Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Please log in to reply
2022 replies to this topic

Peter Mayer.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zaciekawiony ma rację. Ukraina to niepodległy kraj, a nie część Rosji. więc mają prawo i mogą wiązać sojusze z kim chcą. Pytanie do kpiarz i Daniel: gdyby Polska nie była jeszcze w NATO, toczy  uzasadniona byłaby agresja rosji na nasz kraj, jeżeli staralibyśmy się o członkostwo w tym pakcie, bo jakiś chory psychicznie na kremlu ma odchyły?

Aha, to jak ktoś ma głowice nuklearne to nie może czuć się osaczony? :D

Serio zadajesz tak dziecinne pytanie?

Ktoś miałby ryzykować atak na kraj posiadający kilka tys. głowic i doktrynę, że w razie zagrożenia może ich użyć?

Nie odpowiadaj, bo tylko nienormalny by tak zrobił.  

• 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Iskandery - do 200 km

Kalibry - do 1500 km

Tak, ale te typy Iskanderów nie są używane na Ukrainie. 

Iskandery mają zasięg oficjalny 415km, ale wiadomo, że mogą polecieć kilkadziesiąt kilometrów dalej. W Ukrainie używa się obecnie najnowszych, bo stare już dawno wystrzelano. Obecnie, Rosja wystrzelała ponad połowę swoich zasobów rakiet tego typu.

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

gdyby Polska nie była jeszcze w NATO, toczy  uzasadniona byłaby agresja rosji na nasz kraj, jeżeli staralibyśmy się o członkostwo w tym pakcie, bo jakiś chory psychicznie na kremlu ma odchyły?

No przecież była taka sytuacja, że nie byliśmy w NATO i staraliśmy się o członkostwo i Putin poszedł na ustępstwo. Więc co to za durne pytanie?

Serio zadajesz tak dziecinne pytanie?

Ktoś miałby ryzykować atak na kraj posiadający kilka tys. głowic i doktrynę, że w razie zagrożenia może ich użyć?

Nie odpowiadaj, bo tylko nienormalny by tak zrobił.

Ale ty zapytałeś o osaczanie. Więc odpowiedź jest prosta - można mieć arsenał nuklearny i być osaczonym, to się nie wyklucza.

NATO też ma arsenał nuklearny to co tak się tej Rosji boisz? Przecież nikt nie zaatakuje paktu z głowicami nuklearnymi - twój własny argument.
______

Obecnie, Rosja wystrzelała ponad połowę swoich zasobów rakiet tego typu.

To dane z tego samego źródła, które mówią, że na Ukrainie zginęło już prawie 15 000 Ruskich żołnierzy? Bo ja już nawet czytałem, że Rosja użyła bomb termobarycznych. :D

Użytkownik Daniel. edytował ten post 16.03.2022 - 19:19

• 0

kikkhull.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Iskandery - do 200 km

Kalibry - do 1500 km

Tak, ale te typy Iskanderów nie są używane na Ukrainie. 

Iskandery mają zasięg oficjalny 415km, ale wiadomo, że mogą polecieć kilkadziesiąt kilometrów dalej. W Ukrainie używa się obecnie najnowszych, bo stare już dawno wystrzelano. Obecnie, Rosja wystrzelała ponad połowę swoich zasobów rakiet tego typu.

Ten ma wtyki lepsze niż CIA, wie ile Rosja ma iskanderów.

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Halo, halo! Ale Ukraina to nie jest też własność USA. Przecież od początku konfliktu Rosja powtarza o NEUTRALNOŚCI Ukrainy.

Rosyjskie warunki neutralności to bycie w ich strefie wpływów i posiadanie rządów, które ulegle spełniają żądania Mateczki Rosji.

Czyli Ukraina nie może mieć swojego zdania i chcięć wejść w międzynarodowe umowy zapewniające jej bezpieczeństwo? A Finlandia? To też "ich ziemie?"

• 0

kikkhull.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Najbardziej mnie śmieszy fakt "tajności" spotkań przedstawicieli obu zwaśnionych państw,

To rosyjska strona wyganiała wszystkich dziennikarzy dlatego były tajne. 

A wczorajsze spotkanie z premierami było na przyjacielskiej stopie i dziennikarze w nim uczestniczyli. W Kijowie jest względnie bezpiecznie jak na warunki wojenne, można tam bez problemu wjechać pociągiem. walki toczą sie 25 kilometrów od miasta w kierunku wschodnim i północnym. 

Nie zmienia to faktu że była to dość odważna i ryzykowna decyzja żeby pojechali tam premierzy. 

Zwłaszcza, że ciemnu lud uwierzył, że gdzieś byli. Najwyraźniej ekspresem jechali, z wyjątkiem Jarka. Ten nie może być, na kocie pojechał.

• -1

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

gdyby Polska nie była jeszcze w NATO, toczy  uzasadniona byłaby agresja rosji na nasz kraj, jeżeli staralibyśmy się o członkostwo w tym pakcie, bo jakiś chory psychicznie na kremlu ma odchyły?

No przecież była taka sytuacja, że nie byliśmy w NATO i staraliśmy się o członkostwo i Putin poszedł na ustępstwo. Więc co to za durne pytanie?

Durne pytanie? Durnie to Ty mi odpisujesz.

Kiedy zbrodniarz putin rządził ? To on zgodził się, aby Polska była w NATO ?

Wróć do szkoły, albo poszukaj sobie w oficjalnych dokumentach z kim na kremlu były pertraktacje, bo bzdury piszesz.

Najbardziej mnie śmieszy fakt "tajności" spotkań przedstawicieli obu zwaśnionych państw,

To rosyjska strona wyganiała wszystkich dziennikarzy dlatego były tajne. 

A wczorajsze spotkanie z premierami było na przyjacielskiej stopie i dziennikarze w nim uczestniczyli. W Kijowie jest względnie bezpiecznie jak na warunki wojenne, można tam bez problemu wjechać pociągiem. walki toczą sie 25 kilometrów od miasta w kierunku wschodnim i północnym. 

Nie zmienia to faktu że była to dość odważna i ryzykowna decyzja żeby pojechali tam premierzy. 

Zwłaszcza, że ciemnu lud uwierzył, że gdzieś byli. Najwyraźniej ekspresem jechali, z wyjątkiem Jarka. Ten nie może być, na kocie pojechał.

Nie nie byli, Żełeński razem z nimi na Nowogrodzkiej siedzi.

Nie mogę, czy tutaj piszą userzy z Tworek?

Niestety ale to nie Rosja jest taka mocna, tylko NATO w gruncie rzeczy jest takie słabe. 

Śmieszy mnie to gadanie, że jak Rosja przekroczy kolejną granicę, to wtedy stanie się coś takiego, że ja cię nie mogę.

A tak naprawdę zbrodniarz z kremla to tchórz, gdyby w NATO mieli jaja postawiliby w stan gotowości i przerzucili na wschodnią flankę 200 tys. wojska, wszelkiego typu sprzęt, od strony USA to samo, bo niestety tylko siła działa na zbrodniarza z kremla, który jest taki odważny, że siedzi jak szczur w bunkrze na Uralu.

Użytkownik Peter Mayer edytował ten post 16.03.2022 - 19:42

• 2

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Staniq

W Ukrainie używa się obecnie najnowszych, bo stare już dawno wystrzelano. Obecnie, Rosja wystrzelała ponad połowę swoich zasobów rakiet tego typu.

Czy możesz mi podać źródło Twych rewelacji ? Oczywiście, chodzi mi o info z wojskowych portali, a nie artykulik jakiegoś dziennikarzyny, który nie ma pojęcia o zasobach rakietowych Rosji .

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Daniel

Na przykład dlatego, że Rosja jest jednym z supermocarstw? Dlatego, że jest jednym z największych zagrożeń dla NATO? Dlatego, że ma niewyobrażalne zasoby surowców np w postaci gazu i ropy?

Przyznam się że na początku tej wojny, dokładnie tak myślałem. Ale wydarzenia pokazały ze Rosja to gigant na glinianych nogach. Ja, pamiętam trochę czasy komuny. Widziałem jak w praktyce działa socjalistyczna siła. To co dzisiaj robi armia rosyjska w Ukrainie, dokładnie wpisuje się w taki system. Na papierze wszystko cacy ale w praktyce szambo. Łańcuch dowodzenia opiera się na kłamstwach od poziomu szeregowca. Podejrzewam że tam nadal malują trawę na zielono, jak jest panika na kompanii. Niskie morale jest efektem słabego wyszkolenia, i systemu dowodzenia. Wklejałem nagranie z drona gdzie grupa czołgów, zaatakowana przez kilku Ukraińskich piechurów, nie dość że nie podjęła walki, to załogi tych wozów, opuściły wozy i uciekali w panice na piechotę. Czołgi przeciwko piechocie.  :facepalm:   

Wierzyć się nie chce. I to jest pewnie powód dlaczego ta wojna trwa tak długo. Gdyby Putin zdobył Kijów w kilka dni, to cały zachód na czele z USA, usiadł by z nim do stołu, i rozmawiał jak równy z równym. Co najmniej.  Z każdym dniem jednak, Putin traci argumenty. Przeciągająca się wojna, nie jest w jego interesie. Więc nie szarżowałbym z określeniem "supermocarstwo" Co do surowców. Fakt. Mają wszystko. I to w dużych ilościach. Jankesi już pewnie zacierają rączki, tylko muszą to mądrze rozegrać. Czasy zimnej wojny dawno się skończyły. Dzisiaj  broń atomowa to tylko straszak. Wszyscy zdają sobie sprawę że w tego typu starciu nie ma wygranych. A politycy chcą przede wszystkim władzy i pieniędzy. A nie dostaną tego, gdy nie będzie kim rządzić, a pieniądze stracą jakąkolwiek wartość. 

• 1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wtedy jeszcze nie rządził Putin tylko Jelcyn wtedy Rosja była tak jakby prawie demokratyczna.

że Rosja użyła bomb termobarycznych. :D

No bo użyła. A to jedna z przęjętych przez Ukrainę wyrzutni TOS 1 która strzela takimi pociskami. 

tos1.dqsm.jpg

Widziałem kilkanaście nagrań z tymi wyrzutniami, nie jeżdżą one na Ukrainie tylko po to aby spalać paliwo. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 16.03.2022 - 20:03

• 0

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@StatystycznyPolak

Nie masz mu co pokazywać tego zdjęcia, bo Ci odpisze, że to zdjęcie to fejk i tyle

@Daniel

już nie musisz szukać, StatystycznyPolak Ci napisał, że rządził wtedy Jelcyn i to był okres kiedy ten kraj po rozpadzie ZSRR był najbliżej zachodu, więc następnym razem jak chcesz mi napisać, że durne pytanie zadaję, doinformuj się u kolegów zza  Buga ;)

Dzisiaj USA podało do wiadomości (mam nadzieję, że po to aby piana na pysku zbrodniarzowi z kremla się pojawiła) o przekazaniu kolejnych dostaw broni, w tym zestawów przeciwlotniczych dalekiego zasięgu.

Dziadek Biden ma więcej jaj niż te tetryki z zachodniej Europy. A już te zdjęcia Macrona z zarostem to żenada 

Użytkownik Peter Mayer edytował ten post 16.03.2022 - 20:18

• 2

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rosja za czasów Jelcyna dobrze dogadywała się z Zachodem, nas bez problemu oddała do NATO i takie tam pogaduszki z Clintonem.

Ale później przyszedł zadufany były kagiebowiec Putin i zaczął odbudowywać Związek Radziecki a na zachodni świat patrzeć z wrogością. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 16.03.2022 - 20:22

• 1

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

NATO też ma arsenał nuklearny to co tak się tej Rosji boisz? Przecież nikt nie zaatakuje paktu z głowicami nuklearnymi - twój własny argument.

Ja się zbrodniarza z kremla nie boję. Uważam, że to miękka faja, a jego siłą jest słabość przeciwników, a jakby do czego doszło, to popuściłby w pampersa, bo pewnie już nosi w bunkrze na uralu.

Tak jak jego bredzenie kilka dni temu, że wydaje rozkaz postawienia sił nuklearnych w stan gotowości, jak one są zawsze w takim stanie.

Nikt tego blefa nie łyknął i bardzo dobrze. 

Użytkownik Peter Mayer edytował ten post 16.03.2022 - 20:45

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@StatystycznyPolak

Rosja za czasów Jelcyna dobrze dogadywała się z Zachodem, nas bez problemu oddała do NATO i takie tam pogaduszki z Clintonem.

Ooo, tak USA  uwielbiała pijaczka Jelcyna, który rzadko chodził trzeźwy, tańczył kazaczoka i wygłupiał się na scenie. Aż ten, w chwili trzeźwości / może był na odwyku ?/, zorientował się, że jest pośmiewiskiem Zachodu, oddał władzę na rzecz Putina. Putin zreformował rządy, emeryci i renciści wreszcie zaczęli dostawać pobory, w wojsku zakazano "fali" i kraj powoli zaczął powstawać z klęczek. Do tej chwili Putin na dużą popularność w Rosji.

"Występ" Jelcyna :

• -1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nagranie z drona szpiegowskiego - zlokalizowanie zestawu przeciwlotniczego BUK a potem jego zniszczenie:

https://streamable.com/jgwpph

Przypominam, że to rakietą BUK zestrzelono w 2014 roku malezyjski samolot.

Zasadzka na ciężarówkę z żołnierzami:

https://streamable.com/30q3xh

Zatrzymanie czołgu. Po trzecim trafieniu się zapala.

https://streamable.com/v4u5xh

Kilkaset do tysiąca osób mogło przebywać w zbombardowanym teatrze miejskim w Mariupolu. Teatr znajduje się pośrodku dużego parku i ciężko mówić, że pomylono ten cel z czymś wojskowym.

• 1

Also tagged with one or more of these keywords: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych