Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Please log in to reply
5952 replies to this topic

MaxaM.
  • Tematów: 0
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Noszenie maseczki działa jak szczepionka na COVID-19. Jeśli nosisz, zwiększasz szanse na łagodny przebieg

Dodajmy jeszcze, że według tego badania, noszenie maseczek w przestrzeni publicznej przez 80 proc. ludności działa lepiej (tzn. obniża transmisję koronawirusa) niż kompletny lockdown.

https://spidersweb.p...oronawirus.html

spam.gif

TT.

Mam pytanie do moderacji dlaczego ten cytat kolegi został potraktowany jako spam ?

Podpowiadam:
7.1 Zabronione są wszelkie formy spamu, pod pojęciem którego rozumie się wypowiedzi o niskim poziomie merytorycznym, wypowiedzi lakoniczne lub jednowyrazowe, wielokrotne zamieszczanie tej samej wiadomości, nadmierne wykorzystywanie opcji formatowania tekstu, nadużywanie wielkich liter, emotikon itp.
Wklejenie samego linku bez zdania komentarza podpada pod spam.
Staniq

Użytkownik wkleił link i cytat który był jak najbardziej na temat.Wielu z nas to praktykuje nawet bez słowa komentarza bo wartością merytoryczną takiej wypowiedzi jest cytat - stąd moje pytanie.

Wartość merytoryczną ocenia moderator, a to jest zawsze ocena subiektywna. Moim (subiektywnym) zdaniem to spam. Gdyby znalazło się tam choć jedno krótkie zdanie np. "Tutaj macie wypowiedź specjalisty" i link, inaczej by to wyglądało. Gdyby było tylko krótkie zdanie np. "Nie zgadzam się z Wami", bez linku to też byłby spam. Jedno uzupełnia drugie, a osobno to spam. Nikt nie twierdzi, że to nie było na temat. Było, jak najbardziej.

Możesz zgłosić skargę na supermoderatora do D.K.

Staniq

Też kompletnie tego nie rozumiem za co dostałem ostrzeżenie. 

Czy badanie zamieszczone w linku nie jest merytoryczną treścią? 

Nawet w cytacie, który wkleiłem było odniesienie do tego: https://arxiv.org/pdf/2004.13553.pdf

Dalej w tekście była załączona opinia naukowców. To też nie jest merytoryczne? https://www.nejm.org...56/NEJMp2026913

Upomnienie, nie ostrzeżenie. Post byłby merytoryczny, gdybyś napisał, że ów link jest do opinii naukowców. Sam link to spam, cytat nie jest merytoryczną częścią postu. Merytoryczna (mniej lub więcej) musi być Twoja wypowiedź. My i tak nie pochylamy się nad merytoryką Waszych wypowiedzi, ale te pozbawione kompletnie treści traktujemy jak spam.

Jeżeli masz zastrzeżenia, napisz do D.K. Tym samym zakończmy dyskusję na ten temat, proszę.

Staniq

Cytat kolegi nie ma nic wspólnego z upomnieniem. Następnym razem proszę nie wklejać tylko samego linku, ponieważ link czy obrazki kiedyś wygasną i pozostaje tu pustka, a tak zostanie tu mała odpowiedź wprowadzająca do owego linku. Poza tym spam to również FAQ 3.5

Oto jego treść:

3.5 Spam

Brak akceptacji dla wypowiedzi określanych jako spam wynika z dbałości o poziom merytoryczny dyskusji prowadzonych na Forum paranormalne.pl. Unikaj więc tworzenia postów, których treść ogranicza się do przykładowo: "Zgadzam się!", "Nie wydaje mi się.", "Mylisz się!", "I co z tego??????????????". Jeśli czujesz nieodpartą potrzebę odniesienia się do cudzej wypowiedzi, zadbaj o to, aby inni użytkownicy coś z twojego posta również wynieśli.
Godną polecenia praktyką jest dołączanie krótkiego wprowadzenia do materiałów skopiowanych z innych źródeł, w szczególności filmów -- miej na uwadze, że w przyszłości zamieszczony przez Ciebie materiał może z różnych powodów stać się niedostępny, w wyniku czego Twój temat/post stanie się bezwartościowy. Jeśli natomiast opatrzysz go informacją np. "Film przedstawia amatorskie nagranie dziwnego zjawiska świetlnego nad wulkanem Św. Heleny.", zawsze pozostanie jakiś ślad po tym, czego dotyczył Twój temat/post.

I na sam koniec. Proszę następnym razem zgłosić się osobiście do mnie ponieważ wszelkie komentowanie oraz odpowiadanie pod zielonym komunikatem jest również złamaniem regulaminu ;).

TheToxic

• 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Róbcie jak chcecie, ale ja nie zgadzam się na to, żeby przez kolejne lata chodzić wszędzie w tych maskach, na to, żeby ktoś mi zabraniał opuszczać dom przez miesiąc albo i dłużej oraz na to, że ktoś pstryknięciem palca może pozbawić mnie pracy. Nawet protestować już nie można. To nie ma nic wspólnego z obowiązkiem zapinania pasów. Czy wyszło z tego coś pozytywnego? Absolutnie nic. Praktycznie wszyscy chodzą teraz w tych maskach, wszyscy się izolują, a jakoś zachorowania nie spadają. To po prostu nie działa, a przy tym rujnuje życie wielu ludziom.

Co piąty wynik testu na covid pozytywny. Niedługo wszyscy to przejdą, a i tak będą oczekiwać szczepionki, która nic nie zmieni. Oczekujcie dalej i piszcie co chcecie, ja już dłużej nie zamierzam Was przekonywać. Każdy ma swój rozum i każdy to zrozumie, wcześniej lub później.
  • -1

Gwynbleidd.

May the dark side of the Force be with you

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie tylko "Totalitarna Polsza" zwiększa obostrzenia, Europa przygotowuje się do 2, jesienno-zimowej, fali covid 19.

Godziny policyjne i ograniczenia nakładane w całej Europie w miarę wzrostu liczby przypadków COVID-19.

W wielu regionach Europy ogłoszono godzinę policyjną i nowe środki restrykcyjne, ponieważ liczba przyjęć do szpitali i zgonów związanych z COVID-19 nadal rosła.

Grecja, Włochy i Francja należą do ​​krajów, które w tym tygodniu wprowadziły lub rozszerzyły nocne zakazy dla osób wychodzących na zewnątrz, próbując powstrzymać wzrost liczby przypadków.

W Belgii obowiązuje godzina policyjna od północy do godziny 5:00, obejmuje ona zamknięcie kawiarni, barów i restauracji oraz zakaz sprzedaży alkoholu po godzinie 20:00. Władze stwierdziły, że średnia dzienna liczba osób z wynikiem dodatnim w ciągu ostatniego tygodnia przekroczyła 10 000, co wzbudziło obawy o obciążenie szpitali.

Minister zdrowia Frank Vandenbroucke zapowiedział zwiększenie liczby łóżek na oddziałach intensywnej terapii i powiedział, że niektóre niepilne operacje zostaną opóźnione.

Włochy potwierdziły w czwartek po raz pierwszy w pandemii codzienny rekord ponad 16 000 przypadków. Premier Giuseepe Conte unika ogłoszenia kolejnej blokady narodowej, ale wezwał Włochów do unikania „niepotrzebnego” przemieszczania się.

Premier Grecji Kyriakos Mitsotakis powiedział, że noszenie maski jest teraz obowiązkowe we wszystkich miejscach publicznych, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

We Francji godzina policyjną została wprowadzona w kolejnych ośmiu głównych miastach. Łącznie objętych nią jest 38 regionów

W czwartek wieczorem władze zdrowia publicznego ogłosiły, że zarejestrowały 41 600 nowych przypadków wirusów w ciągu jednego dnia, najwięcej od czasu rozpoczęcia szeroko zakrojonych testów.

Blokada „przeciwpożarowa”, która ma wejść w życie w Walii od piątku wieczorem, spowoduje, że ludzie pozostaną w domu przez 17 dni. Wszystkie puby, restauracje i niepotrzebne sklepy będą zamknięte.

Jednocześnie wiele części Anglii - w tym Greater Manchester i South Yorkshire - przeszło na najwyższy poziom ograniczeń, które obejmują zakaz "mieszania się" osób z różnych gospodarstw domowych.

Według przedstawionych danych sześć milionów ludzi w Wielkiej Brytanii zostało dotkniętych nowymi ograniczeniami dotyczącymi koronawirusa.

Źródło: https://services.eur...d-19-cases-soar

Szwecja za to idzie w swoją stronę.

https://portal.abczd...dzi-obostrzenia

Użytkownik Gwynbleidd edytował ten post 23.10.2020 - 15:25

• 3

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co canaris piszą w necie o twoim szpitalu? Że nie ma w nim wielu chorych na covid albo odwrotnie, że jest przepełniony?
  • 0

MaxaM.
  • Tematów: 0
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Wszystko

Canaris nie pracuje w szpitalu. Wcześniej sam się pochwalił odnośnie jego pracy. 

Jak cytowałem jego słowa wcześniej (chyba parę razy?), to nic nie odpisywał  ;)

Użytkownik MaxaM edytował ten post 23.10.2020 - 15:33

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z tego co pisał wynika, że jest ochroniarzem w szpitalu.
  • 0

Canaris.

God Emperor of Mankind

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co canaris piszą w necie o twoim szpitalu? Że nue6ma w nim wielu chorych na covid albo odwrotnie, że jest przepełniony?

To samo co zawsze - chaos, prowizorka, zadyma. Wiele sie to nie rózni od tego co było rok/dwa lata temu mimo wielgiej pandemi.

Z tego co pisał wynika, że jest ochroniarzem w szpitalu.

Canaris nie pracuje w szpitalu. Wcześniej sam się pochwalił odnośnie jego pracy.

Jak cytowałem jego słowa wcześniej (chyba parę razy?), to nic nie odpisywał  ;)

Chłopaki ja nie chce być niemiły ale chyba ktoś tu tabsów zapomniał..

• -1

Książe Zła.
  • Tematów: 77
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ochroniarz w szpitalu?

Co do pracy szpitali no u mnie nie jest tak zle ale mieszkam w malym miescie i w przeciągu pol roku bylo zaledwie pare zachorowan na koronawirusa wiec jest względnie dobrze a kaganca nie nosze tylko do sklepow zakladam zeby sie sanepidy nie pruly

Edytowane
  • -1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Blokada „przeciwpożarowa”, która ma wejść w życie w Walii od piątku wieczorem, spowoduje, że ludzie pozostaną w domu przez 17 dni. Wszystkie puby, restauracje i niepotrzebne sklepy będą zamknięte.

Jednocześnie wiele części Anglii - w tym Greater Manchester i South Yorkshire - przeszło na najwyższy poziom ograniczeń, które obejmują zakaz "mieszania się" osób z różnych gospodarstw domowych.

Według przedstawionych danych sześć milionów ludzi w Wielkiej Brytanii zostało dotkniętych nowymi ograniczeniami dotyczącymi koronawirusa.

Do listy możesz dopisać Liverpool (wszedł do strefy high), oraz Nottingham (mieszkam tutaj), które też wejdzie prawdopodobnie do strefy high, ale to zależy od wielu czynników. Walijczycy popuścili sobie na grubo i mają tego efekty, a w Nottingham, studenci wykonali woltę czyniąc prawie 600 zarażeń w kampusie Cliffton za pomocą kilku imprez. Studenci, którzy zorganizowali te imprezki dostali po 10 tys. funtów kary.

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Pracuje w jednym z najwiekszych szpitali, w jednym z największych miast w Polsce w środku rzekomej straszliwej pandemi co to kosi ludzi jak zbożę że w ogóle umierają na korytarzach albo w karetkach wożeni od Anasza do Kajfasza bo "nie ma miejsca".

Po tym co, i jak napisałeś, wnioskuję że jesteś salowym, albo innym woźnym.  :szczerb:  I do tego niezbyt sprytnym. :facepalm:
Unik piekny ale ja bede troszke meczyl jednak.

Ile według ciebie lat medycyny trzeba ukończyć zeby mieć wzrok i podstawowe funkcje mozgu?
Ile doktoratow trzeba zrobić zeby potrafić dostrzec ze jak na tą pore roku to oblozenie szpitala jest dość lajtowe ( zamiast " wszystkie sale zapchane i dziesiec lozek na korytarzu" jest teraz "na salach po dwoch i dwa lozka na korytarzu" - mniej wiecej oczywiscie ) ?
Smieszki z ważnych zawodów zostaw sobie na dyskusje z kolegami prymitywami - zwykła salowa wie wiecej o tym co sie dzieje w szpitalu niz ty.

Nie robię śmieszków z ważnych zawodów. Jeżeli ktoś pracujący  jako salowy-a czy też konserwator, poczuł się urażony to przepraszam. Jak również nie odmawiam Tobie świetnego wzroku i podstawowych funkcji mózgu. Tyle że ochroniarze w szpitalu niekoniecznie muszą wiedzieć co dokładnie się w nim dzieje. W związku z tym nie możesz ekstrapolować swoich obserwacji z jednego szpitala, w którym jesteś ochroniarzem, na cały kraj. Ba na cały świat, bowiem największym problemem związanym z covidem jest właśnie groźba zapełnienia szpitali przypadkami ciężkimi. Dzisiaj wykryto ponad 12tys. przypadków. Przy śmiertelności 1% policz sobie ile "statystycznie rzecz biorąc"  z tych osób umrze w niedługim czasie. Co najmniej kilka procent z nich będzie wymagała leczenia szpitalnego. To że na razie w twoim szpitalu jest spokój nie oznacza że tak będzie cały czas. Tym bardziej że inne choroby nie mają wakacji.  

Gdzie musze pracować żeby zobaczyć to niesamowite nigdy nie spotykane obłożenie oddziałów chorymi na ten straszny COVID?

Może w szpitalu zakaźnym, czy jak tam się one teraz nazywają?  Tak czy inaczej. to że są wolne łózka to dobrze. Ale jak już pisałem poprzednio sytuacja zmienia się dynamicznie. 

@Valfare

Róbcie jak chcecie, ale ja nie zgadzam się na to, żeby przez kolejne lata chodzić wszędzie w tych maskach, na to, żeby ktoś mi zabraniał opuszczać dom przez miesiąc albo i dłużej oraz na to, że ktoś pstryknięciem palca może pozbawić mnie pracy

Nikogo nie obchodzi na co się zgadzasz. To właśnie przez takich jak ty wprowadzane są nakazy i kary w postaci mandatów. To że empatia i logiczne myślenie dla ciebie są pustymi słowami, nie zwalnia cię od odpowiedzialności nie tylko za swoje zdrowie, ale i za zdrowie innych. Bzdury które wypisujesz w tym temacie mogą kogoś zabić. Czego jeszcze nie rozumiesz?

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 23.10.2020 - 17:15

• 2

Canaris.

God Emperor of Mankind

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tyle że ochroniarze w szpitalu niekoniecznie muszą wiedzieć co dokładnie się w nim dzieje. W związku z tym nie możesz ekstrapolować swoich obserwacji z jednego szpitala, w którym jesteś ochroniarzem, na cały kraj.

Nie wiem skąd ci sie to wzieło ale zalecam udanie sie po profesjonalną pomoc bo takie urojenia bywają niebezpieczne.

Nie robię śmieszków z ważnych zawodów.

Jasne, nawet to widać do tej pory. 

Ba na cały świat, bowiem największym problemem związanym z covidem jest właśnie groźba zapełnienia szpitali przypadkami ciężkimi. Dzisiaj wykryto ponad 12tys. przypadków. Przy śmiertelności 1% policz sobie ile "statystycznie rzecz biorąc"  z tych osób umrze w niedługim czasie. Co najmniej kilka procent z nich będzie wymagała leczenia szpitalnego. To że na razie w twoim szpitalu jest spokój nie oznacza że tak będzie cały czas. Tym bardziej że inne choroby nie mają wakacji.

Piekne przesunięcie poprzeczki - cały czas słysze "ło matko ludzie umierają na korytarzach, w karetkach bo ich odysłaja bo nie ma miejsc" a tu nagle sie okazuje ze "to dopiero sie zacznie" i że własciwie miejsca są.. Nawet mu brewka nie tykneła na taki unik, coś pieknego.

Nikogo nie obchodzi na co się zgadzasz. To właśnie przez takich jak ty wprowadzane są nakazy i kary w postaci mandatów. To że empatia i logiczne myślenie dla ciebie są pustymi słowami, nie zwalnia cię od odpowiedzialności nie tylko za swoje zdrowie, ale i za zdrowie innych. Bzdury które wypisujesz w tym temacie mogą kogoś zabić. Czego jeszcze nie rozumiesz?

Reeee jak śmiesz kwestionować władze i rząd reeee ludzie umierajo od tego reeee. Serio?

• -5

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

Trudno to nawet skomentować bo nie ma do czego się odnieść. Brawo. Doskonały post. :) 

• 0

Gwynbleidd.

May the dark side of the Force be with you

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Reeee jak śmiesz kwestionować władze i rząd reeee ludzie umierajo od tego reeee. Serio?

Kwiat oświeconej elity społeczeństwa w akcji...

Jak popieram przedsiębiorców odnośnie "Nie-lockdown'u", jak zdecydowanie nie zgadzam się z propagandą Vatiego M. i jego ferajny jak to oni mają wszystko pod kontrolą, i jak to nas nie przygotowali na jesień, tak jednostki twojego pokroju budzą we mnie niepohamowaną chęć by iść wiwatować pod sejmem gdy w końcu usankcjonują mandaty i zaczną was rzezać na poważnie. Jeśli już kogokolwiek to właśnie foliarzy.

Ekhm, Reeee.

Użytkownik Gwynbleidd edytował ten post 23.10.2020 - 19:36

• 1

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja wiem że youtube. Ale ten człowiek jest bardzo wiarygodny i doceniony. Doktor Dawid Myśliwiec znalazł się w trójce finalistów w kategorii Animator w XII edycji konkursu Popularyzator Nauki, organizowanego przez serwis PAP - Nauka w Polsce oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Subskrybuję jego kanał od paru lat.

Dwa słowa. Rzeczowo i Rzetelnie.

A teraz kilka słów na temat maseczek.

Edit.

Przepraszam @Canaris ale nie mogłem się powstrzymać. :szczerb:

@Canaris

A które szpitale? Bo moj jakoś nie pęka i w sumie ilość pacjentów nie jest jakaś strasznie wieksza od tego co zazwyczaj jest o tej porze roku.

Wręcz mozna powiedzieć że pacjentów jest mniej bo albo oddziały nie przyjmują bo covid albo pacjenci sami potrafią odwołać wizyte i leżenie bo sie boją.

4f244762ad2af6bf22e9586db67268b9.jpg

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 24.10.2020 - 09:29

• 3

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szury poszły z tematu to w końcu można poważnie podyskutować.
Ta jesienna fala jest jakaś mniej zjadliwa. Bo np. w Polsce mamy 13000 przypadków dziennie a umiera 150 osób. Wiosna we Włoszech i Hiszpanii przy przyrostach 6 tys dziennie umierało 600-900 osób dziennie. Wirus zmutował w ciągu lata czy systemy opieki zdrowotnej nabrały doświadczenia?

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 24.10.2020 - 10:08

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych