Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciekawe, jakim wykształceniem może się pochwalić reszta biorąca udział w dyskusji, skoro już zeszliśmy na ten temat.

Mam wrażenie że antyszczepy ukończyły kierunek tzw. ,,Na chłopski rozum" 

Ja jestem po ogólniaku jakby to kogoś interesowało i coś wnosiło do dyskusji. Nie wiem co to ma do rzeczy w tym temacie. Że niby nie z kierunków bio-medycznych nie powinni zabierać głosu? to już była by jawna dyskryminacja ze względu na wykształcenie. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 30.12.2021 - 23:40

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem po chemii, w dodatku trochę już popracowałem w zawodzie. I dlatego wiem, że bzdury o grafenie rozcinającym żyły są bzdurami - a takie argumenty są ostatnio bardzo popularne.

• 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Że niby nie z kierunków bio-medycznych nie powinni zabierać głosu? to już była by jawna dyskryminacja ze względu na wykształcenie.

A pisz sobie co chcesz, nikt Ci tego nie broni.

Jestem po chemii, w dodatku trochę już popracowałem w zawodzie. I dlatego wiem, że bzdury o grafenie rozcinającym żyły są bzdurami - a takie argumenty są ostatnio bardzo popularne.

Nie są popularne. No chyba, że wejdziesz sobie na stronę pseudoteorie.pl (to nie jest reklama, nie wiem czy w ogóle taka strona istnieje), tutaj na przykład wypowiedź o grafenie była przywołana dwa razy z tego, co pamiętam. I za każdym razem był to ten sam cytat z manifestu lekarzy.

Nikt tutaj nie twierdzi, że covid nie istnieje, że grafen w szczepionkach rozcina żyły, czy że po szczepieniu wyrośnie Ci trzecia ręka. Czasem mam wrażenie, że o tym zapominacie.

• 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z tego co znalazłem, obecnie hospitalizowanych osób z powodu c19 jest w Polsce niecałe 24 tysiące. Łóżek covidowych w Polsce jest niecałe 32 tysiące, a łóżek w ogóle w szpitalach mamy ponad 260 tysięcy!! Gdzie są więc te zapchane szpitale przez które umierają ludzie? Chyba tylko w tv i w covidowym cyrku.

Same łóżka nie leczą. Potrzebny jest jeszcze personel medyczny, który chorymi w tych łóżkach się zajmie. A jak marnie w tej kategorii się prezentujemy, już pokazywałem. Już przed całym tym pandemicznym zamieszaniem służba zdrowia ledwo zipała, więc trudno w obecnych czasach spodziewać się jakichś cudów.

Swoją drogą liczba przez Ciebie podana nie odnosi się tylko do łózek w szpitalach ogólnych, ale obejmuje także łóżka w psychiatrykach, sanatoriach, uzdrowiskach i zakładach rehabilitacyjnych. W samych szpitalach łóżek jest 169 000 (dane za 2019 rok, także poniższe wziąłem stąd)

Ale wróćmy do kwestii osobowych. Rocznie w szpitalach przewija się ich ok. 8 100 000 (z uwzględnieniem ruchu międzyoddziałowego). Średni czas hospitalizacji wynosi 5,3 dnia. Zatem każdego dnia w szpitalach przebywa jednocześnie ok.:

8 100 000*5.26/365 = 118 000 pacjentów.

To daje zajętość łóżek na poziomie: 118 000/169 000 = ok. 70%. Jak widać, jest spory zapas (ok. 50 000). Tak naprawdę to nawet za duży (za dużo pustych łóżek generuje niepotrzebne koszta), bo przyjmuje się, że optymalna wartość zajętości to ok. 85%. Jakby jednak nie patrzeć, miejsc dla chorych na COVID-19 wydaje się być aż nadto. Z tegoroczną, wiosenną falą zachorowań daliśmy sobie radę (ok. 35 000 hospitalizacji w maksimum), choć zajętość już znacząco przekroczyła optimum (ok. 91%).

Niestety, głównym problemem są tu chorzy na COVID-19 wymagający wysokospecjalistycznej opieki na oddziałach intensywnej terapii. Pacjentów wymagających takiej opieki jest rocznie 107 000. Średni czas hospitalizacji wynosi w tym wypadku 8,9 dnia. To daje na dzień:

107 000*8.9/365 = ok. 2600 pacjentów

Co dokłada do tego COVID-19? Oto maksima liczb pacjentów wymagających respiroterapii w poszczególnych fal zakażeń:

Listopad 2020: 2100
Kwiecień 2021: 3500
Grudzień 2021: 2200

Uważasz, że tak wysoki (nawet ponad dwukrotny) wzrost obłożenia oddziałów intensywnej terapii i to warunkach występowania choroby zakaźnej nie wywraca do góry nogami służby zdrowia? Nie obciąża lekarzy specjalistów np. anestezjologów, których już od lat mamy ogromny deficyt?

A o to chodzi... Przecież to nie jest żaden rejestr chorób zakaźnych. To tylko strona informacyjna ich dotycząca. A informacji o COVID-19 tam nie ma pewnie dlatego, że stronach rządowych jest cały serwis poświęcony tej chorobie.

A o grypie nie? Tam nawet umieścili MERS, a nie było kiedy umieścić najstraszniejszej choroby naszych czasów?

Brak informacji o COVID-19 na rzeczonej stronie informacyjnej GIS-u nie jest niczym wiążącym w kwestii tego, czy jest on uznawany za chorobę zakaźną, czy nie. Dlatego dywagowanie nad tą sprawą nie ma większego sensu. COVID-19 jest chorobą zakaźną, regulują to różne dokumenty i akty prawne. I kropka. 

Uśrednione dane z grudnia dają nam ok. 512 000 osób będących po pierwszej dawce oraz ok. 284 000 w pełni zaszczepionych będących w 2-tygodniowym okresie po szczepieniu. W sumie ok. 800 000 osób, czyli ok. 2% populacji kraju. Sugerujesz, że te 2% mogłyby te w jakiś znaczący sposób zmienić wyniki?

Uważam, że mogłyby zmienić nieco rozkład procentowy.

No to już jakiś postęp. Zmieniłeś "znacznie" na "nieco". Z "nieco" mogę się zgodzić.

Jeśli szansa na zgon wynosi niemal 0, to naprawdę zmniejszenie jej o 2, 5 czy 10 jest dla mnie już nieistotne. Bo w tym momencie ja mam setki innych przyczyn, z powodu których mogę umrzeć. Natomiast jeśli w grupie wiekowej 70+ te szczepienia faktycznie mają jakiś znaczący wpływ to może po prostu szczepmy grupy ryzyka, a nie całą populację od 5+, a za chwilę pewnie od noworodków?

Cały czas pomijasz społeczny aspekt tego, czym jest choroba zakaźna. W tej sytuacji nie liczą się tylko Ci, którzy jej najciężej doświadczają, czyli osoby starsze, ale także Ci, którzy ją roznoszą, czyli wszyscy. A w grupie 71-75 lat osiągnięto tak dobre wyniki, bo zaszczepiono bardzo wysoki odsetek osób (ponad 90%). W innych grupach byłoby podobnie, gdyby osiągnięto podobne rezultaty w szczepieniach.

• 2

Cascco.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jako biotechnolog mam podobny stosunek do tych szczepionek. Ciekawe, jakim wykształceniem może się pochwalić reszta biorąca udział w dyskusji, skoro już zeszliśmy na ten temat.

Wykrztałcenie nie czyni was ekspertami ,osobiście przekonałem się  że każdy lekarz może mieć sobie dyplomik ale na wykładach spał i z wiedzą u niego bardzo krucho. Hipochondrycy często mogliby zawstydzić lekarzy . Akurat tym argumentem mnie tylko rozbawiłeś. Można w danym temacie zyskać bardzo dużą wiedzę szukając jej w internecie , czytając zaufane źródła, myśląc samodzielnie oddzielając ziarno od plew a także powołując się na specjalistów w tych dziedzinach, którzy pracowali nad szczepionkami a nie którzy mają dyplomik a np wykładają na uczelni albo tylko liznęli na studiach daną dziedzine, doskonale wiem jak te studia wyglądają i ile trwają.

