Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

• Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale w ogóle nie przeszkadza im to w tym żeby później chwalić się w sieci jakie sieją spustoszenie w rosyjskiej armii Javelinami i tureckimi dronami. Wygląda to trochę tak jakby ciężki sprzęt operował w małych ilościach a całą resztę trzymają na czarną godzine. A mają tego sprzętu bardzo dużo, przestarzałego ale dużo. 

Zobaczcie jeszcze jak wygląda ukraińska armia a jak rosyjska. Putin posyła ich na pewną śmierć wyglądają jak bezdomni, nie mają hełmów kamizelek, no dwa hełmy które przypominają mi czasy drugiej wojny światowej. Armia poborowa stanowi trzon rosyjskiej armii. 

Po pierwsze widac, ze hipermocarstwo nadal stawia na taktyke "jest nas mnogo" i wysylanie miesa armatniego, to bez zadnych zludzen. Po drugie to elementy Zachodniej propagandy w celu utrzymania morale Ukraincow. Caly konflikt jest przedstawiany tak jakby z potezna armia rosyjska wyposazona w miliony ton ciezkiego sprzetu i pojazdow bojowych walczyly chlopaki z piechoty wyposazone w molotowy i pistolety. Tymczasem mialo juz miejsce kilka powaznych starc pancernych, po prostu niewiele jest z tego materialow, a nawet jezeli sa to sa cenzurowane bardzo szybko. 

Sberbank zniknie z Europejskiego rynku. Cena akcji w przeciagu ostatnich 2 tygodni spadla z 14.5$ do 0.21$.

Szybko upadaja ich spolki po delikatnych sankcjach... jak na hipermocarstwo. 

Mysle, ze sa inne niz wojna nuklearna powody tego iz Putler siedzi w bunkrze.

Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 02.03.2022 - 08:44

• 2

stiv mayster.
  • Tematów: 3
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Ja napiszę tak, wiemy od czego obecnie są te Wolne media, tylko i wyłącznie od propagandy, a nie informowania ludzi o różnych wydarzeniach. Wiemy jak potrafią zastraszać i manipulować społeczeństwo choćby na przykładzie pandemii i 5 fal. Przez ostatnie dwa lata tylko szczepienia, fale, obostrzenia, zakazy, nakazy, kwarantanny i kneblowanie pod groźbą mandatu za swobodne oddychanie. Po ulokowaniu Rosyjskich wojsk przy granicy z Ukrainą, pstryk i pandemii nie ma, większość europejskich krajów znosi restrykcje i to na prędkości. Do Polski trafia dziennie niby po 100tyś niby Ukraińców, a tak na prawdę to wszystkich jak leci i to widać na różnych filmikach, nie szczepieni, już nie potrzeba testowania i kwarantann itd..... Obecnie ta propaganda w TV czy portalach internetowych przechodzi sama siebie, Putin to bandyta i diabeł, a zachód to anioły :). Nic nie dzieję się bez przyczyny i Putin nie naszedł Ukrainy przecież z nudów :) Nie wiem czy można tutaj ale zamieszczam ciekawy konspiracyjny filmik o niby biologicznych laboratoriach na Ukrainie, w które umoczony jest niby zachód. Dziwnie trochę ta wojna wygląda.

https://rumble.com/v...aboratoria.html

• -4

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Stan hipermocarstwa na 02.03.2022:

- Lider siedzi w okopie chowajac sie zapewne przed swoimi

- Sberbank na rynku europejskim upada

- Gazprom traci ponad 93%

- Doniesienia z Rosji mowia o kursie wymiany rubla na usd na poziomie 250 rubli za 1 dolara

- Bankomaty nie dzialaja

- Stopy procentowe jednym ruchem wzrosly z 10% na 20%

- Co nie przeklada sie na lepsze zwroty z obligacji bowiem rzad zawiesil wyplaty odsetek z obligacji

- Rosyjscy oligarchowie na czele z Abramovichem wyprzedaja majatki i nieruchomosci

Ukraina broni sie nadal. Nieprawdopodobne osiagniecia genialnego wodza, ktory schowany w dziurze znowu rozgrywa Europe i Zachod jak chce.  :>

a napiszę tak, wiemy od czego obecnie są te Wolne media, tylko i wyłącznie od propagandy, a nie informowania ludzi o różnych wydarzeniach. Wiemy jak potrafią zastraszać i manipulować społeczeństwo choćby na przykładzie pandemii i 5 fal. Przez ostatnie dwa lata tylko szczepienia, fale, obostrzenia, zakazy, nakazy, kwarantanny i kneblowanie pod groźbą mandatu za swobodne oddychanie. Po ulokowaniu Rosyjskich wojsk przy granicy z Ukrainą, pstryk i pandemii nie ma, większość europejskich krajów znosi restrykcje i to na prędkości. Do Polski trafia dziennie niby po 100tyś niby Ukraińców, a tak na prawdę to wszystkich jak leci i to widać na różnych filmikach, nie szczepieni, już nie potrzeba testowania i kwarantann itd..... Obecnie ta propaganda w TV czy portalach internetowych przechodzi sama siebie, Putin to bandyta i diabeł, a zachód to anioły :). Nic nie dzieję się bez przyczyny i Putin nie naszedł Ukrainy przecież z nudów :) Nie wiem czy można tutaj ale zamieszczam ciekawy konspiracyjny filmik o niby biologicznych laboratoriach na Ukrainie, w które umoczony jest niby zachód. Dziwnie trochę ta wojna wygląda.

https://rumble.com/v...aboratoria.html

Niestety powielil pan wielokrotnie obalana teorie konspiracyjna. 

Poza tym chyba tylko konkretni foliarze wylapuja teraz niektore newsy, chodza i krzycza po necie chwalac sie, ze oni zdemaskowali media bo Duch Kijowa tak naprawde nie istnieje. Prawdopodobnie kazda rozsadna osoba wie, ze media raportuja dla dobra sprawy tylko to co powinny i wiekszosc z tego co sie pojawia to propaganda w celu podbicia morale Ukraincow, ktorzy bronia sie przed terrorystami. Tylko na takie miano zasluguja Putler razem ze swoja swita. 

Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 02.03.2022 - 17:26

• 4

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

(...)

Na Ukrainie jest niski poziom zaszczepienia przeciw odrze - choroba wraca, czy wymieszanie ich dzieci z naszymi nie spowoduje epidemii tej choroby u nas? 

Wojna to ogromna tragedia, ale czy nasze Państwo nie zapomina w tej sytuacji o swoich obywatelach? Powinniśmy pomóc tym ludziom, ale w pierwszej kolejności myśleć jak zabezpieczyć interesy nasze i naszych dzieci. 

Masz rację. Pozostawmy je na Ukrainie. Najwyżej podczas bombardowania/ostrzału na oślep/ itp. wojskowych fantazji stracą życie. Ale najważniejsze jest to, że nikogo nie zarażą. W życiu już tak jest, że staje się przed jakimś wyborem - wybiera się czasami ten, który przynosi mniejsze szkody (bo mamy taki luksus).

Swoją drogą warto prześledzić plusy i minusy po postami. Jakoś tak przypadkowo (?) pokrywają się ze stronami w dyskusji o COVID19. Skłonności rusofilskie pokrywają się z negatywnym stosunkiem do szczepień.  :> 

• 3

cichah2o.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie śledzę plusów i minusów, nie interesująą mnie. Widzę natomiast brak planu w działaniach rządzących.
Np u mnie w mieście UM zrobił magazyn, punkt koordynacyjny, a jakaś organizacja charytatywna zrobiła swoje i dopomina się aby ją informować o wszystkim itp. Powinien być plan, jednolity system, przyjmujemy, sprawdzamy kto co i jak, badamy, potem rozsyłamy po Polsce.. Teraz na granicy jest ogromny chaos, każdy może podjechać, wziąć kogoś, oszukać, porwać itp. Nikt nad tym nie panuje..
  • 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Masz rację. Pozostawmy je na Ukrainie. Najwyżej podczas bombardowania/ostrzału na oślep/ itp. wojskowych fantazji stracą życie. Ale najważniejsze jest to, że nikogo nie zarażą. W życiu już tak jest, że staje się przed jakimś wyborem - wybiera się czasami ten, który przynosi mniejsze szkody (bo mamy taki luksus).

To może skoro stoimy przed takim wyborem i wpuszczamy do siebie setki tysięcy niezaszczepionych, nieprzebadanych ludzi to może też jednocześnie przestaniemy prześladować swoich obywateli w marketach za brak maseczek? Ukraińcy 500+, darmowy dostęp do lekarza, darmowa komunikacja, darmowe mieszkania..no super, co jeszcze? Może za chwilę będziemy zmuszeni oddawać im swoje samochody i domy? My jeszcze w ogóle jesteśmy obywatelami swojego kraju czy jakimś sortem piątej kategorii? Bo ja żeby się dostać do lekarza muszę zabulić kilka stów, albo czekać kilka miesięcy, a jeszcze jak jestem niezaszczepiony to w ogóle dobrze, że mnie ktoś raczy przyjąć. Ukraińcy na dzień dobry cyk myk. Naprawdę wam to nie przeszkadza? No to nieźle. Aha i nie płaczcie jak za pół roku butelka kujawskiego będzie kosztować 20zł, bo chyba nie myślicie, że to wszystko co oferujemy to z pieniędzy, które spadły z nieba? Oczywiście, że to z naszych podatków i to my będziemy ich sponsorami i utrzymankami. Inflacja wywali tak w kosmos, że to co mamy teraz to dopiero rozgrzewka. Później oczywiście podnoszenie stóp procentowych, a Ci co mają kredyt 100 000 będą w odsetkach spłacać dwa dodatkowe kredyty.

Wygląda, że wszystko idzie zgodnie z planem. Kiedy ja to już tutaj pisałem, że po pandemii kolejnym punktem przedstawienia jest wojna? No z dobre kilka miesięcy temu, foliarze pisali jeszcze dużo wcześniej, zaraz po wybuchu pandemii. To doprowadzi do takiego kryzysu, że jedynym wyjściem będzie zapowiadana przez Klausa Schwaba czwarta rewolucja przemysłowa. Sankcje nałożone na Rosję to broń obusieczna, tylko czekać jak zostaną ogłaszane upadłości, oraz bezwartościowość gotówki, w konsekwencji czego zaczną wprowadzać elektroniczną gotówkę. Nie da się wykluczyć tak wielkiego mocarstwa ze świata bez konsekwencji dla innych. Na razie Rubel jest warty tyle co papier toaletowy, ale poczekajmy co będzie dalej. Mam nadzieje, że się mylę, ale ciężko mieć nadzieje, gdy w przeciągu ostatnich 2 lat sprawdziło się 99% teorii spiskowych. Ta wojna była planowana, ta wojna była potrzebna i ta wojna musiała się wydarzyć.

Swoją drogą warto prześledzić plusy i minusy po postami. Jakoś tak przypadkowo (?) pokrywają się ze stronami w dyskusji o COVID19. Skłonności rusofilskie pokrywają się z negatywnym stosunkiem do szczepień.  :>

Nie, po prostu jak ludzie nie potrafili myśleć przy pandemii, tak trudno oczekiwać, że zaczną myśleć podczas wojny. Tak jak wykupowali tony papieru w marcu 2020r do dziś nie wiadomo po co, tak samo teraz tankują do betoniarek i taczek. Po prostu ludzi, którzy myślą, analizują, podchodzą do wszystkiego na chłodno jest mniej, a tych lecących za propagandą waloną z każdej strony jest ogromna większość. Dlatego mniej więcej opinie pokrywają się tutaj i tutaj. :) Trudno przecież wymagać od ludzi, którzy nie kierowali się żadną logiką i byli jak zahipnotyzowane stado baranów idących na rzeź podczas pandemii, że nagle podczas konfliktu dostaną olśnienia i będą w stanie przeanalizować coś więcej niż nagłówek z onetu.

• 2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ta korelacja jest niesamowita:

comment_1646222080N8uZiSZwlIRambGuTaOAk9

Co do szczepień i chorób wśród uchodźców:

https://bezprawnik.p...e-cudzoziemcow/

"Zgodnie z opublikowanymi informacjami, nie potrzeba nawet zbyt wielu formalności. Szczepienie cudzoziemców jest dostępne dla wszystkich uchodźców, zagranicznych studentów, doktorantów, dyplomatów, osób z zezwoleniem na pracę w Polsce oraz współmałżonków i dzieci z prawem pobytu w naszym kraju.

Ministerstwo Zdrowia przypomina, że w Polsce zaszczepić się mogą nie tylko osoby pełnoletnie, ale także dzieci i młodzież powyżej 5. roku życia. Co szczególnie ważne: brak numeru PESEL nie stanowi przeszkody w procedurze szczepienia. Wystarczy zgłosić się do lekarza.

Potrzebny jednak będzie jakiś dokument potwierdzający tożsamość. Może to być paszport, ale także dowód osobisty, lub tymczasowe zaświadczenie tożsamości cudzoziemca. Ministerstwo podpowiada, by w miarę możliwości za każdym razem posługiwać się tym samym dokumentem"

https://www.dziennik...1000304204.html

• 2

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ten Eryk skasował konto na twitterze. Nie wiem, co wcześniej pisał, bo nigdy go nie widziałem. Może ktoś założył konto tylko po to, żeby napisać taki absurdalny komentarz.
Takich co nie wierzą w tą wojnę jest raczej bardzo niewielu. Część z nich to fanatycy teorii spiskowych, a resztę stanowią ludzie, którym nie mieści się to w głowie, że coś takiego może się dziać w dzisiejszych czasach.
  • 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Zaciekawiony

Nie rozumiem, dlaczego wklejasz taki durny post. Ktoś wyraźnie kpi, że wojny nie ma, aby zarobić sobie kilka lajków, a ty traktujesz go jako antyszczepionkowca. I po co Ci to ?To mi przypomina jakiegos youtubera, który nakręcił jakiś filmik o płaskiej ziemi, aby w przeciągu kilka tygodni mieć kilkaset tys. wyświetleń. Większość wchodziła tylko po to, aby zobaczyć, w jaki sposób próbuje uwiarygodnić swe historyjki.

Może Ty też w jakiś sposób przez tego typu posty chcesz zaistnieć w temacie ?

• 1

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

https://twitter.com/...996906151886862

Na zalaczonym filmie mozemy zaobserwowac defilade wojskowa w Chersoniu. Nieprawdopodobna taktyka, kunszt strategiczny zmechanizowanych wojsk rosyjskich.

Obawiam sie, ze Rosja i Putin sa faktycznie duzym zagrozeniem dla USA i NATO. Mysle, ze ogladajac takie obrazki z dronow czy satelit generalowie Sojuszu moga masowo pekac ze smiechu tym samym obnizajac nasze zdolnosci strategiczne. Mam nadzieje, ze nie ogladaja tego nasi zolnierze bo nie daj Bog jeszcze oni poumieraja na skurcze brzucha od smiechu.

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@NoMensNo

Jak jednak widzę parę wyjątków od tej reguły i bardzo mnie to cieszy.

W sumie nie ma się czemu dziwić: żyjemy w takich czasach, że wiele osób w pandemię uwierzy jedynie wtedy, gdy będzie to pandemia Eboli o śmiertelności 50%, a w wojnę wtedy, gdy będzie atomowa, na pełnym wypasie. 

Smutne, ale niestety prawdziwe.

• 3

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wygląda, że wszystko idzie zgodnie z planem. Kiedy ja to już tutaj pisałem, że po pandemii kolejnym punktem przedstawienia jest wojna? No z dobre kilka miesięcy temu, foliarze pisali jeszcze dużo wcześniej, zaraz po wybuchu pandemii. To doprowadzi do takiego kryzysu, że jedynym wyjściem będzie zapowiadana przez Klausa Schwaba czwarta rewolucja przemysłowa. Sankcje nałożone na Rosję to broń obusieczna, tylko czekać jak zostaną ogłaszane upadłości, oraz bezwartościowość gotówki, w konsekwencji czego zaczną wprowadzać elektroniczną gotówkę. Nie da się wykluczyć tak wielkiego mocarstwa ze świata bez konsekwencji dla innych. Na razie Rubel jest warty tyle co papier toaletowy, ale poczekajmy co będzie dalej. Mam nadzieje, że się mylę, ale ciężko mieć nadzieje, gdy w przeciągu ostatnich 2 lat sprawdziło się 99% teorii spiskowych. Ta wojna była planowana, ta wojna była potrzebna i ta wojna musiała się wydarzyć.

Robi sie grubo widze xDD

Stary skoro ty tak kozacko przewidujesz przyszlosc i to wszystko jest takie luzackie dla twojego super analitycznego umyslu to czemu nie popykasz sobie na gieldzie? Mysle, ze majac te 50 000 na tym konflikcie w tydzien na spokojnie mogles zarobic pare baniek i nie musialbys juz otwierac ludziom oczu na forach takimi glebokimi myslami tylko czilowalbys na jakichs Bahamach w sloneczku klepiac po ... jakies fajne modelki?

Jak nie znasz mechanizmow gieldowych i instrumentow to wal na pw naucze cie.

ps.

I co tam jeszcze po tej wojnie bedzie, daj jakies pewniaczki bo jak Ty nie korzystasz to moze chociaz mi sie uda pare zlotych dorobic do miernej wyplaty, ktora musze oddawac na rzadnych krwi i moich pieniedzy Ukraincow.

Edycja: Staniq

Master, filtruj słowa.

• 4

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To może skoro stoimy przed takim wyborem i wpuszczamy do siebie setki tysięcy niezaszczepionych, nieprzebadanych ludzi to może też jednocześnie przestaniemy prześladować swoich obywateli w marketach za brak maseczek? Ukraińcy 500+, darmowy dostęp do lekarza, darmowa komunikacja, darmowe mieszkania..no super, co jeszcze? Może za chwilę będziemy zmuszeni oddawać im swoje samochody i domy? My jeszcze w ogóle jesteśmy obywatelami swojego kraju czy jakimś sortem piątej kategorii? Bo ja żeby się dostać do lekarza muszę zabulić kilka stów, albo czekać kilka miesięcy, a jeszcze jak jestem niezaszczepiony to w ogóle dobrze, że mnie ktoś raczy przyjąć. Ukraińcy na dzień dobry cyk myk. Naprawdę wam to nie przeszkadza? No to nieźle. Aha i nie płaczcie jak za pół roku butelka kujawskiego będzie kosztować 20zł, bo chyba nie myślicie, że to wszystko co oferujemy to z pieniędzy, które spadły z nieba? Oczywiście, że to z naszych podatków i to my będziemy ich sponsorami i utrzymankami. Inflacja wywali tak w kosmos, że to co mamy teraz to dopiero rozgrzewka. Później oczywiście podnoszenie stóp procentowych, a Ci co mają kredyt 100 000 będą w odsetkach spłacać dwa dodatkowe kredyty.

Daj spokój człowieku. Banki poblokowane, następny przelew z Moskwy, nie dojdzie. Chyba ze kurier ci siano donosi.  :szczerb:

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 02.03.2022 - 21:26

• 1

Lubczyk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Daj spokój człowieku. Banki poblokowane, następny przelew z Moskwy, nie dojdzie. Chyba ze kurier ci siano donosi.  :szczerb:

Niestety, ale dojdzie.

1.Nie wszystkie banki są poblokowane, a blokada zaczyna się 12 marca.

2. Nie wszystkie banki w Federacji rosyjskiej są rosyjskie (dominujący kapitał). Przykładowo w państwie kwitnącej cebuli jest ze 20 różnych banków.

W ogóle to wygląda tak , że najbardziej jak zwykle ucierpi lud pracujący.

• 1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Bez komentarza zamieszczam dla odprężenia.
Proszę moderatorów o wymazanie wulgaryzmów bo są niezgodne z regulaminem a starsza pani nie potrafi.Z góry dziękuję
post-39694-0-19137400-1646256994.jpg

A to do przemyśleniaC__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_1646121447_qz5lrk_500.jpg

Edit: Staniq - zmienione.

Staniq dziękuję 😁

Użytkownik Magda72 edytował ten post 02.03.2022 - 23:21

• 0

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych