Swoją drogą nie rozumiem co takie robienie zapasów ma na celu? Przecież żyć i funkcjonować trzeba normalnie, nawet jak wirus się pojawi już oficjalnie(ja stawiam wiele, że on już dawno jest w Polsce). Macie zamiar rzucić pracę? Szkołę? Zamknąć się w domu i jeść te ryże i makarony? Nie wyobrażam sobie co by musiało się faktycznie stać, żeby pozamykano miasta, sklepy czy zablokowano dostawy żywności, to jakiś najczarniejszy scenariusz z apokaliptycznego filmu. Nie mogę uwierzyć, że do czegoś takiego może doprowadzić wirus, który w 90% przypadków przebiega jak przeziębienie.
Nie możesz uwierzyć, a jednak dokładnie to co opisałeś właśnie dzieje się w Chinach, a teraz zaczęło się dziać we Włoszech. Więc czemu ma być inaczej w Polsce jeśli wybuchnie ognisko? Do jakiej pójdziesz pracy jeśli zabronią pracować?
To wszystko też pokazuje jaką moc mają media, pomyślcie co by się stało, gdyby pojawił się teraz wirus, który miałby śmiertelność na poziomie np 50%, a zaraźliwość jak grypa, czyli miliony przypadków w samej tylko Polsce. To by doprowadziło chyba automatycznie do zagłady, szok.
Korea, Włochy, Iran - na obecną chwilę śmiertelność prawie 1:2. Nie jest to 50%, ale wciąż takie proporcje są przerażające.
Dzisiaj byłem w biedronce i nie zauważyłem żadnych odchyleń od normy. A jeśli gdzieś się zdarzają, to nie widzę powodów do zdziwienia. Dyskonty, to potężna machina logistyczna. Wystarczy, że każdy z nas nagle z dnia na dzień zacznie robić zakupy o 10-20% większe niż normalnie i od razu sklepy będą świecić pustkami.
Zdziwienie, że giełdy lecą? Jeśli ogromne firmy nie dostają części z Chin, produkcja zatrzymana, a trzeba wciąż płacić pracownikom, to mają z tego powodu rosnąć?
Myślę, że zgodnie możemy powiedzieć, że zdrowie i byt jednostki ludzkiej jest znacznie mniej ważny od szeroko pojętych 'pieniędzy' - tak działa obecny świat. A mimo to, Chiny stawiają swoją gospodarkę na szali. Czy robiłyby to dla 'zwykłej grypy'?
Dzisiaj od rodziny i znajomych dowiedziałem się, ze w ich otoczeniu odwołują biznesowe spotkania oraz o przypadku, gdzie dla 3 osób zabroniono przyjść do pracy i są pod kwarantanną.
Użytkownik MaxaM edytował ten post 29.02.2020 - 01:19