Mimo tego że  nasi "medycy" nie wierzą albo mają mieszane uczucia to się zaszczepili jak wspomniała Magda, fakty jednak są podane na tacy , szczepionki na pewno moga ochronić przed zgonem lub ciężkimi powikłaniami i te statystyki rosną co je dodatkowo stawia w jasnym świetle.

To, że w siłowni, do której chodzisz przestrzega się restrykcji nie znaczy, że jest tak we wszystkich siłowniach.

Ale to znaczy że jak ktoś nakabluje to już będą przestrzegać.

Nie znajdziesz branży, w której nie byłoby placówek, w których przymyka się oko na obowiązujące restrykcje.

Z tym się zgodze, tak samo jak z Prawem. Nie znajdziesz człowieka który żył według obowiązującego Prawa przez całe życie .

Mieszkam w stosunkowo małej miejscowości i nie mam najmniejszych problemów, żeby korzystać ze wszystkich usług tak samo jak przed pandemią.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, masz wykrztałcenie a nie widzę go w twoich wypowiedziach. Mieszkasz w małej miejscowości przez co aglomeracja jest niska, jednocześnie można śmiało stwierdzić że ryzyko zachorowania jest niższe niż np w Warszawie. Ludzie u Ciebie nie odczuwają obawy przed COVID i dlatego też restrykcji tak się nie trzymają. Czysto psychologiczne podejście, coś czego nie widzisz Ciebie nie dotyczy.

Użytkownik Cascco edytował ten post 31.12.2021 - 09:39

• 0

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@mr.fish

Na szczęście scenariusze są przygotowywane przez ludzi na wyższym szczeblu, niż anonimowy plandemianin z netu. We Włoszech osoby cierpiące na wakcynofobię muszą legitymować się negatywnym testem, aby skorzystać z autobusu, czy metra. W tamtejszym klimacie zawsze mogą skorzystać z roweru lub hulajnogi, u nas będzie trochę gorzej, zwłaszcza że obostrzenia zostaną wprowadzone w lutym. Macie jeszcze miesiąc luzu, korzystajcie.

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma lepiej przebadanej szczepionki w całej historii szczepień. Przestańcie bredzić o nieprzebadanym preparacie.

Na jakiej podstawie wysnułeś takie stwierdzenie? Z szczepionką AstraZeneca na przykład było wiele problemów i co jakiś czas była wycofywana z niektórych krajów ze względu na NOPy, a jakoś nie słyszałem o tym, żeby ją usprawnili.

Astra Zeneca różni się nieco od innych szczepionek mRNA. Jako jedyna zawiera inaktywowany wirus, użyty jako nośnik. Co do reszty. Powtórzę jeszcze raz. Zostały podane miliardy dawek. NOPy są na bardzo niskim poziomie. I to są fakty. Co według Ciebie należałoby zrobić, aby uznać te szczepionki za przebadane? 

• -1

mr.fisz.

In order to be able to think, you have to risk being offensive.

• Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@mr.fish

Na szczęście scenariusze są przygotowywane przez ludzi na wyższym szczeblu, niż anonimowy plandemianin z netu. We Włoszech osoby cierpiące na wakcynofobię muszą legitymować się negatywnym testem, aby skorzystać z autobusu, czy metra. W tamtejszym klimacie zawsze mogą skorzystać z roweru lub hulajnogi, u nas będzie trochę gorzej, zwłaszcza że obostrzenia zostaną wprowadzone w lutym. Macie jeszcze miesiąc luzu, korzystajcie.

"plandemianin"? skąd wy bierzecie te wszystkie nazwy? jak nie prawak czy foliarz to teraz to :facepalm:
Dla mnie osobiście jesteś stary poczciwy dzban, czy tam sobie odmień tak jak się utożsamiasz :szczerb:
Nie bądź taka skromna, przyznaj się ze Ci się marzy taki scenariusz jak w Austrii lub jeszcze lepiej jak w Australii, gdzie są specjalne obozy dla niezaszczepionych
Niedoczekanie Twoje... :beer2:
obraza2.gif
znowu to samo
Wszystko

rozumiem, ze za "foliarza" ? :szczerb:

ja juz to napisalem wczesniej, dopoki wy nie zaczniecie karac za foliarzy, antyszczepow i tym podobne, ja bede was nazywal dzbanami

Użytkownik mr.fisz edytował ten post 31.12.2021 - 15:30

• 0

mr.fisz.

In order to be able to think, you have to risk being offensive.

• Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciekawe, jakim wykształceniem może się pochwalić reszta biorąca udział w dyskusji, skoro już zeszliśmy na ten temat.

Mam wrażenie że antyszczepy ukończyły kierunek tzw. ,,Na chłopski rozum" 

Ja jestem po ogólniaku jakby to kogoś interesowało i coś wnosiło do dyskusji. Nie wiem co to ma do rzeczy w tym temacie. Że niby nie z kierunków bio-medycznych nie powinni zabierać głosu? to już była by jawna dyskryminacja ze względu na wykształcenie. 

Zaprzeczasz sam sobie i kopiesz dołki pod swoimi, bo to panjuzek napisał, nie wiem, z żalem do Magdy72 ze pomimo wyższego wykształcenia nie chce się zaszczepić. 

• 1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To valfre pytał się o wykształcenie osób w tym temacie to mu odpowiedziałem. Czego nie rozumiesz?
  • 0

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zaprzeczasz sam sobie i kopiesz dołki pod swoimi, bo to panjuzek napisał, nie wiem, z żalem do Magdy72 ze pomimo wyższego wykształcenia nie chce się zaszczepić. 

Nie. Nie napisałem tego. Nie pisałem nic o tym że ona nie chce się zaszczepić, tylko że mimo wykształcenia medycznego o którym sama napisała, powiela nieprawdziwe twierdzenia. to jednak jest różnica. I tak nawiasem mówiąc to ona wykorzystała wykształcenie, jako argument.

Moja wiedza i wykształcenie z zakresu weterynarii narzuca moją nieufność w stosunku do obecnych szczepionek na covid.

Widzę że manipulacja jest waszą podstawową bronią. Coś tam przekręcisz coś tam dopowiesz i gotowe. Co chwila ktoś z was urządza takie cyrki. 

• -1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Miałam się nie odzywać ale muszę zareagować na pomówienia i szarganie mojego dobrego imienia.
Panjuzek
Człowieku złożyłam Ci życzenia i poprosiłam o zawieszenie broni.Tak ciężko to uszanować? Jak u małego brzdąca Twoje musi być na wierzchu.Przeczytaj jeszcze raz swoje wpisy.Nabierz dystansu i zacznij świętować Nowy Rok.
Skoro przeczytałeś i nadal nie zrozumiałeś to albo robisz to specjalnie by bić pianę albo szczepionka znacząco zaburza procesy poznawcze...
No to jeszcze raz.
Wesołego Sylwestra i wszystkiego najlepszego.

Po długiej naradzie moderatorów oraz po raporcie zgodnie nakładamy karę za offtop i wycieczki personalne.

obraza.gif

offtop.gif

TT.

Użytkownik TheToxic edytował ten post 03.01.2022 - 17:10

• 2

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Miałam się nie odzywać ale muszę zareagować na pomówienia i szarganie mojego dobrego imienia.

Nie chciałem Cię obrażać. Zareagowałem jedynie na tekst @mr.fisz który twierdził że napisałem coś, czego nie napisałem. Nie wiem gdzie ty tu widzisz szarganie twojego dobrego imienia. 

Tak czy inaczej Wesołego Sylwestra i szampańskiej zabawy Ci życzę.

• -1

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@mr.fisz

Skoro nie razi cię "covidianin" to dlaczego nagle oburzasz się na "plandemianina"?

Czy jest to słowo powszechnie uznane za obelżywe?  xD

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@ Mariush

Dlatego trochę dziwi mnie, że zaniedbano pod tym kątem grupę 80+. Jest tam mniej zaszczepionych niż w grupie 65-70, a są oni bardziej narażeni na zgon. Czy jest taki opór wśród najstarszych, czy może są to osoby pod opieką rodziny, która nie chce ich szczepić? W UK grupy 80+ i 90+ mają chyba najwyższe wyszczepienie i od tych grup zaczynano, a u nas nie dokończono szczepień w grupach najstarszych i już przerzucono dawki na młodsze. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych