Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Please log in to reply
2022 replies to this topic

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

tak dla przymnienia czy czasem sie juz troche nie potwierdzilo

http://www.paranorma...wiatowa/page-85

W zasadzie to wystarczy wrzucić moje posty z tematu pandemii, sprzed kilku miesięcy, już wtedy podrzucałem informacje, że zaraz po covid kolejnym punktem planu jest wojna. "Foliarze" o wojnie pisali jeszcze dużo wcześniej, kiedy nikomu to nie przechodziło na myśl w opinii publicznej. Państwa zakończyły pandemię i za chwilę zaczęła się inwazja, przyjmujemy hurtowo dziesiątki tysięcy Ukraińców, którzy nie są zaszczepieni, nikt ich nie sprawdza, nie testuje, nagle nie ma już żadnego zagrożenia. Do tego są miejsca w szpitalach żeby ich leczyć, etc. A Ty jako zwykły Polak nadal możesz dostać gazem za brak maski w biedronce. Niektórzy mają bardzo krótką pamięć.

Schemat identyczny jak na początku roku 2020, nikt już nie myśli, nie analizuje, znowu wszyscy lecą stadnie, tankują tak, że na stacjach limity, wczoraj w Katowicach w 3 bankomatach nie dało się wypłacić nawet 20zł. Znowu blokuje się tych, którzy mówią inaczej, jest tylko jedna strona propagandy dostępna, można odnieść wrażenie, że jeszcze trochę, a Ukraina podbije Rosję. Mam deja vu dosłownie...

• 0

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Minęło raptem 4 dni a już dowiadujemy się, że żadnej wojny nie ma, że to tylko spisek Big Army ...

• -1

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

• Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Master porownaj sobie Rosje przed Putinem z Putinowska. Ogromna roznica. Rosja nie upada i nie jest dobrze mowic w ten sposob. To jest po prostu niedocenianie wroga i jego mozliwosci przetrwania trudnej sytuacji.

Daj jakies argumenty, ja przytoczylem swoje. Mozesz je podwazyc, zapraszam do dyskusji. Bo dyskutowanie na zasadzie "zobacz sobie to tamto i w ogole to nie wolno tak mowic" jest troche glupie. Rosja to biedny kraj, ich armia jest slaba w porownaniu do Chin, USA, sil NATO czy EU. Maja sporo smiercionosnej broni to fakt - i to jest jedyny ich atut w konflikcje konwencjonalnym/atomowym bo w ekonomicznym nie maja juz zadnych argumentow. Poza tym to biedny, zacofany kraj, objety propaganda, w ktorym obecna srednia dlugosc zycia chlopa to jest 60 lat. Takie to mocarstwo i taki to wspanialy kraj. Nikt nie chce za taki kraj umierac i widac to po rosyjskich wojskach. Rosja od dawien dawna balansuje na granicy upadku i tylko gaz i ropa trzyma ich na powierzchni. W zwiazku ze zmianami w oplatach przesylowych, stawiajacej sie Polsce i Ukrainie pozostala im wojna i przejecie kontroli w Ukrainie. Tyle, ze chyba nie wszystko poszlo tak jak sie psychol spodziewal. 

"Mocarstwo" w formie:

Szybki update z trwającego wydarzenia "Upadek gospodarczy Rosji":

- Oficjalne notowania Rubla nie istnieją. Rynkowe mówią mniej więcej o kursie ~110 USD/RUB (w piątek było 85), ale niektóre z banków rosyjskich kwotują nawet 170 USD/RUB
- Giełda w Moskwie nie działa, a nawet jak zacznie, to inwestorzy (dotyczy nierezydentów) mają zakaz sprzedaży (nie krótkiej sprzedaży, a zakaz sprzedaży) akcji spółek rosyjskich.
- Bank Rosji podwyższył w nocy stopę procentową z 9.5% na 20% (!)
- Ponieważ Rosja straciła możliwości stabilizowania waluty, to nakazuje firmom sprzedaż obcych walut.
- EBC spodziewa się bankructw banków rosyjskich.

Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 28.02.2022 - 10:17

• 2

kubinnn.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ciekawostka: 90% przebadanych kont (Facebook, Twitter, YouTube) zaangażowanych w dystrybucję treści prorosyjskich lub negujących sens polskiego wsparcia dla Ukrainy wcześniej aktywnie dystrybuowało treści przeciw szczepieniom na COVID-19.
Źródło: http://ibims.pl/komunikat-ws-szerzenia-dezinformacji-ws-sytuacji-na-ukrainie-w-polskiej-przestrzeni-internetowej/?fbclid=IwAR2Z3hGMr0Kv7IHinFHaR_9UDR5taqL6SJhkraAgOlKviNBnZOGge2vVOis 

Użytkownik kubinnn edytował ten post 28.02.2022 - 12:40

• 1

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No ja juz dalem swoj argument, porownaj Rosje przed Putinem z Putinowska, w sensie jakies dane, statystki, Rosja nie upadnie nawet jak ja odetna mocno.
  • 0

kuba9449.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A więc jednak... https://wydarzenia.i...ili,nId,5860765

Ciekawe czy wszyscy co tak podnieśli larum na te informacje będą mieli jaja przyznać się do błędu.

Użytkownik kuba9449 edytował ten post 28.02.2022 - 13:54

• -1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

O jakich jajach piszesz? Czytałeś to info w całości? Utracono kontakt z nimi więc przyjęto że zginęli.Jak zawsze na wojnie jest zamieszanie.
Ale widzę że to woda na młyn foliarskich teorii.
  • 1

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@kuba9449

Według mnie to świetna informacja, że oni wszyscy przeżyli. Uważasz, że po wzięciu ich do niewoli Rosjanie zostawili im telefony komórkowe, żeby mogli zadzwonić do dowództwa i poinformować, że żyją?

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Magda72

Trochę było inaczej. Pierwotna wersja tej historyjki brzmiała '

Na Wyspie Węży zginęło 13 obrońców wysepki. Na żądanie poddania się wyciągnęli środkowy palec z krzykiem s...

https://www.polsatne...m-i-smiglowcom/

Sądzę, że autor tej powiastki, chcąc bardziej ją udramatyzować, sięgnął do powiedzenia Pierre Cambronne w czasie bitwy pod Waterloo. Powiedział on podobno na propozycję poddania  Gwardii Cesarskiej Anglikom krótkie słowo "Merde!"  Prawda, że to zrobiło wrażenie ?

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@kpiarz

Autentyczności nagrania rozmowy z rosyjskim okrętem jeszcze nikt nie podważył, natomiast faktycznie nikt nie nagrał tego jak ukraińscy pogranicznicy giną.

Nie wiem czemu ma służyć robienie shitstormu wokół tej historii.

• 1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Magda72

Trochę było inaczej. Pierwotna wersja tej historyjki brzmiała '
Na Wyspie Węży zginęło 13 obrońców wysepki. Na żądanie poddania się wyciągnęli środkowy palec z krzykiem s...

https://www.polsatne...m-i-smiglowcom/

Sądzę, że autor tej powiastki, chcąc bardziej ją udramatyzować, sięgnął do powiedzenia Pierre Cambronne w czasie bitwy pod Waterloo. Powiedział on podobno na propozycję poddania  Gwardii Cesarskiej Anglikom krótkie słowo "Merde!"  Prawda, że to zrobiło wrażenie ?

A ja myślę że Fiutin jest bardzo dumny ze swoich wiernych wyznawców i popleczników którzy na tym forum już od dawna sieją dezinformację i ośmieszają bohaterów.
Tak, powiedzieli dosadnie co myślą a jednak ci ich nie zabili podobnie jak tych którzy odmówili tankowania ruskiego statku.
Widzisz morale kacapów równa się okrągłemu zeru.
  • 2

kuba9449.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

O jakich jajach piszesz? Czytałeś to info w całości? Utracono kontakt z nimi więc przyjęto że zginęli.Jak zawsze na wojnie jest zamieszanie.
Ale widzę że to woda na młyn foliarskich teorii.

O właśnie takich jajach żeby przyznać że "foliarskie teorie" po raz kolejny stały się faktem i przeprosić ludzi którzy je opublikowali.

@kuba9449

Według mnie to świetna informacja, że oni wszyscy przeżyli. Uważasz, że po wzięciu ich do niewoli Rosjanie zostawili im telefony komórkowe, żeby mogli zadzwonić do dowództwa i poinformować, że żyją?

A gdzie ja tak napisałem? też uważam że to świetna wiadomość że pokazali klasę, nie poddali się i jednak żyją.

• -2

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@kuba9449

Ale foliarską teorią nie jest twierdzenie, że oni przeżyli tyko doszukiwanie się w tym fakcie drugiego dna/spisku.

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Magda72

Morale kacapów za Putina nie są chyba takie złe, skoro wyżej wymienieni potrafili wygrać II wojnę w Czeczeni, wojnę w Gruzji, anektować Krym i dobrze namieszać w czasie wojny w Syrii.

Natomiast teraz, w czasie tej wojny, panuje kompletna dezinformacja, fałszowanie filmów i zdjęć, że trudno powiedzieć, jak w zasadzie wygląda sytuacja na froncie.

Dla przykładu : Ukraina twierdzi, że wojsko rosyjskie nie ma paliwa i chodzi  z kanistrami do stacji benzynowych. Gdyby to była prawda, to dlaczego Rosjanie wysadzili w Ochtyrce w obwodzie sumskim  bazę paliwową? Przecież łatwiej byłoby ją zdobyć i mieć paliwo dla swych wojsk.

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@kpiarz

Ja na temat ich morale nie będę się wypowiadać, ale sądząc po filmach z ostrzału rakietowego osiedli mieszkalnych w Charkowie mają na pewno problem z moralnością.

• 1

Also tagged with one or more of these keywords: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych