Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Please log in to reply
2022 replies to this topic

isrin22.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie wygra się wojny samymi rakietami, a o jakości piechoty już się przekonaliśmy. Gdzie ta druga fala, tym razem z prawdziwym wojskiem, o której była mowa? Gdzie te milion żołnierzy? Do ataku rzucono rekrutów zgromadzonych pod granicą i część z nich przeszła przynajmniej 3-4 miesiące przeszkolenia. Teraz ponoć w dalszych republikach trwa nabór. Jak rzucą na front niedoświadczonych to skończy się klapą lub buntem.

Nie będzie żadnej drugiej fali z ultra nowoczesnym sprzętem. Rosja rzuciła to co ma czyli mieszanina starego złomu z nowoczesnym sprzętem i mieszankę poborowych wraz z doświadczonymi żołnierzami. Teoria, że Putin wysłał poborowych bo żołnierze mieli być witani na Ukrainie jako wybawiciele przed neonazistami a stary sprzęt ewentualnie chciał i tak zezłomować więc go wysłał w pierwszym rzucie to jest odlot totalny godny pobytu w psychiatryku. Jestem ciekaw czemu Putin ściąga Czeczenów, grupę Wagnera, najemników z Syrii jak ma w zanadrzu doświadczonych żołnierzy z najnowocześniejszym sprzętem w odwodzie.  :szczerb:

Czy to prawda, że w tym poligonie oddalonym o 30 km od naszej granicy przebywali ochotnicy z zachodu którzy po tym bombardowaniu odpuścili sobie i wrócili już do siebie. Czy to jakaś propaganda rosyjska?

Użytkownik isrin22 edytował ten post 14.03.2022 - 17:00

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@staniq

Chińczycy bardzo chętnie najechaliby Syberię, wschodnie republiki zechciały by się oderwać od Matuszki i co gorsza Gruzja z sąsiadami mogliby mu z tamtej strony zrobić kuku, tym samym uniemożliwiając działania. Kazachstan, odmawiając pomocy pokazał środkowy palec Putinowi, bo wie, że ten już nic im nie zrobi.

Jeśli chodzi o stosunki rosyjsko-chińskie, na razie są dobre, bo obydwa kraje są połączone wspólną nienawiścią do USA, a poza tym wiąże ich sieć porozumień handlowych.

Gruzja odmówiła przyłączenia się do sankcji antyrosyjskich, czyli jak na razie Gruzja nie zamierza walczyć przeciwko Rosji.

Tokajew, prezydent Kazachstanu jest dłuznikiem Rosji, od czasu, gdy komandosi rosyjscy pomogli mu zwalczyć swych wrogów wewnętrznych. Putin przy okazji mocniej zabezpieczył w tym kraju interesy Rosji. Inne, azjatyckie republiki rosyjskie są za słabe, aby próbować wywalczyć sobie niepodległość.

@isrin22

Jestem ciekaw czemu Putin ściąga Czeczenów, grupę Wagnera, najemników z Syrii jak ma w zanadrzu doświadczonych żołnierzy z najnowocześniejszym sprzętem w odwodzie. 

Na to pytanie mogę Ci odpowiedzieć. Putin nie wyklucza wojny z NATO, dlatego nie ujawnia całej swej techniki wojskowej. Woli wolno toczącą się wojnę na Ukrainie niż pokazać swoje asy w rękawie. Nie jest to nic nowego. Każde liczące sie duże państwo, nie jest zainteresowane odkryciem wszystkich swych kart. Wojna na Ukrainie to nie jest wojna z NATO.

• 1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Innym powodem porażki rosyjskiej armii jest też to że armia rosyjska opiera się na armi poborowej, żołnierzy zawodowych piszę tak z głowy jest coś koło 200tyś. nie pamiętam dokładnie. I taki żołnierz z poboru walczy inaczej gdyby to np. Chiny zaatakowały Rosję, wtedy miałby motywację do obrony swojej ziemi. Tutaj poborowy żołnierz od kilku miesięcy siedział na ćwiczeniach aż któregoś dnia wsadzili go do czołgu i kazali jechać na Ukrainę i zabijać Ukraińców. Jaką on może mieć motywację do działania? Co mu ci Ukraińcy zrobili że ma do nich strzelać, najlepiej to wróciłby z powrotem do domu i rodziny w takiej sytuacji. 

Dochodzi jeszcze do tego wiele błędów w dowodzeniu jak wypuszczanie się kolumn wojskowych w głąb Ukrainy bez wcześniejszego rozpoznania gdzie później taka kolumna zostawała wręcz rozerwana przez ukraińską artylerię. Czy grupy pancerne w których skład wchodziły za równo nowoczesne czołgi t-90 a obok nich przestarzałe T-72 Jeden i drugi czołg ma zupełnie inne zdolności bojowe. 

Wojnę wygrywa nie ten kto jest silniejszy tylko ten kto jest lepiej przygotowany. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 14.03.2022 - 17:44

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

https://twitter.com/...ICy3e2R4NwpAAAA

Przyznam, że jestem lekko w szoku, że wstawił to Elon Musk z oficjalnego konta. :D

• 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@zaciekawiony, @NoMeansNo @shiver

Fakty są takie : Na terenie Ukrainy jest tylko 140 tys. rosyjskich żołnierzy. Taka mała ilość wojaków (...)

Aha. Mianem wojaków (jakże pocieszne słowo! Wojak Szwejk - przyjacielski i pocieszny żołnierzyk) określasz "żołnierzy", który ostrzeliwują bloki mieszkalne (na pewno zamienione w super bunkry), szpitale (tajne ośrodki broni biologicznej)  itp. podobne ukraińskie oszustwa udające dla niepoznaki ośrodki cywilne.

Na wojnie żołnierz zabija, bo taka jest już nienormalna normalność wojenna ale nie każdy strzela do cywilów i po cywilach. I to jest właśnie przysłowiowy nazista dla niepoznaki defilujący z czerwoną gwiazdą.

A w twoich ustach (a raczej na twojej klawiaturze) słowo "Fakt" i twoje posty to oksymoron i to jest zaledwie delikatne i subtelne określenie.

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@NoMeansNo

Są to zwyczajni żołdacy, zaopatrzeni w mobilne krematoria. Ich protoplaści woleli stacjonarne.
  • 1

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy faktycznie doszło do gwałtu na Ukraince ?

"Krzysztof J. pod pretekstem niesienia pomocy miał przyjąć pod swój dach, a następnie zgwałcić 19-letnią Ukrainkę, która uciekła do Wrocławia przed wojną".

Chyba jednak nie doszło do gwałtu, bo :

(...)

Najprawdopodobniej kobieta z własnej woli poszła do łóżka z Krzysztofem J., a potem go oskarżyła o gwałt. Cóż, zdarza się to w każdym kraju...

Hmmm. Tutaj trzeba wprowadzić kpiarz debunking jako opcję.

Zdaniem sądu, przedstawiony przez prokuraturę materiał dowodowy nie wskazywał na gwałt, czyli na doprowadzenie innej osoby do obcowania płciowego przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem. Wrocławski sąd twierdzi, że doszło do "seksualnego wykorzystania stosunku zależności lub krytycznego położenia", czyli przestępstwa z art. 199, a nie art. 197.

• 1

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Czyli prawdziwy Polak-patriota może trafić do zakładu karnego na 3 lata a nie 12.
  • 0

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@ kpiarz
Mimo tego, że jesteś kobietą - zero szacunku do ciebie. Jak można głosić takie tezy jak ty, będąc obywatelką kraju tak doświadczonego jak Polska? To jak splunięcie w twarz wszystkim, którzy oddali życie za Naszą, a więc i twoją wolność. Gdyby myśleli tak jak ty, to albo dalej bylibyśmy pod niemieckim butem, albo pod butem kacapów. Wszyscy którzy oddali życie np. walcząc z czerwoną zarazą w czsach komuny zrobili to też, abyś ty teraz żyła w wolnym kraju. Nie wierzę, że tak może napisać Polka, a nie ruSSki trol. Myślę, że wiesz o co mi chodzi.
@ Daniel
odpływasz w swoich teoriach. Tak jak czytałem Cię z uwagą w temacie o covid, choć uważam że to już za bardzo spiskowa teoria, tak w tym temacie jedziesz jak ruSSki trol razem z kpiarz i cośtam103. Jak można usprawiedliwać ruSSkich tym, że amerykanie są źli ? Co mbie amerykanie obchodzą, ja mam kacapów obok, nie jankesów.
  • 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@ Peter Mayer

Nie będę komentowała Twojego wpisu, bo nie masz szacunku dla osób o innym zdaniu. Natomiast nie będę popierała Ukrainy, bo nie zapomnę tego, co zrobili banderowcy na Wołyniu oraz faktu, że ok. 80 tys. Ukraińców zapisało sie do Waffen SS Galizien.  Nigdy tego nie wolno zapomnieć, bo zapominając tracimy swą tożsamość narodową, nowe powstałe państwo Ukraina nie raczyła przeprosić za grzechy swych ojców i dziadków. Jeżeli tego nie zrozumiesz, to przykro mi nie będzie, bo wiem , że młode pokolenie nie jest zainteresowane nauki  historią swej ojczyzny.

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

młode pokolenie nie jest zainteresowane nauki  historią swej ojczyzny.

Może warto też pouczyć się języka polskiego :) czy translator się popsuł ?

Niemcy wstrzymują przyjmowanie uchodźców.Twierdzą że ich system jest na granicy wydolności i proszą nas o kilka dni przerwy w transportach.
  • -2

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@ kpiarz
Widzę, że nie zrozumiałaś, o czym napisałem. Nie chodziło mi o to jakim uczuciem pałasz do Ukraińców, bo mnie to lotto, ale o to, że uważasz że to silniejszy kraj dyktować ma słabszemu co ma robić i że jeżeli większe mocarstwo napadnie mniejszy kraj, to ten drugi powinien się poddać. Tfu, wstyd. Po prostu jakbyś dała w twarz milionom, którzy w ciągu wieków oddali swoje życie za naszą Ojczyznę.Ciekawe czy byś to powiedziała obrońcom Warszawy w 1920 roku. Mam nadzieję, że lube ci ruSSkie mocarstwo się rozpadnie w najbliższym czasie i nie będzie takich dylematów.

Użytkownik Peter Mayer edytował ten post 14.03.2022 - 21:33

• 0

Valfare.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie chodziło mi o to jakim uczuciem pałasz do Ukraińców, bo mnie to lotto, ale o to, że uważasz że to silniejszy kraj dyktować ma słabszemu co ma robić i że jeżeli większe mocarstwo napadnie mniejszy kraj, to ten drugi powinien się poddać.

No nie, najlepiej niech ich wyrżną wszystkich. Za kilka lat zapewne powstaną pieśni o dzielnych Ukraińcach, którzy do końca walczyli o swój kraj i tyle po nich zostanie, bo rezultat będzie taki sam, jak gdyby się poddali, tylko ofiar będzie więcej.

A może nie, może jakimś cudem uda im się obronić, w co wątpię, chociaż i tak już się pomyliłem, co do tego, jak długo będzie trwała ta wojna. Tak czy inaczej, uważam, że uparte trwanie przy tym, że należy walczyć do samego końca nie jest zbyt rozsądnym podejściem.

Argument siły to jakby nie patrzeć silny argument. Silniejszy kraj nie ma (nie powinien) dyktować słabszemu co ma robić, jednak jeśli wyrazi taką wolę, to to zrobi. I Rosja to właśnie zrobiła. Gdybyś powiedzmy pracował w sklepie jako kasjer i napadłby Cię bandyta, żądając pieniędzy, to zapewne oddałbyś mu je, chroniąc swoje życie i licząc na to, że dopadnie go ręka sprawiedliwości.

• 1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Kpiarz

Natomiast nie będę popierała Ukrainy, bo nie zapomnę tego, co zrobili banderowcy na Wołyniu oraz faktu, że ok. 80 tys. Ukraińców zapisało sie do Waffen SS Galizien.

A zapomniałaś o prawie dwudziestu dwóch tysiącach zamordowanych w Katyniu Polaków? Naukowców, oficerów, itp. Ruscy wymordowali tam całą elitę intelektualną Polski. A o 17 wrześniu również zapomniałaś? Albo o pakcie Ribbentrop-Mołotow? Albo o tysiącach Polaków zesłanych na Sybir, i de facto, ruskiej okupacji powojennej Polski. Która zakończyła się zrujnowaniem Polskiej gospodarki. Tego wszystkiego wolisz nie pamiętać co? Bo skoro nie popierasz Ukrainy, to popierasz Rosję. To jest wojna która może zagrozić również Polsce, a szkody wyrządza już teraz. Tą wojnę rozpoczęła Rosja pod wodzą Cara Putina. I wygląda na to ze popierasz ten akt agresji.  Wstydź się.  

@Valfare

Tak czy inaczej, uważam, że uparte trwanie przy tym, że należy walczyć do samego końca nie jest zbyt rozsądnym podejściem.

Dobrze że nasi przodkowie nie myśleli tak jak Ty. Bo teraz pisalibyśmy ze sobą, po rosyjsku lub niemiecku. I Pewnie nikt by nie słyszał o Westerplatte, czy też obronie Wizny https://pl.wikipedia...ki/Obrona_Wizny  

"Ciężkie czasy "rodzą" silnych mężczyzn" I to nie jest tylko slogan. tak mówią badania naukowe. https://www.studentn...ch-mezczyzn.htm

Więc w sumie, nie dziwi mnie twoje podejście. 

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 14.03.2022 - 22:54

• 2

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak oni zamierzają okupywać Ukrainę, tam każdy krzak może do nich strzelać.

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych