@Daniel.
Czy ty właśnie napisałeś, że palacz/alkoholik, który niszczy swoje zdrowie ma mieć większe prawo do opieki zdrowotnej, tylko dlatego, że UŻYWKI, KTÓRYMI Z WŁASNEGO WYBORU NISZCZY SWOJE ZDROWIE, SĄ DROGIE?!
Nie. Ja napisałem że wpływy do budżetu, z tytułu akcyzy na legalne narkotyki jakimi są papierosy i alkohol, są na tyle duże że twoje gadanie o opłacaniu z twoich podatków leczenia ludzi zażywających te specyfiki, jest pozbawione podstaw.
https://casp.sgh.waw...akcyzy-w-2019-r
,Inną sprawą jest to że te dochody nie są celowane na NFZ. Tak czy inaczej, ludzie którzy piją i palą również płacą składki zdrowotne i inne ubezpieczenia, niezależnie od tego ile wpłacają do budżetu przy każdym zakupie swojego LEGALNEGO narkotyku.
Dodatkowo, myślę ze oglądacie za dużo TV. Nie jest tajemnicą że przy każdej podwyżce akcyzy na alkohol czy tytoń towarzyszy szeroko zakrojona kampania medialna, w której mądre głowy gadają jakie to społeczne koszty ponosimy, i Jak to rząd dba o nasze zdrowie podnosząc akcyzę. Bzdura. Rząd podnosi akcyzę bo potrzebuje więcej kasy. Na początku lat dziewięćdziesiątych, była akcja, że co roku podnoszono akcyzę tłumacząc to troską o zdrowie obywateli. I faktycznie doprowadziło to do zmiany zachowań ludzi, którzy po prostu przestali pić wódkę, gdyż była za droga. W sumie sukces nieprawdaż? No nie. Gdy okazało się że wpływy z wysokiej akcyzy okazały się mniejsze niż gdy akcyza była na niższym poziomie, rząd obniżył akcyzę do poziomu przy którym wpływy były najwyższe.
Dla tego uważam że skoro państwo czerpie tak duże zyski z akcyzy, to łaski nie robi aby zapewnić pomoc ludziom którzy przez lata płacili grube pieniądze do budżetu. Jak duże? Koszt wytworzenia pół litra wódki to jakieś 2PLN. reszta to podatki.
https://superbiz.se....-GhkR-z6EF.html
Więc wybacz, ale alkoholicy leczą się z własnych podatków a nie z Twoich.
I jeszcze taka prośba. Nie obarczajcie mnie swoimi fantazjami i pseudo logicznymi wywodami. Napisałem to co napisałem i kropka. To robi się trochę irytujące gdy po raz kolejny muszę tłumaczyć się z waszych projekcji.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 11.11.2021 - 19:38