Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Lost Forgotten Sad Spirit.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Weź rozbieg i w marmur, bo ściana za miękka. Choć szarych komórek ci to raczej nie obudzi.

Super, powiedziales swoją panikarską kwestie jak grzeczna drona.
Możesz na spokojnie wrócić do skupowania papieru toaletowego i mydła i siedzenia trusia w domu
ze strachu.

Zabawne, ja nie panikuje, panika jest wtedy gdy strach przeszkadza ci funkcjonować tak jak zwykle, a ja funkcjonuje tak samo jak przed całym tym wirusem.Jestem tylko nieco ostrożniejszy.
A i nie biegam teraz do marketu i nie wykupuje nic, bo śledziłem uważnie sytuacje w innych krajach, widziałem co się dzieje w markecie, więc zrobiłem zakupy parę dni przed całym tym ''zakupowym szałem''. Wystarczyło użyć logiki by wiedzieć że to kwestia czasu.
I palety makaronu też nie kupiłem ;).

Użytkownik Lost Forgotten Sad Spirit edytował ten post 13.03.2020 - 08:25

• 0

Canaris.

God Emperor of Mankind

• Tematów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jasne a ta reakcja na kogos kto nie panikuje bo "koruna nas wszystkich wytrujo panie !!" to zapewne z tego spokoj wewnetrznego sie wziela.
  • -3

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No cóż, śmiertelność ponownie wzrosła i wynosi obecnie 7%, czyli jest około 40 razy większa niż przy grypie. Biorąc pod uwagę to jak wirus jest zaraźliwy to takie 7% to przerażająco wysoka liczba i niech nikogo nie myli, że to "tylko 7%". Przy 10 000 000 zarażeń dałoby to 700 000 zgonów. Naiwni, którzy wierzą, że to będą tylko osoby 70+ i chore, zresztą takie myślenie, że jestem młody to nic mi nie grozi jest po prostu żałosne i kretyńskie.

Doszły mnie też słuchy, że w przyszłym tygodniu może zostać wprowadzony w Polsce stan wyjątkowy, a policjanci mają być skoszarowani. Czy faktycznie tak będzie - nie wiem, ale znajomy policjant dostał takie informacje.

Chyba już oficjalnie można powiedzieć, że mamy do czynienia z największą pandemią od czasów "hiszpanki"?

• 2

czerka.

Czerka

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Wprowadzono stan epidemiczny. Oznacza to, ze nie istnieje juz takie zycie jak wczesniej bylo - trzeba minimalizowac straty.
Czyli nie wychodzic na silownie, do klubow, na joggingi, aerobik czy jakies inne biegi czy glupoty. To nie jest panika. Siedzac w domu, zarazisz max 2-3 osoby. Chodzac po miescie, zarazisz ich wiecej. Ludzie siedzacy w domach i zamykajacy miejsca uzytecznosci publicznej jak biblioteki i muzea itp. nie sa panikarzami, ale osobami rozsadnymi ktore wiedza czym jest odpowiedzialnosc spoleczna.

Ale jesli dalej bedzie nastawienie "KUUURRRR ZAMKNELI MI SILOWNIE I BIBLIOTEKE CHINCZYKI" to jakos slabo widze, zeby epidemia przeszla bez wiekszych strat i ofiar, a bardziej prawdopodobny wydaje sie scenariusz wloski, co jest bardzo, ale to bardzo smutne.

Nadchodzi teraz egzamin dla naszego spoleczenstwa - czy rozumiemy w ogole, czym jest odpowiedzialnosc spoleczna, czy jestesmy tylko banda malp w klatce.
  • 5

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Krzysztof Simon, dolnośląski konsultant chorób zakaźnych, opowiedział o terapii, której poddawani będą pacjenci z koronawirusem w tym województwie.

- Każdy wirus ma swój specyficzny lek, ale niektóre grupy wirusów mają pewne cechy wspólne. W Japonii i Chinach z pewnym skutkiem, zmniejszającym śmiertelność, wprowadzili niektóre leki z grupy leków antyretrowirusowych przeciwko HIV, niektóre przeciwko malarii i kilka innych leków. Analizując ten materiał podjąłem decyzję, aby spróbować to wprowadzić na terenie województwa dolnośląskiego, może warto zaimplementować to w całym kraju. Dzięki uprzejmości komisji bioetycznej, uzyskaliśmy natychmiast możliwość stosowania takiej terapii - wskazał.

Pacjenci muszą wyrazić zgodę na takie leczenie. Leki podano już jednej osobie.
  • -2

leles.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dużo informacji w jednym miejscu, podział na województwa, miasta itp itd....

https://docs.google....RG3E/edit#gid=0

• 3

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak na poprawę humoru:
post-39694-0-73625400-1584099883.png

Pozwoliłem sobie przyciąć obrazek.

Staniq

• -1

msocha.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Polecam ciekawy wywiad. zawsze byłem jak najdalszy od przesadzania i panikowania ale ta sytuacja jest jednak trochę inna od wszystkiego co widzieliśmy dotychczas.

Użytkownik msocha edytował ten post 13.03.2020 - 14:38

• 2

leles.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co raz częściej z różnych źródeł słyszę, że w poniedziałek mają zostać zamknięte granice miast. Ciekawe czy to kolejna fala fejk news'ów czy nie... Ktoś coś wie na ten temat?

• 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Staniq bardzo dziękuję 😊
Mój znajomy pracujący w policji powiedział że w niedzielę będzie orędzie do narodu.Otwarte mają być tylko sklepy spożywcze.
Właśnie wrócił z narady.
W odcięcie miast nie wierzę on twierdzi że Warszawa będzie podzielona na trzy strefy.Podobno wojsko można już zobaczyć na rogatkach W-wy
  • 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Należało się tego spodziewać. To dobry krok. Nie granice miast a granice państwa zostaną zamknięte. Jeśli obywatele nie będą stosować się do zaleceń to zapewne wprowadzą godzinę policyjną i patrole na ulicach.
  • 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W ukraińskim mieście Radomyśl w obwodzie żytomierskim z powodu koronawirusa zmarła 71-letnia kobieta. To pierwsza ofiara śmiertelna COVID-19 na Ukrainie. Lokalne media podają, że kobieta wróciła z Polski, a objawy pojawiły się u niej dopiero na Ukrainie.

Tak z pewnością mamy tylko 64 zachorowania...Pewnie tę liczbę trzeba pomnożyć przez sto.
https://www.wprost.p...z-13-marca.html
W związku z tym Ukraina zamyka granice.
  • -1

Canaris.

God Emperor of Mankind

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To nie jest panika. 

To jest jak najbardziej panika który bardzo słuzy kundlom przy korycie a prostaczki robiące w gacie "bo ło wirus panie wszyscy umro !@!!!1111111" tylko im w tym pomagają.

Bo śrube łatwo przykręcić tylko potem z odzyskaniem wolności bedzie kiepsko. A założe sie ze nasi władcy zaraz wykorzystają okazje od niebios bo zamiast przerąbanych z kretesem wyborów bedą mieli szanse zniknąć paru opozycjonistów pod pozorem kwaratanny i "choroby" jak ideologiczni towarzysze z ChRL. A i wybory i oddanie władzy bedzie można przeciągać bo to przecież "dla dobra ludzi". 
A prostaczki tylko przyklasną no bo przeciez "chorobo straszno i trza ludzi chronić !!1111". A epidemia tak straszna i powszechna ze najwiekszy (?) szpital w jednym z największych miast w Polsce nie ma ani jednego przypadku.

A najgorsze jest to ze po wszystkim nikt nawet nie wyciągnie z tego wniosków i nikt nie pociągnie chińczyków do odpowiedzialności. 

• -6

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

„Około 100 pielęgniarek i ok. 60 lekarzy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie wystąpiło o zasiłek opiekuńczy. W praktyce oznacza to, że z powodu zawieszenia zajęć w szkołach personel medyczny będzie musiał zająć się dziećmi.”

Sorry ale to jest niepoważne. To jak jakaś dezercja. W takim historyczny momencie stchórzyć? Czy żołnierze w wypadku wojny tez pobiorą opiekę nad dziećmi?
  • 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja już to pisałam pod koniec stycznia ale powtórzę jeszcze raz.Oby Ci którzy plują jadem i śmieją się z zagrożenia nie przestali się śmiać na OIOMIE (nie rozumieją że dotyczy to ich bliskich których mogą zarażać-każdy ma rodziców,dziadków)
Canaris nie lubię minusować ale tego już nie da się czytać.
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych