HOT NEWS!!!!
Polska przekazuje WSZYSTKIE SWOJE SAMOLOTY MIG-29 do amerykańskiej bazy Ramstein. Czyli de facto przekazuje Ukrainie. W zamian USA mają nam dać/sprzedać samoloty F-16.
Moja opinia o tym: co prawda wszyscy chwalą, że robimy to poprzez NATO a nie bezpośrednio jako Polska bo wtedy to Polska nie angażuje się bezpośrednio w wojnę rosyjsko-ukraińską. racja ale przecież to USA przekażą te nasze MiGi-29 Ukrainie a więc [cenzura] Putin może się wpienić i potraktować to jako zaangażowanie się NATO w wojnę po str. ukraińskiej. NATO to m.in. my - Polska. No więc może zarządzić atak odwetowy na najbliższego terytorialnie i geograficznie mu (Rosji) członka NATO czyli Polskę.
Co z tego, że morderca Putin potraktuje to jako atak odwetowy na NATO a nie na Polskę jako taką jak i tak walczylibyśmy tak jak teraz Ukraina.
Kolejny argument: mamy otrzymać w zamian za MiGi samoloty F-16. OK, tyle, że w takiej sytuacji pozbawiamy się na jakiś czas (nawet do roku) 1/3 uzbrojenia. Bo zanim nasze wojsko się przeszkoli, przyzwyczai do F-szesnastek to może nawet rok minąć. No więc Putin może zwęszyć swoja szansę w osłabieniu polskiej armii i nas zaatakować.
Podobne mam zdanie co do próśb prezydenta Ukrainy Żeleńskiego co do ZAMKNIĘCIA NIEBA NAD UKRAINĄ. To też barbarzyńca Putin mógłby potraktować jako włączenie się NATO do wojny popierając Ukrainę. Wtedy NATO a więc m.in. my, Polska będzie walczyło z Rosją. No więc NATO musiałoby myśleć o sobie, o obronie siebie no więc nie mogłoby tak bardzo pomagać humanitarnie (przyjmować uchodźców) jak teraz robimy gdy nie walczymy (jako Polska czy jako NATO) z Rosją. Przecież wtedy polskie szpitale, hotele itp musiałyby nastawione przede wszystkim na potrzeby Polaków a więc Ukraińcy zostaliby bez pomocy medycznej, bez dachu nad głową, bez jedzenia itp bo to wszystko trafiłoby do naszych obywateli. W/g mnie więc lepiej więc dla ,,Żela'' jest gdy NATO nie zamyka nieba ukraińskiego i gdy nie czyni nic, co Putin mógłby zinterpretować jako udział Paktu Północnoatlatyckiego w wojnie. Bo wtedy (tak jak teraz) pomoc humanitarna może być nastawiona TYLKO NA UCHODŻCÓW UKRAIŃSKICH.
Użytkownik Konrad_GK edytował ten post 08.03.2022 - 20:57