Np. Katyń, "wyzwolenie" Polski przez zsrr.
Zakładając, że to były teorie konspiracyjne, to mamy dwie. Raczej "dwa" to nie jest większość do kilkudziesięciu czy choćby kilkunastu.
mizar70@
Na początek, wystarczy logiczne myślenie. Problem z tym jest tylko taki, że poziom podstawowej wiedzy nie pozwala niektórym na prostą weryfikację. Mylenie fizyki z chemią, biochemii z pobożnymi życzeniami to podstawowe błędy. Otwartość umysłu, to nie jest łykanie wszystkiego jak leci tylko dlatego, że gdzieś tam pojawiło się słowo "tajny" lub "zakazany".
Nie napisałem że trzeba wszystko łykać, tylko badać dany temat i uznać coś za fałsz lub prawdę. Czy sceptycy nie badają tematu zanim ocenią czy ma coś wspólnego z prawdą ? Uważasz że wszystko co nam mówią jest prawdą ? Logicznie myślący człowiek wie że nie wszystkie informacje którymi karmią "szarych" obywateli jest prawdą. Weźmy przykład z maseczkami i bezpieczną odległością... Najpierw mówiono że maseczki nic nie dają, za jakiś czas każą je nosić bo jednak coś dają, bezpieczna odległość to 1m, 1,5m a teraz 2m. W którą "prawdę" uwierzyłeś a może od początku nie wierzyłeś w ani jedno słowo naszych "ekspertów"... Jak jest z tą logiką ? Jeden łyka taką "prawdę" a drugi inną... Czy muszę mieć wiedzę człowieka który zajmuje się zawodowo badaniem wirusów by stwierdzić czy zagrozenie jest realne. Chyba są od tego ludzie który sie tymi sprawami zajmują i są w stanie przekazać nam prawdę. Często okazuje się że kilku frofesorów na odmienne zdanie na dany temat. Czy ja szary człowiek mam zacząć studiować wirusologię by stwierdzić który mówi prawdę. Czy tak ciężko powiedzieć im prawdę ? Jeśli sadownik ma wiedzę w swojej dziedzinie to co mu da logiczne myślenie jaka jest prawidłowa metoda łączenia dwóch kolorów złota 585, nawet podstawowa wiedza mu w tym nie pomoże. Na każdym kroku jesteśmy nabijani w butelkę. Kupując pralkę mówi się konsumentowi że będzie działać przez wiele lat a jest tak skonstruowana że padnie po ustalonych przez producenta 3 latach eksploatacji. Faktycznie ze wszystkich stron mówią nam tylko prawdę. Większość społeczeństwa ma zamknięty umysł i naśladuje pelikany. Otwarte umysły też mają problemy z weryfikacją czy coś jest prawdą czy fałszem.