Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

#2896 Gość_Princess Luna

Gość_Princess Luna.
  • Tematów: 0

Napisano

nie polecam bo naprawdę przez 4 dni nie mogłem wstać z łóżka i spałem po 18h w sumie w ciągu dnia

Brzmi jak zwykły dzień.

To nie jest zwykły dzień. Zdrowy człowiek nie potrzebuje tyle snu.

Także to dziadostwo nie jest żadną zwykłą grypką i nie ma reguły kogo powali.

Jest reguła kogo powali, młodzi mają minimalne szanse na utratę życia, po 50 roku zaczyna rosnąć od 60 już jest dość niebezpiecznie.

Wyjątki potwierdzają regułę. 

Jest większe prawdopodobieństwo na śmierć lub poważne powikłania kiedy masz przewlekłe choroby układu oddechowego, czy krążenia, ale nawet bez tego można umrzeć na Covida.

Ponadto, nie zawsze wiadomo czy jesteś na coś chory. Nie wszyscy mierzą sobie ciśnienie tętnicze choćby raz w miesiącu, nie wszyscy odczuwają bardzo popularną w dzisiejszych czasach miażdżycę. Miażdżyca to bardzo smutna sprawa, bo ona nie boli do momentu poważnych komplikacji, a zważywszy na to, że nasz wirus zwiększa szansę na powstawanie skrzepów we krwi, to w połączeniu ze zwężonym światłem naczynia spowodowanego przez miażdżycę może skończyć się to np. zawałem, udarem, czy zatorowością płucną.

To mi przypomina... na przyszłość, bardzo zalecam przebadanie się pod kątem chorób cywilizacyjnych.

• 0

Devoratrix.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

nie polecam bo naprawdę przez 4 dni nie mogłem wstać z łóżka i spałem po 18h w sumie w ciągu dnia

Brzmi jak zwykły dzień.

Wow. W takim razie proszę o jakieś tipy co do życia, bo ewidentnie coś spartoliłem po drodze. Bo dla mnie zwykły dzień to 6h snu.

Bo znasz go doskonale i wiesz czy czegoś nie ukrywał. Mógł mieć nawet AIDS i nikt by nie poznał.

Tak zostało stwierdzone wg karty zdrowia i historii leczenia. Oczywiście, że mógł mieć cokolwiek, a o tym nie wiedział. 

Czy twoja ciocia dostała leczenie? Jakie leki przyjmowała? Pozostawiono ją bez pomocy, albo ograniczono pomoc do podstawowych czynności? Chorowała na coś? ile ci zmarli mieli lat?

Leczenia nie dostała. Oprócz kilkudniowej gorączki nic jej nie było. Miała 56 lat. Ojciec tego chłopaczka zaledwie 35 lat. Kuzyn ojca 59 lat.
O brak reguły chodziło mi w tym rozumieniu, że ciotka zmarła przechodząc delikatnie chorobę, a kuzyn ojca przeszedł tragicznie i przeżył, a byli w podobnym wieku co ciotka.

• 1

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To nie jest zwykły dzień. Zdrowy człowiek nie potrzebuje tyle snu.

Nie wypowiadam się za  zdrowe osoby.

że nasz wirus zwiększa szansę na powstawanie skrzepów we krwi, to w połączeniu ze zwężonym światłem naczynia spowodowanego przez miażdżycę może skończyć się to np. zawałem, udarem, czy zatorowością płucną.

Przechorowanie zwykłej grypy zwiększa ryzyko udaru 10 razy!, zwiększa też ryzyko zawału i innych chorób.

kuzyn ojca przeszedł tragicznie i przeżył,

Być może ona była już po zawałach, miała niewydolny układ oddechowy. Zdrowym człowiekiem raczej na pewno nie była.

• -3

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Taka ciekawostka dla tych, którzy nie wierzą w to że, covid może zabić zdrową osobę, ponieważ u większości przebiega bezobjawowo. Coś na temat Polio.

W latach 1950-1959 w wyniku epidemii choroby Heinego-Medina (zwanej także polio) zachorowało w Polsce od 20 do 25 tys. osób, głównie dzieci. Większość zarażonych wirusem polio przeszła infekcję bezobjawowo, ale u wielu osób choroba pozostawiła po sobie różnego stopnia niepełnosprawność ruchową i zaburzenia neurologiczne

Masowa epidemia Heinego-Medina dotknęła nie tylko kraje Europy, ale również Stany Zjednoczone. Jej żniwo było ogromne. Na szczęście ok. 95 proc. zachorowań przebiegało bez porażeń, często bezobjawowo, gdy wirus uszkodził niedużą część motoneuronów. Porażenia występowały zaledwie w 1-2 proc. przypadków. Szacuje się, że na porażenne polio zachorowało w Polsce od 20 do 25 tysięcy osób.

http://www.niepelnos.../ledge/x/636437

Inna choroba inne czasy, ale statystyki podobne, chyba że polio dla niektórych to też taka grypka.

@Maska

Być może ona była już po zawałach, miała niewydolny układ oddechowy. Zdrowym człowiekiem raczej na pewno nie była.

A skąd ta pewność? A być może przyjęła sporą dawkę wirusa która rozwaliła jej zdrowe płuca albo inny organ. Masz w ogóle pojęcie w jaki sposób namnaża się ten wirus w ciele człowieka?  

Podpowiem.

Wirus atakuje komórkę i zmienia jej program, od tej chwili komórka zaczyna produkować nowe wirusy, zamiast tego co zwykle robi. Gdy tych wirusów zbierze się wystarczająco dużo, komórka eksploduje, uwalniając wyprodukowane wirusy które podłączają się pod następne komórki. Jak łatwo się zorientować ilość wirusów przyjęta na początku jest istotna.

Mam nadzieję że opisałem to w wystarczająco prostym językiem. 

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 13.11.2020 - 19:31

• 2

Devoratrix.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Niewykluczone. Ale o siebie dbała na pewno. Trenowała jogging. Codziennie dźwigała 70kg chłopa z łóżka na wózek. Dbała o zdrowie też, bo fejsbuk zaspamowany reklamami jakiś produktów fit które sprzedawała. Co chwile po górach łaziła. Na jakieś maratony jeździła. No tak ogólnie to porównując jej tryb życia z moim to ja powinienem kopnąć w kalendarz, a nie ona.

• 2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem za bardzo do kogo kierowany jest ten przekaz z umniejszaniem zagrożenia i wymyślaniem ofiarom chorób. Czy takie osoby myślą sobie "My nie musimy się obawiać, bo ciężko chorują tylko ludzie z problemami zdrowotnymi"? Przecież 50% społeczeństwa ma jakieś schorzenia albo podeszły wiek.

Sytuację w kraju mamy teraz tak dobrą, że wiele miast wprowadza pogrzeby w soboty, bo jest tak duże zapotrzebowanie:

http://radiopoznan.f...-takze-w-soboty

• 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nareszcie wiemy, dlaczego w Polsce wykonuje się tyle testów, ile się wykonuje. Otóż, Polska przyjęła system testowania tylko na zlecenie lekarza lub sanepidu, czyli nie ma badań przesiewowych w żadnym przypadku. Co więcej, spora ilość pacjentów długo czekając na kontakt z lekarzem "przeskakuje" kolejkę do badań, bo już zdąży zachorować na Covid-19 i ląduje w szpitalu, lub leczona jest zdalnie w domu. Z różnym skutkiem...

Ciekawy to system.

Wielka Brytania od tego tygodnia przyjęła dodatkowy system przesiewowy dla pracowników służby zdrowia, opieki społecznej, a nawet pocztowców. Można ciągle robić badania na żądanie. Dzienny stan wykonanych testów oscyluje wokół 300 tys. i dzienny przyrost jest podobny do Polskiego, ale przy prawie 60 mln. ludzi (przy 40 mln. w Polsce) to nie jest aż tak dużo, a pomimo to jest lockdown.

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Można się zgadzać lub nie ale poczytać i zastanowić się to myślę ze warto
https://www.bankier....ow-8001342.html
  • 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Mnie to coraz bardziej bawi. Tyle było narzekań na wielkie korporacje, które nie liczą się z ludzkim życiem, doprowadzają do śmierci mieszkańców biednych państw aby więcej zarobić; oburzano się na zasady eutanazji w niektórych krajach, gdzie bywało, że pozbywano się nieuleczalnie chorych na bardzo wczesnym etapie aby zmniejszyć koszty - a teraz nagle okazało się, że dla wielu ludzi myślenie "poświęćmy życie kilku tysięcy starych i chorych, których życie już nie jest nic warte bo nie produkują, byle gospodarka ruszyła" nie jest ani ujmą na honorze, ani nie kłóci się z chrześcijańskim miłosierdziem, wręcz staje się poglądem chwalebnym i wartym zaprezentowania w towarzystwie. Może czas na referendum w sprawie eutanazji?

• 6

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

"poświęćmy życie kilku tysięcy starych i chorych, których życie już nie jest nic warte bo nie produkują, byle gospodarka ruszyła"

Nikt nie mówi żeby poświęcić CUDZE życie.

Ja od samego początku jestem za wyborem, moja praca mój wybór. Jeśli ktoś boi się o zdrowie to niech nie pracuje, nie kupuje niczego co nie jest mu niezbędne do życia.

Nie jestem za zabranianiem żadnym foliarzom izolacji od wszystkich ludzi na ziemi.

Moja praca, mój wybór. Tylko ja mam prawo zdecydować, czy chcę zrezygnować z pracy, politykom i innym ludziom wara od tego.

I tym się obie strony od siebie różnią. Zwolennicy pandemii chcą narzucać innym eutanazję gospodarki, a antycovidowcy nie mają zamiaru bronić nikomu zamknięcia swojego sklepu i życia za ostatnie oszczędności.

• 0

MaxaM.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Niestety mamy nowy rekord. Dzisiaj zmarło aż 548 osób, a ponad sto z nich nie miało żadnych współistniejących chorób. 

A mowa tutaj tylko o oficjalnych liczbach. 

Użytkownik MaxaM edytował ten post 14.11.2020 - 21:35

• 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Up@

Kiedyś, patrząc na reklamy w polskiej TV, pewien znajomy Angol powiedział: macie bardzo schorowane społeczeństwo, bo u Was same reklamy lekarstw lecą...

Patrząc na statystyki umieralności na Covid, odnoszę wrażenie, że facet miał rację, choć wtedy odebrałem to jako żart.

Niestety, dzisiaj inaczej na to patrzę...

Shiver.

Silent Reaper

• Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Niestety osiągamy 200% normalnej, uśrednionej z ostatnich 10 lat śmiertelności.

Średnio w ciągu ostatnich dni codziennie ginie ponad 2150 osób.

W ciągu ostatnich 10 lat dzienna śmiertelność oscylowała w okolicach 1000-1100 zgonów dziennie w okresie października/listopada.

Użytkownik Partuszew edytował ten post 14.11.2020 - 22:36

• 1

letztenbrief.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wielka Brytania: 26 860 nowych przypadków zakażenia koronawirusem oraz 462 nowe zgony.
Wykonane testy: około 400 tysięcy

Polska: 25 571 nowych przypadków zakażenia koronawirusem oraz 548 nowych zgonów.
Wykonane testy: około 56 tysięcy.

To mówi samo za siebie.
  • 2

Shiver.

Silent Reaper

• Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No niestety idziemy na rekord, jak Titanic....pamiętacie jak w kwietniu mieli w NY śmiertelność na poziomie 600-700% ? Obyśmy nie dobili do tego modelu..

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych