Skocz do zawartości

Zdjęcie

Męskość a XXI wiek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
518 odpowiedzi w tym temacie

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ocenianie po wyglądzie do pewnego stopnia jest jak najbardziej poprawne i nie ma w tym nic płytkiego. Ubiór w bardzo dużym stopniu pokazuje naszą osobowość. Sorry, ale jak ja czuję się facetem w pełni tego słowa znaczeniu to nigdy nie ubiorę czerwonych rurek czy różowego sweterka z dziurkami. Nie mówiąc o jakichś makijażach, bo to tak jakbym sobie w twarz splunął. Jak ktoś robi takie rzeczy i mu z tym dobrze, to niech nikt mi nie próbuje wmówić, że on ma w sobie jakąś męskość, a to tylko pozorny wygląd nie mający nic wspólnego z wnętrzem. Ale tak jak napisałem, ocenianie po wyglądzie ok, ale tylko do pewnego stopnia.

Nie wiem, ale ja w swoim życiu jeszcze nigdy nie spotkałem wychudzonego rurkowicza, który potrafiłby się w jakikolwiek sposób postawić.

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No bo wygląd nie odzwierciedla osobowości. Można krytykować wygląd ale nie powinno się na tej podstawie oceniać człowieka. Nie wiem w czym widzisz problem.

• 1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Reasumując. Uważasz że gdy, ktoś robi z siebie malowanego błazna, to jest ok, bo w społeczeństwie jest miejsce dla niego, ale krytyka jego wyglądu  jest niewłaściwa, gdyż wygląd nie odzwierciedla osobowości.

No wiesz, bo to jest tak gdy ty krytykujesz geja to jest mowa nienawiści, a gdy gej krytykuje ciebie to jest wolność słowa.

• 5

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No bo wygląd nie odzwierciedla osobowości. Można krytykować wygląd ale nie powinno się na tej podstawie oceniać człowieka. Nie wiem w czym widzisz problem.

Ciekawe czy mówisz tak samo jak widzisz napakowanego, wytatuowanego łysola w dresie? Bo coś mi się wydaję, że jak zwykle działa to tylko w jedną stronę u Ciebie.

• 1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No bo wygląd nie odzwierciedla osobowości.

Bzdura.

Na podstawie wyglądu można się bardzo wiele dowiedzieć o osobowości.

Twoim zdaniem, ten pan wygląda jak wygląda zupełnie przypadkowo?

5544105-r3l8t8d-600-coloribus-integration-11319705-jpg.jpg

(pisaliśmy o nim na forum)

Ja wiem że przeciwny biegun. Ale zasada ta sama.

• 0

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja widzę, jak ktoś nie potrafi ubrać się na pogrzeb, ślub, to nie rozumie zasad społeczeństwa w którym żyje, dużo świadczy to o jego osobowości - nie chce mu się poznać tych zasad, lub po prostu go one nie obchodzą - co bardziej świadczy o jego brakach w kulturze osobistej.

• 2

Sh@dowly.
  • Tematów: 0
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Ja widzę, jak ktoś nie potrafi ubrać się na pogrzeb, ślub, to nie rozumie zasad społeczeństwa w którym żyje, dużo świadczy to o jego osobowości - nie chce mu się poznać tych zasad, lub po prostu go one nie obchodzą - co bardziej świadczy o jego brakach w kulturze osobistej.

Pff, ostatnim razem to poszedłem nawet w koszuli w kratę, bo niestety nie miałem ciemnej, w odcieniu czerni pochłaniającej nawet uśmiech i radość z twarzy pokrzywdzonych przez los dzieci. Mało tego, przejechałem się nawet na wózku inwalidzkim - ku uciesze kuzynów, którzy musieli widzieć swojego ojca w otwartym na oścież sarkofagu- wypożyczonym dla dziadka na czas nieokreslony. A to pokazuje jednoznacznie jaki mam stosunek do Twojego formalistycznego swiatopogladu.

Użytkownik Sh@dowly edytował ten post 23.09.2016 - 23:26

• -1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

A to pokazuje jednoznacznie, prymitywizm, którym epatujesz. I nie. Nie jest to komplement.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Muszę powiedzieć, że jestem nieco...rozdarty czytając ten temat (i chyba to już nawet pisałem parę miesięcy temu - tutaj albo w drugim, bardzo podobnym temacie).

Z jednej strony, rzeczywiście, jak widzę takich "mało męskich" małolatów (lub ich nieco starszych kolegów), to czasem ciężko mi się powstrzymać od sarkastycznego komentarza - ale to zazwyczaj wtedy, gdy mam "ciężki" dzień, bo wtedy zasadniczo jestem sarkastyczny (czytaj złośliwy w komentarzach), co moja żona wypomina mi nader często.

Z drugiej strony - w te dni kiedy jestem raczej pozytywnie nastawiony do życia (powiedzmy, że jest ich nieco więcej), zupełnie na to nie zwracam uwagi.

Po prostu jest mi to rzewnie obojętne.

Inaczej mówiąc - odnotowuję ale ignoruję.

Z bardzo prostego powodu - mam to w głębokim poważaniu, bo wiem, że to nie krzywdzi ani mnie, ani nikogo innego.

A ja nie mam w sobie tyle pychy, żeby stawiać się w roli arbitra oceniającego co jest męskie, a co nie jest.

Nie odczuwam też w sobie potrzeby dowartościowywania się brakiem "męskości" innych osobników mojego gatunku, czy tam mojej płci.

Mam poczucie swojej wartości jako faceta i nie muszę tego udowadniać - a już szczególnie porównując się z innymi facetami.

Tym bardziej młodszymi od siebie.

Nie czuję się na siłach reprezentować męskiego gatunku poprzez moralizowanie innych jak powinni się ubierać, co wcierać we włosy czy tam twarz, oraz jak dbać o przyrost masy mięśniowej - że o wyborze hobby nie wspomnę.

Raz dlatego, że wali mnie totalnie co kto na siebie wkłada, co sobie w twarz wciera, czy nie wciera i czy jest bardziej wklęsły, czy wypukły, a dwa - z takiego oto powodu, że mam świadomość, że zawsze znajdzie się facet męski bardziej ode mnie, który w prosty sposób udowodni mi, że jestem zniewieściałą ciotą tylko dlatego, że nie robię tego, czy tamtego, co akurat on za męskie będzie chciał uważać.

Co zresztą też pewnie, tak ostatecznie, miałbym w głębokim poważaniu, bo to jakby jego problem, a nie mój.

Jak wspomniałem - mam poczucie własnej wartości, i nie muszę go z niczym i nikim konfrontować

Tymczasem czytając wpisy w tym temacie, odnoszę wrażenie (być może mylne, więc proszę mnie poprawić), że przynajmniej część dyskutantów, próbuje się w pewien sposób dowartościować kosztem tych nieszczęśników przywoływanych na zdjęciach.

Co dla mnie akurat bardzo niewiele z męskością ma wspólnego.

I stąd wspomniana na wstępie moja konsternacja, czy też rozdarcie.

Bo prawdziwy facet nie tylko potrafi wbić gwoździa, zadbać o swoją kobietę, czy tam ręcznie upolować i zębami oprawić królika ale też nie zajmuje się takimi jak tu duperelami typu - męski, niemęski, za ciasne rurki, czy fryzura nie w tą stronę, co trzeba.

Bo mu najnormalniej w świecie kur..czątko na grillu (ach ten zakaz wulgaryzmów na forum :D) szkoda na to czasu.

Co pozostawiam pod rozwagę wszystkim panom, życząc dalszej, owocnej dyskusji.

Użytkownik pishor edytował ten post 24.09.2016 - 00:48

• 7

chimaera.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Rozumienie męskości zmienia się w zależności od czasów i miejsca, jak to już było wspominane. Chodzenie w rajstopach przez mężczyzn było normalne w średniowieczu. To, co oceniacie w ludziach z tych zdjęć, wypadałoby nazwać stereotypami płci. Nie muszą mieć nic wspólnego z biologicznie uwarunkowanymi cechami. Tak więc chłopcy z tych zdjęć nie wpasowują się w obecny stereotyp mężczyzny, posiadają tylko cechy przypisywane kobietom. Są odwróceni płciowo. Istnieje jeszcze coś takiego jak androgynia, kiedy osobowość zawiera cechy obu płci. I to jest dobre, np. facet, który jest zarazem silny i empatyczny, albo kobieta, która jest delikatna, ale umie czasem postawić na swoim, to pełna osobowość. Polecam ten test: http://www.crossdres...php?lv3_id=668 .
Myślę, że wygląd i ubiór mają dużo do powiedzenia o charakterze człowieka, a nawet ci, którzy się z tym nie zgadzają, i tak przy pierwszym spotkaniu oceniają ludzi po wyglądzie. W czymś takim jak psychofizjonomika jest trochę prawdy. Patrząc na czyjąś twarz, wyraz twarzy, zmarszczki mimiczne, można pośrednio dowiedzieć się, jakie emocje najczęściej odczuwa ta osoba. Gruby człowiek najczęściej jest leniwy, ma małą siłę woli i ceni sobie przyjemności, a wysportowany jest wytrwały i dba o siebie. Wielu wierzy też, że w oczach da się zobaczyć charakter człowieka. Przechodząc do ubioru - na podstawie tego, jak ktoś kreuje swój wizerunek, można dostrzec jego wartości. Może nie zawsze to, jaki jest, ale jak chciałby być widziany. Ludzie mogą podkreślać pewne swoje cechy ubiorem. Dla chłopaczka w markowych ubraniach i wymuskanej fryzurze liczy się to, żeby być ładnym, a dla brodacza w czerni to, żeby być silnym. Od dawna oceniam ludzi po wyglądzie, tzn. po pierwszym spojrzeniu przewiduję, czego można się spodziewać i jak dotąd to się zgadza.

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co pozostawiam pod rozwagę wszystkim panom, życząc dalszej, owocnej dyskusji.

A mnie się gadać o tym nie chce, bo wisi mi, czy komuś wisi w rurkach, czy w dzwonach (które jako takie też były uważane na początku za bardzo niemęskie....).

Ubiór jako taki mnie nie szokuje, szybciej zachowanie....

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Każdemu to wisi, a potem wszyscy obudzimy się z ręką w nocniku, jak nie będzie miał kto stanąć w obronie. Ignorancja nie jest dobrym rozwiązaniem problemu, a niewątpliwie problem to jest, jak jakiś Jakub udziela poradnika dla chłopaków jak zrobić makijaż do szkoły. Za kilkanaście lat arabusy zaczną z nami robić to co na zachodzie, a "prawdziwi mężczyźni" tak samo jak tam zaczną bronić swoje rodziny kwiatami i kredą na asfalcie. Wtedy będzie już za późno na "a mi to wisi".

• 1

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak, bo jakiś chłopak od poradników z YouTube'a doprowadzi do zagłady narodu polskiego. Bądźmy poważni.

• 1

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, bo jakiś chłopak od poradników z YouTube'a doprowadzi do zagłady narodu polskiego. Bądźmy poważni.

Jason Statham jest poważny:

No ale wiem wiem...łysy, zarośnięty, spocony, normalnie ubrany, nieumalowany...to jak tak można, prawda? ;)

Użytkownik szczyglis edytował ten post 06.10.2016 - 22:39

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie".

W której minucie on coś mówi?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych