Napisano 17.11.2021 - 13:42
Carrik, daruj sobie te durne, ironiczne komentarze. Nic tym nie wnosisz do tematu, żadnej merytorycznej treści. Na takim poziomie możesz pisać sobie na fejsiku, tam na pewno dostaniesz mnóstwo lajków.
Wy dokładnie tyle samo wnosicie do dyskusji, cytując non stop te same opłacone przez Rząd źródła. Z ogólnodostępnymi mediami jest tak, że dostęp do nich mają wszyscy, więc kto chce, ten się dowie. A jeśli myśli, to machnie ręką. Wy darujcie kopiowanie chamskiej propagandy. Może się czymś ambitniejszym zajmijcie zamiast w kółko gderać w ten sam sposób. Nie znudziło wam się jeszcze?
A forum dyskusyjne, jak stwierdził jeden z waszych kolegów z Rady Medycznej Forum Paranormalne, jest od dyskusji. I to też robię. Dyskutuję, obśmiewając wasze dyrdymały. Regulaminu nie łamię, także sam sobie daruj. A na fejsiku o dziwo piszę o poważniejszych rzeczach niż o rewelacjach z wyborczej czy innego tvn-u wrzucanych przez oświeconych pięćdziesięciolatków
Użytkownik Carrik edytował ten post 17.11.2021 - 13:54
Napisano 17.11.2021 - 14:34
Napisano 17.11.2021 - 14:39
A ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Cytowałeś na poprzedniej stronie (między innymi na poprzedniej stronie, a nie tylko na poprzedniej) covidowe nowinki z portali, które dostają pieniądze od rządu za promowanie szczepień i walkę z pandemią. Nigdzie nie napisałem o stronach rządowych. Masz tyle lat, że powinieneś już umieć czytać, ale może za rzadko to robisz, bo słabo ci to wychodzi
Napisano 17.11.2021 - 16:27
Napisano 17.11.2021 - 17:24
Od Marcina Roli, od Jerzego Zięby. To są wybitne autorytety, od których należy czerpać tajemną wiedzę
Opieram się głównie na selekcji informacji i nie muszę być przywiązany do WP, Onetów, wyborczych, RMF-ów czy innych Zetek. Poza tym mam was. Wiem, że to, co podrzucacie, krąży w mediach głównego ścieku i że żyje tym cała Polska. A i że oczywiście należy to przyjmować z przymrużeniem oka.
Z racji uzyskanego wykształcenia i pełnionego zawodu znam się na rynku medialnym i wiem, jak to wygląda od środka. Nie jest mi obce, z teorii i praktyki, np. pojęcie ,,agenda setting". Poczytaj sobie na wikipedii, to dowiesz się, jak działa grzanie chwytnymi tematami. A gości do materiałów zaprasza się pod profil danego medium. Jeśli coś jest be, zaprasza się przeciwnika, jeśli coś jest super - zwolennika. Nic nowego
Co za różnica, z jakiego to źródła? Nie mam pojęcia. Taka lewacka wyborcza w swoim profilu i światopoglądzie właściciela opiera się głównie na kolektywie i dobrze wspólnym. Nie ma jednostek, jest jedna wielka wspólnota, której pomaga opiekuńcze państwo. Stoimy u bram apokalipsy, a skoro mamy remedium na tysiące trupów na ulicach, to trzeba stosować prezent od opiekuna. A kto go nie bierze, to ma gdzieś skrzywdzonych ludzi i trzeba go usunąć ze społeczeństwa. Stąd też lewackie wyborcze i lewicujące TVN-y plują na "antyszczepionkowców" i wyskakują przed szereg z pomysłami segregacji. Jednocześnie nie widzą problemu z wpuszczaniem biednych uchodźców z Afganistanu - tych to brać wszystkich jak leci, nie sprawdzać, sprawdzi się potem. I nie pytać, czy są zaszczepieni, bo jak to tak można nad ofiarami wojny się znęcać. Lewactwo samo się gubi i przynajmniej jest się z czego pośmiać, obserwując jego hipokryzję. O mordowaniu nienarodzonych dzieci w zestawieniu z pandemią zbrodniczego koronawirusa nie wspominając - aborcja jest okej, moje ciało, moja sprawa, ale to czy sobie zaaplikujesz wiadomy specyfik we własne ciało twoją sprawą już nie jest, bo od tego czy się zaszczepisz czy nie zależy przecież czy nie umrze ktoś, kogo zarazisz lub nie. Taki tam logiczny fikołek po lewej stronie.
Lista obdarowanych przez Rząd przy okazji #SzczepimySię krąży po internecie już od dobrych kilku miesięcy. Youtuberzy, media, które "pomagają" Morawieckiemu, Niedzielskiemu i reszcie gromadki są już znani więc od tych kilku miesięcy. Poszukaj sobie w wyszukiwarce, to raczej potrafisz. A jeśli nie potrafisz - wstyd, w takim wieku szczególnie.
TT.
Użytkownik TheToxic edytował ten post 17.11.2021 - 19:27
Napisano 17.11.2021 - 17:52
Od Marcina Roli, od Jerzego Zięby. To są wybitne autorytety, od których należy czerpać tajemną wiedzę
No, po tym poleciały mi gile na kolana. Tak wiem, to sarkazm.
Całe szczęście, że przez mgłę łez udało mi się przeczytać resztę tekstu.
Opieram się głównie na selekcji informacji i nie muszę być przywiązany do WP, Onetów, wyborczych, RMF-ów czy innych Zetek. Poza tym mam was. Wiem, że to, co podrzucacie, krąży w mediach głównego ścieku i że żyje tym cała Polska. A i że oczywiście należy to przyjmować z przymróżeniem oka.
Każdy z nas używa innego sita. Ty łykasz to, co my uważamy za bzdurę i podajemy Ci oficjalne dane, bo innymi danymi tak z zasady nie winno się posługiwać.
No i tak zupełnie na marginesie, swoją ortografię masz na czerwono. Nie, żebym się czepiał, ale Panujuzkowi przytykałeś.
Napisano 17.11.2021 - 17:56
Spoko spoko, moderatorze Staniq, słowa "przymrużenie" rzadko używam w piśmie, stąd też byczek. Zresztą pisałem na szybko po krótkiej drzemce i mało się zastanawiałem nad tym, dlaczego akurat to słowo jest na czerwono. Ciekawostka - jedno z tych poniżej również system podkreśla na czerwono, a jest napisane jak najbardziej prawidłowo, także tak to właśnie jest z pomocami. Raz pomagają, a raz nie bardzo
Swoją drogą znowu to samo - do merytoryki się nie odnosicie, tylko czepiacie się jednego byka. Typowe
Użytkownik Carrik edytował ten post 17.11.2021 - 18:06
Napisano 17.11.2021 - 19:02
Napisano 17.11.2021 - 19:12
Wy dokładnie tyle samo wnosicie do dyskusji, cytując non stop te same opłacone przez Rząd źródła. Z ogólnodostępnymi mediami jest tak, że dostęp do nich mają wszyscy, więc kto chce, ten się dowie. A jeśli myśli, to machnie ręką. Wy darujcie kopiowanie chamskiej propagandy. Może się czymś ambitniejszym zajmijcie zamiast w kółko gderać w ten sam sposób. Nie znudziło wam się jeszcze?
A forum dyskusyjne, jak stwierdził jeden z waszych kolegów z Rady Medycznej Forum Paranormalne, jest od dyskusji. I to też robię. Dyskutuję, obśmiewając wasze dyrdymały. Regulaminu nie łamię, także sam sobie daruj. A na fejsiku o dziwo piszę o poważniejszych rzeczach niż o rewelacjach z wyborczej czy innego tvn-u wrzucanych przez oświeconych pięćdziesięciolatków
Opieram się głównie na selekcji informacji i nie muszę być przywiązany do WP, Onetów, wyborczych, RMF-ów czy innych Zetek. Poza tym mam was. Wiem, że to, co podrzucacie, krąży w mediach głównego ścieku i że żyje tym cała Polska. A i że oczywiście należy to przyjmować z przymróżeniem oka.
Z racji uzyskanego wykształcenia i pełnionego zawodu znam się na rynku medialnym i wiem, jak to wygląda od środka. Nie jest mi obce, z teorii i praktyki, np. pojęcie ,,agenda setting". Poczytaj sobie na wikipedii, to dowiesz się, jak działa grzanie chwytnymi tematami. A gości do materiałów zaprasza się pod profil danego medium. Jeśli coś jest be, zaprasza się przeciwnika, jeśli coś jest super - zwolennika. Nic nowego
Powiedz mi, dlaczego jako osoba z dziennikarskim wykształceniem zachowujesz się tak wybitnie nieprofesjonalnie? Piszesz o jakiejś selekcji, ale jedyną selekcję jaką dostrzegam, to tylko segregacja źródeł na wiarygodne i niewiarygodne na podstawie jakiegoś bliżej nieokreślonego, subiektywnego widzimisię. Nie mając żadnych uzasadnionych podstaw, bo ideologicznych uprzedzeń nie można w ten sposób nazwać, wybierasz tylko to, co Ci pasuje do retoryki i uważasz, że w ten sposób przybliżasz się do prawdy.
A może trzeba w końcu zacząć nauczyć się weryfikować informacje bez względu na to skąd pochodzą? Nie czepiać się tylko tego, że ktoś zacytował artykuł z lewackiego Onet-u, ale odnieść się do tego, co zawiera jego treść? Sięgnąć do źródeł zawartych w nim informacji i spróbować je jak najbardziej obiektywnie zweryfikować. Ja w ten sposób staram się postępować. Kiedy przykładowo Daniel, czy ktoś inny wkleja tu wykres jakiegoś "nołnejma" z Twittera, to nie obruszam się z tego powodu, tylko staram się sięgnąć do jego źródeł, przyjrzeć się danym w szerszym kontekście, bo nierzadko okazuje się, że ich wydźwięk staje się zupełnie przeciwny do zamierzonego. Niestety, zwykle robię to na darmo, bo przeważająca większość moich uwag i zastrzeżeń jest ignorowana, lub w najlepszym wypadku głupio i prześmiewczo komentowana. I tyle jest rzeczowej dyskusji z Waszej strony.
Napisano 17.11.2021 - 19:15
Szpital w Grudziądzu wstrzymał przyjęcia pacjentów covidowych.Dyrektor szpitala w Grudziądzu sam przyznaje, że podjęcie takiej decyzji jest aktem desperacji. - Niestety, respiratory mamy wszystkie zajęte, kadra jest przeciążona a do Grudziądza zwożeni są pacjenci "covidowi" z całego województwa. Nie takie były ustalenia z Wojewodą - podkreśla Maciej Hoppe, szef "Biegańskiego".
https://grudziadz.na.../ar/c14-8547665 (źródło na pewno lewackie i finansowane z budżetu państwa).
Sam w ogóle nie odnosisz się merytorycznie do naszych argumentów, a nam takie zarzuty czynisz. To jest szczyt hipokryzji.
Na dole tego portalu masz partnerów ,,Naszego Miasta" - wśród nich m.in. przejęta niedawno przez Orlen grupa Polska Press, także jak najbardziej klimaty zbliżone PiS-owi. Orlen jest finansowany przez Skarb Państwa, bo to państwowa spółka, więc tak - finansowane z budżetu państwa, a przynajmniej trzymające sztamę z grupą finansowaną z budżetu państwa. Myślenie nie boli. A może i boli jak widać
Jeśli to nie jest merytoryczne odniesienie się do argumentów, to nie wiem, co nim jest.
Napisano 17.11.2021 - 19:16
Swoją drogą znowu to samo - do merytoryki się nie odnosicie, tylko czepiacie się jednego byka. Typowe
Coś Ci umknęło? Aha, merytoryka występuje tylko w Twoich wypowiedziach u innych wcale...
Cytnę więc sam siebie:
Każdy z nas używa innego sita. Ty łykasz to, co my uważamy za bzdurę i podajemy Ci oficjalne dane, bo innymi danymi tak z zasady nie winno się posługiwać.
Nawiasem:
Byczek nie jest problemem, wszak tylko ludźmi jesteśmy. Bycie wyrozumiałym, jest właśnie tego wskaźnikiem.
Mówiło się kiedyś: przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli.
Napisano 17.11.2021 - 19:20
Powiedz mi, dlaczego jako osoba z dziennikarskim wykształceniem zachowujesz się tak wybitnie nieprofesjonalnie? Piszesz o jakiejś selekcji, ale jedyną selekcję jaką dostrzegam, to tylko segregacja źródeł na wiarygodne i niewiarygodne na podstawie jakiegoś bliżej nieokreślonego, subiektywnego widzimisię. Nie mając żadnych uzasadnionych podstaw, bo ideologicznych uprzedzeń nie można w ten sposób nazwać, wybierasz tylko to, co Ci pasuje do retoryki i uważasz, że w ten sposób przybliżasz się do prawdy.
A może trzeba w końcu zacząć nauczyć się weryfikować informacje bez względu na to skąd pochodzą? Nie czepiać się tylko tego, że ktoś zacytował artykuł z lewackiego Onet-u, ale odnieść się do tego, co zawiera jego treść? Sięgnąć do źródeł zawartych w nim informacji i spróbować je jak najbardziej obiektywnie zweryfikować. Ja w ten sposób staram się postępować. Kiedy przykładowo Daniel, czy ktoś inny wkleja tu wykres jakiegoś "nołnejma" z Twittera, to nie obruszam się z tego powodu, tylko staram się sięgnąć do jego źródeł, przyjrzeć się danym w szerszym kontekście, bo nierzadko okazuje się, że ich wydźwięk staje się zupełnie przeciwny do zamierzonego. Niestety, zwykle robię to na darmo, bo przeważająca większość moich uwag i zastrzeżeń jest ignorowana, lub w najlepszym wypadku głupio i prześmiewczo komentowana. I tyle jest rzeczowej dyskusji z Waszej strony.
Ja tam królem nie jestem, więc nie musisz pisać o mnie ,,wy". Dwa najprostsze przykłady selekcji, na jakiej się opieram? Ze względu na profil, a co za tym idzie na forsowaną agendę, oraz na strukturę własnościową/współpracowników. Po nitce do kłębka. Dla ,,was" może to być szukanie spisków, a dla mnie oddzielanie mniej wiarygodnych źródeł od bardziej wiarygodnych źródeł.
A Danielem nie jestem i "nołnejmowych wykresów z Twittera" ani razu tutaj nie wrzucałem.
Użytkownik TheToxic edytował ten post 17.11.2021 - 19:34
Napisano 17.11.2021 - 19:21
@Panjuzek,
mogę prosić o źródło?
Bardzo proszę.
https://ezdrowie.gov...p-wrzesien-2020
Tak to jeden z linków który wkleiłeś. Zaraz wyjaśnię.
Na dole raportu mamy akapit.
Opis raportu
Raport przygotowano na podstawie danych dotyczących hospitalizacji zakończonych we wrześniu 2020 roku, rozliczonych przy pomocy produktów z katalogu Jednorodnych Grup Pacjentów (JGP). Zawiera on informacje nt.:struktury liczby hospitalizacji wg głównego rozpoznania sprawozdanego przy wypisie (wg klasyfikacji ICD-10, z dokładnością do kategorii rozdziału) oraz województwa;
Raport wygenerowano na podstawie danych będących w posiadaniu Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 20.01.2021.
struktury liczby hospitalizacji i ich wartości wg głównego rozpoznania sprawozdanego przy wypisie (wg klasyfikacji ICD-10, z dokładnością do kategorii rozdziału);
odsetka hospitalizacji, dla których rozpoznanie główne przy wypisie na piątym znaku posiadało cyfrę '9' (nieokreślone) wg poziomu szpitala w ramach PSZ;
liczby hospitalizacji i ich wartości wg głównego rozpoznania sprawozdanego przy wypisie (wg klasyfikacji ICD-10, z dokładnością do kategorii rozdziału), województwa, poziomu szpitala w ramach PSZ oraz sekcji JGP;
liczby hospitalizacji i ich wartości wg sekcji JGP, produktu rozliczeniowego oraz poziomu szpitala w ramach PSZ;
liczby hospitalizacji i ich wartości wg sekcji JGP, województwa oraz świadczeniodawcy.
Raport zawiera dane w formie tabelarycznej oraz w formie graficznej. W celu umożliwienia porównania, statystyki zostały przedstawione dla miesiąca poprzedniego oraz analogicznego w poprzednim roku.
Powtarza się określenie "wg klasyfikacji ICD-10," Co to jest ICD-10?
Międzynarodowa Statystyczna Klasyfikacja Chorób i Problemów Zdrowotnych ICD-10 (ang. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) – dziesiąta wersja Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych, czyli medycznej klasyfikacji sporządzonej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO)[1][2]. Prace nad ICD-10 rozpoczęły się w 1983 r., po czym zostały zatwierdzone przez czterdzieste trzecie Zgromadzenie Światowej Organizacji Zdrowia w 1990 r[1]. Obecnie jest używany w ponad 100 krajach na całym świecie[3].
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowa_Klasyfikacja_Chor%C3%B3b_ICD-10
W linku znajdziesz tabelę z której wynika że kody chorób zakaźnych zawierają litery "A i "B" w kodzie chorób układu oddechowego jest literka "J"
W zestawieniu, które zalinkowałeś, mamy porównanie rok do roku, hospitalizacji z powodu :
IOO-I99 - choroby układu krążenie.
C00-D48 - Nowotwory
N00-N99 - Choroby układu moczowo-płciowego
K00-K93 - Choroby układu pokarmowego
O00-O99 - ciąża poród i okres połogu.
Opisy tych kodów i liczba hospitalizacji, są dostępne po najechaniu kursorem na dany pasek więc nie trzeba nigdzie szukać.
W tym linku https://www.who.int/...isease-outbreak znajdziesz listę kodów ICD-10 i ICD-11 dotyczących covida.
Mam nadzieję że jesteś usatysfakcjonowany. A teraz dołączę się do prośby @Wszystko i linka do tych danych, na których się opierasz. Nie muszą Być z GUSu.
@Carrik
Spoko spoko, moderatorze Staniq, słowa "przymrużenie" rzadko używam w piśmie, stąd też byczek. Zresztą pisałem na szybko po krótkiej drzemce i mało się zastanawiałem nad tym, dlaczego akurat to słowo jest na czerwono. Ciekawostka - jedno z tych poniżej również system podkreśla na czerwono, a jest napisane jak najbardziej prawidłowo, także tak to właśnie jest z pomocami. Raz pomagają, a raz nie bardzo
Zacytuję Sienkiewicza
Jeśli ktoś Kalemu zabrać krowy to jest zły uczynek . Dobry, to jak Kali zabrać komu krowy.
No i ten kwiatek.
Po pierwsze, to ty zacząłeś czepiać się błędów. A po drugie, o jakiej merytoryce w twoim wydaniu prawisz. Mógłbyś dać linka do jakiejś, merytorycznej wypowiedzi w twoim wykonaniu?
Użytkownik TheToxic edytował ten post 17.11.2021 - 19:35
Napisano 17.11.2021 - 19:25
Masz wyżej - opisałem merytorycznie to, jak wygląda działalność mediów w sprawie pandemii w Polsce. Potwierdzone doświadczeniem z branży. Chciałeś merytorykę, masz merytorykę. Mojej pracy doktorskiej tu nie zobaczysz, bo doktorem nie jestem
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych