siostra i szwagier koronawirus. Najbardziej zjadliwa jest teściowa koronawirus.

Ty naprawdę masz nikłą wiedzę na ten temat. Nawet nie wiesz, dlaczego SARS 2 zaatakował, pomimo tego, że przez lata był dla ludzi nieszkodliwy.

Masz jasno napisane że osoby zdrowe nie powinny nosić żadnych maseczek. Widać sam nie doczytujesz albo specjalnie wybierasz co ci sie podoba. 

Kto napisał, że osoby zdrowe nie powinny nosić? Czy zrobił to ktoś z wirusologów bądź epidemiologów? Ach nie, Ty to napisałeś i wiesz lepiej, tak? Nic nie wybieram.

I znowu pisze ktoś "Za chwilę, ktoś świeży przybędzie i będzie się dopytywał o sprawy, które już były omawiane" ojoj jakie to straszne. Najlepiej sie w ogóle nie odzywać bo wszystko zostało powiedziane wiec można sie rozejść. 

Nie, wystarczy przeczytać to, co zostało napisane, aby nie wbijać głupot w temacie. Naprawdę, to przypomina rozmowę Shreka z Osłem...

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Daniel

"Wrzesień w Polsce:
Grypa: 191476 zakażeń i 0 zgonów
COVID: 24142 zakażeń i 474 zgony"

Trzeba jednak dodać,  że w naszym kraju dane dotyczą zgonów z powodu grypy są zaniżone. Wynika to z tego, że choroba ta doprowadza do groźnych powikłań, takich jak zapalenie płuc, i to one są wpisywane do dokumentacji pacjenta jako przyczyna zgonu. Najczęściej jest to niewydolność krążeniowo-oddechowa. Powikłania po zwykłej grypie są więc groźne, ale że nie prowadzi się statystyk, to i ilość zgonów jest bardzo mała.

@Magda72

Oczywiście, koronawirus jest wirusem RNA, który jest bardzo podatny na mutacje. I że koronawirus mutuje, to chyba jest normalne. Byłabym zdziwiona gdyby było inaczej. Dlatego nie wierzę w żadne szczepionki, które mogłyby być skuteczne na covida, ponieważ, gdy wyprodukują na obecny szczep, covid może zmutować i świeżo wyprodukowana szczepionka może być już nieaktualna.

• 1

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ty naprawdę masz nikłą wiedzę na ten temat. Nawet nie wiesz, dlaczego SARS 2 zaatakował, pomimo tego, że przez lata był dla ludzi nieszkodliwy.

[...]

Dobrze żyj w przekonaniu że ty masz racje, masakra. 

Nie ja to napisałem tylko przedstawicielka WHO Dr Paloma Cuchi widać jak czytasz to co się pisze a kogoś pouczasz. 

Ale to nie są głupoty tylko fakty których nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć np. zgodnie z prawem nie muszę nosić maseczki. Czy wg Ciebie to jest bzdura ? Twoi koledzy i koleżanki wykłócali sie ze mną że trzeba bo prawo tak nakazuje. Jest to zwykłe rozporządzenie bez żadnej mocy prawnej. 

Regulamin 3.12

TheToxic

• -1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pani doktor Cuchi tak powiedziała co nie znaczy że tysiąc kolejnych lekarzy się z nią zgodzi i zalecą noszenie maseczek.
Myć też się musisz a tego też nie ma w prawie.

W zeszłym sezonie mieliśmy ponad 3mln przypadków zdiagnozowania grypy lub jej podejrzenia a zmarło ok. 150 osób. Na covid mamy ponad 140tys zachorowań i 3tys zgonów.

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 14.10.2020 - 19:43

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Ramirez
Tak często cytowana przez Ciebie ekspertka jeszcze w czerwcu twierdziła coś przeciwnego na temat masek:
"– Wiemy, że osoby, które nie mają objawów, w pewnym stopniu przyczyniają się do nowych zakażeń, ale nie znamy dokładnych wartości. Dlatego jeżeli ktoś znajduje się w miejscu, w którym nie może zachować dystansu fizycznego ponad 1 m, powinien używać maski. "

https://dzienniknaro...oscia-wi-wideo/
  • 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Up.

http://burbonik.pl/2...ero-tolerancji/

Masz jeszcze jakieś wątpliwości ?

Regulamin 3.12

TT.

Ja mam spore wątpliwości. Wklejasz tu linka do strony która między innym pisze o czym baja babawanga, i twierdzisz że WHO nie zaleca noszenia maseczek. 

Jak widać autorzy tej strony to również tępe ciołki lub manipulanci. Pozwól że wkleję rzeczony film. Zamieszczony na tej ściekowej stronie.

Kobieta mówi jasno i wyraźnie mówi o maskach chirurgicznych.

Chodzi o to że na rynku dostępne są różne maski. A te chirurgiczne z atestami potrzebne są w szpitalach. 

Po drugie: mówi o tym że maska chirurgiczna nie daje ochrony noszącemu, o ile nie założy jej poprawnie. I to dotykanie jej rękoma. wszystko się zgadza. Tyle że  Nie ma tam ani jednego słowa o noszeniu masek aby chronić innych!!!!!!! W tym kontekście WHO we wrześniu wydało zalecenie aby dzieci powyżej 12 roku życia nosiły maseczki.  

Film jest pocięty Co widać od razu. I wypowiedzi są wyjęte z kontekstu. Ale czego można spodziewać się po takiej stronie. Twierdzisz że WHO odradza noszenie maseczek? Daj linka do strony WHO, gdzie takie zalecenie się znajduje. A nie do jakichś szmatławych brukowców. Albo innych stron zarządzanych np przed J.K.Mikke tak jak twój kolega w niedoli @Valfare

Albo znajdź źródło z całym wywiadem. Bez cięć. 

Takich troli jak wy dwaj, to już dawno tutaj nie było. @Ogarnięty jest pewnie z was dumny. Chyba że on w tym macza palce, czemu wcale bym się nie zdziwił. 

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 14.10.2020 - 20:12

• 4

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Ramirez
Tak często cytowana przez Ciebie ekspertka jeszcze w czerwcu twierdziła coś przeciwnego na temat masek:
"– Wiemy, że osoby, które nie mają objawów, w pewnym stopniu przyczyniają się do nowych zakażeń, ale nie znamy dokładnych wartości. Dlatego jeżeli ktoś znajduje się w miejscu, w którym nie może zachować dystansu fizycznego ponad 1 m, powinien używać maski. "

https://dzienniknaro...oscia-wi-wideo/

Może dane zostały zaktualizowane i zmieniły sie wnioski na temat maseczek. Wg was jest to wirus którego nikt wcześniej nie widział wiec wszystko sie zgadza. 

Pani doktor Cuchi tak powiedziała co nie znaczy że tysiąc kolejnych lekarzy się z nią zgodzi i zalecą noszenie maseczek.
Myć też się musisz a tego też nie ma w prawie.

W zeszłym sezonie mieliśmy ponad 3mln przypadków zdiagnozowania grypy lub jej podejrzenia a zmarło ok. 150 osób. Na covid mamy ponad 140tys zachorowań i 3tys zgonów.

Mogą się z nią nie zgadzać ja nie mam z tym problemu. Jeżeli przeprowadzą odpowiednie badania że jest inaczej i je rzetelnie przedstawią to proszę bardzo. 

Z czego wiekszość tych osób jest 70+ dodatkowo z innymi chorobami (wiem wiem powtarzam po innych blablabla)  

• -1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No patrz a Szumowskiego krytykowałeś za zmianę zdania na temat maseczek i dla Ciebie był to dowód na nieistnienie koronki.Twierdziłeś że politycy nami manipulują ale jak ekspert powie coś co Tobie pasuje to jest super och i ach.
Szkołę zamknęli? Masz widzę dużo czasu.Poczytaj różne źródła także to co na pierwszy rzut oka nie zgadza się z Twoim światopoglądem.Warto poszerzać horyzonty 😎
  • 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Panjuzek

https://www.who.int/...ow-to-use-masks

Jak sobie zjedziesz na dół, to znajdziesz tam taki artykuł, który traktuje o zaleceniach odnośnie noszenia masek (tak, jest to artykuł znajdujący się w chwili obecnej na oficjalnej stronie WHO):

https://www.who.int/...-ncov)-outbreak

W kontekście poważnych niedoborów masek medycznych, osłony twarzy mogą być rozważane jako alternatywa. Stosowanie masek materiałowych (zwanych w tym dokumencie maskami z tkaniny) jako alternatywy dla masek medycznych nie jest uważane za właściwe dla ochrony pracowników służby zdrowia w oparciu o ograniczone dostępne dowody. W jednym badaniu, w którym oceniano stosowanie masek z materiału w placówce służby zdrowia, stwierdzono, że pracownicy służby zdrowia używający masek z tkaniny bawełnianej byli bardziej narażeni na zachorowanie na grypę w porównaniu z osobami, które nosiły maski medyczne.

Istnieją ograniczone dowody na to, że noszenie maski medycznej przez zdrowe osoby w gospodarstwie domowym, w szczególności te, które dzielą dom z osobą chorą lub znajdujące się  wśród uczestników masowych zgromadzeń, może być korzystnym środkiem zapobiegającym przenoszeniu choroby. Niedawna metaanaliza tych badań obserwacyjnych, z nieodłącznymi błędami wynikającymi z danych obserwacyjnych, wykazała, że ​​jednorazowe maski chirurgiczne lub 12-16-warstwowe bawełniane maski wielokrotnego użytku były związane z ochroną zdrowych osób w gospodarstwach domowych i podczas kontaktów z tymi osobami.

Można to uznać za pośredni dowód stosowania masek (medycznych lub innych) przez zdrowe osoby w szerszej społeczności; Jednak badania te sugerują, że takie osoby musiałyby znajdować się w pobliżu osoby zakażonej w gospodarstwie domowym lub na masowym zgromadzeniu, gdzie nie można osiągnąć fizycznego dystansu, aby zostać zakażonym wirusem. Wyniki grupowych randomizowanych, kontrolowanych badań dotyczących stosowania masek wśród młodych dorosłych mieszkających w akademikach w Stanach Zjednoczonych Ameryki wskazują, że maski na twarzy mogą zmniejszać częstość zachorowań na choroby grypopodobne, ale nie wykazały wpływu na ryzyko wystąpienia grypy potwierdzonej laboratoryjnie. 

I najważniejsze:

W chwili obecnej nie ma bezpośrednich dowodów (z badań nad COVID19 i zdrowych ludzi w społeczności) na skuteczność uniwersalnego maskowania zdrowych osób w środowisku w celu zapobiegania zakażeniom wirusami układu oddechowego, w tym COVID-19.

Pozwoliłem sobie użyć google translatora, ale polecam przeczytać cały artykuł w oryginale. Niezbyt zachęca do noszenia masek, gdy jest się osobą bezobjawową. Brak dowodów, maseczki z tkaniny które prawie nie chronią, a nosi je chyba z 90% społeczeństwa, to po prostu nie działa i nie ma prawa działać.

A tak poza tym, strony zarządzane przez J. K. Mikke, jakiś @Ogarnięty, Ty tak poważnie? Ktoś tu próbuje tworzyć teorie spiskowe i to bynajmniej nie jestem ja.

Użytkownik Valfare edytował ten post 14.10.2020 - 20:45

• 0

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

[...]

Kobieta mówi jasno i wyraźnie mówi o maskach chirurgicznych.

Chodzi o to że na rynku dostępne są różne maski. A te chirurgiczne z atestami potrzebne są w szpitalach. 

Po drugie: mówi o tym że maska chirurgiczna nie daje ochrony noszącemu, o ile nie założy jej poprawnie. I to dotykanie jej rękoma. wszystko się zgadza. Tyle że  Nie ma tam ani jednego słowa o noszeniu masek aby chronić innych!!!!!!! W tym kontekście WHO we wrześniu wydało zalecenie aby dzieci powyżej 12 roku życia nosiły maseczki.  

Film jest pocięty Co widać od razu. I wypowiedzi są wyjęte z kontekstu. Ale czego można spodziewać się po takiej stronie. Twierdzisz że WHO odradza noszenie maseczek? Daj linka do strony WHO, gdzie takie zalecenie się znajduje. A nie do jakichś szmatławych brukowców. Albo innych stron zarządzanych np przed J.K.Mikke tak jak twój kolega w niedoli @Valfare

Takich troli jak wy dwaj, to już dawno tutaj nie było. @Ogarnięty jest pewnie z was dumny. Chyba że on w tym macza palce, czemu wcale bym się nie zdziwił. 

O dotykaniu rękoma maseczki pisałem już wielokrotnie że automatycznie jest do wyrzucenia oraz musi być dobrze dopasowana inaczej jest kompletnie bezużyteczna. Zresztą i tak jest bezużyteczna bo nie chroni przed żadnymi wirusami a daje  jedynie ułudę bezpieczeństwa. Gdyby było inaczej to rząd mając do dyspozycji ekspertów zmieniłby zapisy w prawie. Dlaczego tego nie robią skoro maseczka to taka skuteczna bariera ? Pokaż mi badania gdzie w 100% pokazują że maseczka chroni przed koronawirusem. Ja póki co znajduje tylko sprzeczne opinie a WHO zmienia zdanie zależnie jak im się podoba. 

Ja tu widzę wiekszych trolli jak Panjuzek i jego ferajna. 

cytat2.gif

Słupy niepotrzebnego cytatu zostały usunięte. Zapraszam do przeczytania regulaminu.

TheToxic

• -1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wg was jest to wirus którego nikt wcześniej nie widział wiec wszystko sie zgadza. 

Przeciwnie, ten wirus jest znany od dawna, ale wcześniej nie przejawiał zdolności wniknięcia do organizmu ludzkiego. Pojawienie się szczepu zdolnego do tego, zmienić powinno wszystko, ale nie zmieniło, bo zlekceważono ten fakt, uważając, że zarażenie nastąpiło innym wirusem.

Lawina takich wypadków doprowadziła do wybuchu miejscowej epidemii w Wuhan. Ta sytuacja była jeszcze do opanowania, podobnie jak wcześniejsze wybuchy miejscowych epidemii SARS. Zlekceważono pierwsze zachorowania, pozwolono na nieskrępowane przemieszczanie się nosicieli i przede wszystkim nie przeprowadzono identyfikacji wirusa.

My nie twierdzimy, że tego wirusa nikt wcześniej nie widział. Powstała mutacja zdolna zagrozić ludziom i będzie mutować dalej, podobnie jak grypa, o czym wspomniała Kpiarz. 

Pisałem też wcześniej o tym, że porównanie do grypy, jest, delikatnie mówiąc, niefortunne. Grypa pierwsze objawy daje maksymalnie po 72 godzinach, dlatego łatwiej nad nią zapanować, a koronawirus potrafi namnażać się nawet 28 dni. Podczas tego czasu zarażamy, tak jak grypą do 3 dni.

Co do innych koronawirusów, nawet kot Kpiarz je posiada. Sztuczka w tym jest taka, że on, ten wirus, jeszcze nie wytworzył zdolności "przeskoku" na organizm ludzki. Ale na pewno nad tym pracuje, jeżeli jest to kot domowy, u dzikiego taka zdolność nie będzie potrzebna, bo nie przebywa z człowiekiem.

Wysoki poziom ochrony przed koronawirusem zapewni półmaska filtrująca o klasie ochronnej FFP3, tak uważa ekspertka z Państwowego Zakładu Higieny dr Agnieszka Chojecka.

Co do masek, jesteś totalnym ignorantem i dla Ciebie istnieją tylko maseczki szmaciane lub chirurgiczne/medyczne.

Maska FFP3 według norm, musi spełniać poniższe:

- ta klasa ochrony filtruje cząsteczki substancji rakotwórczych i radioaktywnych oraz chorobotwórcze, takie jak wirusy, bakterie i zarodniki grzybów
Całkowity przeciek wewnętrzny nie może przekroczyć 5%

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Po pierwsze te zalecenia zostały wydane w czerwcu. I zaczynają się tak : 

Stosowanie masek jest częścią kompleksowego pakietu
środki zapobiegawcze i kontrolne, które mogą ograniczyć rozprzestrzenianie się
niektóre choroby wirusowe układu oddechowego, w tym COVID-19.
Maski można stosować zarówno do ochrony osób zdrowych
(noszone, aby chronić się w kontakcie z zakażonym
osobnika) lub do kontroli źródła (noszone przez zakażonego
osoby, aby zapobiec dalszemu przenoszeniu).
Jednak użycie samej maski jest niewystarczające, aby zapewnić
odpowiedni poziom ochrony lub kontroli źródła i inne
powinny być również stosowane środki na poziomie osobistym i wspólnotowym
przystosowany do tłumienia przenoszenia wirusów układu oddechowego.
Czy używane są maski, zgodność z ręką
higiena, dystans fizyczny i inne zapobieganie infekcjom
i środki kontroli (IPC) mają kluczowe znaczenie dla zapobiegania przenoszeniu COVID-19 z człowieka na człowieka.
Ten dokument zawiera informacje i wskazówki dotyczące użytkowania
masek w placówkach opieki zdrowotnej, dla ogółu społeczeństwa oraz
podczas opieki domowej. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)
opracował szczegółowe wytyczne dotyczące strategii IPC dla zdrowia
placówki opieki (2), zakłady opieki długoterminowej (LTCF) (3) oraz
opieka domowa. (4)

To tłumaczenie Googla z pierwszej strony PDF z podanego przez ciebie linka. 

I twoje cytaty:

W kontekście poważnych niedoborów masek medycznych, osłony twarzy mogą być rozważane jako alternatywa. Stosowanie masek materiałowych (zwanych w tym dokumencie maskami z tkaniny) jako alternatywy dla masek medycznych nie jest uważane za właściwe dla ochrony pracowników służby zdrowia w oparciu o ograniczone dostępne dowody

Wolałbym raczej aby np. chirurg, który mnie operuje miał na twarzy maseczkę medyczną a nie jakąś szmatę. I to dotyczy każdego aspektu służby zdrowia.  

Istnieją ograniczone dowody na to, że noszenie maski medycznej przez zdrowe osoby w gospodarstwie domowym, w szczególności te, które dzielą dom z osobą chorą lub znajdujące się  wśród uczestników masowych zgromadzeń, może być korzystnym środkiem zapobiegającym przenoszeniu choroby. Niedawna metaanaliza tych badań obserwacyjnych, z nieodłącznymi błędami wynikającymi z danych obserwacyjnych, wykazała, że jednorazowe maski chirurgiczne lub 12-16-warstwowe bawełniane maski wielokrotnego użytku były związane z ochroną zdrowych osób w gospodarstwach domowych i podczas kontaktów z tymi osobami.

No comment.

Wyniki grupowych randomizowanych, kontrolowanych badań dotyczących stosowania masek wśród młodych dorosłych mieszkających w akademikach w Stanach Zjednoczonych Ameryki wskazują, że maski na twarzy mogą zmniejszać częstość zachorowań na choroby grypopodobne, ale nie wykazały wpływu na ryzyko wystąpienia grypy potwierdzonej laboratoryjnie.

Czyli jednak działa. 

W chwili obecnej nie ma bezpośrednich dowodów (z badań nad COVID19 i zdrowych ludzi w społeczności) na skuteczność uniwersalnego maskowania zdrowych osób w środowisku w celu zapobiegania zakażeniom wirusami układu oddechowego, w tym COVID-19

.Niezbyt to zachęca do noszenia masek, gdy jest się osobą bezobjawową.

Ty zgrywasz głupka? czy naprawdę jesteś głupi. Jak jesteś jak to określiłeś :"osobą bezobjawową" To masz zasrany OBOWIĄZEK!!! Nosić maseczkę w miejscach gdzie mógłbyś kogoś zarazić. Czy to do ciebie dociera? Główną funkcją maseczki na twoim ryju jest ochrona innych przed tobą, bo możesz nawet nie wiedzieć że zarażasz. Czego jeszcze nie rozumiesz? Dzięki takim jak ty rządy wprowadzają obostrzenia, Bo nie można liczyć na zdrowy rozsądek i zrozumienie części społeczeństwa, która jest po prostu niebezpiecznie głupia. 

Ręce opadają. ://

@ Ramirez103

Zresztą i tak jest bezużyteczna bo nie chroni przed żadnymi wirusami a daje  jedynie ułudę bezpieczeństwa.

Przepraszam że zapytam. A ty edukację na ilu klasach podstawówki skończyłeś że nie rozumiesz słowa pisanego?

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 14.10.2020 - 20:59

• 2

Devoratrix.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@ramirez nie potrafi ogarnąć tego, że wirus to nie magiczne stworzonko ze skrzydełkami fruwające w przestworzach. On noszenie maseczki rozumie tak, że nawet jak w niej kichniesz to gile się zatrzymują na maseczce, a wirusek sobie przelatuje bez oporów. Ale chwila, pisał wcześniej o tym że gile się zatrzymują i ty sobie potem tego wirusa wdychasz z powrotem. No to jak w końcu, zatrzymują te maseczki wirusa czy nie ?

• 4

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

Bing (1)