Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Please log in to reply
5952 replies to this topic

mr.fisz.

In order to be able to think, you have to risk being offensive.

• Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

https://twitter.com/...960952188837889

spam.gif

Pewnie nie doczytałeś, więc przypomnę:

7.1 Zabronione są wszelkie formy spamu, pod pojęciem którego rozumie się wypowiedzi o niskim poziomie merytorycznym, wypowiedzi lakoniczne lub jednowyrazowe, wielokrotne zamieszczanie tej samej wiadomości, nadmierne wykorzystywanie opcji formatowania tekstu, nadużywanie wielkich liter, emotikon itp.

Staniq

"...którego rozumie się wypowiedzi o niskim poziomie merytorycznym..."

wklej post wyżej, obrazek chłopca dłubiącego w nosie i jedzącego własne kozy...

daj sobie upomnienie, a najlepiej bana na 7 dni minimum

Poziom zaorania: level God

:facepalm:

--

Edycja D.K.

offtop.gif

Zauważ proszę, że komentowanie przypisów moderatorów nie jest pisaniem na temat. Proponowałabym jednak skupić się na tematyce dyskusji, będzie z pożytkiem dla wszystkich. Na razie tylko zwracam uwagę. Mam nadzieję, że to w zupełności wystarczy.

• 6

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Simon dobrze przewidywał, że bardziej prawdopodobne jest zmutowanie wirusa w łagodniejszą formę.

Optymistyczny wariant jest bardzie prawdopodobny: wirus zmutuje i stanie się mniej agresywny. Ale jest też wariant pesymistyczny: wirus zmutuje i będzie jeszcze groźniejszy niż dziś - mówi lekarz.
https://gazetawrocla.../ar/c1-14903025

Ten news o tlenku etylenu w pałeczkach z zestawów pcr to nie nowość. W necie było o tym w zeszłym roku
https://sprawdzam.af...zne-dla-zdrowia
  • 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Fragment wywiadu z lek. med. Jerzym Milewskim, specjalistą chorób wewnętrznych i rynku farmaceutycznego na temat nadmiarowych zgonów:

Choroba COVID-19 to wirusowa infekcja układu oddechowego, a jej ciężki przebieg to zapalenie płuc przechodzące u części pacjentów w ostrą niewydolność oddechową (ARDS). Dysponuję m.in. niezwykle istotnymi liczbami na ten temat. Okazało się, że w 2020 roku mieliśmy istotnie mniej przypadków ARDS niż w poprzednich latach! Było to przed wprowadzeniem szczepień, ale już w roku pandemii.

Czy można umrzeć na COVID-19 nie mając ostrej niewydolności oddechowej?

Zasadniczo nie. Opisywane przypadki zaburzeń krzepnięcia zwykle dotyczą chorych z ciężkim przebiegiem zapalenia płuc. Inne przypadki to raczej pewien margines. Zwykle dokładnie nieopisany.

Z drugiej strony często słyszymy argument, że w krajach o wysokim wyszczepieniu społeczeństwa zgonów covidowych jest znacznie mniej. Jak to pogodzić z przytoczonymi przez Pana danymi?

Różne kraje stosują różne zasady gromadzenia danych. Niższe liczby zgonów nadliczbowych dotyczą raczej krajów, gdzie nie zdemolowano systemu opieki zdrowotnej tak mocno jak w naszym kraju. W Polsce również jest bardzo wysoka dodatnia korelacja między stopniem zmniejszenia liczby hospitalizacji w województwach a ilością zgonów nadliczbowych. [...]

W przekazie medialnym głównego nurtu próbowano nam wciskać historię o tym, że pogotowie jest u kresu wytrzymałości i lada moment system się zawali. Zapytaliśmy więc o aktywność pogotowia ratunkowego wyrażoną w liczbach podanych przez resort zdrowia. W odpowiedzi otrzymaliśmy obraz konsekwentnie pasujący do wcześniej opisywanego przez nas.. Okazuje się mianowicie, że liczba zgłoszeń między 2018 a 2021 rokiem zasadniczo się nie zmieniła. [...] Wystąpiła za to nieco większa liczba odmów wyjazdu pogotowia do pacjentów.

Źródło: https://dorzeczy.pl/...awnia-dane.html

• 1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Up
 A ja się zastanawiam dlaczego wszyscy wasi specjaliści, o ile są nawet wirusologami nigdy nie są aktywnymi naukowcami. Ten pan tutaj obecnie jest bardziej biznesmenem niż naukowcem. Poniżej fragment jego życiorysu.

Pan Jerzy Milewski karierę zawodowa rozpoczął jako lekarz klinicysta, zdobył specjalizację z chorób
wewnętrznych, a działalność naukową realizował w obszarze diabetologii.. Obecnie jest przedsiębiorcą,
ekspertem i doradcą w sprawach gospodarczych, a w szczególności dotyczących rynku farmaceutycznego i
medycznego. Pan Jerzy Milewski jest współzałożycielem oraz członkiem zarządu firm, które odniosły sukcesy w
branży medycznej, farmaceutycznej i biotechnologicznej. Aktywność społeczną realizował jako inicjator i
członek Zespołu Doradczego przy Ministrze Zdrowia (prof. Zbigniew Religa) ds. przygotowania założeń zmian
w systemie ochrony zdrowia „Polskie Zdrowie” oraz członek władz organizacji gospodarczych. Od 2010 roku
zaangażowany jako koordynator regionalny, a od 2015 roku do 2019 r. jako wiceprezes Ruchu Społecznego im.
Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. W latach 2014 – 2018 był Radnym Miasta Gdańsk. Obecnie uczestniczy w
pracach trzech sekcji: Nauka i Innowacje, Zdrowie oraz Gospodarka Narodowej Rady Rozwoju przy
Prezydencie RP

https://newconnect.p...zy-milewski.pdf

Ja jednak wolę dr. Rożka. On przynajmniej opiera się na pracach naukowych a nie własnym widzimisię. 

A co do liczby hospitalizacji, to wydawało mi się że ten mit upadł, po tym jak @Daniel zamieścił scan pisma z ministerstwa zdrowia, na którym widniała adnotacja że nie uwzględniono hospitalizacji z powodu SarsCov2.
  • 0

Valfare.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ten pan tutaj obecnie jest bardziej biznesmenem niż naukowcem.

To nawet lepiej.

@Staniq, idź sobie tam gdzieś w odosobnieniu ****** w łeb, proszę Cię bardzo, bo bredzisz tak, że aż zaczynam się o Ciebie martwić.
wulgaryzmy.gif

Ale trzymaj jakiś poziom
Regulamin 3.16
Wszystko

Użytkownik Wszystko edytował ten post 30.01.2022 - 12:28

• 0

kuba9449.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

https://twitter.com/...960952188837889

spam.gif

Pewnie nie doczytałeś, więc przypomnę:

7.1 Zabronione są wszelkie formy spamu, pod pojęciem którego rozumie się wypowiedzi o niskim poziomie merytorycznym, wypowiedzi lakoniczne lub jednowyrazowe, wielokrotne zamieszczanie tej samej wiadomości, nadmierne wykorzystywanie opcji formatowania tekstu, nadużywanie wielkich liter, emotikon itp.

Staniq

I w którym tu miejscu to znalazłeś?

-- 

Edycja D.K.

offtop.gif

Proponuję takie rzeczy wyjaśniać bezpośrednio na PW, a nie w temacie. Tak tylko zwracam uwagę, celem zachowania porządku w temacie.

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nieważne jak to opiszesz. Oceniłeś ją na podstawie wyglądu. Masz rację, to słabe jest.

Gadał dziad do obrazu, a obraz ani razu. Jałowa dyskusja.

Przewidzieli. Powiem więcej. Byli pewni że tak się stanie. Ale czym innym jest przewidywanie mutacji, a czym innym przewidywanie cech, jakie ta mutacja nada. Tego nie mogli przewidzieć, nawet płaskoziemcy  Wykładasz się nawet na takich prostych, zdawałoby się, rzeczach. Ale tak to jest, gdy jedynym źródłem wiedzy jest tweeter czy inny facebook.

Wirus mutował do wariantu bardziej zakaźnego i mniej śmiertelnego - w zasadzie jak zawsze. I oczywiście, że płaskoziemcy o tym pisali już rok temu. Ja Ci nawet zaraz udowodnię, że wasi eksperci też to wiedzieli tylko coś im kazało zmienić narracje*

MAX LVL hipokryzji.  Chcesz narazić swoje zdrowie na szwank w imię powierzchowności, ale szczepionki nie przyjmiesz, bo to na pewno trucizna, stworzona przez tajne władze, w celu depopulacji. To tak samo jak ten mój płaskoziemca z pracy, który mówi ze on trucizny nie pozwoli sobie wstrzyknąć, zaciągając się głęboko papierosem. Brawo.

Oczywiście, że nie ma tu żadnej hipokryzji, ale ty już udowodniłeś, że niewiele rozumiesz, interpretujesz po swojemu i tworzysz własny świat.

Ta Wolność kończy się tam, gdzie twój wybór naraża innych na niebezpieczeństwo. Szczepionki nie działają w 100%. Ale obniżają ryzyko ciężkiego przebiegu choroby, jak i skracają czas przez jaki osoba zakażona może zarażać innych. Tobie jak na razie się udało, ale wielu Ci podobnych nie miało tyle szczęścia. To co nazywasz wolnością wyboru, jest po prostu egoizmem.

Wy covidianie w ogóle słyszycie co mówicie? Zaszczepiłeś się to chyba jesteś bezpieczny, tak? No bo jeśli nie, tzn że szczepionka nie działa, więc po co mam ją brać? To pierwszy w historii przypadek, gdzie osoby zaszczepione trzema dawkami boją się ludzi niezaszczepionych i obwiniają ich o nieskuteczność swojej szczepionki. Skoro szczepionki obniżają ryzyko ciężkiego przebiegu, tzn że Twoje dawki Ci to ryzyko obniżą, a moje dawki obniżą ryzyko ciężkiego przebiegu U MNIE. Co do jasnej cholery ma moja dawka do twojego ciężkiego przebiegu? Ludzie, czy wy się słyszycie? Ja mam wziąć trzy dawki szczepionki, żeby tobie zminimalizować ryzyko ciężkiego przebiegu? Bareja by tego nie wymyślił nawet, co za oderwany od rzeczywistości bełkot!
____

"...którego rozumie się wypowiedzi o niskim poziomie merytorycznym..."

wklej post wyżej, obrazek chłopca dłubiącego w nosie i jedzącego własne kozy...

daj sobie upomnienie, a najlepiej bana na 7 dni minimum

Poziom zaorania: level God

Bo Staniq i Wszystko niczym nie różnią się od tych zomowców co dają w galeriach mandaty za brak maseczek, a sami ich nie noszą. Niestety admini na tym forum(Ci udzielający się przynajmniej) to najtwardszy covidowy beton, dlatego mamy co mamy. I dlatego tak samo jest w rzeczywistości jak trafisz na covidowego betona policjanta. No, ale kto mówił, że życie jest sprawiedliwe? Dajmy Staniqowi tylko pisać, on sam się ora post za postem, nie trzeba podejmować dyskusji.
______

Ja jednak wolę dr. Rożka. On przynajmniej opiera się na pracach naukowych a nie własnym widzimisię.

Wolisz fizyka w sprawie wirusów, szczepionek i pandemii, a nam zarzucałeś niekompetentnych ekspertów mimo, że byli np wirusologami. A dlaczego? Ano dlatego, że nie gadali tak jak ci się podoba i rozumuje. Wybitnie ciężki przypadek. Mam złą wiadomość - wajcha została już przestawiona, Gates wydał polecenie i coraz więcej ekspertów mówi o covidzie to co mówili płaskoziemcy, także za chwilę może braknąć ci wzorców. Twoi idole gadają tak jak im każą lub jak im zapłacą, dalej tego nie widzisz?

*a tutaj to o czym wspomniałem. Weźmiemy kolejny raz niejakiego doktora Pyrcia. Byłego członka rady medycznej, osobę którą za wzór podawał Wszystko. Zobaczmy co pan ekspert mówił na początku pandemii:
https://twitter.com/...oCyla7epaMpAAAA

Jeden z największych promotorów szczepionek, który wręcz zmusza, żeby wszyscy się szczepili, jeszcze niedawno mówił:
"szczepionki nie da się stworzyć tak szybko, tzn stworzenie szczepionki jest proste, więc da się, ale NIE BĘDZIE ONA SKUTECZNA". Przy okazji wasz ekspert wyjaśnia czemu szczepionka na koronawirusa może być niebezpieczna i czemu nie powinniśmy się szczepić.

Fajnie, co? :D Nawet mi was nie żal.

Jak myślicie, gościu został przekupiony czy jednak szantażowanie/groźby? Ja uważam, że odpowiedź może być zawarta tutaj na przykład:

https://pbs.twimg.co...=jpg&name=large

Może np pan Pyrć dostał pieniądze od fundacji Gatesa i Melindy? Albo bezpośrednio od Pfizera?

Taka Edyta Górniak, z której się śmiejecie jest 100x bardziej wiarygodna od tych sprzedajnych szuj. Powiem więcej - po tym wszystkim co się dowiadujemy trzeba być już naprawdę chorym psychicznie, żeby jeszcze podawać jakiekolwiek dane i informacje od tych wszystkich Pyrciów, Simonów czy innych Rożków.  Co więcej, cała ta organizacja czy nie wiem jak to nazwać, ta "fakehunter" dostali kilkanaście milionów złotych na celowe działanie rzekomo obnażające fejki dotyczące pandemii. Mieli za zadanie dyskredytować wszystkie rzetelne informacje o pandemii, które były nie zgodne z główną narracją. Fajnie Wszystko, nie? Przecież ty każdą informację przez nich weryfikowałeś, możesz sobie przyznać oznaczenie największego naiwniaka w tym temacie, hehe.

Pięknie się dzieje, covidowy statek tonie, a więc szczury jak to szczury - jedne uciekają pierwsze z tonącego okrętu, a inne zaczynają się żreć między sobą. Każdego dnia dowiadujemy się coraz to ciekawszych faktów, coraz fajniejsze ukryte prawdy wychodzą na jaw. Jeden zaczyna sprzedawać drugiego, bo teraz każdy będzie chciał się wybielić. Oj, może być wesoło w najbliższym czasie, a covidianie będą musieli się zmierzyć z kolejnymi kompromitacjami. Ty Wszystko to powinieneś dla swojego dobra zniknąć z tego tematu i odezwać się może za pół roku jak wszystko ucichnie, bo obecnie to ja nie wiem czy ktokolwiek będzie twoje wpisy traktował na poważnie. Przecież jak ty podasz jakieś dane i powiesz, że eksperci mówią to będzie można jedynie się popłakać ze śmiechu. :D

Ale osobiste wycieczki to sobie daruj. Na razie nie porównuję Cię do nikogo,

choć dostępnych nazw takiego postępowania są tysiące. Powiedzmy, że Ci się wypsnęło.

Staniq

Użytkownik Daniel. edytował ten post 30.01.2022 - 19:25

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Każdorazowo chorując na covid czy inną chorobę wirusową średnio zarażamy przynajmniej jedną osobę. Gdyby bowiem średnia liczba zarażeń była mniejsza niż jeden, wirus kompletnie by wymarł. Sensem testowania jest określenie kto jest nosicielem wirusa i może przenieść go na innych. Z tą wiedzą można ograniczać prawdopodobieństwo zarażenia innych. Stąd wynika potrzeba izolacji, która zmniejsza dalszą transmisję. Oczywiście, mało kiedy ilolacja jest doskonała, w większości przypadków izolowany mieszka ze swoją rodziną lub spotyka osobami z dalszego otoczenia, które ją odwiedzają. Nie da się w praktyce odciąć całe społeczeństwa od wspólnych kontaktów.
Powiedzmy, że mamy grupę 1000 osób z objawami zarażenia jakimś wirusem. Współczynnik zakaźności może wynosić 1,5 osoby. To znaczy, że nowych zarażonych będzie 1500. Załóżmy że wcześniej podzielimy tą pierwotną grupę 1000 osób na dwie grupy po 500 ludzi. Jedna z nich będzie poddana izolacji i testowana, a druga przeciwnie. Statystycznie współczynnik zakaźności spadnie dla tych izolowanych, a licząc razem z resztą, obniży całościowy potencjał dla wszystkich. Im mniej ludzi stanie się nosicielami, tym wirus ma mniej szans żeby mutować.

Ostatnio niektóre kraje luzują restrykcje, np rząd UK.
Na decyzję rządu UK na pewno miała wpływ afera z przyjęciami organizowanymi przez Borisa Johnona w czasie obostrzeń. Tym zniesieniem ograniczeń chciał się uchronić przed narastającym gniewem i możliwą utratą władzy. Możliwe, że ta decyzja nie będzie miała większego wpływu na przebieg epidemii, bo dane pokazują, że szczepienia działają, zmniejszając liczbę ciężkich przypadków i zgonów.

Mimo to wielu ludzi neguje efektywność szczepień, opierając się na zmanipulowanych i niepełnych danych. Część tych ludzi robi to z powodu zwykłej niewiedzy i naiwności, a niektórzy mają w tym jakiś interes, pośredni lub bezpośredni zysk. Może to być zwykła satysfakcja, że przekonało się spore grono ludzi, że nie warto się szczepić i lepiej zaufać niezależnym ekspertom.
Reszta z tych osób, raczej niewielki procent, które mają konkretny interes w zniechęceniu do szczepień, to przedstawiciele altmedu, którzy sprzedają swoje produkty i usługi.
Biorąc to wszystko pod uwagę, dla mnie brzmią wyjątkowo komicznie zapewnienia o niezależności i czystych intencjach. To są puste slogany, wytrychy otwierające umysły zagubionych ludzi. Nie o to w tym chodzi, żeby ludzi uświadamiać, ale o to, żeby ich złowić i dokarmiać pseudowiedzą, dając iluzoryczne poczucie wyjątkowości.

Trochę wykresów śmiertelności ze względu na status zaszczepienia

IMG-20220128-122937.png
Źródło: https://ourworldinda...untry=~All ages

IMG-20220128-123058.png
Zgony w Irlandii Północnej
Źródło: https://www.health-n...16-january-2022

IMG-20220128-123023.png
Źródło: COVID-19 Cases, Hospitalizations, and Deaths by Vaccination Status dla stanu Waszyngton https://www.doh.wa.g...yVaccinated.pdf

Zgony kanada https://www.statista...ination-status/
  • 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To pierwszy w historii przypadek, gdzie osoby zaszczepione trzema dawkami boją się ludzi niezaszczepionych i obwiniają ich o nieskuteczność swojej szczepionki

Nie kolego. To nie pierwszy raz. Jak dotąd nie wynaleziono jakiejkolwiek szczepionki która działa na 100%.  Pisałem już o Odrze? No tak. Tyle że to grochem o ścianę. Szczepionka o wysokiej skuteczności rzędu 95%. A choroba wraca gdy tylko poziom wyszczepienia społeczeństwa spada poniżej 90%. I ty mi mówisz że żyję w stworzonym przez siebie świecie. Nie masz zielonego pojęcia czym są szczepienia i wirusy. Dałeś się omamić magikom z tweetera, i przestałeś odróżniać rzeczywistość od mitów. Zapewne jest to dla ciebie budujące, gdy inni jeszcze mniej ogarnięci od ciebie ludzie przytakują ci, in poklepują po plecach mówiąc jaki to jesteś mądry i oczytany. Powyżej @Wszystko wkleił statystyki jak ta "niedziałająca" twoim zdaniem szczepionka działa. Pewnie uznasz to za fejk lub swoim zwyczajem, pominiesz milczeniem. Jak to zwykłeś robić przy niewygodnych faktach. 

@Valfare

@Staniq, idź sobie tam gdzieś w odosobnieniu ****** w łeb, proszę Cię bardzo, bo bredzisz tak, że aż zaczynam się o Ciebie martwić.

Oho.  Widzę że nasz mistrz mowy polskiej pokazał swoje prawdziwe oblicze. I nawet belki nie wyłapał. Później będzie pisał, jaka to moderacja jest stronnicza. I będzie miał rację. Ja za słowo  https://sjp.pwn.pl/s.../gĂłwniarz.html   Dostałem od razu czerwoną belkę. Ale widzę, że niektórzy mogą sobie na więcej pozwolić. 

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 30.01.2022 - 11:09

• 0

Książe Zła.
  • Tematów: 77
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ta a ja jakis czas temu pilem browara z typem Co ma kowida i wiecie Co? Nigdy nawet do tej pory nie bylem chory, Jak to mowia "" Survival of the fittest, only the Strong survive" heh

@Panjuzek

Wez sie poplacz jeszcze hAha
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ta a ja jakis czas temu pilem browara z typem Co ma kowida i wiecie Co? Nigdy nawet do tej pory nie bylem chory, Jak to mowia "" Survival of the fittest, only the Strong survive" heh

Jeszcze napisz, że z tej samej butelki, a później dzieliłeś się z nim blantem.  :szczerb:

Valfare.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Trochę wykresów śmiertelności ze względu na status zaszczepienia

Niby ze statystyką się nie dyskutuje, ale statystyka powinna być tworzona na podstawie niepodważalnych danych. A wątpliwości są zarówno wobec sposobu raportowania zgonów jak i wobec samego odsetka zaszczepionych. Przykładem są Niemcy, gdzie wydano kilkadziesiąt milionów certyfikatów za dużo:

W Niemczech kampania szczepień trwa od 13 miesięcy. W tym czasie wydano o 42,6 mln więcej cyfrowych świadectw szczepień, niż podano dawek szczepionki.

Do 21 stycznia wydano 204,7 mln cyfrowych certyfikatów szczepień przeciw COVID-19 - podało federalne ministerstwo zdrowia. W tym samym czasie wykonano 162,1 mln szczepień, wliczając pierwsze, drugie i trzecie dawki łącznie, czyli o 42,6 mln mniej, niż wystawiono certyfikatów.

Rozbieżność ta znacznie wzrosła w ostatnich tygodniach - podkreśla "Die Welt". Według danych ministerstwa, do 15 grudnia wydano 162 397 255 cyfrowych świadectw szczepień, a według Instytutu im Roberta Kocha (RKI) podano 136 641 993 dawek szczepień. W połowie grudnia nadmiar certyfikatów wynosił nieco poniżej 26 milionów, obecnie są to już ponad 42 miliony.

"Sytuacja wymaga wyjaśnień. Rząd federalny musi niezwłocznie zapewnić jasność w tej sprawie" - podkreśla rzeczniczka ds. polityki zdrowotnej Lewicy, Kathrin Vogler. "Ogromna rozbieżność między liczbami szczepień według RKI, a cyfrowymi świadectwami szczepień po raz kolejny pokazuje chaos z danymi w rządzie federalnym" - skomentował Rene Springer, deputowany z ramienia AfD.

Źródło: https://wydarzenia.i...ano,nId,5796338

Użytkownik Valfare edytował ten post 30.01.2022 - 16:16

• 1

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ok, ale opieramy się na oficjalnych danych, bo innych nie ma. Trudno też zakładać, że w wielu krajach są takie błędy.
271987346_115088021055673_31420323201547
  • 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie kolego. To nie pierwszy raz. Jak dotąd nie wynaleziono jakiejkolwiek szczepionki która działa na 100%.  Pisałem już o Odrze? No tak. Tyle że to grochem o ścianę. Szczepionka o wysokiej skuteczności rzędu 95%. A choroba wraca gdy tylko poziom wyszczepienia społeczeństwa spada poniżej 90%. I ty mi mówisz że żyję w stworzonym przez siebie świecie. Nie masz zielonego pojęcia czym są szczepienia i wirusy. Dałeś się omamić magikom z tweetera, i przestałeś odróżniać rzeczywistość od mitów. Zapewne jest to dla ciebie budujące, gdy inni jeszcze mniej ogarnięci od ciebie ludzie przytakują ci, in poklepują po plecach mówiąc jaki to jesteś mądry i oczytany. Powyżej @Wszystko wkleił statystyki jak ta "niedziałająca" twoim zdaniem szczepionka działa. Pewnie uznasz to za fejk lub swoim zwyczajem, pominiesz milczeniem. Jak to zwykłeś robić przy niewygodnych faktach.

Gdyby szczepionki hamowały transmisje wirusa to wtedy moje zaszczepienie miałoby wpływ na pandemię. Natomiast wiemy już doskonale, że szczepienia nie hamują transmisji wirusa, a kraje najbardziej zaszczepione mają najwięcej zachorowań. Zresztą u nas od początku stycznia zaszczepieni to już 60% wszystkich zachorowań. Natomiast jeśli szczepionka zmniejsza ryzyka hospitalizacji i zgonu tzn, że jak się zaszczepiłeś to jesteś chroniony, a to czy ja się zaszczepię nie ma na ciebie kompletnie żadnego wpływu. Co najwyżej ja przejdę chorobę ciężej, nie ty. Jak zrozumiesz te proste założenia, która wyłożyłem ci już jak dziecku to możemy dalej dyskutować. A jeśli ty uważasz, że ja niezaszczepiony wpływam na ciężkość przebiegu twojej choroby, gdzie jesteś potrójnie zaszczepiony to nie jest z tobą dobrze. To tak jakby cukrzyk kazał mi przestać jeść czekoladę, żeby on nie dostał śpiączki cukrzycowej. Ale wątpię, że to zrozumiesz.

Natomiast co do danych Wszystko to tak jak wspomniałem wcześniej - ciężko cokolwiek od niego brać na poważnie. Znając życie te dane są takie same jak te podawane przez naszych ekspertów u nas, gdzie podawali dane od początku pandemii i na tej zasadzie pisali, że zgony to 99% niezaszczepieni. Trudno, żeby tak nie było skoro masowe szczepienia ruszyły rok później i przez ten rok wszyscy, którzy umarli byli niezaszczepieni. Dane, żeby miały jakikolwiek poziom rzetelności powinny być porównywane od momentu masowego wyszczepienia - i w tym przypadku wiemy już np, że w Polsce zaszczepieni stanowią 25-30% zgonów. A rzeczywista liczba jest większa, ponieważ osoby po jednej dawce i osoby po 2 dawkach do 14 dni są liczone jako niezaszczepione. Kobieta, która się zaszczepi i umrze na c19 po 12 dniach od szczepionki jest traktowana jako niezaszczepiona. Więc realnie zaszczepieni stanowią pewnie około 40%, czyli działanie szczepionki to co najwyżej 3x zmniejszenie szansy na zgon. Kolejny aspekt to trzeba by porównywać ewentualnie kraj do kraju i falę do fali, bo w każdym państwie wygląda to inaczej. I np wyszczepiona w 90% Australia notuje rekordy zgonów. I to jest dużo bardziej obiektywne niż takie ogólne wykresy podane wyżej.

• 0

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

A w Niemczech ozdrowieńcy nie dostają paszportów covidowych? Chyba, że Helmuty nie odróżniają paszportu covidowego od "certyfikatu zaszczepienia".

• -3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych