Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

Biedronka.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem czemu, ale byłem przekonany, że ten stan epidemii był u nas wprowadzony. O 20:00 ma być orędzie Prezydenta do Narodu.

Polecam dziennik ustaw:

USTAWA z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. 2008 Nr 234 poz. 1570)

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

22) stan epidemii – sytuację prawną wprowadzoną na danym obszarze w związku z wystąpieniem epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych dla zminimalizowania skutków epidemii;

23) stan zagrożenia epidemicznego – sytuację prawną wprowadzoną na danym obszarze w związku z ryzykiem wystąpienia epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań zapobiegawczych;

Użytkownik Biedronka edytował ten post 20.03.2020 - 19:42

• 1

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mając na uwadze tak ogromną liczbę zgonów we Włoszech 4,032 (na chwilę obecną) ,można odnieść wrażenie że wirus zmasakruje kraj w kilka tygodni.

Ale z najnowszych badań wynika, że ponad 99% ofiar koronawirusa w tym kraju to pacjenci, którzy cierpieli z powodu wcześniejszych problemów zdrowotnych.

Analizując 18% śmiertelnych ofiar wirusa we Włoszech, badanie wykazało, że tylko trzy osoby, które nie przeżyły, nie miały wcześniejszej żadnych patologii . Ponadto prawie 50% ofiar cierpiało z powodu co najmniej trzech wcześniejszych chorób, a około 25% miało jeden lub dwa wcześniejsze schorzenia.

Ponad 75% ofiar miało wysokie ciśnienie krwi, 35% miało cukrzycę, a jedna trzecia cierpiała na choroby serca.

Co więcej, średni wiek zgonów z powodu COVID-19 wynosi 79 lat 6 miesięcy.

https://www.i24news....llnesses-report

To takie info ku pokrzepieniu naszych, polskich, zdrowych serc.

• 0

#873 Gość_Princess Luna

Gość_Princess Luna.
  • Tematów: 0

Napisano

@Wszystko

Dlaczego władza ma mieć większe uprawnienia? Nikomu dyktatury nie potrzeba, zwłaszcza w czasach epidemii.

• 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Pinkie, w Chinach właśnie dzięki trzymaniu narodu „za mordę” (przepraszam bardzo za wyrażenie) udało się im sprowadzić liczbę nowych przypadków praktycznie do zera. Było wojsko, było pałowanie na ulicy w razie konieczności, kary pieniężne i pozbawienia wolności. Patrząc na beztroskę i olewactwo niektórych obywateli ryzykuję stwierdzenie, że i u nas przydałyby się ze dwa tygodnie takiej musztry, choć z drugiej strony wiem że do tego nie dojdzie bo tu jest środek Europy i inna mentalność. Dla władzy byłaby to chyba ostatnia kadencja gdyby zaczęła tak traktować obywateli. Upilnowanie pracowników zza wschodniej granicy też łatwe nie jest i wiadomo że deportować ich nie mogą ale pokazać zdecydowanie że mają siedzieć na tyłkach należałoby.
  • 8

Lost Forgotten Sad Spirit.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawe, parę dni temu widziałem filmik (mężczyzna pokazał nawet date na telefonie, bodajże 15?) gdzie wcale to tak dobrze nie wyglądało. Personel karetki kłócący się o to że facet nie może ojca do lekarza zaprowadzić z objawami Covid, bo nie ma lekarzy ani wolnych łóżek. A ciągle było powtarzane, że on nie chce do szpitala, chce tylko kontaktu z lekarzem. Serio wierzycie komunistycznemu państwu xD?

• 0

MaxaM.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

@riseman

Kolega dzisiaj wybrał się do sklepu i nie mógł uwierzyć to co zobaczył. 

Sklep ograniczył liczbę przebywających osób i w tym celu po prostu udostępnił małą, konkretną ilość koszyków. 

To co ludzie zrobili? Zamiast grzecznie stać na podwórku w kolejce z odstępami, to wszyscy tłoczyli się w 'przestrzeni na koszyki' czekając na wolne. Efekt odwroty niż zamierzony, większe ryzyko zarażenia niż od nie wprowadzania ograniczenia  :facepalm:

Ogółem do tej pory spotykam ludzi, którzy się śmieją z epidemii i mają ją gdzieś. 

Póki władza nie zacznie 'ciągnąć za mordę', to widzę marne szanse w zahamowaniu wirusa.

Mam nadzieję, że szybko usłyszę newsa jak komuś wlepili 30k zł kary za złamanie kwarantanny. Jak się posypią masowo mandaty, to może ludzie zrozumieją, że to nie są żarty. 

Użytkownik MaxaM edytował ten post 20.03.2020 - 21:11

• 5

#877 Gość_Princess Luna

Gość_Princess Luna.

Napisano

@riseman

Masz rację, ale zauważ, że mamy dość specyficzny rząd. Jak dorwą się do przysłowiowego "koryta", to po dobroci od niego nie odejdą.

• 0

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W moim zakładzie pracy przeorganizowano nas na grupy. Pracujemy w trzech różnych miejscach po trzy, cztery osoby. Zakupiono generator ozonu i każdego dnia są odkażane pomieszczenia. Zakaz używania klimatyzacji, zakaz podawania rąk, zakaz zbliżania się bliżej niż metr. Z racji tego że chwilowo brak w hurtowniach denaturatu pędzimy bimber i każdego dnia odkażamy każde klamki, kontakty, poręcze, przyciski, drzwi, okna oraz śmietniki.

Bimber ma ogromną moc wyszło około 80%

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W centrum demokratycznej i postęowej UE rządy twardej i silnej ręki? zapomnijcie.... Europa jest zbyt rozlazła, ślamazarna, przesiąknięta biurokracją i ideologią.

Z drugiej jednak strony ciekawe jaki ta epidemia będzie miała wpływ na Europe. Jak dobrze wiecie z historii za każdym razem gdy nastawały ciężkie czasy rodziły się chore ideologie chociażby na początku 20 wieku.

DmcTJs-XcAAq6pp.jpg

Tak mi się jakoś to skojarzyło.

• 1

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A mi się udało dostać denaturat w Dino(jakoś tak jest ze najcześciej tam robie zakupy). Dorwałem bez problemu kurczaki i wieprzowinkę (i co dziwniejsze w cenie tylko wyższej około 10 %) , kurczaki trafią do szynkowara a wieprzowinka się pekluje. Ucieszyłem się jak alkoholik na widok darmowego drinka.W wiosce i najbliższej okolicy jest 7 ludzi w kwarantannie.W sporym zakładzie w powiecie kierownik miał korona - łącznie 50 osób trafiło do kwarantanny.Już kilka dni emu przeniesiono kwarantanne gminną(gmina ok 3000 ludzi) do dużej sali gimnastycznej.

• 1

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Noxili a co dziwne, bo u mnie w sklepie w Intermarche można kupić wszystko włącznie z maseczkami. Jest wszystko! Mięsa jest tyle, że wczoraj dziewczyna stanęła obok mnie i z takim samym niedowierzaniem patrzyła na pęłną lodówkę. Nawet jest więcej towaru niż normalnie bywa, bo są powystawiane na środku makarony i ryże. 

• 1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faktycznie umierają głównie osoby starsze(co nie oznacza, że to są osoby mniej ważne), ale trzeba pamiętać, że wśród hospitalizowanych ogromną grupę stanowią ludzie młodzi. Jeśli doprowadzimy do rozlania się epidemii i szpitale nie będą w stanie nadążać z przyjmowaniem ludzi, nie będzie czym ich leczyć, ani przez kogo to te 30-40% młodych wymagających hospitalizacji znajdzie się w podobnej sytuacji zagrożenia jak te osoby starsze. To jest jedna kwestia. Druga jest taka, że w takiej sytuacji będzie problem z leczeniem innych schorzeń, bo również braknie środków czy personelu. Ostatnio w pewnej drogerii pani wezwała karetkę do klienta, który zasłabł i na pytanie kiedy będą usłyszała "nie jesteśmy w stanie tego określić, będziemy po prostu jak przyjedziemy". Na dzień dzisiejszy to strach na cokolwiek zachorować(niby zawsze tak jest, ale wiecie co mam na myśli), nie wiadomo czy ktokolwiek Ci pomoże, nie wiadomo czy się gdzieś zgłaszać czy nie, nie wiadomo czy będzie Cię czym leczyć, ani nic.

Tzn, że kolejny "poziom" jaki można wprowadzić w Polsce to stan nadzwyczajny? Można gdzieś sprawdzić jak rozkładają się takie "etapy"?

• 0

MaxaM.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Niestety władza nie chce wprowadzić stanu nadzwyczajnego, bo on automatycznie przełoży wybory prezydenckie. A jak widzimy, władza robi wszystko aby wybory odbyły się w planowanym terminie i nie chce słyszeć o przekładaniu. Wszystkie inne kraje przekładają zbliżające się wybory, tylko nie u nas. 

Ciekawe jak rząd wyobraża głosowanie jeśli będą dziesiątki jak nie setki tysięcy osób w kwarantannie? Każdy obywatel musi mieć możliwość zagłosowania. 

• 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ci, co są w kwarantannie mają częściowo ograniczone prawa, choćby z zasady. 

NataliaS.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zmarła właśnie 27 letnia kobieta w Polsce. Żadnych informacji o chorobach współistniejących.

Wszystko wskazuje jednak na to, że bezpośrednią przyczyną śmierci pacjentki była sepsa, a nie koronawirus. Takie informacje przekazali lekarze ze szpitala w Łańcucie.
Link

Sepsa to nie jest jednostka chorobowa, to reakcja organizmu na zakażenie. Mógł to spowodować COVID-19, podobnie jak powoduje zapalenie płuc. 

Sepsa to potocznie zakażenie krwi, więc zupełnie nie trafione wnioski.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych