Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

katabas.
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie udzielałem się na forum już dawno, teraz, jako że uważam innych użytkowników za może różnych, dziwnych - ale w 99,(9)% przyzwoitych i "ludzkich" ludzi - chciałem zwrócić się z propozycją, prośbą. Rosja prowadzi nazistowski najazd na Ukrainę. To nie jest chwyt retoryczny - postępowanie Rosji to samo jądro nazizmu - odmowa innemu narodowi prawa do istnienia. Hitler odebrał to prawo Polakom, Żydom i innym, szczur Putin - Ukraińcom. Co więcej, on twierdzi, że naród ukraiński nie istnieje! Ja miałem wiele zastrzeżeń co do zachowania państwa ukraińskiego pod kątem kultywowania ideologii banderyzmu i stosunku do Polski, ale teraz to straciło jakiekolwiek znaczenie. Omówimy te sprawy z Ukraińcami po wojnie. Teraz to oni są po stronie cywilizacji i dobra, putinowska Rosja - po stronie infernalnego, ekstremalnego zła. Ludobójstwa. Putinowska Rosja - bo chcę wierzyć, że nie cała i nie przekreślam w swojej świadomości Rosjan do końca. M. in. protesty antywojenne w Rosji dają szansę narodowi rosyjskiemu uniknąć całkowitej hańby i np. ja nie zapominam języka rosyjskiego, który troszkę znam, ani nie usuwam rosyjskich ebooków, jakie posiadam. Choć już chyba nic nie będzie takie samo niestety i odium nazistowskiej wojny przylgnie do Rosji na długo, na jej własne życzenie - bo wg wielu analityków Putin wygrywałby wybory nawet bez fałszowania.

Do rzeczy: sporządziłem po rosyjsku rodzaj "listu", zawierającego obrzydliwie wulgarne wyzwiska pod adresem Putina, putinowskiej Rosji, paru innych polityków z rządu, armii, są tam także "groźby", że np. "nie będzie przebaczenia dla ruskich ludobójców", "będzie Norymberga 2.0 dla ruskich faszystów", radość z klęsk armii itp. Całość jest tak skonstruowana, że obrażana nie jest Rosja jako taka, tylko Putin, armia, putinowska Rosja itp., stąd jeśli email trafi do przyzwoitego - przeciwnego faszyzmowi i ludobójstwu - Rosjanina, to uśmiechnie się i zapewne zgodzi z przedstawianymi tezami, a jeśli do jakiegoś faszysty-putinowca to mu pójdzie para uszami. Porównywanie Rosji do faszyzmu uderzy w samo centrum sowieckiej duszy i o to chodzi, obrazić popierających ludobójstwo do głębi ich serc. No więc zakładamy jakiś lewy email, i rozsyłamy ów list do różnych ruskich zwłaszcza rządowych i medialnych instytucji, banków, których adresy znajdziemy przez google, na oficjalnych stronach, itp. Jest tego całkiem sporo, jeśli się chce szukać. Można jeszcze załączyć obrazek np. z Putinem z domalowanym hitlerowskim wąsikiem. Przykładowo ruskim kolejom, a także klubowi Lokomotiw zwróciłem uwagę, że muszą przygotować się na transporty "Gruza 200", i masa tych pociągów będzie nadzwyczajna, i muszą dobrze przygotować lokomotywy i maszynistów xD Bardzo żałuję, że nie mam hakerskich umiejętności i nie mogę bardziej zaszkodzić ruskim ludobójcom (Anonymous wypowiedzieli im jawnie wojnę). Próbowałem jeszcze wrzucać ten tekst jako komentarze na portalu Komsomolskaja Prawda, ale moderator chyba się pokapował i komentarze pokazywały się tylko mi, a na innym urządzeniu ich nie było. Swoją drogą zajrzyjcie tam, nazistowska propaganda wojny i pranie mózgu, tak skuteczne, że mimo, że wiesz, że to kłamstwa, to pojawia się z tyłu głowy jakaś śladowa myśl "a jeśli to prawda" - masakra!

No więc jak? Pomożecie? Mogę na priv udostępnić tekst po rosyjsku, albo zależy jak kto chce, może sam ułożyć co chce przekazać zbrodniarzom. Rzucam ideę pod rozwagę.

Oprócz tego wsparłem zbiórkę "na uchodźców" godną w stosunku do swoich dochodów pomocą rzeczową, a także podjąłem pewne działania magiczne w stronę szczura Putina (chcesz to wierz ;)). I wszystkich do tego bardzo zachęcam, każdy jak potrafi, i jak może, niech pomaga ukraińskim ofiarom, i szkodzi i lży ruskich zbrodniarzy.

Sorry za edycję, ale jeszcze jedna kwestia przyszła mi do głowy w kontekście toczonej tu dyskusji. Jako że pozycjonuję się jako umiarkowany korona-sceptyk - tzn. wierzę w istnienie wirusa i określone zagrożenie nim, a jednocześnie widzę dziwną-podejrzaną koordynację różnych działań w sprawie pandemii, przykro mi, że część koronasceptyków wprost chodzi na pasku Rosji. Natomiast jest widoczne jak na dłoni, że pandemia została "zakończona" w tydzień. Niedzielski grzmiał o armagedonie Omikrona itp., a tydzień-dwa później mowa o znoszeniu ograniczeń i "początku końca pandemii". Oni wiedzieli wcześniej, że będzie wojna i pandemia przestała być z takich czy innych powodów potrzebna. Więc ją wygasili/zawiesili. Co nie oznacza nieistnienia wirusa.

Użytkownik katabas edytował ten post 04.03.2022 - 04:32

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nigdy nie będę popierać państwa, którego główny bohater jest ludobójcą Polaków.

Nie znasz historii Bandery i Banderowców, jak i UPA. To długi temat, a jak go poznasz, inaczej ocenisz tło historyczne. Po wtóre, może Łupaszka będzie cacy?...

Jeżeli chcesz porozmawiać na temat Bandery i UPA, chętnie wejdę z Tobą w dyskusję, pod warunkiem, że założysz osobny temat.

Niedługo będziemy palić książki Lwa Tołstoja, Puszkina i innych, nieżyjących już pisarzy, tylko dlatego, że mieli pecha być narodowości rosyjskiej.

Cóż, książki wybitnych Polaków Rosjanie palili wielokrotnie, a zaczęli jeszcze za cara. Później palili tylko dlatego, że były napisane w języku polskim a nie cyrylicą. Jeszcze później, palili je dla zasady i dlatego, że sprawiało to Polakom przykrość. Kiedy nie mogli czegoś spalić, to zabraniali tego słuchać lub oglądać.

Fajnie tak się żyło z Rosjanami...

Faktem, jest, że za czasów ZSRR palono i niszczono książki z nieodpowiednią treścią dla reżimu książki. Parę lat temu w Republice Komi spalono książki Sorosa.

Ale dlaczego my, ludzie wolni żyjący w wolnym, demokratycznym kraju mamy powielać błędy innych ? . Chciałam tylko jeszcze dodać na zakończenie, że w czasie II wojny światowej Polacy chętnie słuchali płyty z muzyką Bacha i Beethovena i nie niszczyli płyt. Dlaczego ? Ludzie z pewnym poziomem nabytej lub  wrodzonej kultury nie niszczą dorobku kulturalnego państwa, nawet w sytuacji , gdy są  obecnie w konflikcie zbrojnym. 

Postępek dyrekcji filharmonii bydgoskiej uważam za naganny, bo świadczy to o pewnym prymitywizmie kulturalnym. To samo powiedziałabym o niszczeniu dóbr innych narodów. Na pewno cenię sobie muzykę Mykoły Łysenko ukraińskiego  kompozytora i pianisty, dyrygenta, twórcy ukraińskiej opery narodowej.

• -3

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@cichach20

Samochód jest w dzisiejszych czasach synonimem bogactwa? Odważna teza, wzięta chyba z założeń do Polskiego Ładu.

Koszt podróży na polską granicę imigranta z Iraku porównujesz do kosztu, jaki ponoszą Ukraińcy mieszkający w obwodzie lwowskim (ponad 2,5 mln mieszkańców)?

Rozumiem, że nie chcesz pomagać Ukraińcom, bo Amerykanie bombardowali Bagdad - ten rodzaj logiki zaprezentowali już wcześniej @Daniel. i @kpiarz. Ale nikt was do tego nie zmusza, więc wyluzuj. Wystarczy, że pomagają dobrzy ludzie.

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rozumiem, że nie chcesz pomagać Ukraińcom, bo Amerykanie bombardowali Bagdad - ten rodzaj logiki zaprezentowali już wcześniej @Daniel. i @kpiarz. Ale nikt was do tego nie zmusza, więc wyluzuj. Wystarczy, że pomagają dobrzy ludzie.

Nie, moja niechęć do Ukrainy pochodzi z innego powodu. Dla mnie w większości Ukraińcy, szczególnie ci na zachód od Kijowa są potomkami banderowców i nie dość tego, dalej czczą tego ludobójcę jako bohatera. Nie mają odwagi się przyznać, że ich przodkowie popełnili ludobójstwo, za które wystarczy tylko przeprosić, bo zycia zabitych już sie nie zwróci. Ale oni nawet tego nie potrafią...

• -1

Konrad_GK.
  • Tematów: 126
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Ja trochę z innej beczki - O PUTINIE. Ja dostrzegam DWÓCH RÓŻNYCH PUTINÓW: jeden ten, który ma czarny pas w karate, jeździ na niedźwiedziu itp - bitny, wojowniczy i drugi - tchórzliwy, siedzący teraz w schronie na Uralu (ponoć), separujący się od każdego ogromną odległością. w/g mnie to nie jest jeden i ten sam człowiek tylko oryginalny Putin i sobowtór. No bo przecież po co prezydentowi jakiegoś kraju takie mistrzostwo w karate, umiejętność ujeżdżania misia czy morsowanie? To przecież się wcale w rządzeniu państwem nie przydaje. Żaden (chyba) prezydent na świecie (oprócz Putina) nie ma tych umiejętności. No więc wg mnie ten z tymi zdolnościami to podróbka, sobowtór a ten tchórzliwie ukrywający się na Uralu - to oryginał.

Dążę do tego, że mogło być tak, że sobowtór się usamodzielnił i wypowiedział wojnę Ukrainie. Prawdziwy Putin się wystraszył sobowtóra, jego działań wojennych i zwiał do bunkra. 

Kolejną przyczyną tego dystansowania się od wszystkich może być to, że prawdziwy Putin jest na coś poważnego i bardzo zaraźliwego chory i po prostu każe stawać od siebie każdemu na kilka metrów BY NIKOGO NIE ZARAZIĆ. No więc wtedy to nie byłby lęk Putina o własne zdrowie ale ostrożność wobec innych.

Oczywiście powyższe zdania NIE SĄ OBRONĄ WŁADYMIRA. W/g mnie on jest zbrodniarzem wojennym, jestem całym sercem P/NIEMU i ZA UKRAINĄ. 

• -3

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Czytając ostatnie strony tematu i widząc co dzieje się w opinii publicznej mamy wypisz/wymaluj pandemie 2.0 tylko w wersji wojennej:
1.Jeden jedyny słuszny przekaz
2.Każdy kto się nie zgadza to ruski troll i agent
3.Wykupowanie papieru i makaronu/wykupowanie paliwa i wyciąganie gotówki z banków
4.Każdy ekspert oceniający sytuacje inaczej = ban/cenzura
5.Każdy kto nie podnieca się Ukrainą = również troll/agent/foliarz

Tak jak na początku pandemii za brak maseczki w galerii szło wyłapać w ryja, tak dziś można wyłapać za jakiekolwiek krytykujące słowo w kierunku Ukrainy bądź jakąkolwiek obronę w kierunku Rosji. W przypadku pandemii potrzeba było jakieś mniej więcej półtora roku, żeby ludzie zrozumieli jakie to było przedstawienie, a dziś maseczki noszą tylko Ci, którzy boją się mandatu lub są wyznawcami covida. Z wojną może być trudniej - po pierwsze propaganda ruszyła z jeszcze większą siłą, po drugie wojna działa dużo bardziej na emocjach niż pandemia mimo wszystko. Wiadomo, przez jakiś czas chwytało "załóż maseczkę, ty morderco, dla ciebie nie liczy się życie ludzi po 80tce", ale jednak to nie to samo co narracja wojenna. Na szczęście spora grupa ludzi nauczona przedstawieniem pod tytułem "covid" od razu podeszła do tematu na chłodno, a nie emocjonalnie, bo człowiek rozumny wyciąga wnioski z poprzednich lekcji.

Tak więc informacje z frontu wyglądają tak - diesla ciężko znaleźć taniej niż za 6.50, od 3 dni nie mogę wypłacić głupich 50zł, mimo że obleciałem większość bankomatów w promieniu 15km, inflacja za chwilę rozsadzi nam sufit, a obecne 9% to będzie poziom o jaki będziemy się modlić. Jeszcze chwila, jeszcze moment i będziemy 3 miesiące w roku pracować za darmo. Nie muszę chyba przypominać, że mamy jeszcze zabrany VAT co obniża ceny paliwa, oraz tą całą tarczę antyinflacyjną. Zanim wszyscy dobroduszni oddający wszystko co mają uchodźcom ogarną się i coś do nich zacznie docierać to będziemy mieć paliwo po 8zł, inflacje na poziomie 20%, chleb po 10zł, a dodatkowo miliony Ukraińców(i nie tylko) na głowie, których będziemy dodatkowo utrzymywać, bo przecież oni muszą mieć lekarzy za darmo, transport za darmo, mieszkania za darmo...ja to w ogóle proponowałbym, żebyśmy wyjechali z kraju i niech oni sobie tu żyją. Przecież już pojawiają się jakieś przekazy, żebyśmy zaczęli się uczyć Ukraińskiego. A może to oni powinni raczej uczyć się Polskiego? To wygląda jak jakaś podmianka kulturowa w Polsce, a nie pomoc uchodźcom wojennym.

Oczywiście do otumanionych w amoku pomagania, ogłupionych zachodnią propagandą nic, ale to kompletnie nic nie dociera i tak jak przy pandemii, tak teraz przy wojnie to oczywiście my wszyscy będziemy płacić cenę za głupotę tych ludzi. Tak jak 2 miesiące temu płaciliśmy wysoką cenę z powodu sekty covida i ich obostrzeń i innych bezprawnych działań, tak za kilka miesięcy będziemy płacić jeszcze większą cenę za to co się dzieje obecnie. Nam nie potrzeba najazdu Putina, ten naród jest tak głupi, że my się sami wykończymy.

I teraz tylko pytanie co jest gorsze - ci wyznawcy covida, którzy dziś mówią, że a jakiś tam wirus to jest nie ważny, bo teraz trzeba Ukraińcom pomagać, plując tym samym na 200 tysięcy ofiar, nadmiarowych zgonów spowodowanych między innymi ich głupotą, czy bardziej ci krzyczący "sława Ukrainie"(obrzydliwe) oddający wszystko co mają, robiąc z siebie 'podobywateli' we własnym kraju przy okazji rozwalając nasze państwo.

Niektórzy powinni wziąć sobie to do serca:
https://twitter.com/...serp|twgr^tweet

Fajnie, że jest grupa ludzi, która myśli i choć dziś jest ich może z 10%, to jestem przekonany, że jeszcze kilka tygodni i będzie ich z 4x tyle - tak jak z pandemią, jak ich rzeczywistość kopnie w twarz. Możecie sobie teraz wypisywać te bzdury o ruskich agentach i innych takich, bla bla bla, nie rusza mnie ta narracja po foliarzach, antyszczepach i innych epitetach z ostatnich miesięcy, szczególnie że koniec końców to my mieliśmy rację. A Putin ma takie zapędy mocarstwowe, że zrównuje Ukrainę z ziemią...sam natomiast jest tak otaczany bazami NATO, że za chwilę ciężko będzie w Moskwie złapać oddech, ale przecież to nieważne. Putin nie może oddać zachodowi Ukrainy, bo nie będzie miał żadnego pola manewru - kraje nadbałtyckie NATO, potencjalnie Ukraina NATO, Rumunia NATO, Turcja NATO, od tyłu mające chrapkę Chiny, a kawałek dalej walcząca o Kuryle Japonia. Putin albo weźmie Ukrainę pod swoje skrzydła(co najmniej wschodnią część), albo jak się nie uda to ją rozniesie w pył, nie ma innej opcji.

• 5

msocha.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@Daniel

Podpisuję się pod każdym Twoim postem, myślę bardzo podobnie i mam nadzieję, że Twoja praca da chociażby paru krótkowzrocznym kalafiorowym inspirację do zastanowienia się i wyjścia poza swoje ugruntowane ramy, spojrzenia na chłodno na sytuację na świecie.

Wszyscy się zastanawiali dlaczego Rosja puściła takich amatorów na pierwszy rzut. Wg mnie oczekiwali negocjacji, jakichś porozumień. Zachód okazał się nieugięty, a Rosjanie skoro powiedzieli A to niestety zadecydowali się powiedzieć B i wpuścili kontraktowych żołnierzy.

Od kilkunastu lat Putin wyraźnie dawał do zrozumienia, że nie godzi się na umacnianie zachodu tuż przy swoich granicach, stawianie jakichś wyrzutni.

Podobnie było w latach 60 kiedy ZSRR zachciał umieścić swoje rakiety na Kubie. Wojna wisiała na włosku, Amerykanie po burzliwych negocjacjach postawili na swoim i ZSRR się wycofał. Gdyby tego nie zrobił to USA zrównałoby Hawanę z ziemią.

Podobnie jest teraz tylko, że negocjacje się nie powiodły.

• 1

stiv mayster.
  • Tematów: 3
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Jeszcze raz przypomnę temat, który opisałem wcześniej o laboratoriach biologicznych na Ukrainie tym razem temat z wolnych mediów link https://wolnemedia.n...ej-na-ukrainie/  należy powiązać pewne fakty z tym związane, czyli wywołanie pandemii i całej ogromnej (maszyny) propagandy medialnej z nią związanej nawet posuwano się do kłamstw jak te masowe groby i trumny we Włoszech, a okazało się że to utonięci imigranci. Później wjechały szczepienia 1-2 dawka, i kolejne przypominające i razem z nimi 1-2-3-4-5 fala, mówiono przecież nawet że już ludzie będą mieć książeczki - paszporty i trzeba będzie szczepić się do końca życia co kilka miesięcy !. Od rozstawienia wojsk Rosyjskich przy granicy z Ukrainą temat pandemii, szczepień i fal nagle prawie że całkowicie znikną z mediów ! zniknęli również z mediów Orbany, Simony, Guty, Celebryci od reklam (zaszczep się i uratuj świat, kto nie przyjmie daweczki ten zabójca i bandyta) itd.... już nie ma nagabywania do kolejnych dawek eksperymentalnych i zniknęły kolejne fale. Być może Putin obrał za cele rzeczywiście laboratoria i to nie tylko na Ukrainie no ale przecież o tym się nie mówi i nie wolno mówić ! macie brać świadomie udział w tych eksperymentach.

Takie są moje przemyślenia i pewne fakty z tym związane, bo obecnie to Forum nie wiem gdzie brnie, nie można opisywać swoich poglądów bo zaraz jest się ........ i dlatego większość tematów stoi w miejscu. To już całkiem inne forum jak było 10-15 lat temu, gdzie każdy mógł dzielić się swoimi przemyśleniami, a może taki ma teraz ono właśnie taki cel hmmm

Miłego weekendu

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Ach ten biedny Putin, co rusz otaczany nowymi bazami NATO (nieważne, że Litwa, Łotwa i Estonia są od 18 lat w NATO, dopiero ostatnio zaczęły otaczać Rosję). Tak się biedaczyna dusił od tego NATO, że wyjechał do bunkra na Uralu ...
  • 4

Majsterrr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak więc informacje z frontu wyglądają tak - diesla ciężko znaleźć taniej niż za 6.50

Uhh to faktycznie, taki cios dla Europejczykow, ze nie wartym jest ratowanie tych ludzi. Daniela przerasta paliwo po 6.50 :) 

Fajnie, że jest grupa ludzi, która myśli i choć dziś jest ich może z 10%, to jestem przekonany, że jeszcze kilka tygodni i będzie ich z 4x tyle - tak jak z pandemią, jak ich rzeczywistość kopnie w twarz. Możecie sobie teraz wypisywać te bzdury o ruskich agentach i innych takich, bla bla bla, nie rusza mnie ta narracja po foliarzach, antyszczepach i innych epitetach z ostatnich miesięcy, szczególnie że koniec końców to my mieliśmy rację. A Putin ma takie zapędy mocarstwowe, że zrównuje Ukrainę z ziemią...sam natomiast jest tak otaczany bazami NATO, że za chwilę ciężko będzie w Moskwie złapać oddech, ale przecież to nieważne. Putin nie może oddać zachodowi Ukrainy, bo nie będzie miał żadnego pola manewru - kraje nadbałtyckie NATO, potencjalnie Ukraina NATO, Rumunia NATO, Turcja NATO, od tyłu mające chrapkę Chiny, a kawałek dalej walcząca o Kuryle Japonia. Putin albo weźmie Ukrainę pod swoje skrzydła(co najmniej wschodnią część), albo jak się nie uda to ją rozniesie w pył, nie ma innej opcji.

Ale racje w czym niby mieli foliarze? Bo generalnie z naukowego, faktycznego i statystycznego punktu widzenia nie mieli racji w niczym wiec nie klam bo od poczatku tego tematu klamiesz i manipulujesz. 

Ogolnie powinienes sie zastanowic nad leczeniem bo to dosc daleko zaszlo. Nie przesadzasz z tym waleniem dozylnie Konfederacji, Roli i Pitonia? 

Użytkownik Majsterrr edytował ten post 04.03.2022 - 10:36

• -1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Widzę że niektórzy nie uczęszczali na lekcje historii i zapomnieli, że od zaborów Rosja nasza część Europy uznaje za swoją strefę wpływów. Próbowali zaborami i rusyfikacja, później bolszewizmem a na koniec marionetkowym komunistycznym rządem we wschodniej Europie. O Katyniu zsylkach na Sybir i 17 września też warto pamiętać.
Jak to Mołotow mówił o Polsce,, Polska to pokraczny bękart traktatu wersalskiego''
Banderowców też nienawidzę ale póki mają niecałe 2% poparcie w społeczeństwie ukraińskim a teraz walczą pod Mariupolem z niepoczytalnym dyktatorem, który rządzi atomowym mocarstwem z całego serca jestem po stronie Ukrainy.

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 04.03.2022 - 11:30

• 5

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 775
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podobnie było w latach 60 kiedy ZSRR zachciał umieścić swoje rakiety na Kubie. Wojna wisiała na włosku, Amerykanie po burzliwych negocjacjach postawili na swoim i ZSRR się wycofał. Gdyby tego nie zrobił to USA zrównałoby Hawanę z ziemią.

Proponuję poszerzyć swoją wiedzę, a nie opierać się na domysłach. Tak naprawdę, to Amerykanie nie postawili na swoim, tylko uzyskano kompromis, który pozwolił Rosjanom zachować twarz względem podległych państw wschodniej osi. USA w zamian za kompromis, czyli wycofanie się z nuklearnej militaryzacji Kuby, wycofały z Turcji swoje rakiety. To nie jest postawienie na swoim. Jedynym zyskiem tej całej operacji było czasowe ochłodzenie stosunków na linii Hawana - Moskwa, bo Fidelowi bardzo zależało na atomówkach. Historycy są zdania, że gdyby je wtedy dostał, prawdopodobnie przejąłby nad nimi kontrolę i zaatakował USA. 

Masz jeszcze jakieś swoje inne wersje nowożytnej historii?

kuba9449.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"Będzie zakaz lotów nad Ukrainą?
Podczas piątkowego szczytu NATO pod wodzą USA ma dojść do rozmów w sprawie  ewentualnej interwencji Sojuszu i stworzenia strefy zakazu lotów nad  Ukrainą. O wprowadzenie zakazu apelował prezydent Wołodymyr Zełenski."

Co to oznacza w praktyce? Czy nato będzie grozić palcem jak ktoś wleci nad ukrainę czy może od razu będzie zestrzelony?

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I jeszcze jedno piszecie że NATO zagraża Rosji. Problem w tym że do NATO wstępuje się dobrowolnie. To Rosją armia zmusza wszystkie kraje które nie chcą być w jej strefie wpływów, Gruzja, Armenia, Kazachstan i teraz Ukraina. A jeszcze nie dawno chyba rzecznika Kremla powiedziała że jeśli Finlandia i Szwecja złożą wniosek o przystąpienie do NATO Rosja najedzie i tamte kraje.

Rosją po za bieda, korupcja i straszeniem wojskiem nie ma nic innego do zaoferowania, dlatego wszystkie kraje ciągnął w stronę zachodu.

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 04.03.2022 - 13:03

• 1

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@up

Spokojnie, samoloty agresora zostaną uprzednio ostrzeżone i poinstruowane, co do natychmiastowego opuszczenia strefy zakazu lotów. Nie będzie tak, jak w 2014 r. nad Donbasem, gdy Rosjanie bez żadnego ostrzeżenia zamordowali 298 osób przy użyciu BUK-a.

Użytkownik Kalafiorowa edytował ten post 04.03.2022 - 13:02

• 3

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych