Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

MaxaM.
  • Tematów: 0
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przeglądam sobie FB. Pojawiło się mnóstwo zdjęć ze sklepów - tłumy, puste półki, pełne koszyki. 

A pod tymi relacjami setki komentarzy, głównie napisane przez młodzież.

Zdecydowana większość tych komentarzy, to wyśmiewanie się z obecnej sytuacji, a ludzi robiących zapasy, wyzywanie ich od debili...

Już widzę, jak ta młodzież usiedzi zamknięta w chacie. 

Pewnie za parę dni zaczną się wyzwania, pokaż, że nie jesteś cieniasem i wyjdź do ludzi, poliż poręcz schodów w galerii. 

• 1

Lost Forgotten Sad Spirit.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Weź usuń lepiej drugą część posta, bo jeszcze jakiś debil przeczyta, podłapie i będzie uważać za zabawne. Ja nakłoniłem moją Mamę na większe zakupy już parę dni temu, przeczuwając że to tylko kwestia czasu aż się zrobi w marketach Rozpier...
Te dzieciaki trzeba zacząć naprostowywać chyba, stoper na klatę moim wojskowym trepem mógłby być niezłą profilaktyką.
WHO ogłosiło oficjalnie pandemie.

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Okej, ale to co Ty piszesz to nie wina rządu, ani głupota rządzących tylko debilizm społeczeństwa

Od kogo tej mądrości się wymaga? Dzieci nie będą pilnowane przez rodziców bo oni sami muszą isc do roboty więc wtedy będzie hulaj dusza piekła nie ma. No chyba że czyjś rodzic to nauczyciel i bedzie miał również wolne w tym czasie.
Jeszcze zrozumiem tych co mieszkają w domach gdzie mają własne podwórko i mogą sobie po nim pochodzić lub po prostu w ich okolicy jest małe zaludnienienie i mogą sobie isc do lasu czy nad wode zeby sie zrelaksowac. Cała reszta mieszkająca w blokach wykorzysta ten czas do spotkan z kumplami i wypady na miasto. Przypomnij sobie jak miałes te naście lat i jak wtedy podchodziłes do życia i tego typu spraw.
Zresztą czas pokaże czy ta kwarantanna coś pomogła i ilość zachorowań spadła. I co dalej po tych 2 tygodniach jesli wirus nadal będzie aktywny.
  • 0

leles.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A co ze sklepami? Czy mogą je nagle zamknąć bez wcześniejszej informacji?

• 0

Książe Zła.
  • Tematów: 77
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

co ty głupi, muszą poinformować bo jak to tak

obraza.gif

TheToxic

• 0

riseman.
  • Tematów: 27
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ludzie, którzy przerobili temat mają już jakiś ogólny obraz postępowania. Wskazują na dwie kluczowe sprawy: izolację/dystans i higiena. Chiny nauczone wybuchami poprzednich epidemii (sars) twardą ręką zaprowadziły porządek na ulicach i to ich uratowało.

Poniżej bardzo ciekawy link do wyliczeń, statystyk i wniosków. Niestety w mowie królów ale na poziomie powiedzmy licealnym można dać radę.

https://medium.com/@...ie-f4d3d9cd99ca

Omówiono tam m.in. metodę liczenia realnej liczby zakażeń na podstawie oficjalnej oraz liczby zgonów i wyjaśniono jak ważne jest zrozumienie tej proporcji. Informacje te nie napawają optymizmem, a zwłaszcza paragraf o niewydolności służby zdrowia, ich przemęczeniu i braku odzieży ochronnej, co może prowadzić do całkowitego paraliżu jakiejkolwiek opieki zdrowotnej.

Rząd polski postąpił dziś słusznie ale to pierwszy krok, potrzeba pozamykać te galerie, kościoły, bary, restauracje, kluby, duże fabryki. I zamknąć granice!
  • 1

Wszystko.
  • Tematów: 74
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sklepów nie zamkną bo gdzie by janusze kupowali małpki a sebixy browary.
  • 0

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Byłam dziś w lidlu. Widziałam puste półki gdzie powinna być wędlina oraz puste lodówki gdzie zawsze było mięso. Poza tym rano mijała mnie karetka na sygnale a w niej dwóch ludzi ubranych w białe kombinezony z maskami.

Zamknięte placówki oświatowe, kina teatry, a co z galeriami handlowymi? Przecież teraz to wszystko ruszy na sklepy, co z kościołami i dyskotekami?

Pomarańcza Katowice odwołuje na dwa dni imprezy, czwartkowe ladys party oraz imprezowy piątek.

czerka.

Czerka

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zamknięcie centrów itp., zamrożenie ruchu autobusowego/kolejowego/tramwajowego to tylko kwestia czasu, nie zaskoczyłoby mnie gdyby już wspominano o tym od przyszłego tygodnia. Stopniowo będzie się zapobiegać migracji ludności... a przynajmniej powinno. Póki co rząd postępuje w miarę logicznie (na tyle ile się da, tyle robi). Póki co w sklepach tłumy, u mnie nawet w Żabce, nie mówiąc o innych sklepach, nie da się zdobyć nawet głupich mokrych chusteczek do rąk (zostały tylko te do higieny intymnej). A to dopiero Kraków... chociaż z czasem chyba pierwsza fala dzikich tłumów w sklepach trochę przycichnie, gdy ludzie przyzwyczają się do ograniczeń.

Kościoły powinny zostać zamknięte, ale Episkopat swoje, rząd swoje. Mam wrażenie (albo nadzieję? Nie mam pojęcia), że skończy się to sankcjami dla Kościoła w Polsce, bo jego postawa jest co najmniej rażąco lekceważąca - a jaki przykład idzie z góry, tak i będzie na dole.

• 1

riseman.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niestety w kwestii kościołów rząd może tylko wydać rekomendację albo uprzejmie poprosić bo obowiązuje tzw konkordat i mogą na jego mocy robić co im się podoba w obecnej sytuacji...
  • 0

Biedronka.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dzisiejszy komunikat z mojego szpitala to wstrzymanie do odwołania przyjęć planowych na oddziały, na pierwsze wizyty do specjalistów, stomatologiczne wszystkie. Ograniczono wizyty kontrolne u specjalistów i badania endoskopowe.

Polecam wszystkim sprawdzenie komunikatów na stronach Waszych najbliższych ośrodków zdrowia.

Jak ja się cieszę, że od 10 lat nie pracuję w rejestracji. Co teraz tam dziewczyny będą miały, to tylko współczuć... i chyba jeszcze bardziej kiedy to wszystko przeminie i trzeba będzie umawiać wizyty od nowa. 

• 1

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Minister Zdrowia apelował do młodzieży by ta nie traktowała tego fajrantu jak ferii i jednak ograniczyła kontakty z otoczeniem...

BTW, biblioteki też będą zamknięte, przy czym moja lokalna będzie nieczynna już od jutra. Bibliotekarze się cieszyli, póki im nie powiedziano, że to będzie liczone jako urlop, nie zwolnienie chorobowe czy coś...

• 0

Książe Zła.
  • Tematów: 77
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

w moim województwie już 4 osoby zarażone, dobrze że myje rączki tak jak nakazał premier Mati

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W UK na mecz z Liverpool'em przyjechało 3 tysie potencjalnych nosicieli wirusa z Hiszpanii. Ci ludzie nie mają mózgu, tylko kurze dziu-dziu z jednym zwojem, aby nie walili kupy na swoje stopy.

riseman.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ludzkość może jednak zapłacić wysoką cenę za swoją głupotę.. A może to już czas zapłaty?
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych