Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Please log in to reply
5952 replies to this topic

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dżolero czy osobiście do nas przemówiłeś ?😎
W dniu dzisiejszym w całych Włoszech zostały zamknięte wszystkie szkoły.Oficjalnie do 15 marca ale wszyscy są przygotowani na dłuższy czas.
  • -2

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie licząc Chin to obecnie sytuacja we Włoszech wygląda najgorzej na świecie. W Korei Południowej mamy co prawda ponad 6tys zarażonych, ale przy tym tylko 40 zgonów. W Iranie mamy natomiast sporo zgonów, bo 107, ale aż 739 wyleczonych. We Włoszech mamy ponad 3000 zarażonych(pełne dane zejdą wieczorem i pewnie będzie to około 500 nowych przypadków) i też 107 zgonów(nie licząc Chin najwyższa liczba na równi z Iranem), ale tylko 276 wyleczonych i aż 295 przypadków w stanie ciężkim/krytycznym - w Iraku ani jednego*. Wynika z tego, że Włosi mają niemal najwięcej zgonów, najwięcej przypadków w stanie ciężkim i prawie najwięcej zarażonych - oczywiście nie uwzględniam tutaj Chin. Wyleczalność we Włoszech jest na ten moment tylko ponad 2x większa niż śmiertelność(107 zgonów i 276 wyleczonych), czyli obecnie śmiertelność jest tam bardzo wysoka.

*Dane mogą się różnić względem innych stron w zależności z jakiej korzystamy i na jakich się opieramy.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 05.03.2020 - 17:12

• 1

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pamiętacie przerażające filmy z Chin na których widać, że ludzie mają napady padaczkowe?

Szpital Dital w Pekinie potwierdza, że ​​Covid-19 atakuje centralny układ nerwowy.

Sekwencjonowanie genów potwierdziło istnienie nowego koronawirusa w płynie mózgowo-rdzeniowym i kliniczną diagnozę wirusowego zapalenia mózgu.

It's not good!

https://www.zerohedg...-nervous-system

• 1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Do 148 wzrosła we Włoszech liczba osób, które zmarły z powodu koronawirusa - poinformował w czwartek rządowy komisarz do spraw kryzysu Angelo Borrelli. To oznacza, że w ciągu doby zanotowano 41 kolejnych zgonów. Zarażonych jest obecnie około 3300 osób. Liczba wyleczonych zwiększyła się do 414.

36-letni Li Liang z Wuhan został wypisany ze szpitala po tym, jak lekarze uznali, że nie jest już zakażony koronawirusem. Zalecono mu 14-dniową kwarantannę. Po pięciu dniach mężczyzna wrócił na oddział z poważną niewydolnością oddechową. Lekarze nie byli w stanie mu pomóc - zmarł po południu tego samego dnia.

Pod koniec lutego chińskie media informowały, że w prowincji Guangdong na południu Chin testy ponownie wykazały obecność koronawirusa u około 14 proc. spośród pacjentów, którzy zostali uznani za zdrowych i opuścili już szpitale.
Amerykański profesor Philip Tierno z Uniwersytetu Medycznego w Nowym Jorku w rozmowie z "The Guardian" nie wykluczał, że koronawirus może działać wielofazowo - podobnie do wąglika. Druga faza zakażenia miałaby charakteryzować się cięższym przebiegiem choroby.
  • -1

Blackhawk.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

I wychodzi na to że prawda jak zwykle jest gdzieś pośrodku. Z pewnością nie jest to choroba, która zabija wszystko na swojej drodze, z drugiej jednak strony takie gadanie że to jest "kolejna grypa" jest przejawem albo naiwności, albo też głupoty. Najbardziej mnie śmieszą wypowiedzi "wysoko postawionych" osób, że jak przyjdzie wiosna, to choroba spakuje swoje manatki do walizki i pójdzie hen, hen daleko...  nóż się otwiera jak się takich imbecyli słyszy, przepraszam za mało merytoryczny ton wypowiedzi, ale ja nie wiem, czy im ktoś każe tak mówić, bo aż tak tępym to być chyba nie można. Wystarczy zobaczyć na mapę i porównać aktualnie panujące temperatury na terenach gdzie choroba ma się doskonale (chociażby Iran) do wspomnianej już wiosny, która ma wjechać niczym husarz na białym rumaku. Ja obawiam się wprost odwrotnej zależności - wysoka temperatura odpowiada temu cholerstwu. Zobaczcie sobie na mapę pod względem rozkładu stref klimatycznych i zestawcie z dynamiką wzrostu zachorowań. Wiosna w niczym nie pomoże, chyba że pozwoli estetycznie ozdobić mogiły świeżo zebranym kwiatem na łące się pnącym.  

• 1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie licząc Chin to obecnie sytuacja we Włoszech wygląda najgorzej na świecie.

W odniesieniu do populacji kraju to Włochy nawet już Chiny przegoniły. I to w obu kategoriach: liczbie stwierdzonych infekcji oraz liczbie zgonów.

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie licząc Chin to obecnie sytuacja we Włoszech wygląda najgorzej na świecie.

W odniesieniu do populacji kraju to Włochy nawet już Chiny przegoniły. I to w obu kategoriach: liczbie stwierdzonych infekcji oraz liczbie zgonów.

Nie doceniłem Włoch, nowych przypadków pojawiło się prawie 800, a nie 500 jak się spodziewałem. Obecnie Włochy mają najwięcej zgonów i najwięcej osób w stanie ciężkim, oraz największy przyrost osób zarażonych. Mój tata właśnie wraca z Włoch, ciekawe czy na granicy ktoś go w ogóle będzie badał, bo coś mi się wydaje, że nie. Te wszystkie nasze środki bezpieczeństwa to jest pic na wodę fotomontaż i nic więcej. Zresztą we Włoszech nie jest lepiej - jedyne badanie jakie mu zrobili na firmie to sprawdzenie temperatury. Nie wiem co oni się tak uparli na gorączkę, przecież można ją mieć z wielu innych powodów, jak i również można mieć koronawirusa nie mając gorączki, to chyba takie badanie, żeby po prostu było, że coś się robi.

• 0

#368 Gość_Princess Luna

Gość_Princess Luna.
  • Tematów: 0

Napisano

Wie ktoś (z rzetelnych źródeł) jak idą prace nad szczepionką? 

Użytkownik Pinkie Pie edytował ten post 06.03.2020 - 01:00

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wystarczy zobaczyć na mapę i porównać aktualnie panujące temperatury na terenach gdzie choroba ma się doskonale (chociażby Iran) do wspomnianej już wiosny, która ma wjechać niczym husarz na białym rumaku. Ja obawiam się wprost odwrotnej zależności - wysoka temperatura odpowiada temu cholerstwu. Zobaczcie sobie na mapę pod względem rozkładu stref klimatycznych i zestawcie z dynamiką wzrostu zachorowań. Wiosna w niczym nie pomoże, chyba że pozwoli estetycznie ozdobić mogiły świeżo zebranym kwiatem na łące się pnącym.

A ja zastanawiam się dlaczego niema dużo doniesień z Indii. Ciepło,tłoczno mocno brudno, z krajów azjatyckich mają najbardziej na bakier z higieną...Raj dla zarazy... i oficjalnie 3 przypadki...

Nie wiem co oni się tak uparli na gorączkę, przecież można ją mieć z wielu innych powodów, jak i również można mieć koronawirusa nie mając gorączki, to chyba takie badanie, żeby po prostu było, że coś się robi.

Mierzą gorączkę że niby jakoś kontrolujemy sytuację. Coś jak założenie maseczki chirurgicznej na twarz i ubranie skafandra lakierniczego z fizeliny.

• 0

Klaus.
  • Tematów: 1
Reputacja

Napisano

Teoretycznie koronka ginie w dość dużych temp. a i tak rozplenia się w takiej Afryce czy Ameryce Poł. co jest dość dziwne. 
I ta epidemia we Włoszech, widać jak to pilnują granic. 
Ogólnie wkurza mnie sytuacja UE mówiącej "jest pod kontrolą", zbyt liberalne podejście. 

• 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wie ktoś (z rzetelnych źródeł) jak idą prace nad szczepionką?

Szczepionka została opracowana, chwilę po stworzeniu wirusa.
  • 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Prace nad szczepionką trwają ale jeszcze trzeba umieścić  w niej składnik powodujący autyzm. 

• 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oficjalnie mamy już ponad 100k przypadków.

Nieoficjalnie pomnożyłbym tą liczbę co najmniej o 10-20 a może i więcej.

https://www.worldome...fo/coronavirus/

• 0

letztenbrief.
  • Tematów: 0
Reputacja

Napisano

4 kolejne przypadki w Polsce. 

https://twitter.com/...3378260992?s=20

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja zastanawiam się dlaczego niema dużo doniesień z Indii. Ciepło,tłoczno mocno brudno, z krajów azjatyckich mają najbardziej na bakier z higieną...Raj dla zarazy... i oficjalnie 3 przypadki...

Teraz juz 28 jest
https://www.google.c...ronawirusa.html

Pewnie jest tak skoro oni tam żyją w takim syfie i nie dbają o higienę za bardzo to kolejny wirus ma ciężko żeby się tam szybko rozprzestrzeniać. Kontakt z różnymi zarazkami na codzień ich uodparnia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych