Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@kpiarz

W Rosji już 100 tysięcy ludzi straciło pracę, a mówi się docelowo o 9 milionach

https://biznes.wpros...ynek-pracy.html

Miejmy nadzieję, że WHO będzie im wysyłać pomoc humanitarną (tak jak KRLD), żeby nie pomarli z głodu.

• 1

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Inaczej mówiąc uważasz, że Rosja ma prawo zarządzać innymi krajami i zabraniać im traktatów, jeśli tylko to jest na niekorzyść USA Wielkiego Zła? Jakby teraz Rosja zażądała żebyśmy wyszli z NATO to mamy się zgodzić, bo Mateczka się popłacze?

Nie, jest dokładnie odwrotnie. To Ty uważasz, że USA sobie może poszerzać wpływy i przyjmować pod swoje skrzydła kogo chce, a jak zrobi to Rosja to są największymi zbrodniarzami automatycznie.

Ty serio jesteś ruskim trollem. Gdzie tu ktoś pisał, że uważa, iż USA ma prawo poszerzać siłowo wpływy? pokaż mi choć jeden fragment w którym ktoś pisze, że USA ma prawo siłowo to robić. A jak nie to zamilknij.

Ty nie widzisz różnicy w tym, że jakiś kraj SAM CHCE wstąpić do NATO, czyli de facto pod wpływy USA, a to że Ukraina nie pali się być pod wpływem kremla i zbrodniarz z uralu robi to siłowo? 

Jeżeli dla Ciebie jest to równoważne, to nie będę tego komentował, bo musiałbym Cię obrazić, a dostanę za to pewnie warna, więc nie chcę tego robić.

@kpiarz

Miejmy nadzieję, że WHO będzie im wysyłać pomoc humanitarną (tak jak KRLD), żeby nie pomarli z głodu.

a ja mam nadzieję, że nie będzie ,niech im zbrodniarz z kremla korzonki wykopuje :D

• 0

Biedrona2xx.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zabawne jest to całe forum. Wielka Forumowa Rada Medyczna przekształciła się w Radę Wojskową i sypie z rękawa fachowymi terminami, wyliczeniami, rozkminia taktykę Putina i NATO. No no no, szacun. Ale to jest tak, że jak ktoś udaje, że zna się na wszystkim to znaczy, że na niczym się tak naprawdę nie zna. No chyba, że traktujecie to jako zabawę to przepraszam. Chociaż co niektórzy tak się pienią, podniecają i obrażają, że nie wiem... nie wiem..... :-)))))))

ban180.gif

Bałeś się to napisać ze swojego prawdziwego konta? 

TT.

Użytkownik TheToxic edytował ten post 17.03.2022 - 19:03

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@kpiarz

O to się nie martw, Rosjanie nie umrą z głodu. Rosja jest potęgą rolniczą, chleba starczy dla każdego, dla bezrobotnych też.

Ale jak jesteśmy przy temacie sankcji, to czy tylko Rosja odnosi ich skutki ?

Po ataku Rosji na Ukrainę nastąpił w Europie wzrost cen energii, a w konsekwencji także nawozów i żywności.

"Wiele krajów regionu nadal w dużym stopniu jest uzależnionych od dostaw energii z Rosji, niektóre nawet bardziej niż Niemcy" - zauważa "FAZ". Nie chodzi tylko o ropę i gaz, ale i o paliwo jądrowe. "Poza Polską, wszystkie duże kraje mają elektrownie atomowe rosyjskiego typu. To, że na początku marca rosyjski samolot, pomimo zakazu lotów, przywiózł na Słowację paliwo jądrowe, świadczy o problemach" - ocenia "FAZ", przypominając, że na Węgrzech Rosja buduje blok elektrowni atomowej. Interesującym pytaniem jest to, ile reżim sankcyjny pozwoli na kontynuację tej współpracy."

https://next.gazeta....azji-rosji.html

I jedziemy dalej :

Rubel odrabia straty. Rosja zarabia na ropie i gazie. "Sankcje nie działają jak powinny"

"- Przez brak sankcji na surowce z Rosji możemy obserwować umacnianie się kursu rubla. Płynie obecnie więcej gazu na Zachód niż przed wojną - pisze na TT Piotr Arak, dyrektor Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Marcin Klucznik z PIE dodaje: rubel odrabia straty, sankcje nie działają tak, jak powinny."

https://finanse.wp.p...mjgEBR_vomHvVSY

A co się dzieje w rolnictwie ?

"-Sytuacja na rynku pasz od dłuższego czasu jest dramatyczna, a rosyjska agresja jeszcze bardziej skomplikuje sytuację. Sprawa jest wielowątkowa i niektórym może wydawać się, że skupianie się w obliczu tragedii na kwestiach ekonomicznych może być odhumanizowane. Jednak to też jest istotne, gdyż dostępność pasz wpływa nie tylko na gospodarkę, lecz także na poziom wyżywienia. Ma zatem ogromne znaczenie dla funkcjonowania społeczeństw."

https://www.farmer.p...asz,116558.html

Czy więc likwidacja filii  takich firm jak coca-cola, Auchan, Leroy-Merlin  tudzież podobnych w Rosji to naprawdę jest tak bolesne dla rosyjskiej gospodarki ?

A może to my bardziej odczujemy rosyjskie sankcje przez podwyżki wszystkich produktów żywnościowych ? Bo jeśli wojenna zawierucha potrwa z 2 miesiące, to może być różnie... Już raz wspominałam : Rosjanie mogą dalej zjeść zupę na gwoździu, ale my już nie...

• 1

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

KRLD też twierdziła, że się wyżywi a potem w latach 1995-1999 z głodu zmarło 2,5 mln Koreańczyków. Najwyraźniej zupa z gwoździa nie wystarczyła.

• 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

KRLD też twierdziła, że się wyżywi a potem w latach 1995-1999 z głodu zmarło 2,5 mln Koreańczyków. Najwyraźniej zupa z gwoździa nie wystarczyła.

Owszem, ale nie bierzesz pod uwagę, że Korea Płn. nigdy nie była i nie jest potęgą w hodowli zbóż, a Rosja jest, a więc głód raczej Rosjanom nie grozi.

• 1

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

No to oby wcinali samo zboże, sami sobie winni.

• 0

Konrad_GK.
  • Tematów: 126
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

No to Putin zaczął się odgryzać z na nas, na Polsce :( Mam oczywiście na myśli dzisiejszy olbrzymi PARALIŻ NASZYCH LINII KOLEJOWYCH. Mimo, że spółka Alstom bierze to na siebie i mówi, że to ich wina, że nie było żadnego ataku hackerskiego - ja jednak uważam inaczej. Jednak to wg mnie atak i to z WINY PUTINA. Przecież to zdarzyło się gdy taka olbrzymia, ogromna masa uchodźców z Ukrainy ucieka do nas, do Polski. Z Ukrainy do Polski, do Przemyśla dojadą bez problemów bo na Ukrainie kolej działa jeszcze (mimo wojny, bombardowań) bez problemów. No ale już z Przemyśla się nie wydostaną dalej, w głąb Polski i dalej do innych państw bo pociągi mają nawet WIELOGODZINNE OPÓŹNIENIA lub wiele połączeń JEST nawet ODWOŁANYCH. No więc są IMO 2 powody, że to zrobił Putin:

• chciał jak udowodniłem wyżej utrudnić czy nawet uniemożliwić ucieczkę Ukraińcom z kraju bo przecież dobrze wie, że od 24/02/22 oni masowo uciekają do nas i przez nasz kraj dalej na zachód
  • przy okazji chce postraszyć Polskę i UE oraz NATO - jak widać bardzo łatwo nasz kraj komunikacyjnie sparaliżować, wystarczy atak hackerski na kolej i już cały kraj nie istnieje pod względem komunikacyjnym. 

Użytkownik TheToxic edytował ten post 17.03.2022 - 19:04

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ty za to masz i będziesz filtrować jego wiedzę?

W podlinkowanym przez Ciebie artykule / zresztą bardzo ciekawym /, nie ma zdania o ilości Iskanderów w magazynach rosyjskich i być nie może, bo to jest tajemnica danego państwa. USA też się nie pochwali, ile ma Tomahawków.

Jedna wyrzutnia, dwa pociski. Ile wyrzutni Iskanderów ma Rosja? Masz w PDF'ie.

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedna wyrzutnia, dwa pociski. Ile wyrzutni Iskanderów ma Rosja? Masz w PDF'ie.

Ależ, @Staniq, dane zawarte w tym artykule są danymi, które raczyła podać Rosja. A tak naprawdę ani Ty, ani ja nie wiemy, ile jest w rzeczywistości Iskanderów w rosyjskich magazynach...

• 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ależ, @Staniq, dane zawarte w tym artykule są danymi, które raczyła podać Rosja. A tak naprawdę ani Ty, ani ja nie wiemy, ile jest w rzeczywistości Iskanderów w rosyjskich magazynach...

Nic poza argumentum ad ignorantiam tu nie widzę. Co za pustosłowie.

• 2

cichah2o.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

No to Putineczek zaczął się odgryzać z na nas, na Polsce :( Mam oczywiście na myśli dzisiejszy olbrzymi PARALIŻ NASZYCH LINII KOLEJOWYCH. Mimo, że spółka Alstom bierze to na siebie i mówi, że to ich wina, że nie było żadnego ataku hackerskiego - ja jednak uważam inaczej. Jednak to wg mnie atak i to z WINY PUTINA. Przecież to zdarzyło się gdy taka olbrzymia, ogromna masa uchodźców z Ukrainy ucieka do nas, do Polski. Z Ukrainy do Polski, do Przemyśla dojadą bez problemów bo na Ukrainie kolej działa jeszcze (mimo wojny, bombardowań) bez problemów. No ale już z Przemyśla się nie wydostaną dalej, w głąb Polski i dalej do innych państw bo pociągi mają nawet WIELOGODZINNE OPÓŹNIENIA lub wiele połączeń JEST nawet ODWOŁANYCH. No więc są IMO 2 powody, że to zrobił Putin:

• chciał jak udowodniłem wyżej utrudnić czy nawet uniemożliwić ucieczkę Ukraińcom z kraju bo przecież dobrze wie, że od 24/02/22 oni masowo uciekają do nas i przez nasz kraj dalej na zachód
  • przy okazji chce postraszyć Polskę i UE oraz NATO - jak widać bardzo łatwo nasz kraj komunikacyjnie sparaliżować, wystarczy atak hackerski na kolej i już cały kraj nie istnieje pod względem komunikacyjnym. 

Czechy, Indie, Singapur, Pakistan - tam też Ukraińcy uciekają i im Putin blokuje kolej? 

A co Ty na to, że to Niemcy zrobili abyśmy do nich nie wysyłali Ukraińców? 

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Mariush

A ja widzę, @kpiarz najwyraźniej nie wierzy Rosjanom  :>

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Mariush

A ja widzę, @kpiarz najwyraźniej nie wierzy Rosjanom  :>

Dla mnie to jest logiczne, że państwo, które ma dobrą broń / a do takiej sie zaliczają Iskandery /, nigdy nie powie, ile praktycznie ma tego typu rakiet.

Wyobraźmy sobie taką sytuację :

Oficer ukraiński, wiedząc, że Rosja ma w pobliżu granic np. 120 Iskanderów i wiedząc, że wystrzelone zostały 100, wie że przeciwnikowi zostały tylko 20 sztuk. I jaka jest w tym tajemnica ? Żadna. Dlatego tylko Rosja wie, ile wysłała na Ukrainę Iskanderów. Nawet w dzisiejszych czasach można ukryć transportery z Iskanderami przed okiem satelitów.

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A któżby inny miał je podać? Czechy?

A może Rosja w rzeczywistości nie istnieje, tylko podała, że istnieje, a zielone ludziki są z Marsa? Jutro pewnie napiszesz, że nie mają ich (rakiet) wcale, a tym wszystkim, którzy zginęli przez Iskandery to się zdawało i tak naprawdę, to Ukraina napadła na Rosję, a nasze wojska chcą dojść do Mińska. 

Klasyka zaprzeczeń w Twoim wydaniu. Tylko nie doczytałaś, że PDF jest przygotowany przez specjalistów w tej dziedzinie, a nie dziennikarzy z O2 czy Wirtualnej.

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych