Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Please log in to reply
2022 replies to this topic

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@kpiarz

Polacy wyjeżdżają od 15 lat i nie ma to żadnego związku z sankcjami. Nie udawaj Greczynki.

Uciekać też można przed biedą, dlatego ok. 2 mln w ciągu 15 lat Polaków opuściło kraj. Jeśli chodzi o uchodźców, to większość pochodzi z Lwowa i okolic, czyli z terenów, gdzie nie ma bombardowań. Przyjechali do Polski, bo bez wiz i innych papierów mogą się znaleźć w UE, a jeszcze jak dostaną polskie pesele, to żyć i nie umierać...

• 1

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Jeśli pochodzą z zachodniej Ukrainy, gdzie faktycznie nie ma zniszczeń poza obiektami wojskowymi, to po wojnie będą mieli gdzie wracać. Gorzej byłoby, gdyby pochodzili z Charkowa, Kijowa i Mariupola ...

• 2

Damian83.
  • Tematów: 16
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

W tej chwili, zrobiono z nich ofiary wojny, którym wszystko się należy. Mam znajomych, którzy w tym roku mieli dostać mieszkanie. Niestety, dostali pismo, że muszą poczekać jeszcze 2 lata, bo pierwszeństwo mają uchodźcy wojenni...

Możesz tu wrzucić to pismo? Z pewnego powodu mnie to interesuje to raz a dwa to sprawdzenie wiarygodności. Dane osobowe można zamazać oczywiście.

Ja nie jestem za przyłączeniem się Polski do wojny ani nawet za wysłaniem migów za F16. To nie nasza wojna (jeszcze i oby nigdy).

Nie chce sprawdzania wiarygodności naszych sojuszy, bo mam w nie wątpliwości.

Ale jestem za pomocą LUDZIOM (celowo z dużej) z Ukrainy, dopóki samy pomagamy innym jesteśmy ludźmi. Nie ważne co było kiedyś, ważne co jest teraz.

Jak komuś nie pasują darmowe koleje, autobusy, jakieś tam dopłaty na start dla Ukraińców to jest to zwykła zawiść... Niestety.

Oni płacą za to wszystko. Płacą cenę jakiej nikt by nie chciał płacić. My mamy coś ważniejszego niż te pieniądze, mamy spokój, rodziny i dach nad głową.

Kiedyś może przyjść czas, żę spotka nas coś podobnego a wtedy ludzie od nas będą szukali pomocy za granicą.

Zresztą wiadomo ile naszych rodaków żyje na socjalu w innych krajach, a nie mieli zagrożenia wojny, szukali tylko lepszej kasy i lepszego życia. a Ukraińce szukają szansy przeżycia.

Ludzie którzy przeżyli wojny zawsze powtarzali żeby nie dać odebrać sobie człowieczeństwa. Że to jest najważniejsze.

• 4

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No, dobrze. Ale co z tego będzie miała Polska, jeżeli Ukrainiec nie będzie wydawał zarobionych pieniędzy w naszym kraju, tylko na Ukrainie ?

To samo, co ma np. Wielka Brytania z Polaków wydających funty w Polsce.

Uciekać też można przed biedą, dlatego ok. 2 mln w ciągu 15 lat Polaków opuściło kraj. 

A ilu opuściło w ciągu ostatnich dwudziestu? Ja siedzę w UK już siedemnaście lat i nie uciekałem przed biedą, ale znalazłem lepsze życie, dające mniej zmartwień.

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli pochodzą z zachodniej Ukrainy, gdzie faktycznie nie ma zniszczeń poza obiektami wojskowymi, to po wojnie będą mieli gdzie wracać. Gorzej byłoby, gdyby pochodzili z Charkowa, Kijowa i Mariupola ...

Jak już kiedyś pisałam pracuję w miejscu które leży przy wjeździe do Warszawy od wschodu.Dziś z ok.50 osób z którymi rozmawiałam ok.40 było z Kijowa i okolic.Przy okazji bo takie zarzuty też padały:świetnie mówią po angielsku i korzystają z translatorów.
Wierzcie mi to nie są łatwe rozmowy...
A oni zwyczajnie chcą się wygadać...
  • 3

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rosja z Krymu na Ukrainę ściągnęła pociąg pancerny(sprzęt popularny w I wojnie światowej). Wygląda na to że w niektórych regionach powoli zaczyna kończyć się im ciężki sprzęt więc chwytają się tego co mają pod ręką. Może jeszcze legendarny T-34 zobaczymy na wojnie. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 07.03.2022 - 23:17

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dość rozbudowany opis sytuacji na froncie. W komentarzach niżej linki do zdjęć i filmów (bez filmów z zabitymi)

https://www.wykop.pl...nia-czarnolist/

Front północny:
Bitwa o Kijów nie traci na intensywności. Rosjanie, po podciągnięciu zaopatrzenia, rozpoczęli nową ofensywę w regionie. Ukraińcy nie ustępują i przeprowadzają kontrnatarcia. W pewnym momencie mogło się wydawać, że sytuacja uległa poprawieniu dla wojsk ukraińskich, jednakże siły rosyjskie nie odpuszczają. Wg. doniesień ukraińskiego MON szykują oni siły do potężnej ofensywy w celu odcięcia miasta od reszty kraju.

Intensywne walki trwają w Irpieniu, Hostomelu i prawdopodobnie Buczy. Do Irpienia Rosjanie wkroczyli przedwczoraj od strony zachodniej. Jest to dość zaskakujące, gdyż przekroczyli w tym celu region leśny narażając się na problemy z dostawami zaopatrzenia. Prawdopodobnie jednak, po krwawej bitwie, udało im się przejąć zachodnią i północną część miasta. Rosjanie twierdzą, że kontrolują całą Buczę, zdaje się jednakże nie opublikowali na to żadnych dowodów, a Ukraińcy nie donoszą o utraceniu miasta. Prawdopodobnie więc wciąż trwają tam walki i żadna ze stron nie kontroluje całej miejscowości. Podobnie niepewna sytuacja panuje w Hostomelu.

Wciąż też brak jakichkolwiek bezpośrednich dowodów, aby Rosjanie odbili Iwanków. Miasto jest odcięte od świata, brakuje tam wody i prądu. Jedyne doniesienia jakie otrzymujemy to te z tzw. drugiej ręki jakoby wokół miasta wciąż było słychać strzały i wybuchy. Wszystkie nagrania rosyjskich konwojów wciąż wykonywane są w regionie Czarnobyla oraz na drogach polnych, prawdopodobnie więc nie jest bezpiecznym puszczanie zaopatrzenia najszybszą i najlepszą drogą P02 przebiegającą przez Iwanków.

Rosjanie osiągnęli znaczące sukcesy na zachód od Kijowa. Potwierdzono zdobycie Borodzianki i przecięcie drogi E40. Pogorszy to sytuacją zaopatrzeniową w mieście. Siły inwazyjne kontynuują natarcie, obrońcy jednak stawiają twardy opór. Walki są wyjątkowo krwawe.

Siły ukraińskie z kolei przeprowadziły udaną kontrofensywę pod Makarowem, uderzając we flankę rosyjskiej ofensywy. Prawdopodobnie kontrolują one teraz miasto. Opublikowano wiele nagrań ze zniszczonym rosyjskim sprzętem w regionie.

Na wschód od stolicy coraz bardziej zagrożony jest Czernichów. Obrońcom coraz poważniej grozi zupełne odcięcie od reszty kraju. Rosjanie przeprowadzili dzisiaj wiele ataków w kierunku Browarów i Berezania. Broniąca regionu ukraińska brygada zmech musiała ustąpić w kilku miejscach. Brak jednakże wielu nagrań z regionu - walczy tam liniowa armia po obu stronach, a w takich miejscach nagrania się nie pojawiają. Mieszkańcy Browarów donoszą jednak o bliskich miastu walkach.
Przez brak kontroli nad drogą M02 Rosjanie zmuszeni są puszczać całą logistykę pobocznymi drogami, a tam konwoje stają się wymarzonym celem dla lokalnej OT współpracującej z siłami specjalnymi. Pojawiło się dzisiaj wiele nagrań ze zniszczonych i porzuconych konwojów rosyjskich.

Zagrożone są Sumy! Miasto przez cały dzień znajdowało się pod intensywnym ostrzałem. Dowództwo ukraińskie podejrzewa, że Rosjanie gromadzą znaczące siły w celu ostatecznego przejęcia miasta. Jeżeli im się to uda, to odblokują drogę H07 poprawiając w ten sposób znacząco logistykę.
(Wszyscy więc trzymajmy kciuki za obrońców).

• 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Damian83

Możesz tu wrzucić to pismo? Z pewnego powodu mnie to interesuje to raz a dwa to sprawdzenie wiarygodności..

Przykro, ale nie mogę, gdyż znajoma mieszka w innym mieście niż ja, a poza tym nie jest  zainteresowana, aby podobne pisma przedostały sie do neta. Także nie spełnię Twych oczekiwań.

Ale jestem za pomocą LUDZIOM (celowo z dużej) z Ukrainy, dopóki samy pomagamy innym jesteśmy ludźmi. Nie ważne co było kiedyś, ważne co jest teraz.

Ważne jest bardzo, co było kiedyś, bo to jest nasza historia. Naród bez historii przestaje być narodem. I jeszcze jedno, czy tych pomordowanych przez banderowców na Wołyniu też uważasz za LUDZI czy nie ?

@Zaciekawiony

Wyjątkowo ciekawy opis wydarzeń wojennych, dość mocno różniących się od bredni pisanych w ogólno dostępnych mediach, gdzie wyłącznie podawane są zwycięstwa Ukrainy, a poziom strat rosyjskich w ludziach i sprzecie sięga 1/3 ogółu, co by automatycznie eliminowało armię z działań wojennych i doprowadziło by do odwrotu w stronę granic Rosji.

• -1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cytat „Rosja i Ukraina dostarczały do ​​tej pory 30 proc. [światowego] eksportu pszenicy. W wyniku wojny pszenica jest droższa niż kiedykolwiek, a w wielu krajach zbliża się kryzys głodowy”…

https://deutsche-wir...eizen-Bestaende

Tu taka ciekawostka - Chiny od wielu lat magazynowały właśnie pszenice, doprowadzając do największych rezerw na świecie. Czyżby od dawna wiedziały co się święci?
______

Co do uchodźców, już chodzą plotki, że poza dodatkami Ukrainiec+ dostaną pesel i prawa wyborcze...

Jeszcze tylko czekać jak ich zaczniemy przyjmować np do policji. Ta pomoc uchodźcom zaczyna wyglądać jak podmianka kulturowa, Duda przecież powiedział, że to nie jest Polska, tylko 'Polin', teraz tylko słowa trzeba wcielić w życie.
______

Nikt nie ucieka, ale nadal Polacy wyjeżdżają w poszukiwaniu lepszych zarobków. Może dla Ukraińców jesteśmy mlekiem i miodem płynącym krajem, ale daleko nam jeszcze do wynagrodzeń w UK, Niemczech czy krajów skandynawskich.

Jeszcze nie uciekamy, ale zaraz zaczniemy - paliwo po 9-10zł, chleb po 10zł, olej 15zł...za chwilę Polaka, który zarabia 5tyś netto miesięcznie nie będzie stać na przeżycie miesiąca wydając pieniądze tylko na podstawowe rzeczy, na które wydać musi. Ale jak to odpowiedział Terlecki na pytanie jak oni to widzą i co będzie dalej - "jakoś to będzie". Można w końcu jeść tylko słoninę i ziemniaki, ponadto zawsze można zacząć kraść. Kiedyś studenci udowadniali, że da się przeżyć za 500zł miesięcznie, więc w czym problem? A jeszcze jak czytam idiotów co piszą "wolę tankować benzynę po 10zł, niż mieć ruskie czołgi pod domem", albo że "to, że benzyna kosztuje 7zł to nie problem, teraz trzeba pomóc Ukrainie" to mi ręce opadają. Znowu przez 70% nawiedzonych baranów my normalni będziemy cierpieć. Nawet nie zauważą jak doprowadzą nasz kraj do ruiny.

Super komentarz widziałem na necie do obecnej sytuacji - "z powodu nałożonych sankcji ceny towarów w Rosji wzrosły o 40%, pytanie jakie sankcje zostały nałożone na Polskę skoro mamy taki sam wzrost cen?". Może jeden z drugim mądrym odpowie? Bo my za chwilę będziemy mieć większe problemy gospodarcze niż Rosja - oni mają surowce i eksport, który przerzucą z UE na rynek wschodni. Chyba nie myślicie, że Chiny, Indie czy inne kraje nie kupią od nich, bo tak chce zachód? My za to zostaniemy z milionem uchodźców, bo jedyne co my sprzedajemy do innych państw to swój kraj.

Jak komuś nie pasują darmowe koleje, autobusy, jakieś tam dopłaty na start dla Ukraińców to jest to zwykła zawiść... Niestety.

Oni płacą za to wszystko. Płacą cenę jakiej nikt by nie chciał płacić. My mamy coś ważniejszego niż te pieniądze, mamy spokój, rodziny i dach nad głową.

Kiedyś może przyjść czas, żę spotka nas coś podobnego a wtedy ludzie od nas będą szukali pomocy za granicą.

Zresztą wiadomo ile naszych rodaków żyje na socjalu w innych krajach, a nie mieli zagrożenia wojny, szukali tylko lepszej kasy i lepszego życia. a Ukraińce szukają szansy przeżycia.

Ludzie którzy przeżyli wojny zawsze powtarzali żeby nie dać odebrać sobie człowieczeństwa. Że to jest najważniejsze.

Problem jest tego typu, że im dają wszystko za darmo, a nas Polaków doją jak krowy na każdym kroku. Jak to jest, że Ukrainiec może jeździć za darmo, a Polak nie? Jak to jest, że Ukrainiec może iść do kina obejrzeć seans za darmo, a Polak nie? Ukrainiec może dostać bezzwrotną pożyczkę z uczelni, a Polak nie? Skoro chcą tak pomagać Ukraińcom i ich utrzymywać to niech przy okazji pozwolą normalnie uczciwie zarabiać nam Polakom, niech wywalą te 30 nowych podatków, które nam dowalili w ostatnich 6 latach. Człowiek który zarabia 7 tysięcy, dostaje do ręki 5 tysięcy wypłaty, a ile jeszcze oddaje w kolejnych podatkach? Skoro jest kryzys i trzeba pomagać to niech w końcu przestaną gnoić nas Polaków i dadzą nam normalnie pracować i zarabiać. Ale nie zrobią tego, a dlaczego? Dlatego, że jednym z głównych celów tego co się wyprawia na świecie od przeszło dwóch lat jest uwalenie klasy średniej. Bo to właśnie ta klasa średnia jest "łącznikiem" między totalną biedą, której na niczym nie zależy, bo nic nie ma, a totalnym bogactwem, które ma wszystko gdzieś, bo i tak ich na wszystko stać. To klasa średnia powoduje, że człowiek jest jeszcze w jakimś stopniu niezależny od rządzących.

StatystycznyPolak ze 3 strony temu pisał, że na Ukrainie banderę popiera 2% ludzi, więc go to nie martwi. No to muszę Cię rozczarować, bo według sondażu przeprowadzonego na Ukrainie, banderę popiera niemal 50% badanych, z czego w zachodnich rejonach Ukrainy wartość ta dochodzi do 80%, najmniejsza jest we wschodnich rubieżach i nie przekracza 25%. Dodatkowo taka o to wypowiedź sprzed 3 lat waszego bohatera, czyli kolejnej marionetki Klausa Schwaba:

"Zełenski o Banderze: Jest bohaterem dla jakiegoś procentu Ukraińców i to jest świetne"
https://wiadomosci.d...cja-wybory.html

Wierzcie dalej, że ta wojna jest dlatego, że Putin oszalał w wieku 69 lat i najechał na Ukrainę, bo mu ego podskoczyło bo ma wizję odbudowy ZSRR.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 08.03.2022 - 08:33

• 1

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Wojna jest dlatego, że Bilderbergowie w ramach kolejnego etapu wprowadzania NWO kazali Putinowi zalać Polskę falą jeżdżących za darmo uchodźców.

PS. Zauważyliście, że spiskowiercy przestali pisać o chemtrails. Jak nożem uciął.
Przypadek?
  • -1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wojna jest dlatego, że Bilderbergowie w ramach kolejnego etapu wprowadzania NWO kazali Putinowi zalać Polskę falą jeżdżących za darmo uchodźców.

PS. Zauważyliście, że spiskowiercy przestali pisać o chemtrails. Jak nożem uciął.
Przypadek?

Ja zauważyłam jedynie, że Putin w 48 h załatwił świrusa :D . O tym ostatnim bardzo mało sie juz pisze.

• 3

Damian83.
  • Tematów: 16
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@Damian83

Możesz tu wrzucić to pismo? Z pewnego powodu mnie to interesuje to raz a dwa to sprawdzenie wiarygodności..

Przykro, ale nie mogę, gdyż znajoma mieszka w innym mieście niż ja, a poza tym nie jest  zainteresowana, aby podobne pisma przedostały sie do neta. Także nie spełnię Twych oczekiwań.

Z innego miasta nie da się wysłać zdjęcia w tych czasach. Ok.
A co złego jest w tym piśmie że nie chce żeby się pojawiały w Internecie? Bez danych osobowych prosiłem.

Odpowiem tak: