Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Za to popierasz Putina jako zbawcę ludzkości?

A może by tak moderacja zareagowała na te ciągłe przekręcanie nazwisk? Bo jeszcze niedawno za coś podobnego w stosunku do Trudeau z Kanady były upomnienia. Emocje za bardzo przejęły tę dyskusję. Można się porzygać od tego ciągłego chwalenia Ukrainy. Zostali zaatakowani i wygląda na to, że na razie bronią się całkiem nieźle. No w porządku, ale to nie znaczy, że nagle stali się jacyś wyjątkowi.

A może by tak raport?

TT.

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Magda72, Zaciekawiony

Chciałabym  tylko nieśmiało stwierdzić, że rząd Ukrainy zatwierdził rok 2022 jako rok Bandery i UPA https://www.polsatne...o-jest-skandal/
Nigdy nie będę popierać państwa, którego główny bohater jest ludobójcą Polaków.

Za to popierasz Putina jako zbawcę ludzkości?
Jesteś z siebie dumna? Sorki Putin pomnika ci nie postawi a dlaczego to sama wiesz i stąd te nerwy

Magda72, ja mam doskonałą zabawę, widząc jak wychodzisz z nerwów i stajesz się coraz bardziej impertynencka. Rób tak dalej :).

Zgodnie z raportem jako że post napisany jest przed zielonym komunikatem proszę o zakończenie offtopu. Dziękuję.

TT.

Użytkownik TheToxic edytował ten post 04.03.2022 - 17:18

• -1

rokr.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A może by tak moderacja zareagowała na te ciągłe przekręcanie nazwisk? Bo jeszcze niedawno za coś podobnego w stosunku do Trudeau z Kanady były upomnienia. Emocje za bardzo przejęły tę dyskusję. Można się porzygać od tego ciągłego chwalenia Ukrainy. Zostali zaatakowani i wygląda na to, że na razie bronią się całkiem nieźle. No w porządku, ale to nie znaczy, że nagle stali się jacyś wyjątkowi.

Moderacja powinna zareagować i z automatu banować osoby które zamiast rozmawiać o obecnej sytuacji której dotyczy temat, spamują sobie osobistymi docinkami na temat własnych poglądów. Nic to do tematu nie wnosi, a odechciewa się czytać 

offtop.gif

TT.

Użytkownik TheToxic edytował ten post 03.03.2022 - 19:16

• 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@up

I rozumiem, że zgłaszasz się jako pierwszy chętny do otrzymania takiego bana za swoją wypowiedź? Nie chcesz, to nie czytaj, nikt cię nie zmusza.

Jestem ciekawy jak wyobrażasz sobie jakąkolwiek dyskusję bez wyrażania poglądów. Jak nie chcesz opinii, to sobie raporty poczytaj, a nie forum. A jak ci opinie przeszkadzają, to przenieś się do takiej na przykład Rosji; może pod przywództwem Putina będzie ci się lepiej żyło, bo tam nie ma za bardzo możliwości wyrażenia własnego zdania.

W obecnej chwili, bardziej wiarygodne stają się przekazy chińskie od ukraińskich, rosyjskich, czy też europejskich. Według Rosji wojny nie ma, a według Europy, Ukraina rośnie do rangi jakiegoś supermocarstwa. A prawda jest taka, że Ukraina ledwo się trzyma i nie potrwa to już zbyt długo.

• 3

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chcę powiedzieć, do jakich nonsensów dochodzi, gdy przesadzamy z nienawiścią do Rosji. Otóż Filharmonia Bydgoska zrezygnowała wykonywania utworów rosyjskich kompozytorów, jako że dyrektorem artystycznym Orkiestry Symfonicznej jest tu od tygodnia ukraiński dyrygent Mykoła Diadiura. Pierwszą ofiarą filharmonii Bydgoskiej padł Piotr Czajkowski i tylko dlatego, że był Rosjaninem / zmarł pod koniec XIX w /.

https://www.tokfm.pl...jkowskiego.html

Niedługo będziemy palić książki Lwa Tołstoja, Puszkina i innych, nieżyjących już pisarzy, tylko dlatego, że mieli pecha być narodowości rosyjskiej.

• 1

cichah2o.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wysławianie Ukrainy to w jakim celu? Nie rozumiem tego, dzisiaj puszczali ich hymn, nawet w Krakowie go wytrąbili w południe, a rmf czytał jakieś wypociny. Na co to jest?

Czytali też jakieś pisma, które Ukraińscy żołnierze skierowali do Rosjan. Było w nich o tym, że będą ich zabijać. Po co takie coś puszczają w radio?
  • 1

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Najeźdźca stracił generała

https://forsal.pl/sw...uchowiecki.html

Ciekawe czy trafił do mobilnego krematorium, jak zwykli rosyjscy żołnierze ...

• 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Źródła i opinie z różnych stron mówią, że w ciągu 2-3 dni w Rosji możliwy jest pucz/przewrót pałacowy, co może oznaczać spacyfikowanie na dziesięciolecia największego agresora na świecie i Nowy Porządek Świata, plus reparacje dla ofiar agresji. Operację przygotowują środowiska związane z Nawalnym i częścią oligarchów, którzy nie godzą się na to co się dzieje. Oby taki scenariusz się zmaterializował.

• 0

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Trochę posprzątałam w temacie ale mam prośbę do wszystkich o dwa głębokie wdechy zanim cokolwiek napiszą. 

Po pierwsze odnośnie reakcji moderacji. Moderacja nie ma oczu dookoła głowy i nie siedzi tu na forum na etacie żeby wisieć 24 godziny, jeśli widzą państwo waszym zdaniem złamanie regulaminu to bardzo proszę wcisnąć raport, wówczas logując się na forum wisi nam komunikat na czerwono. Mam taką zasadę, że gdy widzę raport to w pierwszej kolejności zajmuje się nim, w późniejszym czasie czytaniem tematów. 

Po drugie to bardzo proszę o nie przekręcanie nazwisk bo za to też jest punkt w regulaminie. Magda72 oraz MasterZgiętonogi są w tym pionierami. Póki co wasze posty poprawiłam i tu kończy się już moja cierpliwość więc następnego razu już nie będzie, jest po zielonym komunikacie więc następne obrażanie i przekształcanie nazwiska będzie równało się z warnem plus odpoczynek na kilka dni. Nie potrafisz pisać spokojnie? Ochłoń. 

Po trzecie to nie jest temat o przyznawaniu reputacji tylko o konflikcie na Ukrainie. Mój post ma za zadanie wrócić do wątku głównego i nie jest żadnym powodem aby go cytować i odpowiadać na niego. Od skarg i zażaleń służy opcja pw. Jeśli w dalszym ciągu emocje będą na tyle duże, że znów państwo zaczną naginać regulamin to temat ukryję na kilka dni a nowe powstające na jego miejsce wrzucę do kosza. Dorośli ludzie a zachowują się jak dzieci.

Po czwarte prosiłabym bardzo raz jeszcze o szacunek dla siebie i adwersarza. Wszyscy tworzymy to miejsce i będzie nam miło jeśli atmosfera nie będzie tu napięta. Wróćmy więc do normalnej pisowni i wzajemnego szacunku.

Dziękuję.

Shiver.

Silent Reaper

• Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Źródła i opinie z różnych stron mówią, że w ciągu 2-3 dni w Rosji możliwy jest pucz/przewrót pałacowy..

Można prosić o jakieś konkretne źródła w tej sprawie ?

Użytkownik Shiver edytował ten post 03.03.2022 - 20:30

• 0

cichah2o.
Reputacja

Napisano

I ja chętnie popatrzę w te źródła.

Dzisiaj w pracy rozmawialiśmy o tym, że z Ukrainy i innych regionów gdzie są konflikty i bieda, głównie uciekają bogaci. Biedni najczęściej zostają z tym co mają i najczęściej są to ludzie z wiosek
Wróciłem do domu i na parkingu przed blokiem stoi duża honda na ukraińskich blachach. Od wtorku do jednej z Ukrainek mieszkajacych w bloku przyjechała rodzina. Zdziwiłem się jak tak szybko to ogarnęła, a oni na własną rękę tu przyjechali. Jeszcze nigdzie ich nie zgłaszała. Patrząc na nich nie widać tej biedy o której się słyszy w mediach. Dzieciaki uśmiechnięte, ganiają po placu zabaw, pewnie mysla, ze to wycieczka do Polski.
  • -2

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Niech zgadnę: Ukrainki oczywiście w futrach i z torebkami od Gucciego a dzieci z najnowszymi Ajfonami? Warto podkolorować tę miejską legendę, kolego.

Aha, jeszcze jedno: komuna skończyła się ponad 30 lat temu - teraz nie trzeba nikomu zgłaszać, że przyjechali do ciebie goście z zagranicy.

Użytkownik Kalafiorowa edytował ten post 03.03.2022 - 21:58

• 1

isrin22.
Reputacja

Napisano

W obecnej chwili, bardziej wiarygodne stają się przekazy chińskie od ukraińskich, rosyjskich, czy też europejskich. Według Rosji wojny nie ma, a według Europy, Ukraina rośnie do rangi jakiegoś supermocarstwa. A prawda jest taka, że Ukraina ledwo się trzyma i nie potrwa to już zbyt długo.

Wg ukraińskich raportów Rosja straciła 9000+ żołnierzy, wg zachodnich ok. 5800 i wg rosyjskich 498. Patrząc na filmiki z wojny kłaniałbym się do tej zachodniej opcji (Ukraińskie dane raczej na bank są zawyżane aby podnieść morale) więc będzie pewnie koło 5000-6000 zabitych. To jest już 1/3 tego co stracili w Afganistanie i to tylko w tydzień. 
Ukraina oczywiście tej wojny nie wygra, ale każdy dzień działa na ich korzyść, a dla Rosji już jest to wizerunkowa porażka. Ich armia to w większości szmelc, a sankcje nałożone przez zachód gospodarczo cofną ich o co najmniej 10 lat. Zajmując Ukrainę, będą mieć i tak sporo zabawy z partyzantką która będzie ich cały czas nękać. Dodatkowo pewnie będzie jeszcze wspierana przez zachód. Wygrana Rosji to będzie pyrrusowe zwycięstwo, a Putin swoimi zapędami imperialistycznymi doprowadzi do tego, że zwykły rosjanin nie będzie miał co do gara włożyć. 

Użytkownik isrin22 edytował ten post 03.03.2022 - 22:13

• 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 775
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nigdy nie będę popierać państwa, którego główny bohater jest ludobójcą Polaków.

Nie znasz historii Bandery i Banderowców, jak i UPA. To długi temat, a jak go poznasz, inaczej ocenisz tło historyczne. Po wtóre, może Łupaszka będzie cacy?...

Niedługo będziemy palić książki Lwa Tołstoja, Puszkina i innych, nieżyjących już pisarzy, tylko dlatego, że mieli pecha być narodowości rosyjskiej.

Cóż, książki wybitnych Polaków Rosjanie palili wielokrotnie, a zaczęli jeszcze za cara. Później palili tylko dlatego, że były napisane w języku polskim a nie cyrylicą. Jeszcze później, palili je dla zasady i dlatego, że sprawiało to Polakom przykrość. Kiedy nie mogli czegoś spalić, to zabraniali tego słuchać lub oglądać.

Fajnie tak się żyło z Rosjanami...

cichah2o.
Reputacja

Napisano

Niech zgadnę: Ukrainki oczywiście w futrach i z torebkami od Gucciego a dzieci z najnowszymi Ajfonami? Warto podkolorować tę miejską legendę, kolego.

Aha, jeszcze jedno: komuna skończyła się ponad 30 lat temu - teraz nie trzeba nikomu zgłaszać, że przyjechali do ciebie goście z zagranicy.

NIe, pomyliłaś się.

Dzieci biegały bez telefonów, a matki nie widziałem to nie wiem w czym chodzi. Widziałem tylko auto, dzieci zadbane, normalnie ubrane. 

Co do zgłaszania, to nie musi, ale robiąc to, może dostać pomoc psychologa i skorzystać z tych darów które są zbierane na uchodźców, chociaż tak jak napisałem oni na nich nie wyglądają. Wyglądają jak goście co przyjechali z zagranicy, ale nimi nie są. Dobrze byłoby wiedzieć gdzie i ile osób przyjechało. Dostali już dary od sąsiadów z bloku. Przyjedzie do nas jeszcze jedna rodzina - sąsiadka ma przygotowany pokój i czeka na telefon.

yazdani_15.jpg

Dzielę się moimi spostrzeżeniami a nie wymyślam historyjki. Mam wrażenie, że jeśli ktoś napisze coś przeciw Ukrainie lub za Rosją to jest uznawany za rosyjskiego trolla opłaconego przez Rosjan. A powiedz czy biednych uchodźców (imigrantów) było stać na podróż na Białoruś z Iraku? Czy biedni mieszkańcy Afryki mieli i mają za co opłacić przemytników aby ich przetransportowali przez Morze Śródziemne? Tak samo jest na Ukrainie. Najpierw uciekli bogaci co mieli swoje auta. Potem uciekają ci których stać na autobus lub pociąg, a biedni albo się tułają pieszo albo siedzą w swojej chacie i modlą się aby bomba nie spadła im na głowę.

Patrząc na ten konflikt z daleka widzimy podobieństwo do tego co było w Iraku, Libii, Afganistanie.. Zachód wszedł do tych państw z butami, rozwalił je od środka, często gęsto niszcząc poza celami wojskowymi obiekty cywilne i mordując niewinne dzieci itp. Wtedy to był tylko pasek w wiadomościach obok którego przechodziliśmy obojętnie - dlatego, że działo się to tysiące km dalej.  Też były wymyślane historie żeby usprawiedliwić napaść. Media trąbiły o złych dyktatorach, rebeliantach, broni chemicznej itp Mówili wszystko abyśmy uwierzyli, że ta przypadkiem rozwalona bombą szkoła, była ofiarą za poprawę życia i świata dla mieszkańców tamtych państw. Tak jest i dzisiaj. Jesteśmy karmieni taką ilością propagandy, że nie zdajemy sobie z tego sprawy. Wyłączamy myślenie i ślepo kierujemy się za tłumem. Tak było z covidem, gdy rządzący organizowali bankiety bez dystansu bez maseczek, kiedy Ty nie mogłaś się spotkać z rodziną na święta. Potulnie się na to zgadzałaś. Teraz podważasz każde zdanie które choć trochę odbiega od głównego przekazu.

• 3

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych