Religia i wiara to czysto subiektywna sprawa. Nie da się dojść do żadnego porozumienia w takich dywagacjach. Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Wydaje mi się , że każdy człowiek zadający pytania , szukający odpowiedzi na nurtujące pytania, prędzej czy później uświadomi sobie, że religia stoi w sprzeczności z logicznym pojmowaniem rzeczywistości. Jeżeli w towarzystwie ktoś zarzuca temat religii i są osoby mocno wierzące w tym gronie, to mam zawsze kilka pytań do tych osób. Wiem z autopsji, że ludzie w większości o swojej wierze wiedzą nie wiele, a w zasadzie nic , wierzą , bo tak zostali wychowani i zostało im to wpojone, uznali to za pewnik. Polecam zadawać pytania w stylu: Czy wiesz jak powstało chrześcijaństwo? , Czy masz świadomość, że twoja religia powstała na bazie starszych religii ? , Czy wiesz co stało się z Bogami , którzy byli przed Twoim Bogiem ?, Słyszałeś/aś o kulcie słońca ? , Jaką znasz najstarszą religie na świecie ? , Dlaczego uważasz, że Twoja religia jest tą jedyną ? Czy masz świadomość, że od zarania dziejów populacja zanotowała niezliczoną ilość Bogów, w czym Twój jest lepszy? Co byś powiedział ludziom, żyjących w czasach przed Twoją religią, wyznającym innych Bogów ? ... Pytania proste, a czasem otwierają ludziom jakąś furtkę świadomości... Temat rzeka, bez finiszu.