Jestem obecnie w trakcie lektury kolejnej książki Vadim Zelanda. Tym razem padło na Tom dziewiąty, którego nie da się znaleźć w formie cyfrowej na polskim internecie. Pierwsze osiem tomów moim zdaniem strasznie ciężko się czyta ze względu na słownictwo.
Dziewiąty tom jest jakby takim powtórzeniem i podsumowaniem w jednym.
Praktycznie nic ponad rzeczy typu myśl pozytywnie, zmniejsz ważność i inne teorie Zelanda nie ma w tej książce. Każdy jakby dwustronicowy rozdział składa się z ilustracji po lewej stronie, która jest jakby natchniona wszelkimi pismami pokroju ,,Gwiazdy mówią".
Po prawej stronie są dwie części: Zasada i Wyjaśnienie.
Zasada to na przykład myśl pozytywnie. Wyjaśnienie to napisanie dlaczego tak, a nie inaczej.
Patrząc na polski youtube, tą książką wzorują się twórcy kanału Wiedza dla wszystkich.
Nie wiem, co mam o tym myśleć. Czy w kategorii nowej wiary, nowej religii a la new age? Czy raczej jakieś formy okultyzmu, magii ?
Cały ten transerfing, przestrzeń wariantów, wahadła strasznie miesza w głowie.
Przedstawia się to, jakby czytając te książki, zostawało się jakimś arcyczarodziejem o nieograniczonej mocy magicznej. Który i tak chce przyciągnąć dobra materialne, a nie wie jak.
Bo tak szczerze, to wydaje mi się, że każdy, który zaczął interesować się tą tematyką, zaczyna wcześniej od mniej lub bardziej materialnych marzeń pokroju: ,,Chcę wygrać miliony w lotto", ,,Chcę tego auta", ,,Chcę taką dziewczynę/chłopaka", ,,Chcę pojechać i zwiedzić takie miejsce".
Czytając te książki i oglądając ogólnie materiały o tzw. prawu przyciągania (nie zapomnę zdania z filmu Kod Mojżesza, gdzie twierdzili, że bóg ma na imię przecinek), czuję się jak po lekturze książki ,,Podstawy automatyki", gdzie znałem całą teorię, wszystkie wyliczenia różnych parametrów, a nie byłem w stanie dobrać zwykłego regulatora do chociażby utrzymania temperatury w piecu.
Taki dysonans między teorią a praktyką. Chyba, że po prostu jestem zwyczajnie za głupi na tę wiedzę. Może ktoś mądrzejszy się wypowie na ten temat?
Użytkownik SeculoHomin edytował ten post 18.04.2020 - 19:58