Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

ppp.
  • Tematów: 36
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Kalafiorowa

"Projekt nowelizacji ustawy o siłach zbrojnych Ukrainy został przyjęty w pierwszym czytaniu przez Radę Najwyższą. W jej myśl, ukraińscy żołnierze będą witać się banderowskim pozdrowieniem "Sława Ukrajini! Herojam sława!".

https://tvrepublika....rmii,69781.html

Zawsze myślałem, że sprawę bandery można wyjaśnić w drodze rozmów polsko-ukraińskich, ale jak wiadomo, wydarzenia na Ukrainie nigdy na to nie pozwoliły, co bardzo skutecznie wykorzystały ruskie trolle podczas pierwszej inwazji na Krym. Mam nadzieję, że kiedyś Polsce uda się przedstawić nasz punkt widzenia.
Sam rozmawiałem z osobami, których dziadkowie służyli u bandery oraz z Polakami pamiętającymi tamte wydarzenia, więc mam jakieś ogólne pojęcie.

Wniosek jest taki, że Polska musi wreszcie rozwiązać sprawę bandery, bo jest to winna pomordowanym, a im dłużej będzie zwlekać, tym gorszy wpływ będzie to miało na nasze stosunki z Ukrainą.

Użytkownik ppp edytował ten post 01.10.2022 - 20:16

• -1

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@ppp

A wracając do mojego pytania?

• -1

Shiver.

Silent Reaper

• Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co sądzicie o scenariuszu przedstawionym w tej wypowiedzi ?

https://www.salon24....-broni-atomowej

• 0

ppp.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Jeśli putin przekroczy czerwoną linię ustanowioną po 1945 roku, będzie to miało katastrofalne skutki, jeśli nie w tej wojnie, to w następnej. Broń jądrowa już nigdy więcej nie będzie straszakiem.

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Miejsce jest bardzo ruchliwe-   od  mojego poprzedniego  wpisu przewinęło sie w okolicy kilkadziesiąt okretów i jachtów.  Jak "coś" jest holowane w zanurzeniu to nie jest wcale widoczne na radarze:) Bezproblemu " zwykły "statek mógł zaholować  batyskaf. Batyskaf porzucił hol opadł powoli na  odpowiednia głębokość i dopiero odpalił wolnobrotowe  silniki lub nawet odpalił  hydrodynamiczny napęd . skorygował swoje położenie , Opuścił ładunek  i rozpoczął wynurzanie Potem przechwyci go następny statek i tyle, Szansa na wykrycie praktycznie zerowa.Ładunek wybuchowy z zapalnikiem czasowym obecnie może być  całkowicie anonimowy. Dron zawiera zaś sporo dającej się namierzyć elektroniki.

Nie twierdzę, że to nie jest możliwe, tym bardziej, że wspomniana obecność statków rosyjskich daje podstawy, aby tak właśnie sądzić.

Tak szczerze, nie analizowałem tej sytuacji poza przekonaniem, że to ruski akt terroru na własną (ros.niem.) instalację. Wachlarz możliwości jest naprawdę spory. Problem w tym, że rosyjskie jednostki są na Bałtyku pod lupą i ktoś musiał coś przeoczyć, tym bardziej, że pod Bornholmem ciągle jest jakiś problem z rosyjskimi statkami albo samolotami. Teraz będą szukać, komu urwać cojones za to co się stało.

Nie mniej, masz całkowitą rację, że taka akcja jest możliwa bez problemu, pod warunkiem, że nikt niczego nie podejrzewa, czyli jednostki morskie musiały być cywilne, albo za takie się podawały.

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ex polski Krab z oderwaną lufą. Ukraińcy za ostro strzelali do orków i przegrzali armatę. 

FeAnd1LWYAIke-J.jpg

To dopiero drugi uszkodzony Krab na tej wojnie. Obydwa uszkodzili Ukraińcy przez zbyt intensywne ich użytkowanie, Rosjanie nie zniszczyli ani jednego. Kraby tak jak Himarsy są oczkiem w głowie Ukraińców i jeżdżą zawsze w obstawie obrony przeciwlotniczej i piechoty. 

StatystycznyPolak
To jak zdjęcia z 1 wojny światowej.
Bagnety i te kocyki.
Obstawiam że prowiant też z tamtych czasów
Ps.Fotki zniknęły

Edytowałem post bo jedno ze zdjęć okazało się fakem.  

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 01.10.2022 - 22:17

• 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale drugie mogłeś zostawić.Zniknął post a moja odpowiedź odnosi się do tego usuniętego.Trochę niezręcznie wyszło
  • -1

Shiver.

Silent Reaper

• Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Senator Marco Rubio, członek senackiej Komisji ds. Wywiadu, obawia się, że jeśli Putin uzmysłowi sobie, że może przegrać wojnę z powodu dostaw broni z Zachodu dla Ukrainy, może uderzyć w centra logistyczne "przez które przechodzą te dostawy", w tym w Polsce.

https://www.pap.pl/a...rytorium-nato-w

coraz więcej tych newsów w ostatnich dniach z rozważaniami nad potencjalnym atakiem jądrowym...

https://www.pap.pl/a...szcza-rosyjskie

• 0

ppp.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

To trochę chore, że jeden putin może, a reszta bezradnie wyczekuje na wyrok. Zawsze to samo. Mamy bardzo krótką pamięć

20220108_SQ_US.jpg

• 0

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

coraz więcej tych newsów w ostatnich dniach z rozważaniami nad potencjalnym atakiem jądrowym...

Jeszcze jeden ciekawy news w tej sprawie. 

Zniknął rosyjski atomowy okręt podwodny Bielgorod. Na swoim pokładzie posiada torpedy nuklearne o sile 2MT. 

https://bulgarianmil...GPPEJAMpRHaziuQ

Ja dalej twierdzę że to tylko straszak.

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

A mnie interesuje to, czy spiskowiercy po ewentualnym użyciu taktycznej broni jądrowej dalej będą bredzić o fake war?

• -1

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oni już bredzą, pisałem o tym parę stron temu. Trzeba być szurem żeby to zrozumieć...

FeFcaI5XwBwy4zi.jpg

• 2

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Już myślałem, że to Edytka Śpiewaczka z siebie wydusiła...

cichah2o.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pojawiły się informacje, że jedzie atomowy pociąg z centralnej Rosji na Ukrainę. Jest to kolejny zastrzyk jaki ostatnio dostajemy z informacjami o broni jądrowej. Coraz więcej tego, tak jakby miało to na celu oswoić nas z tym, że ta broń zostanie użyta. 

Na którymś portalu widziałem komentarz Miedwiediewa o wstąpieniu Ukrainy do NATO - że to będzie przyspieszenie rozpoczęcia 3 wojny światowej.

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wesoła odprawa przed wyjazdem na front...

Zorganizowano specjalną "odprawę" w 32 Obozie Wojskowym dla wyjeżdżających na front. Występował Wadim Samojłow oraz miejscowy Zespół Pieśni i Tańca. Jak na ironię, muzyk rozweselił przygnębionych poborowych piosenką "Survive", zaś zespół Pieśni i Tańca dołożył do pieca piosenką ukraińskiej piosenkarki Natalii Mogilewskiej.

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych