Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zaplanowane na 14 i 15 marca zawody Pucharu Kontynentalnego na Wielkiej Krokwi w Zakopanem zostały odwołane – dowiedziała się Telewizja Polska. Powodem jest zagrożenie epidemiologiczne.
  • -2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Konrad

Zanim napiszesz, że czegoś się nie robi, dobrze by było sprawdzić. W Lombardii odwołano msze święte a ostatnio też uroczystości pogrzebowe. Tak zdecydowała archidiecezja za zgodą Watykanu. U nas na razie nie ma łańcuchów transmisji.

• 0

Blackhawk.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Kolejne 100+ ofiar we Włoszech :( Z dobrych info wydaje się, że Korea i Chiny opanowały sytuację - wzrost śmiertelności i nowych zachorowań jest niewielki. 

• 0

MaxaM.
  • Tematów: 0
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ktoś chętny zarobić 17k zł?

https://www.spidersw...nicy-hvivo.html

Użytkownik MaxaM edytował ten post 09.03.2020 - 21:14

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Konrad
Zanim napiszesz, że czegoś się nie robi, dobrze by było sprawdzić. W Lombardii odwołano msze święte a ostatnio też uroczystości pogrzebowe. Tak zdecydowała archidiecezja za zgodą Watykanu. U nas na razie nie ma łańcuchów transmisji.

Pisałam o tym kilka postów wyżej..
Co do łańcuchów transmisji to nie do końca można mieć pewność że nie istnieją.Nie zostały jeszcze udowodnione.Przykładem jest pacjentka z Puszczykowa przebywająca w szpitalu w Poznaniu.Nie wyjeżdżała z kraju.

W 27 więzieniach we Włoszech trwają bunty z powodu ograniczeń, wprowadzonych w związku z epidemią koronawirusa, przede wszystkim zakazu odwiedzin. Z zakładu karnego w Foggii w Apulii uciekło 20 więźniów (30 innych udało się od razu złapać), a w Rzymie osadzeni wzniecili pożar, podpalając materace.

W wielu zakładach karnych osadzeni weszli na dachy z transparentami z hasłem "Ułaskawienie". Do najbardziej dramatycznej sytuacji doszło w Modenie. W czasie zamieszek więźniowie wdarli się do ambulatorium i zabrali silne medyczne środki odurzające. Sześciu z nich zmarło z przedawkowania.
  • -2

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie wiem. Ale wpadł mi ostatnio pewien numer patentu. Jest na tym forum kilka osób, które lepiej to ogarną niż ja. Źródeł jest kilka, i nie za bardzo potrafię je ocenić. 

A chodzi o ten numer. US-Patent. 10130701. Wszędzie piszą że ten patent obejmuje koronawirusa.  Ale może czegoś nie rozumiem.

Tutaj jeden z linków.

https://patents.goog...US10130701B2/en

ps. 

Przypomnę jeszcze o EVENT 201 o którym pisałem i który też jest co najmniej dziwny

http://www.centerfor...y.org/event201/

Data wydarzenia:

Friday, October 18, 2019
8:45 a.m. – 12:30 p.m.
The Pierre hotel
New York, NY

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 09.03.2020 - 21:42

• -1

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Policja dostała zestawy ochronne i polecenie badania wyrywkowego kierowców i innych podejrzanych pod kątem koronawirusa. W skład zestawu wchodzi maseczka papierowa (w praktyce żadna ochrona) i jedna rękawiczka lateksowa. Na dwie ich nie stać. Oryginalnie ten zestaw był do ochrony w razie zatrzymania kogoś chorego na AIDS...

Naszła mnie też jedna taka spiskowa myśl: koronawirus to jest coś, co ZUS może chcieć rozprzestrzenić pośród populacji. Ba, każde państwo w Europie Zachodniej nie miałoby nic przeciwko drobnej pandemii koronawirusa. Dlaczego? Ano dlatego, że ta choroba zagraża głównie osobom starszym i poważnie chorym. Społeczeństwa krajów zachodnich się starzeją, u nas z powodu ilości emerytów system może się załamać w 10-20 lat, zwłaszcza jak medycyna dalej będzie szła do przodu. Rządom byłoby na rękę rozprzestrzenić tego wirusa i pozbyć się nadmiaru osób starszych i ciężko chorych...

Użytkownik Urgon edytował ten post 09.03.2020 - 21:44

• 3

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Up. Nie tylko Ty wpadłeś na ten pomysł. Myślałem dokładnie o tym samym.  Dodatkowo Chiński rząd mógł sobie przećwiczyć kontrolę  dużej populacji, w razie jakiejś rewolucji czy czegoś w tym stylu. 

• -1

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Urgon, teoria z celową eliminacją ludzi w starszym wieku również przyszła mi do głowy, parę tygodni temu gdy zobaczyłem statystyki śmiertelności z podziałem na wiek...

Pomyślałem tez o wcześniejszych doniesieniach sprzed paru lat na temat wyhodowania broni biologicznej zdolnej do zabijania tylko określonej rasy. Jeśli byłaby to prawda to czy problemem jest wyhodowanie wirusa który celowałby w populację w wieku przykładowo 50-80 lat? Raczej nie.

Z tym ZUSem to może przesada bo Polacy to są nawet jeszcze nie w piaskownicy w tych sprawach, ale w ujęciu globalnej gospodarki i finansowania emerytów w sile wieku powiem, że na logikę ekonomii to... ma to SENS.
  • 0

Viviane.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

U nas to rozważali na Uniwersytecie Ekonomicznym. Zwłaszcza, że Europa się starzeje, jest przeludnienie i w przyszłości będziemy musieli pracować na niebywałą liczbę emerytów i rencistów.

• 0

MaxaM.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

We Włoszech dalsze restrykcje. Dekretem zostały zawieszone wszystkie rozgrywki sportowe. 

• 0

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Co do broni biologicznej, to w teorii można zaprojektować wirusa, który zaatakuje posiadaczy konkretnych genów. Mogą to być geny kodujące kolor skóry, włosów, pochodzenie etniczne czy określone choroby genetyczne. Jednak problemem z taką bronią jest kwestia mutacji - wirus mający zabić np. wszystkich semitow wg. genomu może zmutować i zabić wszystkich aryjczyków czy azjatów. Dwa, ciężko byłoby utrzymać coś takiego w tajemnicy...

Pewną przerażającą lekko myślą jest fakt, jak łatwo da się coś takiego zrobić. Bodaj dwa lata temu jeden koleś wynajął laboratorium biochemiczne na godziny i stworzył dla siebie spersonalizowaną terapię genową eliminującą nietolerancję laktozy (taka terapia używa retrowirusa by dodać potrzebne geny do genomu pacjenta). Co, jeśli gdzieś się trafi jakiś genialny socjopata, który stworzy odmianę wścieklizny skrzyżowanej z grypą, by się rozniosła drogą kropelkową?

Użytkownik Urgon edytował ten post 09.03.2020 - 22:20

• 0

Viviane.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

AVE...

Co do broni biologicznej, to w teorii można zaprojektować wirusa, który zaatakuje posiadaczy konkretnych genów. Mogą to być geny kodujące kolor skóry, włosów, pochodzenie etniczne czy określone choroby genetyczne. Jednak problemem z taką bronią jest kwestia mutacji - wirus mający zabić np. wszystkich semitow wg. genomu może zmutować i zabić wszystkich aryjczyków czy azjatów. Dwa, ciężko byłoby utrzymać coś takiego w tajemnicy...

Pewną przerażającą lekko myślą jest fakt, jak łatwo da się coś takiego zrobić. Bodaj dwa lata temu jeden koleś wynajął laboratorium biochemiczne na godziny i stworzył dla siebie spersonalizowaną terapię genową eliminującą nietolerancję laktozy. Co, jeśli gdzieś się trafi jakiś genialny socjopata, który stworzy odmianę wścieklizny skrzyżowanej z grypą, by się rozniosła drogą kropelkową?

Ciarki mi przechodzą po plecach, ale wkrótce możemy być tego świadkami.
  • 0

czerka.

Czerka

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tak z innej beczki, odnosnie koronawirusa - wladze Polski apeluja o nieorganizowanie imprez masowych. Zastanawiam sie, co z muzeami, gdzie przewija sie masa obcokrajowcow? :/

Co piatek i niedziela wyjezdzam do i z Oswiecimia, gdzie startuja autobusy (przystanek poczatkowy - muzeum Auschwitz, koncowy Dworzec Krakow). Najczesciej jezdze z Azjatami lub Latynosami (Wlosi, Hiszpanie)... zastanawiam sie kiedy pierwsze przypadki pojawia sie juz w Oswiecimiu, badz kiedy w ogole muzeum zamkna, bo to wymarzone miejsce na kolebke rozwoju koronawirusa.
  • 0

Blackhawk.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

O kurcze, czegoś takiego to się nie spodziewałem. Całe Włochy objęte czerwoną strefą. Cały kraj! Przecież to będzie zapaść gospodarcza. Co tam się musi dziać, skoro podjęto taką decyzję.

https://wiadomosci.w...87160184731265a

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości oraz 0 użytkowników anonimowych