Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlatego jestem zwolennikiem zbrojenia się tak żebyśmy my sami mogli bronić się i zabezpieczać wschodnią flankę NATO. Skorzystałyby na tym Stany Zjednoczone, które zajełyby się swoimi sprawami na Pacyfiku i my sami mielibyśmy jedną z najsilniejszych armii w Europie. 

• 0

ppp.
  • Tematów: 36
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Oni rzucą w nas bombkę, a my nich kamieniami. Na pewno się uda.

Bez USA i NATO jesteśmy Panem Nikt.

Użytkownik ppp edytował ten post 25.10.2022 - 10:48

• 0

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ukraina nie jest w NATO a już 8 miesięcy odpiera trzydniową operację specjalną. 

Ta wojna pokazała nam że Rosja militarnie jest słaba a wszystkie te przedwojenne brednie o tym że w trzy dni zdobędą Warszawę można o kant stołu potłuc. 

• 0

cichah2o.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Straszne uproszczenie. Wydaje mi się, że gdyby nie zachód to Ukraina nie byłaby w takiej "kolorowej" sytuacji. Dodajmy jeszcze to, że na początku najeźdźcy myśleli, że będą witani jak bohaterzy, a część z nich nie miała pojęcia co robi i gdzie się znajduje.

Zachód walczy rękoma Ukraińców. Mam nadzieję, że Rosjanie się na tyle wykrwawią, że odechce im się wojenek, a my z kolei się dozbroimy aby być niezależnymi od NATO.

Czy ktoś coś słyszał / czytał o sytuacji w obwodzie Kaliningradzkim? Ostatnio trafiłem na taki film: https://youtu.be/Qqx4eZkpsCQ?t=1 na ten temat. Co o tym myślicie? 

• 1

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy ktoś coś słyszał / czytał o sytuacji w obwodzie Kaliningradzkim? Ostatnio trafiłem na taki film: https://youtu.be/Qqx4eZkpsCQ?t=1 na ten temat. Co o tym myślicie?

Wspominałem już o tym w innym temacie.

W czasie tej wojny wyszły na jaw wszystkie bolączki rosyjskiej armii. Bałagan w dowództwie, zerowe morale, przestarzały sprzęt, taktyka wojenna wywodząca się jeszcze z drugiej wojny światowej. Ogólny bałagan i chaos. 

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

StatystycznyPolak
Ale zupełnie o czymś innym był ten materiał który zalinkował nam cichah2o
Obejrzałeś go ?
Myślę że warto...

Użytkownik Magda72 edytował ten post 25.10.2022 - 22:29

• -1

cichah2o.
Reputacja

Napisano

Przed chwilą w radio Rmf pan Mazurek powiedział, że Obwód Kaliningradzki podpisuje umowy na ruch lotniczy międzynarodowy z Emiratami Arabskimi, a w planach mają turystyczne loty z Irakiem.

Czyli możliwe, że czeka nas powtórka sytuacji tej, która miała miejsce na granicy z Białorusią? A może coś więcej?

• 0

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obejrzałem. Już pisałem o tym w innym temacie. Od kilku dni krążyła ta informacja po sieci. Jesli faktycznie Putin zamierza zrobić na granicy powtórkę z Białorusi ma to na celu destabilizacje Polski bo to my jesteśmy największym hubem pomocy Ukrainie. Ciekawe jaka była by odpowiedź strony rosyjskiej na starcia podobne do tych co miały miejsce na granicy białoruskiej. 

Wczoraj wieczorem rząd zwołał posiedzenie sztabu obronnego prawdopodobnie w sprawie obwodu. Pozostaje nam czekać na rozwój sytuacji. 

• 1

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cały sznurek tureckich samolotów pasażerskich. Wszystkie lecą z Turcji do Moskwy lub Petersburga. Natomiast z tych miast codziennie wylatuje kilkadziesiąt samolotów do Kaliningradu. 

Ff-SR42XgAEZQMm.jpg

• 1

Biedronka.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dzisiaj w moim szpitalu było zebranie informacyjne dotyczące "profilaktyki jodowej". 

Jeśli zostanie ogłoszony alarm o skażeniu, to pracownicy szpitala otrzymają tabletkę zawierającą wysokie stężenie stabilnego jodu.

Co ciekawe, jak np. ja pracująca od poniedziałku do piątku, nie mogę się zgłosić po tabletkę jeśli alarm zostanie ogłoszony w sobotę, tzn, jeśli mieszkam kilka minut od pracy, to nie dostanę...

Jodek sodu jest dostępny w aptekach, ale tylko na receptę. Od woli i wiedzy lekarza zależy czy przepisze. Z drugiej strony, w razie ogłoszenia alarmu będzie można otrzymać jod na terenie swojej gminy w punktach wyznaczonych przez organy samorządu terytorialnego. Będzie armagedon jak na otwarciu nowej biedronki / lidla ...

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Coś na temat grabieży pralek automatycznych.  Rosja to "potęga" :facepalm:

https://www.youtube....an-M2V88&t=251s

Obserwuję ten kanał na Youtube od jakiegoś czasu. Myślę, że koleś jest jak najbardziej wiarygodny. A sporo ciekawego kontentu na temat Rosji podaje. 

• 0

cichah2o.
Reputacja

Napisano

Na zagranicznym portalu dzisiaj rano znalazłem informację, że Irańskie II-76 - samoloty transportowe zostały zniszczone przez niezidentyfikowane siły powietrzne. W samolotach były drony.

Nie mogę tego potwierdzić, wydaje mi się, że to Izrael zaatakował, we wrześniu też przeprowadził tam atak.

• 0

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

^ To nic nadzwyczajnego. Izrael i Iran są na wojennej ścieżce od wielu lat. Izrael wielokrotnie atakował irańskie cele na terenie Syrii. 

Polski generał Piotr Trytek stanie na czele unijnej misji szkoleniowej ukraińskich żołnierzy. Nie Niemiec, nie Francuz a Polak, to jest wyróżnienie. 

https://twitter.com/...705372328796160

https://twitter.com/...940544194318336

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z tymi dronami też jest niespecjalnie. Posiadają one silniki  pewnej austriackiej firmy. Problem w tym, że ze względu na sankcje nałożone na Iran, nikt nie może tych silników w sposób legalny sprowadzać do Iranu.

Znaleziono i na to sposób, od dawna na świecie w tajemniczych okolicznościach kradziono te właśnie silniki zamontowane już w samolotach. Co więcej, wymontowywano je z chirurgiczną precyzją i w różnych państwach podczas postoju samolotów na lotniskach, również tych prywatnych. To nie są małe silniki, więc w operacji musiało brać sporo osób.

Fala kradzieży rozpoczęła się w 2000 r. Wiadomo, że w ciągu 12 lat skradziono ponad 130 silników Rotax 912 i sześć silników Rotax 914. Większość incydentów miała miejsce w krajach Unii Europejskiej. Najwięcej – 36 silników – skradziono w Wielkiej Brytanii, gdzie do zbadania sprawy wezwano krajowy zespół wywiadowczy, zajmujący się przestępczością zorganizowaną.

Tyle w UK. Oprócz tego skradziono 31 egzemplarzy w Niemczech, siedem w USA i cztery w Rosji.  W 2014 r. zatrzymano w Niemczech grupę Irańczyków, która próbowała wywieźć z kraju 61 silników.

Teraz, zestrzelone drony posiadają na silnikach znaki zarejestrowane jako ukradzione np. pięć-dziesięć lat temu.

Taka ciekawostka...

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ukraina nie jest w NATO a już 8 miesięcy odpiera trzydniową operację specjalną. 

Ta wojna pokazała nam że Rosja militarnie jest słaba a wszystkie te przedwojenne brednie o tym że w trzy dni zdobędą Warszawę można o kant stołu potłuc. 

Szczerze powiedziawszy to tej wojnie bliżej jest do zachód vs Rosja niż Ukraina vs Rosja. O tym, że Warszawy Rosja nie zdobędzie w trzy dni to pisałem już dawno(jesteś dobrym archeologiem to pewnie znajdziesz), bo to zwykłe brednie. Ale pisanie, że Rosja nie daje rady Ukrainie to już zwykła manipulacja.

• 0

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych