Napisano 31.10.2020 - 12:01
Napisano 31.10.2020 - 15:50
Właśnie dzięki "wszędzie" straciło sens.
Na oddziałach używa się zabezpieczeń aby się nie zakazić, a maseczki mają chronić innych przed nami, gdybyśmy byli zakażeni, a nie wiedzieli o tym i nas przed innymi, którzy masek nie założyli. Ty to doskonale rozumiesz, ale zaczynasz trollować.
Napisano 31.10.2020 - 23:47
Z takich ciekawostek to mój pracodawca zakazał robienia sobie testów na covid w obawie że mu zakład zamknął.
Były trzy podejrzenia i z tego powodu brakowało pracowników bo czekali na wyniki to tak zadecydował.
Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 31.10.2020 - 23:48
Napisano 01.11.2020 - 20:04
Z takich ciekawostek to mój pracodawca zakazał robienia sobie testów na covid w obawie że mu zakład zamknął.
Zakazać to on sobie może... To tak jak by zakazał Ci zrobienia sobie badania krwi. Jeżeli z tego powodu miałbyś nieprzyjemności z jego strony, to do sądu pracy z nim. Taki zakaz jest nielegalny.
Napisano 01.11.2020 - 20:20
Zakazać to on sobie może... To tak jak by zakazał Ci zrobienia sobie badania krwi. Jeżeli z tego powodu miałbyś nieprzyjemności z jego strony, to do sądu pracy z nim. Taki zakaz jest nielegalny.
Ta sytuacja doskonale pokazuje to gdzie są przedsiębiorcy. Na początku pandemii byli bardzo wyrozumiali i starali się organizować pracę zdalną, mniej efektywną ale czego nie robi się by pokonać ten wirus który miał mieć śmiertelność wielkości ponad 5%, niektórzy mówili tutaj nawet że przecież nie znamy wszystkich zgonów
A teraz sytuacja jest dramatyczna, ludzie nabrali kredytów by przetrwać kolejne miesiące bo jakoś to będzie, a teraz zaczną masowo zwalniać pracowników, zawieszać działalność i jeszcze zwracać pieniądze z tarczy antykryzysowej. Ja na twoim miejscu @statystycznypolak posłuchałbym rady szefa. No chyba że zamiast infekcji którą przechorujesz w dwa tygodnie wolisz bezrobotność której tak szybko raczej nie pokonasz.
Napisano 02.11.2020 - 00:35
@ Maska
To akurat prawda, że wiele zgonów pewnie przeoczono na samym początku, zwłaszcza w krajach, które miały problem ze sprowadzeniem sobie testów. Jakoś niedawno czytałem, że w Peru mają weryfikować akty zgonu, bowiem tajemniczo ilość zgonów na zapalenie płuc wzrosła tam 4 razy zanim zaczęli testować.
Napisano 02.11.2020 - 14:03
Były trzy podejrzenia i z tego powodu brakowało pracowników bo czekali na wyniki to tak zadecydował.
Cóż u mnie też wałki kręcą. Mamy podpisywać się na liście obecności z tygodniowym opóźnieniem żeby w razie czego powiedzieć lekarzowi, że od tygodnia nas nie ma w pracy. I tak sobie pracujemy (bez przyłbic i maseczek chociaż je dostaliśmy) w grupie 20 osobowej. Część z nas leżała plackiem na L4 (w tym ja - bez testów) około dwóch tygodni, część nie chorowała w ogóle. Pracujemy w godzinach nadliczbowych bo ludzi mało, roboty dużo, a covid nas spowalnia. Pomimo rozporządzeń prezesa wszyscy kichająco kaszlący są mile widziani w pracy.
Napisano 02.11.2020 - 17:05
Cała Europa się zamyka, godziny policyjne, wychodzić można praktycznie tylko do sklepu, a w Polsce..."spontaniczne" spacery jeden na drugim w liczbie kilkudziesięciu do ponad stu tysięcy ludzi.
No pewnie, kto to widział żeby jakieś wolności były, ludzie po ulicach chodzili i w ogóle. W domu mają siedzieć albo w pracy jak posłuszne drony - jakichś wyjść sie zachciewa, rozrywek, spotkań ze znajomymi itp. A tylko jeść, spać i pracować w wspaniałym nowym świecie.
A kto z domu sie wychyli to od razu pałą i do łagru, ku chwale EU !!
Niesamowite jak sprany trzeba mieć mózg żeby sie tak cieszyć z rządów ograniczających prawa obywateli i oddawać ze bezcen tak ciężko zdobytą wolność..
Napisano 02.11.2020 - 17:52
Niesamowite jak sprany trzeba mieć mózg żeby sie tak cieszyć z rządów ograniczających prawa obywateli i oddawać ze bezcen tak ciężko zdobytą wolność..
Niesamowite jest to, że ludzie tacy jak Ty myślą, że te ograniczenia to zachcianka polityków, którzy chcą nas zniewolić. Uwierz mi, gdyby nie wymagała tego sytuacja, nikt nawet by nie rozważał czegoś takiego. Dla rządów też jest to trudne, że muszą ograniczać wolność swoich obywateli, ale nie wchodźmy w politykę... Niektóre decyzje nie są do końca rozważnie (ostatnia akcja z zamykaniem cmentarzy), ale w najogólniejszym przypadku są one przemyślane. Już setki razy ktoś o tym pisał, ale do Ciebie i innych koronasceptyków nie dociera jak do jakichś foliarzy z grupek na fb. Zauważ, że nawet biorąc pod uwagę obostrzenia wielu ludzi zginęło, pomyśl sobie co by było, gdyby totalnie zignorować sytuację. I nie, nie byłoby "Szwecji".
Użytkownik Tovarisch Glimmer edytował ten post 02.11.2020 - 17:53
Napisano 02.11.2020 - 18:27
@Up.
Te ograniczenia są przemyślane? Dawno takiej głupoty tu nie czytałem.
Nie wiesz co by było gdyby nie obostrzenia (które itak już totalnie wszyscy mają w [wulg]). Może było by prawie tak samo, bez wielkich różnic. Nie wiemy jak by było.
A być może gdyby nie panikowanie, doprowadzanie gospodarki do ruiny, i gdyby nie te codzienne raporty w mediach które straszą ludzi to może było by spokojniej i tylu zdrowych ludzi nie miało by problemów z powodu tych obostrzeń??
No i skąd wiesz, że nie byłoby Szwecji? Masz na to jakieś dowody?
https://jakub-wudars...ik-caad19ccc17b . Jest o wszystkim o czym tutaj trwają dyskusje w tym temacie, między innymi o testach i maseczkach. Nie znam gościa ale myślę, że warto się zapoznać z tym tekstem Tym bardziej, że jest otwarty na rozmowę i inne argumenty
TT.
Użytkownik TheToxic edytował ten post 05.11.2020 - 09:10
Napisano 02.11.2020 - 18:46
Do pierwszej części nawet się nie odniosę, bo folię i ignorancję czuć bardzo mocno.
No i skąd wiesz, że nie byłoby Szwecji? Masz na to jakieś dowody?
Zauważ, że jest bardzo wyraźna różnica między tym, jak się zachowują szwedzi, a jak się zachowują typowe polaki. Ostrożność, odstępy między ludźmi i higiena osobista nie są w Szwecji i innych krajach nordyckich obce. W szwecji jest też znacznie mniejsza gęstość zaludnienia, przez co transmisja wirusa jest dużo wolniejsza. Kilka innych rzeczy zostało opisanych tutaj https://oko.press/cz...ak-jak-szwecja/ . Myślenie, że w Polsce by się to udało jest bardzo naiwne.
Użytkownik TheToxic edytował ten post 05.11.2020 - 09:11
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych