Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koronawirus z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5952 odpowiedzi w tym temacie

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale on nie ma skrzydełek, on potrzebuje do przenoszenia się pary wodnej/areozolu a to moja maska zatrzymie.

Para wodna to gaz i nic nie przenosi. Areozol przenosi wirusa. Cząstka przechodząca przez filtr może zawierać nawet kilkadziesiąt wirusów.

Teraz panuje retoryka by nosić maski i nie "pluć" na innych.

Zaworek jest tak zbudowany, że nawet w normalnej pozycji "pluje" po tobie.

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Maski nie zabezpieczają w pełni, ale ograniczają rozprzestrzenianie. Jest chyba różnica gdy zakażona osoba, w takim sklepie kaszlnie w masce, lub bez niej. Nawet jeżeli maska ma zaworek, to i tak ograniczy tą eksplozję skażonego aerozolu. A to już coś.   Nawet Prezerwatywa nie daje 100% pewności.

Czyli największy nawet wirus spośród wirusów ma szanse przejścia przez por najlepszego  filtra jak my  przez drzwi o szerokości 1,5 metra. :)

Tyle że ten konkretny potrzebuje nośnika. Sam w sobie nie lata w powietrzu. A z cząsteczkami aerozoli dobre maski sobie radzą. Mam jedną maskę lakierniczą, która nie przepuszcza nawet intensywnych zapachów, np, rozpuszczalnika. To i chyba z wirusem sobie poradzi. NAwet jeżeli nie, to na pewno znacząco zmniejszy ryzyko.

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 09.04.2020 - 18:45

• -1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę że canaris ma już inne podejście do koronawirusa. Bo wcześniej to pisał że panika jest nieuzasadniona i mu pozamykano siłownie i takie tam rzeczy
http://www.paranorma...-z-chin/page-42
  • 0

Canaris.

God Emperor of Mankind

• Tematów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę że canaris ma już inne podejście do koronawirusa. Bo wcześniej to pisał że panika jest nieuzasadniona i mu pozamykano siłownie i takie tam rzeczy
http://www.paranorma...-z-chin/page-42

Nom. To sie nazywa zmiana zdania pod wpływem dowodów i rzeczywistości. 

Paru osobom tutaj by sie przydała ta rzadka umiejętność.

Spoiler

polityka.gif

TheToxic

• 2

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

która nie przepuszcza nawet intensywnych zapachów, np, rozpuszczalnika

bo zawiera aktwny węgiel, chłonący inne fazy. Coś jak ten masce wojskowej. Ale raczej wymaga o sporej pojemności i sztywnej obudowy.

Sam w sobie nie lata w powietrzu

jak ma średnicę mniejszą kilkanaście razy mniejsza niż filtr tkaninowy o cząstki przejda. Dokłądnie rzecz ujmując to zassane zostaną przez płuca. 

Poparz jak wglądają  zabezpieczenia w szpitalach w czasie naprawę wysokiego ryzyka.Tyle tylko ze zadne państwo nie jest w  stanie zapewnić takich zabezpieczeń w wystarczającej ilości dla samych ratowników.

JLZEGdy.jpg

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tutaj taki fajny wykres jeszcze dotyczący krajów skandynawskich:
https://pbs.twimg.co...=jpg&name=large

Tutaj natomiast taki zbiór informacji z USA:
https://projects.the...vid-19-tracker/

Można się dowiedzieć np, że w przedziale wiekowym od 18 lat do 64 zmarło tam około 1300 osób co jest ponad 50% całkowitej liczby zgonów. Do tego najwięcej osób wymagających hospitalizacji to osoby w wieku 45-64.

Hiszpania:
https://twitter.com/...978462608003072

Trochę to przypomina filmiki z Wuhan, w które sam na początku tej epidemii mocno wątpiłem - jak widać mogły być prawdziwe. A te 3300 zgonów w Chinach to można sobie między bajki włożyć. 3300 zgonów w USA notuje się w ciągu 48h. Nawet zakładając skrajnie inne podejście do izolacji/metod walki z wirusem, to nie ma możliwości, żeby były aż tak kolosalne różnice.

Jeszcze co do malejącej ilości zgonów z innych przyczyn. Nie wiem w ogóle czy to prawda, bo nie widziałem żadnych takich danych, ale zakładając, że tak to naszła mnie myśl, że to może być spowodowane tym, że 1/4 świata po prostu siedzi w domach? To automatycznie zmniejsza np liczbę wypadków drogowych, lub związanych z innym transportem, zmniejsza ryzyko np zawału serca z powodu intensywnych ćwiczeń, zmniejsza się ryzyko zgonu w pracy, czy jeszcze z wielu innych powodów. A Wy jak uważacie?

• 0

DJBoBo88.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Można się dowiedzieć np, że w przedziale wiekowym od 18 lat do 64 zmarło tam około 1300 osób co jest ponad 50% całkowitej liczby zgonów. Do tego najwięcej osób wymagających hospitalizacji to osoby w wieku 45-64.

O ile zgadzam się ze zdecydowaną większością Twoich przemyśleń i opinii, tak statystyka, którą podałeś powyżej... wydaje mi się nie mieć większego sensu. Przedział wiekowy od 18 do 64 lat to przepaść, nie powinno się takich przypadków z sobą w ogóle zestawiać. Czysto teoretycznie na te 1300 osób, które zmarły, mógł być 1 18-latek i 1299 64-latków. "W przedziale wiekowym od 18 lat do 64" w dalszym ciągu umrze łącznie 1300 osób i dalej będą stanowić 50% całkowitej liczby zgonów, ale czy takie liczby będą dowodziły takiego samego niebezpieczeństwa dla młodych ludzi, jak i tych w wieku chociażby średnim..? Nie wydaje mi się.

Oczywiście nie bagatelizuję sprawy. Zdaję sobie sprawę, że liczba umierających ludzi młodych i relatywnie "zdrowych" jest co najmniej alarmująca. Ale zestawianie 18-latków w tej samej statystyce z 64-latkami, po to by w konsekwencji stwierdzić, że ta grupa wiekowa to 50% zgonów zajeżdża mi trochę nadmiernym straszeniem. To trochę tak, jakby zestawiać nowe Porsche ze starym Fiatem tylko dlatego, że obydwa mają kierownicę i da się nimi jeździć. A w gruncie rzeczy to dwa zupełnie inne światy.

• 1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Właśnie mój tata ma nawrót choroby serca.Miał przeszczep zastawki dwa lata temu.Teraz czuje się bardzo źle.Prywatny kardiolog po zrobieniu usg stwierdził że zastawka jest zjedzona przez ...tu nie potrafił się określić.Wisi mu skrzep zamiast zastawki.Moja matka i moja siostra stwierdziły że to już koniec i jak chcę się z Tatą pożegnać to mam przyjechać na święta bo jak pójdzie do szpitala to już z niego nie wyjdzie.On sam nie odbiera telefonów.Anin nie przyjmuje,kardiologia w bródnowskim też.Co mam robić do cholery.Piszę w desperacji może ktoś coś podpowie

Użytkownik Magda72 edytował ten post 09.04.2020 - 21:02

• -1

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sorry, czy matka i siostra zdają sobie sprawę, że już nie zdążysz na święta? Gdzie miałabyś spędzić kwarantannę i jaki były sens tego przyjazdu? Życzę wszystkiego dobrego Tacie ale możesz zwyczajnie nie zdążyć i Ty to pewnie wiesz, więc o co pieklą się mama z siostrą?

Edit: przepraszam, czy dobrze kojarzę że mieszkasz za granicą?
  • 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja staram się załatwić szpital.Mieszkam tuż obok kardiologii w Aninie.Tu miał przeszczep ale one nie chcą dopuścić do wizyty w szpitalu i stąd moja desperacja.
Poprzedni przeszczep załatwiłam teraz czuję się ubezwłasnowolniona.Powiedziały że tata sobie nie życzy.
Nie wiem czy to korona czy inny syf ale nie wiem jak pomóc.
Przeprasza za tą prywatę ale obdzwoniłam wszystkich i wszystko i nie znalazłam ratunku.

Użytkownik Magda72 edytował ten post 09.04.2020 - 21:14

• -1

shark__.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jedź do ojca. Porozmawiaj, bądź osobiście na miejscu. To rozświetli Ci wiele wątpliwości.
Nie pojedziesz ... możesz mieć długo wyrzuty sumienia.
  • 4

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O ile zgadzam się ze zdecydowaną większością Twoich przemyśleń i opinii, tak statystyka, którą podałeś powyżej... wydaje mi się nie mieć większego sensu. Przedział wiekowy od 18 do 64 lat to przepaść, nie powinno się takich przypadków z sobą w ogóle zestawiać. Czysto teoretycznie na te 1300 osób, które zmarły, mógł być 1 18-latek i 1299 64-latków. "W przedziale wiekowym od 18 lat do 64" w dalszym ciągu umrze łącznie 1300 osób i dalej będą stanowić 50% całkowitej liczby zgonów, ale czy takie liczby będą dowodziły takiego samego niebezpieczeństwa dla młodych ludzi, jak i tych w wieku chociażby średnim..? Nie wydaje mi się

Po prostu złączyłem ze sobą dwie kategorie wiekowe ludzi, których można uznać jeszcze względnie młodymi, choć przyznaje, że taki zapis może być mocno mylny. W linku, który podałem jest to bardziej wyszczególnione:
18-44: 230 zgonów
45-64: 1070 zgonów

18-44: 3338 osób hospitalizowanych
45-64: 7708 osób hospitalizowanych

Jak więc widać to kategoria 40+ nabija te statystykę. Mój błąd.

• 0

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

• Tematów: 0
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Trochę to przypomina filmiki z Wuhan, w które sam na początku tej epidemii mocno wątpiłem - jak widać mogły być prawdziwe. A te 3300 zgonów w Chinach to można sobie między bajki włożyć. 3300 zgonów w USA notuje się w ciągu 48h. Nawet zakładając skrajnie inne podejście do izolacji/metod walki z wirusem, to nie ma możliwości, żeby były aż tak kolosalne różnice.

W chinach użyto ostrej izolacji wszystkich obywateli, lekarze i pielęgniarki pracowali tylko w jednym miejscu, a nie jak u nas w 3-4 na raz, ogromna kontrola obywateli niczym z roku 1984 i dotkliwe kary za złamanie zakazów i wreszcie izolacja całych 10 milionowych miast zrobiły swoje. Chiny to nie potulne lewacko-homo-populistyczne zachodnie państewko skazane na podbicie przez "brązowo" ubarwionych ludzi z meksyku i afryki bojące się chwycić swoich obywateli za przysłowiową "mordę". Chiny jakie by nie były, kontrolę nad obywatelem mają obcykaną do perfekcji a teraz zapewne jeszcze przez lata będą wykorzystywać nowo uzyskane narzędzia do tłamszenia buntów. Mają za to znacznie niższą śmiertelność i mniej zachorowań mimo większej gęstości zaludnienia niż takie włochy, gdzie ludzie potrafią opalać się mimo rozporządzeń na plażach i grillować z całymi rodzinami.
To nie są też rządzone przez żydów stany, dla których ważniejsze od zniszczenia potencjalnego zagrożenia w postaci nieznanego wirusa są pieniądze, nawet jeśli ten wirus nie jest taki groźny jak go malują. 
Słowem, obecny kryzys pokazuje że lewackie populistyczne rządy nie radzą sobie w trudnych czasach.

Edit: Wspomnę jeszcze, że ilość chorych w USA może być znacznie większa, większa nawet niż te 3-4 razy. 
Tam, ilość pozytywnych testów to 1:5. W hiszpani jest to 1:2
U nas jest to dla porównania 1/20 co obrazuje, jakie są potrzeby w rzeczywistości robienia testów i że w krajach dotkniętych wirusem robi się je tylko tym którzy mają objawy ewidentnie wskazujące na koronawirusa. Jeśli więc w Polsce chorych może być 3-4 razy więcej niż sugerują testy, ilu ich jest w USA? Jak dla mnie 10 razy więcej to nie jest nierealny wynik.

Kolejna sprawa, śmiertelność w niektórych krajach jest mocno zaniżana przez ludzi umierających w domach i w domach opieki, gdzie nie wlicza się ich zwykle do ogólnych statystyk, taka sytuacja była w chinach i między innymi Francja ostatnio uzupełnia statystyki.
Z drugiej strony są też kraje, w których do śmierci spowodowanej przez COVID wlicza się zmarłych umierających z innych powodów, ale mających koronawirusa.

polityka.gif

TheToxic

Użytkownik Maska edytował ten post 10.04.2020 - 08:47

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O ile zgadzam się ze zdecydowaną większością Twoich przemyśleń i opinii, tak statystyka, którą podałeś powyżej... wydaje mi się nie mieć większego sensu. Przedział wiekowy od 18 do 64 lat to przepaść, nie powinno się takich przypadków z sobą w ogóle zestawiać.

Są i inne zestawienia, czemu nie. Oficjalne dane z Włoch z 30 marca (10 tys. zgonów). Przedział wiekowy - liczba zgonów - śmiertelność w tej grupie.

Above 90 - 939  -  (26.3)
80–89  - 3,984  -  (28.1)
70–79  - 3,456  -  (19.8)
60–69  - 1,162  -  (7.1)
50–59 -  369  -  (2.0)
40–49 -  89  -  (0.7)
30–39 -  20  -  (0.3)
20–29  -  2  (0.0) - (0.1)
10–19  -  0  (0.0) - (0.0)
0–9  -  0  -  (0.0)

• 1

Canaris.

God Emperor of Mankind

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widze ze kolega Maska jest fanem "łapania za morde przez państwo".
Ewidentnie kolega jest bardzo młody lub głupi bo nie ogarnia że państwo bardzo chętnie łapie za morde tylko potem bardzo niechętnie tą morde puszcza jak już niebezpieczeństwo mija.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych