Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

A tak wyglądają rzekome "mocarstwowe zapędy" Putina:
https://ocdn.eu/puls...CAM0C-MLDgaEwBQ

Chyba kierunek ekspansji nie ten. ;)

A co, wolałbyś, żeby Europa Środkowa była na czerwono? Marzy Ci się jakiś Układ o Przyjaźni, Współpracy i Pomocy Wzajemnej 2.0 z putinowską Rosją? Chronili by nas przed wpływami zgniłego Zachodu, a w razie potrzeby pospieszyli z braterską pomocą, jak Czechom i Słowakom podczas operacji "Dunaj".

• 9

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co, wolałbyś, żeby Europa Środkowa była na czerwono? Marzy Ci się jakiś Układ o Przyjaźni, Współpracy i Pomocy Wzajemnej 2.0 z putinowską Rosją? Chronili by nas przed wpływami zgniłego Zachodu, a w razie potrzeby pospieszyli z braterską pomocą, jak Czechom i Słowakom podczas operacji "Dunaj".

Te same pokrzywione rozumowanie co w temacie pandemii. Dałem przykład jak wygląda "ekspansja Rosji na zachód" i tyle, a te wasze dopowiadanie sobie reszty jest już nudne...
____

A tymczasem proszę jakie miłe słowa od Zełeńskiego:
"Wszystko, co sojusz (NATO) dziś zrobił, to przekazał przez swój system zaopatrzenia dla Ukrainy 50 ton oleju napędowego.  Prawdopodobnie po to, abyśmy mogli spalić Memorandum Budapesztańskie. Wszyscy ludzie, którzy zginą, umrą od dziś również z waszego powodu”
„Dzisiaj kierownictwo sojuszu dało zielone światło dla dalszego bombardowania ukraińskich miast i wsi, odmawiając stworzenia strefy zakazu lotów”.

No ładnie, wasz bohater, główny kandydat do pokojowej nagrody Nobla potrzebował raptem tygodnia, żeby z najlepszych przyjaciół zrobić nas(NATO) współwinnych bombardowania Ukrainy, hehe. Od zawsze powtarzałem, że Ukraina to taka sama swołocz jak i Rosja, niewiele się różnią. No ale plus jest taki, że czytając komentarze jest jednak nadzieja, że ludzie szybciej otworzą oczy niż podczas pandemii. Przy okazji Zełeński dałby sobie już spokój z tym straszeniem Rosją, bo jak pokazał konflikt na ich terenie, wojna to nie jest takie hop-siup jak się niektórym wydawało. Jeszcze kilkanaście dni walk i Rosja będzie potrzebowała dekady, żeby w ogóle pomyśleć o inwazji na jakikolwiek kraj NATO, ich gotowość bojowa będzie odbudowywana długimi latami. Swoją drogą ciekawe czy to nie był jeden z celów, osłabić Rosję i zrobić ją bezbronną, żeby zyskać sobie czas i skupić się na ważniejszym regionie, czyli Pacyfiku. Na ten moment jakakolwiek inwazja Rosjan w kierunku Europy zachodniej jest już wykluczona. Ciekawe czy Ukraina nie została wcześniej sprzedana i podzielona "przy stole", wszakże o czymś oni muszą tak namiętnie dzień w dzień rozmawiać.

Na początku wybuchu tego konfliktu napotkałem taki komentarz w necie(nie przytoczę słowo w słowo, ale sens zachowam) - "wysyłamy Ukrainie darmową broń, z której kiedyś będą do nas strzelać". Oczywiście jest to hiperbola, bo obecnie jest to fizycznie niemożliwe, ale sens i przekąs jak najbardziej prawidłowy. ;) Nie wiem jak się ten konflikt zakończy, ale już się ciesze, że tak jak nie dałem się ogłupić covidowi nie biorąc w tym udziału, tak i również w tym przypadku nie dałem się omotać krzycząc "sława Ukrainie" i ustawiając ukraińskie flagi na profilach.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 05.03.2022 - 07:01

• 3

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może zachodniej propagandzie nie dałeś się ogłupiać ale czy rosyjskiej to mam wątpliwości.
  • 1

cichah2o.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Może zachodniej propagandzie nie dałeś się ogłupiać ale czy rosyjskiej to mam wątpliwości.

A to nie można mieć zdania innego od obu propagand? Zupełnie jak z pandemiią. Albo proszczep albo antyszczep. Ale nie można było mieć swojego zdania i po prostu wybrać dobrowolnie co się chce. Tak teraz tu, albo rosyjski troll albo amerykański agent. Wg Was nie można już być Polakiem, który myśli o interesie swojego kraju.
Ani Zachód ani Rosja nie są święci, obie strony mają krew niewinnych na rękach.

Zobacz jaki był przekaz odnośnie tej elektrowni atomowej. Myślisz, że Rosjanie są na tyle głupi, aby rozwalić reaktory i wywołać katastrofę? Przecież skażenie dotknęłoby także ich. Mieszają nam w głowach.
  • 3

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Daniel

Ciekawe czy Ukraina nie została wcześniej sprzedana i podzielona "przy stole", wszakże o czymś oni muszą tak namiętnie dzień w dzień rozmawiać.

Jest to prawdopodobne, gdyż od dawna chodzą takie domysły w necie. Według tych plotek jedynie Kijów z Zachodnią Ukrainą ma tworzyć nowe państwo.

Jednak najważniejszym celem tej wojny jest neutralny status Kijowa, uznanie Krymu jako terytorium rosyjskie oraz denazyfikacja - czyli oczyszczenia życia politycznego, społecznego i kulturalnego z banderyzmu.

@cichah2o

Myślisz, że Rosjanie są na tyle głupi, aby rozwalić reaktory i wywołać katastrofę? Przecież skażenie dotknęłoby także ich. Mieszają nam w głowach.

Zgadza się, Rosja nie zniszczy elektrowni atomowych, bo nie miałoby to sensu ani militarnego, ani politycznego. To tylko straszenie w mediach, podobnie jak to było z pandemią.

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Daniel.

Ale nikt nie mówi, że USA są wspaniałe. Tylko, że USA nie zabiło nawet 1% tego odsetka Polaków, który zginął z rąk Rosjan w ciągu ostatnich 200 lat. USA nie dokonywało zsyłek Polaków na Alaskę, by hartowali się w surowych arktycznych warunkach. Również to nie USA groziło nam bratnią pomocą, gdy w Polsce powstawała Solidarność.

Hic et nunc to nie ze strony USA grozi nam atak, być może nawet nuklearny,

• 4

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Te same pokrzywione rozumowanie co w temacie pandemii. Dałem przykład jak wygląda "ekspansja Rosji na zachód" i tyle, a te wasze dopowiadanie sobie reszty jest już nudne...

Cóż, chyba użyłem zbyt dużego skrótu myślowego, bo widzę, że niczego nie załapałeś.

Piszesz o ekspansji Rosji i w kontraście wklejasz mapkę pokazującą rozwój zasięgu terytorialnego NATO. Wynika zatem z tego, że dostrzegasz w tym procesie jakiś problem. Być może nawet przyczynę obecnego stanu rzeczy. Jest tylko pewna kwestia, którą w takim zestawieniu zupełnie pomijasz. Do członkostwa w NATO nikt krajów Europy Środkowo-Wschodniej najazdem czołgów, ostrzałem artyleryjskim i dewastacją miast nie "zachęcał". Każdy kraj przystąpił do Sojuszu, a kilka kolejnych, w tym Ukraina do uczestnictwa w nim aspirowało, podejmując w tych kwestiach suwerenne decyzje. Do Rosji nikt jakoś w Europie (oprócz Białorusi Łukaszenki) się specjalnie nie garnie i nic w tym dziwnego. Wspomnienie minionego okresu "pomocy", "przyjaźni" i "współpracy" z ZSRR takie geopolityczne wizje skutecznie każdemu rozsądnemu człowiekowi z głowy wybija. A Rosji w odpowiedzi na taką sytuację zostaje tylko prymitywny argument siły.  Ale Tobie to najwyraźniej nie przeszkadza, a nawet chyba zdajesz się takie postępowanie pochwalać. Jeśli tak, to na pewno w Układzie Warszawskim Bis odnalazłbyś się doskonale.

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Te same pokrzywione rozumowanie co w temacie pandemii.

I kto to pisze...

Ostatnio tyle płaczu było w sprawie podejrzanych hindusów na granicy. Tutaj ( https://turystyka.wp...42847753718272a  ) jest wytłumaczenie sytuacji. Z obecnych danych wynika, że w Ukrainie było ich jeszcze około 2-4 tysięcy. Dlaczego studiują tam właśnie? Bo taniej.

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Staniq

Krąży teraz sms-owy fakenews, że 80% uchodźców to Hindusi i Pakistańczycy. Znajoma, covidowa foliara wczoraj mi to przesłała.

• -2

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czytam to forum ponad 10 lat, przed słynnym 2012 rokiem zacząłem. Ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować, ponieważ chciałem napisać Danielowi i wszystkim z jego poglądami, że mam nadzieję, że jak już rosja wjedzie do Polski, to pierwsi będziecie na linii frontu.

Nie czuję specjalnej sympatii do Ukraińców, ale jakim trzeba być krótkowzrocznym, żeby wklejać takie mapki jak na tej stronie Daniel.

No i co z tego, że NATO się rozszerza, wolę rozszerzające się obłudne NATO, niż czerwoną zarazę obok siebie. Wolę być pod "butem" normalnych amerykanów niż nienormalnych kacapów.

I jakoś serio Ci którzy wieszczyli najbardziej teorie spiskowe o covidzie, teraz wieszczą teorie spiskowe o Ukrainie (nawet wśród moich znajomych tak jest) - aha, żeby nie było też jestem przeciwko szczepieniom.

A to po prostu chory z ambicji paranoik ubzdurał sobie, że musi odbudować imperium. Tylko tyle i aż tyle. I wystarczyłoby go odstrzelić, żeby uratować setki, jeśli nie tysiące istnień. 

Tak wiem, że Amerykanie zrzucali bomby w Wietnamie czy na Irak, ale myślę też o mojej rodzinie, moim kraju i o sobie i zawsze wybiorę mniejsze zło, niż hołotę z moskwy.

isrin22

Zgadza się, tylko problem polega na tym, że USA zaczęło stawiać swoje bazy coraz bliżej Rosyjskich granic. Ukraina zabiega od lat, aby włączyć ją do sojuszu NATO, co zagraża interesom Moskwy. Aneksja krymu była potrzebna do ataku od południa i zamknięcia kraju w kleszczach. Poza tym Zełeński wiedział o  konsekwencjach oraz możliwym ataku, jednak nie zrobił nic ( a może zrobił, tylko jest to część wiekszego planu). Nic nie dzieje się bez przyczyny. Tak jak napisał Daniel, zwiększanie PKB na armie Polski, Niemiec oraz wielu innych krajów oznacza zakup nowego sprzętu od USA. Za oceanem nawet  nie kryją sie z tym, że funkcjonują głównie z produkcji broni. Nasz kraj płaci gigantyczne sumy za stacjonowanie obcych wojsk. Oby tylko Putin nie sprawdzał skuteczności działania NATO :)

a czy towarzysz tfu putin wie, że ma już NATO u granic? a jak nie wie,  niech mu ktoś powie, że Litwa, Łotwa i Estonia są już w NATO

Użytkownik Peter Mayer edytował ten post 05.03.2022 - 12:03

• 1

isrin22.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jeszcze dodam ciekawostkę od siebie, mam na fb dwóch znajomych co ostatnio spamują podobnymi treściami które przedstawia tutaj m.in Daniel. i Ramirez103. Co ciekawie jeden z nich pracuję i mieszka na stałe w Niemczech, drugi w Polsce ale wiem, że sezonowo jeździł też na zachód. Podejrzewam, że obydwoje oczywiście nie zrezygnowaliby z wszystkich zalet i wygód życia tego zepsutego zachodu i nie wyjechaliby do wolnej Rosji aby tam układać sobie życia z dala od tego całego zepsucia i w zgodzie ze swoimi przekonaniami. Czyli mocni i nie przebierający w słowach na facebooku, a co do czego z wygodnego życia i dopływu gotówki w EUR nie zrezygnują. I jak takich brać na poważnie, jak nie potrafią tych swoich słów uwidocznich w czynach. Gerard Depardieu chociaż miał jaja wyprowadzić się do Rosji  :szczerb:

No a co do naszej sytuacji wobec wojny, niestety u nas kolorowo też nie będzie. Złotówka słabnie, ceny idą w górę. Rozdawnictwo rządu dla uchodźców i jego działania pod impulsem też nie bardzo mi się podoba, zwykli obywatele z własnej woli pomogli już naprawdę dużo. Kryzys związany z koronawirusem to przy tym co nadejdzie to był pikuś.

Użytkownik isrin22 edytował ten post 05.03.2022 - 14:38

• 0

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

isrin22

https://www.facebook...283244247271757 taka to właśnie wojna. Jak zwykle rozumujesz w kategoriach dobra i zła. Zapominasz, że oni wszyscy grają do jednej bramki, za kurtyną śmiejąc sie i pijąc wódkę. To co się stanie z Ukrainą dawno jest ustalone. Pewni ludzie zarobią, inni stracą, a życie będzie toczyć się dalej. Demonizujesz Rosję jakby tam jeszcze dinozaury biegały po Syberii albo ludzie z dzidami polowali na mamuty. Wsie zostały zaniedbane tak jak wszędzie na świecie. 

Peter Mayer

A czy w Estonii, Litwie czy Łotwie są bazy NATO? 

Użytkownik Ramirez103 edytował ten post 05.03.2022 - 17:46

• 0

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@Ramirez103:
A co w tym dziwnego, że delegacje się witają? Zawsze tak było. Co mieli Ukraińcy do kacapów strzelać?
A na Ukrainie są bazy NATO?
Rozumiem że jak w Polsce będą to ruskie [wulg] mogą nas zaatakować? Będą mieli do tego prawo?
Nie ma prawa jakiekolwiek Państwo mówić sąsiadowi, z kim może lub nie mieć układy.
I co to NATO zaatakuje kacapów? A po co komu taka dzicz? I tak, to jest najgorsza zaraza, bo czerwona. I tak, nie cierpie tfu kacapów

upomnienie.gif

Jesteś "nowy", więc masz ulgę dzisiaj.

Wulgaryzm wykropkowany, to dalej wulgaryzm do odczytania.

Użyj giętkości języka polskiego i na przyszłość znajdź inny wyraz.

Staniq 

Użytkownik TheToxic edytował ten post 05.03.2022 - 20:21

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Ramirez103

A Polsce zagrażają rakiety wystrzeliwane z baz NATO, czy z Kaliningradu?

• 1

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Ramirez103:
A na Ukrainie są?
Rozumiem że jak w Polsce będą to ruskie k***y mogą nas zaatakować?
Nie ma prawa jakiekolwiek Państwo mówić sąsiadowi, z kim może lub nie mieć układy.
I co to NATO zaatakuje kacapów? A po co komu taka dzicz? I tak, to jest najgorsza zaraza, bo czerwona. I tak, nie cierpie tfu kacapów

A Ukraina jest w NATO ? 

Wielcy mogą ustalać jak chcą o losie mniejszych i pogódź sie z tym. 

Oczywiście, że nie zaatakuje, bo Rosja jest dla NATO potrzebna. 

Wojna skończy się wtedy kiedy zajdzie taka potrzeba. Nie wcześniej ani nie później.  

Kalafiorowa

Ani jedno ani drugie. 

Użytkownik Ramirez103 edytował ten post 05.03.2022 - 18:37

• -2

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych