Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

http://pbs.twimg.com...=jpg&name=large

Jednak u nas więcej ludzi umiera na covida w ostatnim czasie.

I czego to ma dowodzić? Bo na pewno nie skuteczności szczepionek:
Czechy - 58% zaszczepionych
Grecja - 60%
Słowacja - 42%
Polska - 53%

Zero zależności.
_____

W pierwszej kategorii nie stoimy jeszcze specjalnie wysoko. Jeszcze.

W drugiej jesteśmy już jednak ścisłą, mocno wybijającą się czołówką, co gwarantuje, że i w pierwszej już wkrótce mocno awansujemy.

I tu również nie ma żadnej zależności, wyprzedzają nas kraje, które zaszczepiły mniej ludzi, jak i kraje które zaszczepiły ich więcej. Jedyne co widać, to to, że to państwa głównie z południa/wschodu Europy, czyli mniej rozwinięte i ze sporo słabszą służbą zdrowia. Tak w sumie to szkoda, że tego czynnika nikt nie bierze pod uwagę przy analizie statystyk, a pewnie ma duże znaczenie. :)
______

Ciekawi mnie, na kogo zwalicie winę, gdy znajdzie się niedługo kraj,w którym wyszczepią (jak bydełko :D ) 100% społeczeństwa. Kto wtedy będzie winny zakażeniom i zgonom? Matka Boska? A może duch Hitlera?

Zwalą winę na...niezaszczepionych, którymi staną się wszyscy Ci, którzy przyjęli tylko 1 dawkę lub 2. Już przecież w niektórych państwach pojawia się taka nomenklatura jakoby w pełni zaszczepieni byli tylko Ci po 3 dawkach. W Australii poszli jeszcze dalej, jakiś nazista głupek(polityk) z którejś tam miejscowości powiedział, że zaszczepieni, którzy są przeciwni obowiązkowym szczepieniom to...antyszczepionkowcy.
_____

Takie były wcześniejsze zamierzenia.Z dnia na dzień zmienili zdanie.Obecnie trwa ogólnokrajowy lockdown dla wszystkich.
Został wprowadzony na 10 dni z możliwością przedłużenia do 20.

To jest po prostu niesamowite, ale i przerażające zarazem. Zaszczepieni i niezaszczepieni zamiast się żreć między sobą i obwiniać to powinni się zjednoczyć i roznieść ichniejszy sejm i tych polityków w drobny mak. Pierwsi, bo zostali jawnie oszukani i wydymani jak frajerzy, a drudzy, bo się ich o wszystko obwinia i traktuje jak bydło. Niesamowite jak ludziom wyprali głowy i ich zmanipulowali. Mają wspólnego wroga, a tłuką się między sobą. Dramat.

_______

Szkoda, że nikt się nie odniósł do danych wstawionych o wzroście chorób związanych z zakrzepicą, zatorami, etc, ale nie ważne. Piszcie jak najwięcej, bo robicie świetną robotę dla ludzi, którzy wahają się czy się szczepić - jak poczytają wasze wpisy to na pewno zrezygnują ze szczepionki.

A tutaj taka ciekawostka:
https://pbs.twimg.co...jpg&name=medium

Wielu ekspertów o tym mówiło już dawno, że tak się może stać, ale niestety zostali zagłuszeni, zbanowani, ocenzurowani, etc. Bo przecież tylko szczepionka może pokonać tego wirusa, absolutnie nie ma żadnej innej metody.

Prof. Andrzej Zybertowicz, doradca Prezydenta Dudy:

"nie powinno być obowiązkowych szczepień ze względu na DŁUGOFALOWE KONSEKWENCJE, które nie są znane

powinny być jakieś formy premii dla tych, którzy podjęli RYZYKO zaszczepienia się"

A Wy byście wszystkich siłą zmusili do szczepień, co nie? Ile wam za to płacą? Czy to takie zapędy po prostu?

I dla mnie osobiście mogą premiować zaszczepionych, nawet mogą im płacić za to, że się zaszczepili, tylko niech w końcu odczepią się od niezaszczepionych i dadzą nam normalnie żyć. Ja podjąłem sam ryzyko i liczę się z jego konsekwencjami i byłbym niezmiernie uradowany jakby inni przestali mi się wtrącać do tego w jaki sposób mam umrzeć. Równie dobrze można z życia społecznego wyeliminować palaczy - bo zatruwają niepalących, alkoholików/narkomanów - bo są zagrożeniem dla normalnych ludzi, chorych na hiv i inne groźne choroby zakaźne, a nawet kierowców, bo przecież mogą kogoś rozjechać. Wszakże rocznie z powodu wypadków ginie kilka tysięcy ludzi, a kilkadziesiąt tysięcy zostaje rannych.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 23.11.2021 - 09:45

• 8

kikkhull.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Niezależnych Lekarzy

Już samo to brzmi wystarczająco przekonująco aby ich badania wsadzić sobie głęboko w kieszeń. 

Czy kolega zapłacił za udostępnianie wizerunku tej osoby, którą ma w awatarze, czy sobie po prostu ukradł i teraz udaje wielkiego sprawiedliwego?

• -3

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W pierwszej kategorii nie stoimy jeszcze specjalnie wysoko. Jeszcze.
W drugiej jesteśmy już jednak ścisłą, mocno wybijającą się czołówką, co gwarantuje, że i w pierwszej już wkrótce mocno awansujemy.

I tu również nie ma żadnej zależności, wyprzedzają nas kraje, które zaszczepiły mniej ludzi, jak i kraje które zaszczepiły ich więcej. Jedyne co widać, to to, że to państwa głównie z południa/wschodu Europy, czyli mniej rozwinięte i ze sporo słabszą służbą zdrowia. Tak w sumie to szkoda, że tego czynnika nikt nie bierze pod uwagę przy analizie statystyk, a pewnie ma duże znaczenie. :)

A o jaką zależność Ci tu chodzi? Od szczepień? Przecież tabeli w tym poście nie umieściłem po to, aby udowodnić coś konkretnego w kwestii szczepień, ale pokazać tylko, w którym miejscu fali jesiennej w odniesieniu do innych państwa znajduje się aktualnie Polska. Znowu jakieś głupie insynuacje. Nie znudziło Ci się jeszcze?

Ale swoją drogą cieszę się z jednej rzeczy. W końcu raczyłeś zauważyć, że sytuacja epidemiczna może zależeć od czegoś więcej niż tylko liczba wykonanych szczepień. I bądź pewien, że specjaliści analizujący dane statystyczne te różne czynniki biorą pod uwagę. Jeśli ktoś tego nie uwzględniał, to przynajmniej do teraz byłeś to między innymi Ty. Wielokrotnie przerzucałeś nas tu różnymi danymi z wielu krajów, porównując je, zwykle bardzo powierzchownie, także między sobą i nieustannie próbowałeś nam wmawiać, że generalnie nic tu się nie trzyma kupy. Kiedy zwracałem Ci uwagę, że nie można tego w ten sposób robić, ogólnie miałeś to wszystko gdzieś. 

Szkoda, że nikt się nie odniósł do danych wstawionych o wzroście chorób związanych z zakrzepicą, zatorami, etc, ale nie ważne. Piszcie jak najwięcej, bo robicie świetną robotę dla ludzi, którzy wahają się czy się szczepić - jak poczytają wasze wpisy to na pewno zrezygnują ze szczepionki.

Oj, żebym ja Ci nie wypomniał, do ilu Ty kwestii przeze mnie przedstawionych się nie odniosłeś...
Ale nieważne. Już nadrabiam zaległości, bo dane są dość ciekawe.

Jakieś propozycje na ten temat: ->
https://pbs.twimg.co...=jpg&name=large

Z odpowiedzią może pomóc sam Pfizer:
https://www.express....thrombosis-risk

Oczywiście rozumiem z powyższego, że widzisz tu tylko jedną przyczynę wzrostu chorób układu krążenia - szczepienia. No to przyjrzyjmy się tym danym na spokojnie. Skupię się na pierwszym, najbardziej reprezentatywnym wykresie, przedstawiającym statystykę liczby porad związanych z zakrzepicą i zakrzepowym zapaleniem żył (stanowią one ok. 75% wszystkich porad udzielanych w związku z chorobami układu krążenia).

I co na nim widzimy?

Po pierwsze w odniesieniu do referencyjnego 2019 roku można dostrzec wyraźny spadek liczby porad w 2020 roku. To akurat można dość prosto wytłumaczyć zamknięciem się służby zdrowia (na szczęście w tym roku jest już dużo lepiej). Ale ciekawa rzecz zaczyna się listopadzie 2020 r. Następuje bardzo gwałtowna zmiana trendu i wyraźny wzrost indeksu dynamiki liczby porad, który w grudniu osiąga już wartość 118,2. No tak, szczepienia... Ale zaraz, zaraz. Przecież szczepić na dobre zaczęto dopiero w styczniu. Co widzimy dalej? W styczniu i lutym indeks dynamiki spada praktycznie do poziomu z 2019 roku (styczeń - 96,0; luty - 105,4). A przecież do końca lutego wykonano już ponad 3 miliony szczepień. Indeks rozkręca się znowu do poziomów z końcówki roku 2020 r. dopiero w marcu, a potem na nieco mniejszym poziomie utrzymuje się kwietniu i maju.

Jakoś ciężko tę zmienność powiązać z przebiegiem programu szczepień.

Natomiast znacznie lepiej zdaje się pasować do tego poniżej:

4W8nurr.png

W sumie, biorąc pod uwagę pewne fakty, nie powinno być to zaskoczeniem.

• 2

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale swoją drogą cieszę się z jednej rzeczy. W końcu raczyłeś zauważyć, że sytuacja epidemiczna może zależeć od czegoś więcej niż tylko liczba wykonanych szczepień. I bądź pewien, że specjaliści analizujący dane statystyczne te różne czynniki biorą pod uwagę. Jeśli ktoś tego nie uwzględniał, to przynajmniej do teraz byłeś to między innymi Ty.

To bardzo ciekawe i przewrotne zarazem, bo jak na razie to wy jesteście jak otumanieni tymi szczepionkami, jakby nic nie miało znaczenia, tylko szczepić, szczepić i szczepić. Więc nie gadaj tu teraz, że analizowałeś to i tamto. My natomiast nie raz pisaliśmy o różnych czynnikach jak np wiek, choroby współistniejące, porę roku czy klimat. To Ty pisałeś, że wirus wskazuje, że nie jest sezonowy mimo że statystyki pokazują wyraźnie coś innego.

Po pierwsze w odniesieniu do referencyjnego 2019 roku można dostrzec wyraźny spadek liczby porad w 2020 roku. To akurat można dość prosto wytłumaczyć zamknięciem się służby zdrowia (na szczęście w tym roku jest już dużo lepiej). Ale ciekawa rzecz zaczyna się listopadzie 2020 r. Następuje bardzo gwałtowna zmiana trendu i wyraźny wzrost indeksu dynamiki liczby porad, który w grudniu osiąga już wartość 118,2. No tak, szczepienia... Ale zaraz, zaraz. Przecież szczepić na dobre zaczęto dopiero w styczniu. Co widzimy dalej? W styczniu i lutym indeks dynamiki spada praktycznie do poziomu z 2019 roku (styczeń - 96,0; luty - 105,4). A przecież do końca lutego wykonano już ponad 3 miliony szczepień. Indeks rozkręca się znowu do poziomów z końcówki roku 2020 r. dopiero w marcu, a potem na nieco mniejszym poziomie utrzymuje się kwietniu i maju.

Natomiast znacznie lepiej zdaje się pasować do tego poniżej:

Aha, czyli łatwiej Ci to powiązać z covidem niż ze szczepieniami, mimo że jak byk masz bardzo niskie wskaźniki w 2020r, w którym to przecież również szalał covid, a kiedy to szczepienia nie były jeszcze tak na masową skalę. W Polsce masowo ruszyło to dopiero w tym roku i idealnie zgrywa się to z tymi wykresami. Ale wiadomo, to tylko przypadek. A to, że rok temu jakoś tych zatorów tyle nie było mimo, że covid szalał to wiadomo dlaczego - bo teraz to jest potężny wariant delta+.
_____

Może tu jest odpowiedź do tego unicestwienia wirusa w Japonii?:
https://statystyk.ne...la-tzw-epidemie
https://pbs.twimg.co...jpg&name=medium

Użytkownik Daniel. edytował ten post 24.11.2021 - 00:22

• 4

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To bardzo ciekawe i przewrotne zarazem, bo jak na razie to wy jesteście jak otumanieni tymi szczepionkami, jakby nic nie miało znaczenia, tylko szczepić, szczepić i szczepić. Więc nie gadaj tu teraz, że analizowałeś to i tamto. My natomiast nie raz pisaliśmy o różnych czynnikach jak np wiek, choroby współistniejące, porę roku czy klimat.

Nie kpij sobie. Od ok. 3 miesięcy (ok. 60 stron), kiedy intensywniej udzielam się w tym temacie, widzę u Ciebie praktycznie jedną i tę samą śpiewkę w stylu: A popatrzcie na ten kraj, ile mają zarażeń! Więcej niż rok temu, a przecież są już w 80-90% zaszczepieni!
Ja natomiast nieustannie wskazywałem, że odnoszenie się tylko do liczby infekcji, to stanowczo za mało, aby ocenić sytuację epidemiczną, czy to, czy szczepienia są skuteczne. Wielokrotnie podkreślałem, że trzeba wziąć też pod uwagę odsetek zgonów, poziom obowiązujących obostrzeń itd. Mam Ci przypomnieć te wszystkie analizy, które tu prezentowałem, a które Ty zwykle ignorowałeś? Singapur? Izrael? Wielka Brytania? Irlandia?

To Ty pisałeś, że wirus wskazuje, że nie jest sezonowy mimo że statystyki pokazują wyraźnie coś innego.

Nie upraszczaj. Nie napisałem, że wirus nie jest sezonowy, bo nikt nie zaprzecza, ja też, że w okresie jesienno-wiosennym jest więcej zakażeń. Ja wskazywałem tylko, aby do tej sezonowości nie podchodzić w sposób absolutny, bo wyraźnie nie ma tu ścisłej zależności. I pisałem to w kontekście Twoich porównań liczby zakażeń czy liczby zgonów w latach 2020 i 2021 czynionych nawet z dokładnością do jednego dnia i wyciągania z tego jakichś dalekosiężnych wniosków. Przypomnij sobie.

Aha, czyli łatwiej Ci to powiązać z covidem niż ze szczepieniami, mimo że jak byk masz bardzo niskie wskaźniki w 2020r, w którym to przecież również szalał covid, a kiedy to szczepienia nie były jeszcze tak na masową skalę. W Polsce masowo ruszyło to dopiero w tym roku i idealnie zgrywa się to z tymi wykresami. Ale wiadomo, to tylko przypadek. A to, że rok temu jakoś tych zatorów tyle nie było mimo, że covid szalał to wiadomo dlaczego - bo teraz to jest potężny wariant delta+.

W 2020 r. w Polsce szalał covid? Powiedz jeszcze, że w całym.
Z tego co wiem, wskaźniki epidemiczne zaczęły dopiero znacząco rosnąć w połowie października. I tak się składa, że praktycznie zaraz po tym, bo już w listopadzie podskoczyły także wskaźniki liczby porad dotyczących problemów zakrzepowych. A szczepień na masową skalę faktycznie nie było, bo wcale ich jeszcze wtedy nie było. Sugerujesz, że ludzie zaczęli doświadczać tych problemów już na samą myśl o zbliżającej się za parę miesięcy akcji?

Ty w ogóle przeczytałeś to, co powyżej zacytowałeś? Twoja wypowiedź zdaje się wskazywać, że niekoniecznie.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dziś 28 380 nowych przypadków. Wydaje mi się, że mogą wprowadzić możliwość sprawdzania w firmach, kto jest zaszczepiony. Do tego będą limity w sklepach, teatrach, kinach, kościołach.
To będzie gra na przeczekanie szczytu czwartej fali.
  • 0

msocha.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziś 28 380 nowych przypadków. Wydaje mi się, że mogą wprowadzić możliwość sprawdzania w firmach, kto jest zaszczepiony. Do tego będą limity w sklepach, teatrach, kinach, kościołach.

Haha widzę, że o niczym innym nie marzysz. Spać chociaż możesz??? :-))))))

Ten post utwierdza mnie w przekonaniu, że zaszczepieni są konkretnie poirytowani, że dali się namówić na szczepionkę i teraz chcą, żeby reszta zrobiła to samo.

Podobnie jak na wiejskim weselu, napity gość krzywo patrzy się na niepijącego i co chwila podbiega z flaszką żeby napełnić mu kieliszek.

• 0

Carrik.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dziś 28 380 nowych przypadków. Mając na uwadze, że to 0,0007467720 ludności Polski, wydaje mi się, że mogą pozamykać niezaszczepionych w obozach.

Użytkownik Carrik edytował ten post 24.11.2021 - 12:26

• 1

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Heh, spodziewałem się takiej reakcji z waszej strony. Przypisujecie mi intencje i poglądy, których nie mam. Nie marzę o dodatkowych obostrzeniach, nie cieszę się na myśl, że takowe mogą się ziścić. Ja tylko podchodzę pragmatycznie do sprawy i przedstawiam swoje przypuszczenia. Widzę, jakie restrykcje są wprowadzane w innych krajach i mogę sądzić, że część z tych pomysłów zostanie u nas wprowadzonych.
  • 0

msocha.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

https://www.pokoleni...acek-tarnowski/

Czy Wy naprawdę nie zauważacie nagłego wzrostu zgonów bez przyczyny? Króluje wzmianka "zmarł nagle".

"Burmistrz mocno zachęcał do brania udziału w szczepieniach. Na jego koncie na FB 5 czerwca br można przeczytać:

Wielu z nas z utęsknieniem oczekuje powrotu do normalności, choć namiastki dawnej swobody i braku ograniczeń. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić że niektóre praktyki i nawyki przyjęły się na zawsze i zostaną z nami na długo po pandemii. Jednym z najbadziej wyczeikwanych momentów w tym roku było rozpoczęcie szczepień. Nadzieją stały się powszechne szczepienia, które przyspieszyły na tyle aby dać nam ochronę przed koronawirusem i dać szansę na powrót do normalności. (..) Szczepienia to nasza wspólna sprawa i nasza wspólna odpowiedzialność. Tylko one są naszą przepustką do normalności."

Użytkownik msocha edytował ten post 24.11.2021 - 12:51

• 1

Carrik.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Heh, spodziewałem się takiej reakcji z waszej strony. Przypisujecie mi intencje i poglądy, których nie mam. Nie marzę o dodatkowych obostrzeniach, nie cieszę się na myśl, że takowe mogą się ziścić. Ja tylko podchodzę pragmatycznie do sprawy i przedstawiam swoje przypuszczenia. Widzę, jakie restrykcje są wprowadzane w innych krajach i mogę sądzić, że część z tych pomysłów zostanie u nas wprowadzonych.

Żeby wdać się z tobą w dyskusję, musiałbym odnieść się do tła politycznego, a jak wiadomo byłoby to politykowanie i wiązałoby się to z otrzymaniem przeze mnie trzeciego warna w tym temacie w ciągu jakiegoś tygodnia (drugiego za to samo), więc się do tego nie odniosę. Zauważę tylko, że twoje "przewidywania" krążą w mediach od wczorajszego popołudnia, więc to nie są twoje przewidywania. Przewidujesz jak Jackowski - czytasz twórczość dziennikarzy i dziennikarzyn, a potem piszesz, że to twoje przewidywania. Otóż nie twoje, bo ja np. wiem o tym od wcxoraj i równie dobrze przewiduję to samo :)
  • 0

msocha.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

https://www.money.pl...500002272a.html

Kijem nie daje rady to teraz czas na marchewkę.... Ręce opadają....

Użytkownik msocha edytował ten post 24.11.2021 - 13:22

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejny cios w antyszczepionkowców https://mobile.twitt...119478099693571
Jak mam poglądy takie same lub podobne do poglądów innych ludzi, to znaczy, że tak naprawdę nie mam takich poglądów. Aha, ok.
A wszystkie twoje poglądy są unikatowe? Nikt na świecie nie podziela żadnych twoich poglądów? Bo jeśli nie, to znaczy, że część z tych poglądów nie jest twoja.
  • 0

Valfare.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@up Zaszczepieni są rzadziej testowani na covid.

• 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up Zaszczepieni są rzadziej testowani na covid.

I co w  związku z tym?

Gdyby tu chodziło o same zakażenia, to można byłoby mówić o jakimś niedoszacowaniu. Ale tu jest mowa o zgonach. Czyli o przypadkach, które niemal w całości musiały być poprzedzone hospitalizacją z powodów poważnych objawów chorobowych ze strony układu oddechowego. Osoby w takim stanie na pewno poddane zostały wcześniej testom, bez względu na to, czy były zaszczepione, czy nie.

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych