@Magda72
Jakbyś sobie tego nie tłumaczyła jesteś egoistką.
Tu się mylisz. Bardzo współczuje ofiarom kolejnych lockdownów, rodzinom osób, których krewni zmarli, bo szpitale nie przyjmowały chorych na inne choroby niż covid.
Jeżeli ktoś chce sobie utrudniać życie noszeniem przez 10 h maseczek nie mam nic przeciwko temu. Ostatecznie jesteśmy ludźmi wolnymi i każdy ma swobodną wolę działania.
W koronę nie wierzę, bo gdyby było istotne zagrożenie z strony covida, zarządzenia władz byłyby bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim nie byłoby rozporządzeń, tylko ustawy. Ludzie by musieli nosić maski z filtrami, które faktycznie ograniczają możliwość zachorowania, a nie szmaty. Dla mnie to jest po prostu próba tresury społeczeństwa, która w pewnym procencie się powiodła.
Tak, a'propos, niedawno oglądałam świetny polski film sprzed 40 lat o tresurze społeczeństwa "Wojna światów - następne stulecie". Film też pokazywał jak można spodlić społeczeństwo pod pozorem jakiegoś zagrożenia.
@Wszystko
Nie będę dyskutowała na temat wypowiedzi Dzieciątkowskiego, bo nie mam wykształcenia medycznego, wiem tylko, że gdyby dr. Martyka mówił nieprawdę byłby postawiony przed sadem Izby Lekarskiej za okłamywanie pacjentów i szkodliwe / zdaniem Dzieciątkowskiego/ mówienie nieprawdy w mediach.