Napisano 11.03.2022 - 16:19
Napisano 11.03.2022 - 16:30
Napisano 11.03.2022 - 16:35
Napisano 11.03.2022 - 16:40
@kpiarz
"Łatwiej jest młodzieńcowi 16- czy 17-letniemu dojechać 20 kilometrów do szkoły czy mieszkać w pokoju w pięć, a nie w trzy osoby, niż rodzinie z dziećmi, przerażonymi wojną, koczować w hali sportowej. Tak na to trzeba spojrzeć. Narzekać na zmianę jest łatwo, ale spójrzmy na zmiany, jakie dotykają uchodźców na ich terenach, gdzie są burzone domy i giną ludzie giną – mówi prezydent Zaleski"
Ma facet racje, młode byczki znają język polski, dadzą radę dojechać do Torunia. I jeszcze słoiki z żarciem od rodziców przywiozą.
A dlaczego, to my Polacy, mamy ponosić ofiary wojenki rosyjsko-ukraińskiej ? Ukraina nie musiała rzucać się jak wesz na grzebieniu, mając za sąsiada potężnego przeciwnika. Jeżeli liczyli na NATO to się przeliczyli, bo Sojusz wyraźnie zakpił z samostijnej.
Przeszłość zostaw historykom z IPN-u.
Dlaczego ? Jako Polak mam prawo znać historię mego narodu.
Jeśli Ukraina się podda może zniknąć z mapy, także nie liczę na to. Po za tym jeszcze białoruska opozycja związuje batalion który ma walczyć po stronie ukraińskiej jest ich podobno koło 1tys. Rekrutacja trwa w Warszawie. Także może się okazać że uzbrojona opozycja białoruska wywoła wojnę domową na Białorusi. Także Putin zrobi ze wschodu Europy drugi bliski wschód...
Nie sądzę, aby Ukraina znikła z mapy. Zabór przez Rosję wschodniej części Ukrainy, znaczyłoby jej okupację, a to jest zbyt kosztowne i niebezpieczne, bowiem banderowcy z "Azowa" przeszliby do wojny partyzanckiej. A co to znaczy, wszyscy wiemy.
Napisano 11.03.2022 - 17:06
@kpiarz
"Łatwiej jest młodzieńcowi 16- czy 17-letniemu dojechać 20 kilometrów do szkoły czy mieszkać w pokoju w pięć, a nie w trzy osoby, niż rodzinie z dziećmi, przerażonymi wojną, koczować w hali sportowej. Tak na to trzeba spojrzeć. Narzekać na zmianę jest łatwo, ale spójrzmy na zmiany, jakie dotykają uchodźców na ich terenach, gdzie są burzone domy i giną ludzie giną – mówi prezydent Zaleski"
Ma facet racje, młode byczki znają język polski, dadzą radę dojechać do Torunia. I jeszcze słoiki z żarciem od rodziców przywiozą.
No to przecież jak macie ochotę to oddajcie Ukraińcom swoje mieszkania, samochody, miejsca pracy i idźcie mieszkać na śmietnik. Jesteś Polką(albo może tylko obywatelem Polski), więc masz łatwiej - możesz dać przykład nam wszystkim i zacząć swoje życie od nowa, od zera! Ale nie zmuszajcie do tego innych, tych którzy pomagać nie chcą, albo pomagają w granicach rozsądku i nie mają zamiaru robić za podludzi we własnym kraju. Znowu analogia do pandemii i szczepień...ja przyjęłam 5 dawek, to ty też masz przyjąć...
Napisano 11.03.2022 - 17:28
Napisano 11.03.2022 - 17:32
Ukraina się nie podda bo pierwszy raz w historii ma niepodległe państwo a druga sprawa że za dobrze im idzie na wojnie z Rosją żeby się poddali.
Czy ja wiem, czy dobrze Ukraińcom idzie na wojnie ? Tu i tam zadają Rosji jakieś rany, ale zbyt powierzchowne, aby wojsko rosyjskie zaczęło się wycofywać z zajętych terenów. Ta słynna kolumna rosyjskich pojazdów, która ciągnie się na 60 km, jak stoi 20 km od rogatek Kijowa, tak stoi. Ukraińskie drony zostały już chyba postrącane na ziemię, bo nie słychać o ich kolejnych sukcesach. Także nie wiadomo już nic o ich myśliwcach. To, że w tej chwili Rosja stoi w miejscu, znaczy, że czeka na dodatkowe siły z głębi kraju, a czas działa na ich korzyść. Pamiętajmy, że w dzisiejszych czasach łatwo zdobyć jakieś miasto, po prostu je blokując i odcinając je od zaopatrzenia. To nie czasy Leningradu, gdzie NKWD zabraniało mieszkańcom miasta poddawać się. Ludzie jedli psy, koty, a potem szczury, aby przeżyć. Nawet dochodziło do aktów kanibalizmu. Jeszcze 2 tygodnie, a Rosjanie wezmą wschód Ukrainy głodem, brakiem prądu. Nie każdy jest zdolny do heroizmu, gdy lodówka jest pusta, a dzieci wołają - Mamo daj jeść !
Napisano 11.03.2022 - 17:36
Napisano 11.03.2022 - 18:04
Gdyby tak Polska była teraz na miejscu Ukrainy, to powinna się poddać?
To jest trudne pytanie, bo ciężko porównywać naszą sytuację a ukraińską. Nie prowadzimy na swoim terytorium wojny domowej, jak to robili do niedawna Ukraińcy. W szkołach dzieci ukraińskie są uczone nieprawdziwej historii, tak jak było to u nas za komuny. Wiadomo, że armia Ukrainy powoli traci sprzęt, zaangażowani w działania wojenne są wszyscy żołnierze, którzy są po prostu zmęczeni ciągłym prowadzeniem walki, a odwodów nie ma. Klęska państwa jest po prostu nieunikniona, bo żaden inny kraj nie przyłączy się do wojny, a NATO zawiodło...
@kalofiorowa
...bo Putin za chudy w uszach jest, aby zadzierać z NATO.
Masz rację. Rosja nie zadrze z NATO, tak jak NATO nie zadrze z Rosją, bo siły są zbyt wyrównane.
Napisano 11.03.2022 - 18:19
Wartościowy Post
Widzę że @Daniel i jego klakierzy odjechali już na maksa. Niedługo zaczną pisać o faszystowski rządzie Ukrainy. Okazuje się że praca ruskich trolli w temacie covida, dopiero teraz przynosi namacalny efekt. Ludzie zamykają się w swoich bańkach informacyjnych, kreowanych przez kremlowskie służby. I mamy efekty. Na przykład to:
A tak w ogóle, to oprócz kryzysu gospodarczego, zaraz będziemy mieć również kryzys humanitarny - na dworcu w Katowicach gorzej niż na jakimś chińskim targu - uchodźcy jeden na drugim, niezbyt czysto ubrani i zadbani, kotłują się z tymi swoimi psami, kotami, etc, jeden wielki syf i smród.
A czego się spodziewałeś Danielu. Ci ludzie uciekają przed wojną Nierzadko od kilku dni są w drodze. Psy koty? Sam mam kota. Jest z nami od 11 lat. Gdybym znalazł się w sytuacji tych ludzi, na pewno zabrałbym go ze sobą. To w zasadzie członek rodziny. Tylko ktoś zmanipulowany lub pozbawiony empatii, mógł napisać taki haniebny tekst.
A nie muszę chyba dodawać, że jest to społeczność dość słabo wyszczepiona na takie choroby jak Odra czy Gruźlica(bo covid to katarek przy tym). Ponadto Ukraina jest jednym z największych ognisk wirusa HIV na świecie, szacuje się że chorować może ponad 250 000 mieszkańców.
Po pierwsze nikt cię nie zmusza do uprawiania seksu z tymi ludźmi. więc HIV ci raczej nie grozi. A co do odry i gruźlicy. Przypadkiem nie jest tak że Polskie społeczeństwo jest wyszczepione prawie w 100%, szczepionkami tradycyjnymi, sprawdzonymi, i skutecznymi? Więc o co chodzi. jesteś zaszczepiony nie masz się czego obawiać. Chyba że??? Zdajesz sobie sprawę, że poziom wyszczepienia społeczeństwa jest jednym z najważniejszych czynników, składających się na skuteczność każdej szczepionki. Wtedy można się martwić bo np. szczepionka na odrę to 95% skuteczności. czyli w przypadku Polski, zakładając 100% wyszczepienia (które faktycznie wynosi coś ponad 90%) nie ochroni wszystkich. te 5% to około 1 850 000 ludzi u których szczepionka nie zadziała.
Pisałem o tym wcześniej ale Ty wolałeś słuchać róskich trolli.
I jeszcze o historii. Mamy z Ukraińcami nierozliczone "sytuacje". Bandera, UPA, to drzazgi które do tej pory gdzieś tam tkwią, i trzeba coś z tym zrobić. Ale to nie jest dobry czas na roztrząsanie tych tragicznych wydarzeń. Ukraina została zaatakowana przez rosję, i to jest bezsprzeczny fakt. Ukraińcy robią wszystko zgodnie z zasadami. Mężczyźni, którzy nierzadko od wielu lat mieszkali i pracowali w Polsce, wracają do swojego kraju, bronić ojczyzny. A kobiety i dzieci, uciekają do pierwszego bezpiecznego państwa. Tak się składa że to Polska. Należy tym ludziom pomóc. Takie są zasady. To że Polski rząd to jakaś parodia, nie oznacza że mamy wyrzec się człowieczeństwa. 80 lat temu Polscy uchodźcy otrzymali bezprecedensową pomoc w Iranie. https://wydarzenia.i...zcow,nId,923549 Mimo różnic kulturowych, i obciążenia finansowego tego państwa. Po prostu tak trzeba. Politycy robią wojny, ale ludzie muszą sobie pomagać. Piszecie też o cenach paliwa, i nie tylko. Mieszkam w UK. Dzisiaj tankowałem na Shellu. Za litr ropy zapłaciłem 1.85 funta. A piątkowe zakupy zamiast 20-30funtów kosztowały 60. Że o mediach nie wspomnę. Gaz i prąd 120% w górę, w moim przypadku za luty zapłaciłem 280£. To nie jest tak że tylko polska ekonomia cierpi. cała Europa dostaje po zadzie. Tyle że trzeba przypomnieć sobie historię. W 1939 roku, takie @Daniele rządziły naszym kontynentem. Polska została zaatakowana, i nikt nam, nie pomógł. Dzisiaj w podobnej sytuacji jest Ukraina. Daleki jestem od skandowania chwała Ukrainie. Ale głośno krzyczę HAŃBA ROSJI.
Militarnie Polska niewiele znaczy. Moralnie i jakościowo, nasza armia jest w podobnej kondycji jak armia Rosji. ale Polska jako kraj, może sporo ugrać na tej sytuacji, jako kraj który pomógł ludziom w potrzebie. Na dzień dzisiejszy, rosja przegrywa tę wojnę. I raczej małe szanse są na to że coś się zmieni. Ukraina doznała ogromnych zniszczeń. Po wojnie trzeba to będzie odbudować. Biorąc pod uwagę, obecną sytuację polityczną, można się spodziewać, rzeki środków na ten cel. Jakkolwiek by to źle nie zabrzmiało, to jednak ktoś to będzie musiał, fizycznie to zrobić. Z historii wiemy że każda wojna, powoduje rozwój ekonomiczny. Banki udzielają kredytów, państwa kredyty zaciągają, i biznes się kręci. Tak wyglądał XX wiek. I nie zanosi się na to aby XXI wyglądał inaczej.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 11.03.2022 - 18:34
Napisano 11.03.2022 - 18:37
Napisano 11.03.2022 - 18:43
@Wszystko
Ja tu widzę paru takich, którzy już przebierają nogami, aby się poddać, gdy putinowscy sałdaci zaatakują Polskę. Ale chyba się ci "patrioci" nie doczekają, bo Putin za chudy w uszach jest, aby zadzierać z NATO.
Ja za to widzę paru takich co przebierali nóżkami, żeby już lecieć z Warszawy na Moskwę razem z Ukraińcami, na znak zielonego światła od naszych ukochanych sojuszników. Dziwne tylko, że Ci nasi więksi sojusznicy sami się jakoś do walki nie kwapią, a chcą ją toczyć naszymi rękami? Ogólnie zauważyłem, że proszczepionkowcy, którzy teraz nasz kochany kraj oddali by Ukraińcom, od jakichś dwóch lat wszystkich oskarżają o bycie ruskim agentem czy trollem, a sami robią wszystko na szkodę państwa. Zauważyliście też to? Najpierw popierali wszystkie lockdawny i zamykanie gospodarki, później chcieli siłowo szczepić wszystkich Polaków, potem popierali i bili brawo, gdy policja gnoiła Polaków, teraz robią wszystko, żeby wciągnąć nas w wojnę z Rosją...przypadek? Nie sądzę. Tym bardziej, że złapany niedawno potwierdzony faktycznie rosyjski agent - wspierał np strajk kobiet czy manifestacje dotyczące przyjęcia ciapatych z Białorusi. Odkryto też masę kont na twitterze na rosyjskich domenach(ru), które mocno zaangażowane były w strajki kobiet. Ciekawe, co? Ale jak powtarzałem od dawna, że lewactwo to neokomuna to mi nie wierzyliście. Tym środowiskom od zawsze zależało na destabilizacji naszego państwa. Przeanalizujcie sobie to co napisałem - Ci ludzie od dwóch lat popierają wszystkie decyzje niszczące naszą gospodarkę, naszą ekonomię, nasze społeczeństwo i ogólnie cały aparat państwa - jednocześnie wszystkich mówiących inaczej oskarżając o bycie ruskim trollem(stara Goebbelsowska zagrywka).
Na arenie międzynarodowej wygląda to identycznie - oskarża się jakieś tam kraje o bycie prorosyjskimi, gdy największymi przyjaciółmi Ruskich w Europie są Niemcy. Tak samo o bycie prorosyjskim oskarża się Kaczyńskiego czy Lee Pen, a tak naprawdę największymi przyjaciółmi Putina byli Merkel i Tusk. Ale to trzeba coś pomyśleć/przeanalizować, a nie łykać zakłamaną propagandę.
Okazuje się że praca ruskich trolli w temacie covida, dopiero teraz przynosi namacalny efekt. Ludzie zamykają się w swoich bańkach informacyjnych, kreowanych przez kremlowskie służby. I mamy efekty.
O tym właśnie wspomniałem wyżej. PanJuzek wszystkich nazywa ruskimi trollami, a sam od dwóch lat popiera każdą decyzje, która niszczy nasz kraj, ciekawe co?
Po pierwsze nikt cię nie zmusza do uprawiania seksu z tymi ludźmi. więc HIV ci raczej nie grozi. A co do odry i gruźlicy. Przypadkiem nie jest tak że Polskie społeczeństwo jest wyszczepione prawie w 100%, szczepionkami tradycyjnymi, sprawdzonymi, i skutecznymi? Więc o co chodzi. jesteś zaszczepiony nie masz się czego obawiać. Chyba że??? Zdajesz sobie sprawę, że poziom wyszczepienia społeczeństwa jest jednym z najważniejszych czynników,
Hivem nie zarażasz się tylko przez seks, to po pierwsze. A po drugie nie pomyślałeś, że obawą nie jest poziom wyszczepienia, a np to, że nie ufam iż nasze w 100% skuteczne szczepionki takie właśnie są w rzeczywistości? Poza tym gruźlica czy odra to nie covidek jak już wspomniałem i na tamte choroby jestem zaszczepiony.
Użytkownik Daniel. edytował ten post 11.03.2022 - 18:49
Napisano 11.03.2022 - 19:06
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych