Opinie z BBC?
Opinie z YT?
Tak nawiasem, dlaczego na wykresach ekonomiści wskazują, że Trump'owi spadło skoro mu nie spadło? Aaaa, wiem, wiem - lewacy! W BBC też sami lewacy siedzą i dopierdzielają Trump'owi.
Tak nawiasem, nie tylko w BBC tak sądzą. Niestety nie.
Jest stałe przekonanie (co potwierdzają wzrosty na giełdzie), że gdy gospodarka skurczyła się w zeszłym roku, giełda zdołała gwałtownie wzrosnąć, a indeks S&P 500 zyskał 16%. Dysproporcja między nimi odzwierciedla sprawdzone w czasie powiedzenie: giełda jest wskaźnikiem wybiegającym w przyszłość, a inwestorzy skupiają się na perspektywach przyszłych zysków przedsiębiorstw i kondycji gospodarczej, a nie na obecnym stanie gospodarki. Więc nawet gdy gospodarka tonąła w zeszłym roku, inwestorzy spoglądali w przyszłość z nadzieją na szczepionki i pomoc rządową oraz na solidne zyski firm, zwłaszcza firm technologicznych, które napędzały zeszłoroczne zyski. Czyli paradoksalnie - im gorzej, tym lepiej.
Niepokojący jest tylko wzrost bezrobocia do historycznego poziomu prawie 10 milionów w 2020 roku. Ale złożyć to można na karb pandemii.
Mieszkalnictwo rosło w zawrotnym tempie 33,5% rocznie, inwestycje biznesowe w tempie 13,8%. Wydatki rządowe skurczyły się jednak w ostatnim kwartale o 1,2%. To jest właśnie obrazek o którym pisałem. Mieszkania budowano, bo trzeba wykończyć było inwestycje, aby nie płacić horrendalnych kar za opóźnienia.
Władze stanowe i lokalne zaczęły uciekać się do zwolnień w odpowiedzi na spadające wpływy podatkowe. Szacowany spadek PKB w 2020 r. był pierwszym takim spadkiem od 2,5% spadku w 2009 r., podczas recesji, która nastąpiła po kryzysie finansowym z 2008 r. Było to najgłębsze roczne załamanie od czasu, gdy gospodarka skurczyła się o 11,6% w 1946 r., kiedy gospodarka ulegała demobilizacji po II wojnie światowej.
Link do oryginalnego artykułu -> https://apnews.com/article/us-economy-shrink-in-2020-b59f9be06dcf1da924f64afde2ce094c
... i nie jest to lewackie BBC