Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tam są przedstawione dane dotyczące zawałów i udarów, które wystąpiły od początku roku 2021 do końca do połowy tegoż roku.
Większa liczba takich przypadków u zaszczepionych może zwyczajnie wynikać z tego, że w pierwszej kolejności byli szczepieni ludzie starsi. A u starszych ludzi, z racji wieku, częściej zdarzają się takie dolegliwości.

Dokładnie tak było. Na początku lipca w pełni zaszczepionych osób w grupie 12+ było:

• w grupie wiekowej 40- : 19,3% (25,6%)
  • w grupie wiekowej 41+: 80,7% (74,4%)

Tymi danymi już się tutaj zajmowałem prawie 3 miesiące temu. Końcówka tego posta.

EDIT Mariush: Korekta danych

• 3

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, miało być do końca czerwca roku 2021.
  • 0

TrueGranD.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coś nasi kochani moderatorzy zbyt konserwatywni :)
Takimi nagdorliwymi metodami zaorano 90 procent polskiego forum. Facebook do tego przyczynił się także, ale moderatorzy, myślący, że są Bogami byli głównymi "rolnikami"

Ok, przyjmuje warna na klatę jak przystało na szeregowego usera.

Żeby nie było offtopu, widzę licytacje na kompetencje, więc napiszę ja parę słów na temat co sądzi o szczepieniach grupa wybitnych lekarzy, którzy wyciągnęli mnie z ciężkiego raka żołądka.
Miałem szczęście, że zanim została guru Uniwersytetu w Leidzie (Leiden, jeden z ważniejszych na świecie jeśli chodzi o onkologie) uratowała mi życie w raz z konsylium Haskim (szpital w Hadze)
Oni wszyscy jak pisałem wyżej uratowali mi życie, a na ostatniej kontroli w lipcu 2021 roku odradzili mi, oraz mojej rodzinie zaszczepienie się przeciw Covid, gdyż jak powiedziano mi, te generują zbyt wiele powikłań.

Ja sam z rodziną przeszedłem covid stosując amantadyne. To pomagało w oczach.

Wysłane z mojego LE2113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z lekarzami jak z mechanikami, każdy doradza podług swojej wiedzy, a efekty różne. I teraz będziemy pisać o efektach? Zatoczymy kółko i wrócimy do punktu wyjścia:

- czy lekarz onkolog, dentysta lub okulista powinien wypowiadać się autorytatywnie w dziedzinie, która nie jest jego specjalnością?

Oczywiście, nie porównujcie tutaj naszych wypowiedzi. Tutaj jest dyskusja, a nie wydawanie wiążących opinii.

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak się manipuluje i straszy ludzi:
https://pbs.twimg.co...=jpg&name=large

A takie są dane faktyczne:

Zgony c19 w 2020(bez szczepień):
Polska: 737/mln
Niemcy: 410/mln

Zgony c19 w 2021:
Polska (55,5% zaszczepionych): 1816/mln (2,5x wzrost) 
Niemcy (71,1% zaszczepionych): 952/mln (2,3x wzrost)

Stosunek zgonów na 1mln mieszkańców bez szczepionek i ze szczepionkami istotnie się nie zmienił porównując Polskę i Niemcy. Natomiast co widać wyraźnie to to, że i w Polsce i w Niemczech liczba zgonów wzrosła ponad 2x od kiedy wprowadzono szczepionki. :)
______

Tutaj troszkę zachodniej demokracji, o której w swoim poście wspominała Kalafiorowa:
https://twitter.com/...673396787986433

Ci którzy dostają pałami na pierwszym froncie to wojskowi weterani. Oczywiście to w imię walki z wirusem, dla ich zdrowia i dobra przede wszystkim.

• 0

TrueGranD.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z lekarzami jak z mechanikami, każdy doradza podług swojej wiedzy, a efekty różne. I teraz będziemy pisać o efektach? Zatoczymy kółko i wrócimy do punktu wyjścia:
- czy lekarz onkolog, dentysta lub okulista powinien wypowiadać się autorytatywnie w dziedzinie, która nie jest jego specjalnością?
Oczywiście, nie porównujcie tutaj naszych wypowiedzi. Tutaj jest dyskusja, a nie wydawanie wiążących opinii.

To było konsylium. Oni znają się na wirusach /bakteriach takze, zresztą po operacji resekcji żołądka jedna niemal mnie nie zabiła.
Ja napisałem co mi powiedzieli top specjaliści na świecie, w szpitalu, nie w TV, lekarze niezależni.

• 2

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Up I to szanowne konsylium zebrało się aby Ci powiedzieć abyś się nie szczepił. Tak? Najlepsi specjaliści onkolodzy, którzy są również specjalistami w dziedzinie wirusologii, i epidemiologii, zebrali się aby powiedzieć aby @ TrueGranD, że szczepionki to samo zło. Tak mam to rozumieć? Czy może jednak istnieją jakieś przeciw wskazania, które dotyczą Twojego specyficznego przypadku? Bo to robi różnicę.

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 04.01.2022 - 19:51

• 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy może jednak istnieją jakieś przeciw wskazania, które dotyczą Twojego specyficznego przypadku?

Przecież wyraźnie napisał, że nie odradzili szczepienia tylko jemu, ale też jego rodzinie.

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Daniel.

Kiboli u nas też regularnie się pałuje i polewa wodą, więc ja bym nie histeryzowała.

Ale trzeba przyznać, że holenderscy plandemianie są odważni, nie to co nasi rodzimi, którym skrzydła husarskie rosną jedynie wtedy, gdy klepią w klawiaturę.

• -2

TrueGranD.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@Up I to szanowne konsylium zebrało się aby Ci powiedzieć abyś się nie szczepił. Tak? Najlepsi specjaliści onkolodzy, którzy są również specjalistami w dziedzinie wirusologii, i epidemiologii, zebrali się aby powiedzieć aby @ TrueGranD, że szczepionki to samo zło. Tak mam to rozumieć? Czy może jednak istnieją jakieś przeciw wskazania, które dotyczą Twojego specyficznego przypadku? Bo to robi różnicę.

Tak, zebrali się aby zdecydować czy można mnie już zaliczyć do zupełnie zdrowych. Miałem ostatnie wszelkie badania. Od teraz pozostaje pod opieką zwykłego lekarza domowego. Jestem wyleczony.

Użytkownik TrueGranD edytował ten post 04.01.2022 - 23:29

• 2

ppp.
  • Tematów: 36
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Wiedza na temat korony jest niedostateczna, traci na tym wolność człowieka. Wszelkie działania podjęte dotychczas przez władzę nie przyniosły oczekiwanych efektów.
Państwa mające na swoich usługach najlepszych ekspertów obierają skrajne odmienne sposoby walki z pandemią, lekarze nie mówią jednym głosem, lobbing koncernów farmaceutycznych jest teraz najgłośniejszy.

Gdy wzrośnie poziom naszej wiedzy sposoby walki z pandemią będą identyczne na całym świecie,  wszyscy lekarze niezależnie od specialności wskażą ten sam sposób leczenia, widoczna poprawa sytuacji spotka się z aprobatą społeczną a lobbing koncernów przestanie być potrzebny.

Przy tak słabej wiedzy, znajomości samego zagadnienia ciężko jest rozmawiać o skuteczności szcepionek.

Użytkownik ppp edytował ten post 04.01.2022 - 22:56

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Up I to szanowne konsylium zebrało się aby Ci powiedzieć abyś się nie szczepił. Tak? Najlepsi specjaliści onkolodzy, którzy są również specjalistami w dziedzinie wirusologii, i epidemiologii, zebrali się aby powiedzieć aby @ TrueGranD, że szczepionki to samo zło. Tak mam to rozumieć? Czy może jednak istnieją jakieś przeciw wskazania, które dotyczą Twojego specyficznego przypadku? Bo to robi różnicę.

Ale powoływanie się na Tomasza Rożka w kwestii wirusa, pandemii i szczepień, który uwaga...jest doktorem NAUK FIZYCZNYCH to Ci już nie przeszkadzało? Wam wystarczy dać pisać, żebyście się kompromitowali.
"Tomasz Rożek (ur. 30 listopada 1976 w Katowicach) − polski dziennikarz naukowy i fizyk, doktor nauk fizycznych, popularyzator nauki." - za wikipedią.
______

Kiboli u nas też regularnie się pałuje i polewa wodą, więc ja bym nie histeryzowała.

Ale trzeba przyznać, że holenderscy plandemianie są odważni, nie to co nasi rodzimi, którym skrzydła husarskie rosną jedynie wtedy, gdy klepią w klawiaturę.

W sumie racja, wściekłe macice też pałowali i w sumie nie było powodu, żeby histeryzować.
Nasi na razie nie muszą podejmować radykalnych działań, bo mają gdzieś te nielegalne rozporządzenia rządu i żyją normalnie(jak np ja). Ale jak przyjdzie taka sytuacja, że będzie trzeba się postawić to zaufaj, że to co się dzieje w "demokratycznej", "praworządnej" Holandii to pikuś.
______
Z serii ciekawostek:
"Andrew Pollard, jeden z twórców szczepionki na koronawirusa opracowanej przez Uniwersytet Oksfordzki i firmę AstraZeneca, powiedział, że próba szczepienia całej populacji świata co pół roku jest niewykonalna i zamiast podawać kolejne dawki wszystkim powyżej 12. roku życia należy skoncentrować się na szczególnie zagrożonych osobach."
https://businessinsi...ovid-19/0nmyjj0
_______
A tu takie coś:
W kraju, gdzie ludzie są zamykani w domach, gdzie są łapanki na niezaszczepionych, gdzie zamyka się ich w obozach covidowych, Novak dostaje "medyczną przepustkę". Ta medyczna przepustka nazywa się grube miliony, które generuje swoją osobą. Ciekawe ile jeszcze zaszczepieni dadzą sobie tak pluć w twarz?
______
A tu coś pozytywnego:
https://twitter.com/...144329466195970

I z jednej strony świetna wiadomość i oby to poszło dalej w innych krajach, ale z drugiej to przerażające, że wybitny prawnik musi przed sądem udowadniać rzeczy, które rozumie i o których wie każdy kto ma IQ większe od rozmiaru buta.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 04.01.2022 - 23:31

• 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie mój idol, to raz. A dwa on zazwyczaj wrzuca tylko dane i podaje linki, niczego nie interpretuje, nie wydaje osądów, ani nic. Więc pretensje proszę do źródła, z którego pochodzą dane.

Podając dane z Danii Piotr D. pominął istotne, niewygodne dla siebie informacje. Taka sztuczna kreacja obrazu zgodnego z popieranym przez siebie stanowiskiem jest zwykłą manipulacją. A nie mające żadnego uzasadnienia porównywanie nierównoważnych danych nosi znamiona nadinterpretacji.

Naprawdę dyskusja z wami nie ma sensu. Każdy jeden argument można obalić nowym wariantem. Jest super mem na ten temat, o okrążeniu, wariantach i boosterach, jak ktoś go ma to może wrzucić - idealnie was opisuje.

SARS-CoV-2 jak każdy replikujący się w cytoplazmie wirus RNA cechuje się dużym współczynnikiem mutacji i jego zmienność genetyczna to fakt (wirusy DNA są pod tym względem znacznie stabilniejsze, gdyż korzystają z komórkowych mechanizmów naprawczych). A że swoim brakiem konsekwencji w działaniach pole do popisu stworzyliśmy mu olbrzymie (setki milionów nosicieli na całym świecie), to korzysta z tego z pełną premedytacją.

Tak się manipuluje i straszy ludzi:

Ale przecież to są faktyczne dane. Jest podane, z jakiego okresu pochodzą. Podano kilka krajów dla porównania. Chociaż osobiście wrzuciłbym tu większą reprezentację krajów, np. europejskich:
z5wZjA7l.png
Wyglądalibyśmy chyba jeszcze bardziej beznadziejnie.

A takie są dane faktyczne:
Polska: 737/mln
Niemcy: 410/mln

Zgony c19 w 2021:
Polska (55,5% zaszczepionych): 1816/mln (2,5x wzrost) 
Niemcy (71,1% zaszczepionych): 952/mln (2,3x wzrost)

Stosunek zgonów na 1mln mieszkańców bez szczepionek i ze szczepionkami istotnie się nie zmienił porównując Polskę i Niemcy. Natomiast co widać wyraźnie to to, że i w Polsce i w Niemczech liczba zgonów wzrosła ponad 2x od kiedy wprowadzono szczepionki. :)

Tak. Faktyczne dane, które przedstawiłeś w taki sposób, aby przekonać odbiorcę do tego, co wcale z tych danych nie wynika, czyli: SZCZEPIONKI ZABIJAJĄ!!!

Jeśli grafika zaprezentowana przez TVN jest manipulacją, to Twoje powyższe wnioski z tych danych faktycznych są już manipulacyjnymi Himalajami. Długo nad tym kombinowałeś, zanim to spłodziłeś?

Szybki research i inne, równie faktyczne dane:

Hiszpania: 1089/mln
Belgia: 1657/mln
Szwecja: 972/mln

Zgony c19 w 2021:
Hiszpania (80,3% zaszczepionych): 824/mln (1,3x spadek)
Belgia (71,2% zaszczepionych): 772/mln (2,1x spadek)
Szwecja: (71,3% zaszczepionych) 528/mln (1,8x spadek)

I co z nich wynika?
Przede wszystkim to, że Twoje insynuacje dotyczące związku szczepień ze wzrostem śmiertelności na COVID-19 są bezwartościowe i bezsensowne. Myślę, że powinieneś kiedyś odważyć się zadać sobie pytanie: Ile by w 2021 roku wzrosła śmiertelność, i to nie tylko w Polsce i Niemczech, ale także w większości innych krajów w porównaniu z 2020 rokiem, gdyby tych szczepień wcale nie było?
  • 2

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podając dane z Danii Piotr D. pominął istotne, niewygodne dla siebie informacje. Taka sztuczna kreacja obrazu zgodnego z popieranym przez siebie stanowiskiem jest zwykłą manipulacją. A nie mające żadnego uzasadnienia porównywanie nierównoważnych danych nosi znamiona nadinterpretacji.

I tu się dopatrujesz nadinterpretacji i manipulacji, ale jednocześnie nie widzisz jej np w oficjalnie podawanych danych jakoby 95% zgonów to byli ludzie niezaszczepieni, albo poprzednich, że szczepionka chroni 100% przed zgonem - oczywiście, że nie widzisz, ty nawet tego broniłeś.

SARS-CoV-2 jak każdy replikujący się w cytoplazmie wirus RNA cechuje się dużym współczynnikiem mutacji i jego zmienność genetyczna to fakt (wirusy DNA są pod tym względem znacznie stabilniejsze, gdyż korzystają z komórkowych mechanizmów naprawczych). A że swoim brakiem konsekwencji w działaniach pole do popisu stworzyliśmy mu olbrzymie (setki milionów nosicieli na całym świecie), to korzysta z tego z pełną premedytacją.

I między innymi dzięki temu żadne szczepionki tutaj nie pomogą, bo jest to podobna sytuacja jak z grypą, gdzie szczepionka w tym roku może nie mieć żadnego działania w przyszłym sezonie. I dokładnie to samo mówiła nauka jeszcze zanim pozmieniano wiele rzeczy podczas tej pandemii. Już w latach 1980r w biuletynie naukowym pisano, że nie ma szans stworzyć skutecznej szczepionki do walki z koronawirusami, między innymi ze względu na te mutacje.

Tak. Faktyczne dane, które przedstawiłeś w taki sposób, aby przekonać odbiorcę do tego, co wcale z tych danych nie wynika, czyli: SZCZEPIONKI ZABIJAJĄ!!!

Nie, nie mój drogi. Ja tymi danymi wykazałem, że w porównaniu bezwzględnym liczby zgonów między Polską i Niemcami nie zmieniło się nic od początku pandemii. Ta różnica była taka sama rok temu jak i teraz, taka sama bez szczepionek i ze szczepionkami. Więc podawanie tych danych teraz przez tvn to zwykła manipulacja, bo te dane wyglądają tak samo od 2 lat. Natomiast to, że mimo zaszczepienia w tych krajach zgony wzrosły 2x to tylko skutek uboczny tych danych, bardziej ciekawostka.

Myślę, że powinieneś kiedyś odważyć się zadać sobie pytanie: Ile by w 2021 roku wzrosła śmiertelność, i to nie tylko w Polsce i Niemczech, ale także w większości innych krajów w porównaniu z 2020 rokiem, gdyby tych szczepień wcale nie było?

Jeśli w jednych krajach zgony wzrosły, w innych zmalały, a w jeszcze innych nie zmieniły się to można założyć, że wpływ tych szczepionek jest raczej znikomy. Nie ma powodu, by twierdzić że ich brak spowodowałby zwiększoną ilość zgonów.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 05.01.2022 - 07:23

• 1

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Daniel.

No właśnie, jak pałowali Strajk Kobiet to nie biłeś na alarm tylko klaskałeś. A po szarpaninie w Amsterdamie nagle larum grają!  :>

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych