Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem, dlaczego wklejasz taki durny post. Ktoś wyraźnie kpi, że wojny nie ma, aby zarobić sobie kilka lajków, a ty traktujesz go jako antyszczepionkowca. I po co Ci to ?To mi przypomina jakiegos youtubera, który nakręcił jakiś filmik o płaskiej ziemi, aby w przeciągu kilka tygodni mieć kilkaset tys. wyświetleń. Większość wchodziła tylko po to, aby zobaczyć, w jaki sposób próbuje uwiarygodnić swe historyjki.

Może Ty też w jakiś sposób przez tego typu posty chcesz zaistnieć w temacie ?

Zaciekawiony jeszcze nic innego tu nie napisał, tylko wstawia jakieś pojedyncze posty, żeby pokazać, że niezaszczepieni = ruskie trolle/głupki. Oprócz fanatyków szczepień nikt nie bierze na poważnie tych bredni. Z tego co widzę to w Polsce nie zaszczepiło się 40% obywateli, czyli jakieś 15 milionów - sporo mamy tych ruskich trolli, agentów i bezmózgów. Tylko czekać jak Putin przyjedzie bronić swojej mniejszości. :facepalm: W sumie czytając posty to widać, że zaszczepieni - brak myślenia, nic nowego. 

Swoją drogą największe zaskoczenia tego konfliktu to dla mnie jak na razie:
1.Kazachstan odmawiający Rosji pomocy(przecież dopiero co Putin ich ratował na ich prośbę)
2.Szwajcaria uderzająca sankcjami(może i symbolicznymi, ale jednak)
3.Abramowicz sprzedający Chelsea, który pieniądze ze sprzedaży chce przekazać na ofiary wojny w Ukrainie(przyjaciel Putina)

Niektóre pozostałe też mogły lekko zaskoczyć, ale już nie tak bardzo jak te powyższe(w mojej opinii).

Według Ruskich planów, RZEKOMO zajęcie Kijowa miało potrwać około dwóch tygodni - duża szansa, że plan zrealizują. Jak ktoś serio myślał, że oni zajmą Kijów w 24h czy 48h to pozdro. To pewnie Ci sami co uważają, że Putin zajmie Warszawę w kilka godzin.

Możecie sobie pisać, że Ruski agent, ale zanim zaczniecie pisać jaki Putin to następca Stalina i w ogóle szatan wcielony to warto pamiętać o tym:
a).2001r - atak USA na Afganistan
b).2002 - Somalia
c).2003 - Irak
d).Pakistan
e).Syria
f).2015 - Libia

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. O, np bombardowanie Jugosławii przez NATO i zrównanie z ziemią Belgradu. Szacuje się, że poprzez "wprowadzanie demokracji" przez USA, zginęło z powodu ich działań ponad milion cywilów. Putinowi jeszcze trochę brakuje do zachodniej demokracji w tym aspekcie. ;)

• -2

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Daniel.

Uspokoiłeś mnie, teraz będę spać spokojnie wiedząc, że jak bomby spadną na Polskę to znak, że na to zasłużyliśmy, bo Amerykanie kiedyś zaatakowali Somalię.

• 3

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie chciałem wchodzić w polityczne tematy ale widze że rubelki nie śmierdzą i niektórzy z historii zapomnieli ile to Polska wycierpiała przez ruski mir. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 02.03.2022 - 23:08

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Putinowi jeszcze trochę brakuje do zachodniej demokracji w tym aspekcie. ;)

Tak jakoś na myśl mi przyszły Gruzja, tłumienie antyrządowych wystąpień w bratnim Kazachstanie, czy choćby stała "pomoc" bratniemu narodowi białoruskiemu. Czy mu brakuje? Ani trochę, jest pod tym względem skończony. Dosłownie.

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Możecie sobie pisać, że Ruski agent, ale zanim zaczniecie pisać jaki Putin to następca Stalina i w ogóle szatan wcielony to warto pamiętać o tym:
a).2001r - atak USA na Afganistan
b).2002 - Somalia
c).2003 - Irak
d).Pakistan
e).Syria
f).2015 - Libia

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. O, np bombardowanie Jugosławii przez NATO i zrównanie z ziemią Belgradu. Szacuje się, że poprzez "wprowadzanie demokracji" przez USA, zginęło z powodu ich działań ponad milion cywilów. Putinowi jeszcze trochę brakuje do zachodniej demokracji w tym aspekcie. ;)

Daniel
I co w związku z tym ?
Co chciałeś przekazać?
Że póki co zginęło mniej ludzi ?
A może wierzysz że Putin chce nas obronić przed zgnilizną zachodu?
Przepraszam ale z Twoich postów przebija właśnie taka narracja.
Miejsce gdzie pracuję jest na trasie emigracji.Mam kontakt z dziesiątkami Ukraińców.Przychodzą z dziećmi by popatrzeć na rybki,chomiki czy szynszyle by dać tym dzieciom odrobinę normalności.Patrzę na nich i widzę bezradność i zagubienie.
Rozmawiałeś z kimś kto uciekł spod Lwowa? Polecam...

Zmieniłem na Putin
Wszystko

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja już widziałem kanały na YT, gdzie ludzie z całym przekonaniem podważali doniesienia o ostrzałach i strzelaniu do cywili, bo na kamerkach z centrum Kijowa nie było nic widać w chwili gdy zaglądali. Oraz powtarzali rosyjską narrację że trwa tam tylko akcja demilitaryzacji banderowców, że te wydarzenia nie są wojną a inne państwa dopiero sankcjami podżegają Rosję do wojny i to musi być tajny plan Rotszyldów czy kogo tam.  I zgadnijcie na jaki temat publikowali filmy wcześniej.

No oczywiście możemy uznać, że osoby stanowiące organizatorów marszów antyszczepionkowych to tylko ludzie żartujący dla lajków, jak tam chcecie.

• 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wysyp nihilistów jest zawsze tam, gdzie się coś dzieje, bo oni muszą zawsze zanegować to, co się właśnie dzieje... Tak już mają. 

Ci nihiliści. 

Szerakles.
  • Tematów: 2
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Daniel chce powiedzieć że jak na Irak usa zrzucało bomby z białym fosforem to zachodnia opinia publiczna klaskała w ręce  i nie było żadnego problemu .

Mnie to wszystko śmieszy  to co widzicie to jedynie zachodnia propaganda widzicie tylko to co macie zobaczyć a Ukraina tak wygrywa że  wciąż cofa się do tyłu ....

Szkoda ludzi ale przede wszystkim powinniśmy myśleć o własnych obywatelach którzy łożą na utrzymanie  swojego kraj .

Skąd wiecie że  ruska armia jest taka słaba ? może tylko udają ? 

Z resztą nikt nie żuca najlepszych jednostek w pierwszych dniach walk .

Był bym bardzo ostrożny  w przyjmowaniu uchodźców wojennych bo następni w kolejce możemy być my  , a jakoś nie wieże że NATO nas obroni ( obronią nas tak samo jak w 39 ) .

A ruscy nie mają w sumie nic do stracenia . 

• -1

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

• Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Daniel.

Uspokoiłeś mnie, teraz będę spać spokojnie wiedząc, że jak bomby spadną na Polskę to znak, że na to zasłużyliśmy, bo Amerykanie kiedyś zaatakowali Somalię.

Podoba mi się logika Daniela. Idę jutro o********ić sąsiada z hajsu bo 6 lat temu jakiś typ ukradł mi portfel. Myślę, ze nie powinien mieć do mnie żalu i pretensji. :>

Daj spokój człowieku. Banki poblokowane, następny przelew z Moskwy, nie dojdzie. Chyba ze kurier ci siano donosi.  :szczerb:

Eee tam to chyba za darmo. Bardziej mi wygląda na przykład kogoś kto przedawkował kanały jutubowe roli, pitonia czy innego veta i po prostu wydaje mu się, że jest otwartym analitycznym umysłem, który rozgrywa światowe elity, które chcą go oszukać i zgładzić.

W miedzyczasie najnowsze doniesienia mowia, ze Putinowe hipermocarstwo od 4 Marca wprowadza stan wojenny. Mocarstwa upadaly, niektore dosc szybko, ale trzeba przyznac, ze tydzien to moze byc jakis rekord. Fundamentalnie ten kraj jest zalosnie slaby. Jest nawet gorzej niz sie spodziewalem bo sadzilem, ze z bolem, krwawiac upadną... acz powoli. Tymczasem okazuje sie, ze to nie Zachod jest uzalezniony od Rosji, ale na odwrot. Co za niespodzianka. Oczywiscie my tez za to zaplacimy i bedziemy krwawic, nie ma rady i zmiana musi kosztowac. Lepiej jednak odpuscic schabowego 3 razy w miesiacu, niz umierac z glodu przez sankcje jak nasi wschodni koledzy.

wulgaryzmy2.gif

blokada5.gif

Faq 3.2

TT.

Użytkownik TheToxic edytował ten post 03.03.2022 - 18:56

• 4

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wcale nie jestem zaskoczony, że tylko tyle zrozumiałaś z tego wpisu.

Daniel
I co w związku z tym ?
Co chciałeś przekazać?
Że póki co zginęło mniej ludzi ?
A może wierzysz że fiutin chce nas obronić przed zgnilizną zachodu?
Przepraszam ale z Twoich postów przebija właśnie taka narracja.

To, żeby zacząć podchodzić do tego konfliktu na chłodno, a nie emocjonalnie. Putin to taki sam zbrodniarz jak i zachód. Różnica jest taka, że on jest zagrożeniem dla nas, a USA jest zagrożeniem dla innych państw - z dala od nas, więc jakoby problem nie istnieje. To jest ten sam przykład jak np zabójstwo obcej osoby, o którym przeczytamy gdzieś w necie - powiemy "eh, zły świat" i za godzinę o tym zapomnimy, ale jak ktoś zabije naszego bliskiego kolegę to przeżywamy to tygodniami, cierpimy, itp itd. Ale z obiektywnego punktu widzenia i jeden i drugi zabójca zrobił to samo i jest taki sam. Może to pomoże zrozumieć niektórym dlaczego nie każdy staje po stronie zachodu w tym momencie i że są miejsca, które wspierają bądź są neutralne wobec tego co robi Putin. Trudno spodziewać się np poparcia dla NATO płynącego z Serbii czy Syrii. To co dziś robi Rosja(bombardowanie Ukrainy) Izrael np robi długimi miesiącami z Palestyńczykami - mam do Ciebie pytanie w związku z tym - z ilu rozgrywek został wykluczony Izrael? Jakie sankcje na nich nałożono? Proponuje wyjść poza zachodnią propagandę i poczytać komentarze ludzi z innych części świata, można się zdziwić - jak z pandemią. :) Jeśli nie widzisz tego zakłamania i tej obłudy zachodniej to przykro mi.

Miejsce gdzie pracuję jest na trasie emigracji.Mam kontakt z dziesiątkami Ukraińców.Przychodzą z dziećmi by popatrzeć na rybki,chomiki czy szynszyle by dać tym dzieciom odrobinę normalności.Patrzę na nich i widzę bezradność i zagubienie.
Rozmawiałeś z kimś kto uciekł spod Lwowa? Polecam...

Porozmawiaj z Syryjczykami, z Irakijczykami...popytaj co z ich krajami zrobiło zachodnie wprowadzanie demokracji. Popytaj o zbombardowane i zrównane miasta z ziemią, ostrzeliwanie cywilów, bloków mieszkalnych, używanie broni zakazanej konwencją genewską...poczytaj ilu dzieciaków każdego dnia ginie na bliskim wschodzie, czy oni są jacyś gorsi od dzieci z Ukrainy? Nie, są po prostu kilka tysięcy kilometrów od naszej granicy, więc mamy to wszyscy totalnie gdzieś.

Pokazałaś w temacie pandemii, że potrafisz myśleć i analizować, to proponuje, żebyś zerknęła sobie na mapę gdzie rozlokowane są bazy NATO i w jaką stronę się posuwają, a potem to samo zrób z bazami Ruskimi. Zobaczysz wtedy czy to aby na pewno Rosja ma mocarstwowe zapędy i prowadzi ekspansje na zachód, czy to może jednak zachód prowadzi ekspansje w kierunku Rosyjskim coraz mocniej ich dociskając. A później sobie zadaj pytanie kto na tej wojnie najwięcej zyskuje niewiele tracąc, a kto wiele traci. Może to Ci trochę zmieni spojrzenie.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 03.03.2022 - 07:22

• 2

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja mam pytanie dla osób, które popierają antyrosyjskie sankcje.

Dlaczego państwa zachodnie nadal korzystają z rosyjskiego gazu, wiedząc, że w ten sposób wzmacnia się gospodarkę rosyjską ? Ba, nawet nastąpił wzrost przepływu gazu w kierunku zachodnim, mimo wzrostu cen. Oczywiście zapłata będzie w dolarach. Moim zdaniem, już po wojnie, większość sankcji zostanie zdjęta i życie potoczy się normalnym torem, bo wojna to wojna, a biznes to biznes.

https://energia.rp.p...y-takze-jamalem

Jest na youtubie ciekawy film o wtorkowym przebiegu walk. Film jest nakręcony przez oficera polskiego, który zna się na prowadzeniu wojny. "Kapitan Lisowski" - taka jest nazwa kanału - popiera Ukrainę i życzy jej zwycięstwa, ale sytuację ocenia obiektywnie. Proponuję oglądnąć ten film.

• 0

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dlaczego państwa zachodnie nadal korzystają z rosyjskiego gazu

Otoz juz wyjasniam - bo potrzebuja. Mam nadzieje, ze rozwiklalem to skomplikowane pytanie, z ktorym nie moglas sobie poradzic.  :>  :papapa: Poza tym Rosja - o ile uda im sie doprowadzic do stracenia/obalenia Putina i puczu ciagle ma szanse na kontakty handlowe i w jakims stopniu naprawienie swojej gospodarki. Nie jest to zadna tajemnica, nie jest to zadna teoria spiskowa (bo zauwazylem, ze niektorzy lubia napisac cos super oczywistego jak np. przy szczepionkach/obostrzeniach, zaczac wmawiac, ze to jakas tam teoria spiskowa byla, po czym chełpić sie jak to teorie spiskowe sie sprawdzaja, Daniel jest tutaj najlepszym przykladem takiego otwartego umyslu) tylko ocena sytuacji na podstawie wypowiedzi politykow. Ja osobiscie mam zupelnie rozne zdanie i Rosje nalezy zetrzec z powierzchni ziemi, przynajmniej gospodarczo i juz nigdy nie handlowac z kims kogo jedynym argumentem i sila jest wymachiwanie przyciskiem od pociskow balistycznych z glowicami nuklearnymi. Co nie zmienia faktu, ze jak wspomnialem - wladze juz teraz mowily, ze Rosja moze jeszcze zatrzymac tego klauna. 

Faktycznie, dla niektorych otwartych umyslow sa proste zasady:

- jak sankcje - to tylko takie zeby zmasakrowac wszystkie gospodarki swiata

- jak wojna - to tylko nuklearna, na wypasie zeby sie swiecilo na zewnatrz 24/7

- jak wirus - to tylko taki z 50% smiertelnoscia zeby ludzie zdychali na ulicac

***Nowosci z Gigamocarstwa***

Od dzisiaj od godziny 9:00 kazdy zakup obcej waluty (eur, dolar, funtow...) zostaje obarczony 30% podatek (oplata). Jest to zarzadzenie Banku Rosji.

To zycze im tam powodzenia w kupowaniu czegokolwiek z EU/USA. 

Użytkownik TheToxic edytował ten post 03.03.2022 - 19:00

• 3

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Master Zgiętonogi

Właśnie, bo potrzebują taniego, rosyjskiego gazu. I to jest najważniejsze niż wojna na Ukrainie. Żaden Niemiec czy też Francuz nie będzie trząsł się z zimna z powodu jakieś Ukrainy, co doskonale przypomina rok 1939, gdzie Francja nie chciała ginąć za Gdańsk.

Pomysł, że w Rosji dokona się przewrót i Putin zostanie obalony jest mrzonką, bo zbyt duże ma on poparcie, a zwłaszcza w wojsku. Rosję popierają Chiny, co nie jest bez znaczenia. Europa nie jest pępkiem świata, bez Europy też się da handlować.

• 1

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Master Zgiętonogi

Właśnie, bo potrzebują taniego, rosyjskiego gazu. I to jest najważniejsze niż wojna na Ukrainie. Żaden Niemiec czy też Francuz nie będzie trząsł się z zimna z powodu jakieś Ukrainy, co doskonale przypomina rok 1939, gdzie Francja nie chciała ginąć za Gdańsk.

Pomysł, że w Rosji dokona się przewrót i Putin zostanie obalony jest mrzonką, bo zbyt duże ma on poparcie, a zwłaszcza w wojsku. Rosję popierają Chiny, co nie jest bez znaczenia. Europa nie jest pępkiem świata, bez Europy też się da handlować.

Dokladnie bo potrzebuja taniego rosyjskiego gazu. Czego nie rozumiesz lub co chcesz przekazac? Nadrzedna zasada jakiejkolwiek akcji ratunkowej i humanitarnej jest to by nie powiekszac strat. Dlatego takie akcje trzeba przeprowadzac z glowa i powoli, uniezaleznienie sie od Rosyjskiego gazu powinno nastepowac powoli, najlepiej latami. To jest tak zwana polityka i dyplomacja. To czy Europejscy politycy faktycznie w ten sposob postapia - sie okaze. Na ta chwile nie ma to wiekszego znaczenia. Nie mozna i nie powinno sie odciac calkowicie Rosyjskiego gazu juz teraz bo wtedy nie tylko nie pomozemy Ukrainie, ale tez zaszkodzimy sobie. To powinien byc dlugi proces, a ludzie powinni dopilnowac wladze zeby ten proces trwal. Aczkolwiek obecna sytuacja na pewno daje tez do myslenia politykom, ze ukladanie sie i robienie interesow z krajem (bo nie mowimy tylko o Putinie, ich liderzy maja wieloletnia tradycje w takich zachowaniach), ktorego lider moze w kazdej chwili zaczac wymachiwac pociskami nuklearnymi nie jest dobrym pomyslem.

Dziwi mnie, ze taki logiczny, otwarty umysl tego nie rozumiem. Czyli uwazasz, ze jedyna wartosciowa pomoc to zakrecenie kurka (po naszej stronie) i rzucenie sie na hurrra wszystkim czym mamy na Rosje i Bialorus? 

Oczywscie, ze sie da handlowac bez EU, dobrze im to idzie jak widac po:

- upadku rubla

- walkach o sprzet w sklepach

- stopach procentowych

- bankructwach bankow i spolek

- oplatach i podatkach narzuconych na obywateli

- drastycznemu zwiekszeniu stop procentowych

- zamykaniu gieldy

- zablokowaniu wyplat odsetek z obligacji

- marszach i protestach w Rosji

- stanie wojenny po niecalym tygodniu bez tego "handlu z Europą" 

- miliardach utraconych przez oligarchow

Zachod jest odbiorca jakichs 45% Rosyjskiego eksportu natomiast jest tez odpowiedzialny za 30-35% Rosyjskiego importu. Tymczasem EU ma zaledwie 7% w imporcie z Rosji i 4% lacznego eksportu. 

Takze powodzenia w zastapieniu partnerow na prawie polowe swojego eksportu. Prosze zaprzestac powielania glupotek i bajek o uzaleznieniu EU (Zachodu) od Rosji.

Gramy pod pucz i przejecie wladzy w Rosji, sa juz zalazki wlacznie z wyznaczona nagroda za glowe Putina. Siedzenie w dziurze to nie strach przed wojna nuklearna tylko przed wlasnymi kamratami. 

Użytkownik TheToxic edytował ten post 03.03.2022 - 19:03

• 2

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Master Zgiętonogi

Powiedz mi, dlaczego :

1. sankcje nie dotknęły jeszcze sektora energetycznego Rosji

2. dlaczego nie nałożono sankcji sektorowych na sprzedaż metali / a w szczególności kobaltu 60 /, poza tym na minerały i drewno, jeżeli wiadomo, że ok. 30% rosyjskiej gospodarki opiera się na tych sektorach ?

Edytowane 12:15

Sankcje nakładane na duże państwo, zawsze mają 2 końce - zagraniczni wierzyciele mają problem z odbiorem swych długów. Japońskie firmy są załamane sankcjami, jako że mogą stracić 150 miliardów $ :

TOKIO – Banki w Japonii, Stanach Zjednoczonych i Europie mierzą się z potencjalnie dużymi stratami związanymi z ich działalnością w Rosji, ponieważ sankcje i exodus globalnych firm zmniejszają szanse na odzyskanie łącznego zadłużenia kraju i firm o łącznej wartości 150 miliardów dolarów.

https://asia.nikkei....Russia-exposure

• 1

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych