Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Biedronka.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli meczy nie będzie można przenieść na inny termin, to zostaną odwołane, a zawody w tym roku zawieszone. Mecz > zdrowie i życie ludzi będących na miejscu (kibice, drużyny, media, obsługa gastronomiczna, personel związany ze stadionem, obsługa medyczna).

• 0

Shiver.

Silent Reaper

• Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

We Włoszech już wszystkie wiosenne klasyki kolarskie odwołali a coś mi mówi, że nie będzie i Giro :(

• 1

MaxaM.
  • Tematów: 0
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jest i druga strona medalu. Kluby piłkarskie żyją przecież ze sprzedaży biletów. Jak się nakaże rozgrywanie meczy przy pustych trybunach to kluby piłkarskie nie wyżyją tylko z samych transmisji w TV. Zaczną się ich bardzo duże kłopoty finansowe podobne jak nie tak dawno miała Wisła Kraków (sprawa słynnej ,,wanny'' czyli Vanny Ly). Kluby poupadają jeden za drugim i będzie koniec piłki w Polsce :(

A ja żyję z pracy. Co ja mam zrobić jeśli będę zmuszony nie pracować? Co zrobi moja firma, jeśli nagle klienci przestaną kupować produkty i przestanie zarabiać? Z czego ona ma się utrzymać?

Piłkarze mogą przeżyć latami jeśli nie dostaną pieniędzy. Na drugim końcu jest ogrom ludzi, co obecnie ledwo wiąże koniec miesiąca z początkiem, a Ty się martwisz o 'bogaczy' i rozrywkę...

Użytkownik MaxaM edytował ten post 09.03.2020 - 19:56

• 1

Konrad_GK.
  • Tematów: 126
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ok. Porozmawiajmy teraz o kolejnym wielkim skupisku ludzi - KOŚCIOŁY. Dlaczego się ich nie zamyka? Dlaczego się nie odwołuje mszy św., ślubów, pogrzebów, chrzcin i I Komunii Św.? Przecież w takim ogromnym skupisku bardzo łatwo się wzajemnie pozarażać. Ludzie w kościele kichają i kaszlą na siebie. Podczas mszy księża podają Komunię rękami BEZ RĘKAWICZEK PROSTO DO UST. Wodę święconą bierze się z chrzcielnic też gołymi rękoma a przecież nie wiadomo kto ją przed nami brał. Ryzyko złapania koronawira jest więc OLBRZYMIE. 

Użytkownik Konrad_GK edytował ten post 09.03.2020 - 20:03

• 1

Shiver.

Silent Reaper

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ok. Porozmawiajmy teraz o kolejnym wielkim skupisku ludzi - KOŚCIOŁY. Dlaczego się ich nie zamyka? Dlaczego się nie odwołuje mszy św., ślubów, pogrzebów, chrzcin i I Komunii Św.? Przecież w takim ogromnym skupisku bardzo łatwo się wzajemnie pozarażać. Ludzie w kościele kichają i kaszlą na siebie. Podczas mszy księża podają Komunię rękami BEZ RĘKAWICZEK PROSTO DO UST. Ryzyko złapania koronawira jest więc OLBRZYMIE. 

Dlatego, że dla obecnie rządzących Kościół to wspólnik i gwarant głosów na wyborach.

• 0

Biedronka.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bo u nas jeszcze nie ma epidemii, tylko są przypadki. Natomiast w Watykanie na razie odwołane są mszę na placu św. Piotra.

• 0

MaxaM.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ok. Porozmawiajmy teraz o kolejnym wielkim skupisku ludzi - KOŚCIOŁY. Dlaczego się ich nie zamyka? Dlaczego się nie odwołuje mszy św., ślubów, pogrzebów, chrzcin i I Komunii Św.? Przecież w takim ogromnym skupisku bardzo łatwo się wzajemnie pozarażać. Ludzie w kościele kichają i kaszlą na siebie. Podczas mszy księża podają Komunię rękami BEZ RĘKAWICZEK PROSTO DO UST. Wodę święconą bierze się z chrzcielnic też gołymi rękoma a przecież nie wiadomo kto ją przed nami brał. Ryzyko złapania koronawira jest więc OLBRZYMIE. 

We Włoszech zaprzestano podawania komunii z ręki. Również usunięto wodę święconą. Odwoływane są msze. 

https://dziennikzach...ar/c14-14846534

U nas niektóre kościoły zaczynają się stosować do tych praktyk.

• 0

Konrad_GK.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

PARTUSZEW - racja. Tylko niech oni pomyślą kto będzie na nich głosować gdy ludzie powymierają właśnie zarażając się w kościołach i kto te wszystkie nabożeństwa poprowadzi gdy i księża poumierają na koronawira. Wg mnie takie nie zamykanie kościołów to dla rządzących jest podcinaniem gałęzi, na której się siedzi, działaniem sobie na złość. 

Użytkownik Konrad_GK edytował ten post 09.03.2020 - 20:09

• 0

Shiver.

Silent Reaper

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

PARTUSZEW - racja. Tylko niech oni pomyślą kto będzie na nich głosować gdy ludzie powymierają właśnie zarażając się w kościołach i kto te wszystkie nabożeństwa poprowadzi gdy i księża poumierają na koronawira. Wg mnie takie nie zamykanie kościołów to dla rządzących jest podcinaniem gałęzi, na której się siedzi, działaniem sobie na złość. 

Jestem tego samego zadania.

• 0

MaxaM.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Kto jest inteligentny, a wierzący, to przestanie chodzić do kościoła.

Kościół to miejsce spotkań. Osoba wierząca może tymczasowo obyć się bez niego.

Po drugiej stronie jest grupa jak z tego przykładu.

https://wiadomosci.d...s-modlitwa.html

Jeśli tacy ludzie zachorują w kościele, to oczywiście będą twierdzić, że zarazili się wszędzie indziej, poza kościołem  :/

• 1

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czytałem wczoraj i dzisiaj też ze znajomymi o tym rozmawiałem, że jest plan zamknięcia szkół, przedszkoli i uczelni na 2 tygodnie (czas zamknięcia akurat myślę, że za krótki bo powinno być to około 4 tygodni moim zdaniem). W planie jest pozostawienie w ruchu najważniejszych gałęzi infrastruktury i dystrybucji najważniejszych towarów. Planują również odezwę do władz kościelnych celem ograniczenia ryzyka o którym pisaliście wyżej. Źródeł tych informacji nie podam, to zbiór tego co przeczytałem lub usłyszałem w tv oraz od ludzi.

Uważam, że dobrze byłoby gdyby rzeczywiście pozamykano te skupiska ludzi na 4 tygodnie i sprawdzono jaki będzie miało to skutek na przyrost liczby zachorowań. Obowiązkowe rękawiczki ochronne i maseczki podczas zakupów w marketach i sklepach (z ograniczonym czasem do 30 minut w miarę możliwości).

My mamy spore szczęście, że możemy uczyć się z obserwacji decyzji i ich skutków w Chinach i takich krajach jak Włochy. Powinniśmy podjąć radykalne kroki, tu już nie ma się co cackać. Wiem, pamiętam, że wybory i kampania musi iść do przodu ale to chyba można przesunąć w czasie by nie dopuścić do tragedii. Należy to tylko logicznie i spokojnie ogłosić, wyjaśnić i poprzeć dobrymi argumentami. Powinni to ogłosić nie politycy tylko lekarze, którzy wydaje mi się mają większe zaufanie społeczne.

• 4

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Bo u nas jeszcze nie ma epidemii, tylko są przypadki. Natomiast w Watykanie na razie odwołane są mszę na placu św. Piotra.

Diecezja rzymska podjęła decyzję o odwołaniu wszystkich mszy do 3 kwietnia w odpowiedzi na wybuch epidemii koronawirusa. Ogłoszenie wikariusza generalnego diecezji jest następstwem dekretu rządu włoskiego zawieszającego wszystkie publiczne ceremonie religijne.
https://zdrowie.wpro...i-pogrzeby.html
27 osób zmarło w Iranie po spożyciu metanolu. Dały one wiarę pogłoskom, że alkohol pomaga wyleczyć z koronawirusa
  • -1

Konrad_GK.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

RISEMAN - ograniczenie czasu zakupów do pół h? Dobra ale jak to zrobić gdy w biedrach, Lidlach, Auchanach, Carefour'ach itp STOI SIĘ W KOLEJKACH DO KAS bardzo często O WIELE DŁUŻEJ NIŻ 30 MINUT? Często jest działająca tylko jedna lub kilka kas a o otwarcie kolejnych bardzo trudno się doprosić i robione jest to z wielką łaską. 

Coś mi się zdaje, ze jutro będzie PIERWSZA ŚMIERTELNA OFIARA koronawira w Polsce: https://www.msn.com/...W?ocid=msedgntp .

Użytkownik Konrad_GK edytował ten post 09.03.2020 - 20:41

• 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Konrad, rzuciłem przykład trzydziestu minut, nie jestem żadnym ekspertem w takich dziedzinach. Gdyby człowiek konkretnie wiedział po co idzie, wzial to do koszyka i wio do kasy to jest to chyba realne, chociaż zapewne nie we wszystkich miejscach.
  • 0

MaxaM.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Takie ograniczenie czasu, to dobry pomysł patrząc po sobie. Często mi zakupy zajmują dużo czasu, a na koniec połowa koszyka, to zbędne produkty. Pewnie sporo osób ma tak jak ja. 

Sklepy na południe od nas (nie pamiętam jaki to był kraj) umieszczają na wejściu rękawiczki foliowe i płyn do dezynfekcji. Trzeba z nich skorzystać zanim wejdzie się do głównego pomieszczenia - ciekawy i dobry pomysł. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych