Przygotowania do jakiegoś filmu... Nie trzyma się nigdzie zwłok w taki sposób, nawet w Rosji.
Niestety zaintrygował mnie ten film na tyle, że postanowiłem trochę pogrzebać w sieci, a jak wiadomo co się zobaczyło, tego się już nie odzobaczy. Wyjaśnienie, że nagranie przedstawia ofiary katastrofy lub jakiegoś ataku wydaje się najbardziej prawdopodobne. W sieci jest trochę filmów np.: przedstawiających ofiary ostrzału Doniecka. Są jedynie tylko nieco mniej szokujące, przez to, że ciała nie są zgromadzone w takim nieładzie. Tutaj raczej przedstawiono moment samej zwózki i obdukcji. W przeciwieństwie do The Toxic sądzę, że one są jednak świeże, a jedynie niektóre mają już wyraźne plamy opadowe albo są zwyczajnie brudne. Rosjanie (być może też Ukraińcy) dość chętnie pokazywali takie obrazy w celach propagandowych. Jednak niektóre chyba były zbyt drastyczne, bo pozostały po nich tylko puste linki na platformach.
Staniq:
"Nie trzyma się nigdzie zwłok w taki sposób, nawet w Rosji."
Bywają dość osobliwie przechowywane, co można zobaczyć na wideo zatytułowanym The Storeroom of a Russian Morgue - jest to 11 minutowe amatorskie nagranie, a nie, jak podają niektórzy w komentarzach, fragment filmu Philosophy of a Knife. Nagranie z jednej strony jest makabryczne, z drugiej dziwnie urokliwe - takie vanitas.
Nie wiem czy można tu wstawiać linki do innych stron. Jeśli nie, to proszę moderatora o jego usunięcie:
https://www.documentingreality.com/forum/f166/storeroom-russian-morgue-11-graphic-minutes-102092/