Napisałeś, że 30-50 nowych zachorowań to zbicie nowych przypadków prawie do zera.
Więc wziąłem te twoje 50 przypadków (troszkę więcej niż 50 było w czwartek, dokładnie 53), daje nam 0,01% zachorowań przy prawie 91% wszczepionych.
Wziąłem pod lupę kraj z dna tabeli, którą nam przedstawiłeś.
A dla czego nie wziąłeś tych 30 przypadków?
daje nam 0,01% zachorowań przy prawie 91% wszczepionych.
Jak na razie spoko.
Bułgaria, 7 mln ludności poziom wszczepienia prawie 15%, liczba nowych przypadków 1956 osób, co stanowi ok. 0,028% populacji.
W tym momencie powinieneś się pokusić, o dalsze obliczenia. 0,028% to dokładnie o180% więcej niż 0,01. Czyli można stwierdzić że na Malcie w tym dniu zachorowało o 180% mniej ludzi niż w Bułgarii. To sporo. Trzeba też pamiętać że ludność Malty, skoncentrowana jest właściwie w jednym mieście. a cała Malta żyje głównie z turystyki. Sprawa Bułgarii wygląda trochę inaczej. Ponad połowa kraju to góry i wyżyny, na których rozsiane są małe miejscowości. Tylko około 2.5 miliona żyje w 10 największych miastach. reszta rozsiana jest na dużym często mało dostępnym terenie. Więc wpływ turystyki jest znacznie mniejszy. Gdzie głównymi turystami są obywatele krajów Europy gdzie średni poziom wyszczepienia wunosi około 50%. Zaznaczam że piszę o ŚREDNIM poziomie
Tak czy inaczej. takie porównania dzień do dnia nie mają sensu. Chociażby dla tego że dotyczą innego dnia tygodnia co ma spore znaczenie dla tych wszystkich tabelek.
Nie wiem czy zauważyłeś że odniosłem się jedynie do stwierdzenia @Daniela że
Zaufaj, że gdyby te szczepionki naprawdę były rozwiązaniem na pokonanie covida i ich wzięcie gwarantowałoby powrót do normalności, a statystyki z państw zaszczepionych tylko by to potwierdzały
No właśnie. Tego typu statystyki dotyczą jedynie Malty. Nie ma mowy o państwach. A jedynie o jednym państwie. I to w dodatku małym, i bardzo różnym pod względem demograficznym od większości państw Europ[y.
Na tym polegają szurowskie manipulacje. Bierzesz jakiś fakt. Wyolbrzymiasz to co pasuje do twojej opinii, i pomijasz milczeniem to co z tą opinią się nie zgadza. I tadam
Powyższa dyskusja doskonale to obrazuje.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 13.09.2021 - 19:21