Z tych nowszych jedynie kilka pozycji, ma tytuł bądź opis wskazujący na poważniejszą treść - i tylko one zasługują na mój dłuższy komentarz i jakąś dyskusję nad nimi.
Zapraszamy do komentowania i dyskusji.
Napisano 18.07.2017 - 21:12
W Rosji Świadkowie Jehowy zostali zdelegalizowani i uznani za ugrupowanie ekstremistyczne:
http://www.tvn24.pl/...owy,757811.html
Napisano 19.08.2017 - 00:25
Sąd w Wyborgu na podstawie ekspertyzy uznał Biblię w Przekładzie Nowego Świata za literaturę ekstremistyczną.
Główne argumenty:
-W tytule nie ma słowa "Biblia" a "Pismo Święte"
-Nie ma podziału na "Stary Testament" i "Nowy Testament", a są "Pisma Hebrajsko - Aramejskie" i "Chrześcijańskie Pisma Greckie"
-Rosyjski PNŚ jest przekładem z j. angielskiego
Napisano 19.08.2017 - 18:52
Napisano 19.08.2017 - 19:27
Sąd w Wyborgu na podstawie ekspertyzy uznał Biblię w Przekładzie Nowego Świata za literaturę ekstremistyczną.
Główne argumenty:
-Nie ma podziału na "Stary Testament" i "Nowy Testament", a są "Pisma Hebrajsko - Aramejskie" i "Chrześcijańskie Pisma Greckie"
Naprawdę? To są powody o uznania tego przekładu za literaturę ekstremistyczną?
A zapomnieli panowie @Zaciekawiony i @Bohun że Rosja ma tak jak by na pieńku z USA, A te główne argumenty to tak jakby śmieszne są? Sprawa się rozjaśnia, gdy pamięta się że centrala kociaków znajduje się w USA. No proszę. Przedszkolak by to ogarną.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 19.08.2017 - 19:28
Napisano 20.08.2017 - 01:45
Ostatnio do mnie zapukali i zaczęli zastanawiać się nad pojęciem czasu. Powiedziałem, że wolę ręce złożone do pracy niż modlitwy, że one niosą większą pomoc według mnie. Pan odpowiedział, że z pracy właśnie wrócił więc grzecznie poleciłem mu wolontariat.
Napisano 20.08.2017 - 22:22
Naprawdę? To są powody o uznania tego przekładu za literaturę ekstremistyczną?
Przepraszam popełniłem błąd.
Są to argumenty z ekspertyzy udowadniającej że PNŚ nie jest Biblią.
Aczkolwiek nie zmienia to faktu że została ona uznana za literaturę ekstremistyczną.
Linki dla Zaciekawionego:
https://www.jw.org/pl/wiadomo%C5%9Bci/
http://www.religiopo...ibleistike.html
Użytkownik Bohun edytował ten post 20.08.2017 - 22:24
Napisano 21.08.2017 - 20:14
Są to argumenty z ekspertyzy udowadniającej że PNŚ nie jest Biblią.
Przepraszam ale skoro do stwierdzenia, że:
Potrzeba jakichkolwiek ekspertyz, i uznanie tego faktu, jednym z głównych argumentów,
Główne argumenty:
To ja nie mam więcej pytań, odnośnie jakości tych ekspertyz.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 21.08.2017 - 20:14
Napisano 22.08.2017 - 13:02
Potrzeba jakichkolwiek ekspertyz, i uznanie tego faktu, jednym z głównych argumentów,
Główne argumenty:
To ja nie mam więcej pytań, odnośnie jakości tych ekspertyz.
1.Ekspertyza była potrzebna by uznać że PNŚ nie jest Biblią i zakazać dystrybucji.
2.Ekspertyza jest bardzo dobra w końcu wykazała to co miała wykazać, a reszta to czepianie się szczegółów.
Ciekawe co zrobią ŚJ gdy wyrok się uprawomocni - zaczną korzystać z innych przekładów czy robić z siebie męczenników?
Napisano 22.08.2017 - 19:57
1.Ekspertyza była potrzebna by uznać że PNŚ nie jest Biblią i zakazać dystrybucji.
Koran też nie jest Biblią, może pójść za ciosem?
2.Ekspertyza jest bardzo dobra w końcu wykazała to co miała wykazać, a reszta to czepianie się szczegółów.
To właśnie dowodzi że wartość tej "ekspertyzy" jest zerowa. A cała sprawa jest czysto polityczna.
Napisano 23.08.2017 - 10:46
Koran też nie jest Biblią, może pójść za ciosem?
Koran jest uznawany za świętą księgę, więc wydaje mi się że nie można go zakazać. By trzeba spojrzeć na rosyjskie prawo jak to z tym wygląda.
To właśnie dowodzi że wartość tej "ekspertyzy" jest zerowa. A cała sprawa jest czysto polityczna.
Jasne że tak, aczkolwiek nie oszukujmy się ŚJ lubią przysparzać sobie męczenników.
Ciekawe co sądzą na temat tego że "Bestia Szkarłatna" wspomniana przez św. Jana w apokalipsie czyli ONZ
(https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1102014263#h=12:0-12:436) broni ŚJ czy to w Korei Południowej czy to w Rosji (https://www.jw.org/p...aporty-jw-atak/)?
Napisano 23.08.2017 - 12:44
Jehowi, katolicy, sataniści i wiele innych takich grup, stara się wmówić ludziom wiele swoich przekonań. Najczęściej też, mają w tym jakieś zyski. Jehowi są o tyle wkurzający, że nawet jak mówi im się, żeby dali spokój, to i tak przychodzą i oferują jakieś swoje czasopisma, czy inne głupoty. Niektórzy są nawet mądrzy, ale jak widzę takiego dziadka w wieku około 70 lat, chodzącego po domach i z takim przekonaniem mówiącego o swojej wierze, to płakać mi się chce...
Napisano 23.08.2017 - 17:24
Prawda jest taka, że nikt mądrego nic nie powie na temat tej grupy religijnej póki nie posiada takich w rodzinie. U mnie to był przypadek ponieważ mój brat się zakochał, a ona okłamała całą rodzinę moją ponieważ obiecywała jasno iż nie będzie realizować się dalej w tym celu. Nie chcę zdradzać całej historii prywatnej. Mogę tylko powiedzieć, że nie kontaktowałem się z bratem od lat, rodzice to robią i widzą jasno, że jego mózg wyparował. Także nie zgodzę się nigdy, że to decyzja polityczna. To decyzja godna uwagi w naśladowaniu.
Napisano 21.11.2017 - 22:23
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych